• iki saattir verilen araştırma görevini yapmaya çabaladığım merminin hareketini inceleyen bilim dalı. mermi diyorum ama mermi 12,7 mm üstü mühimmatlara denir, altındaki çaplara sahip olan mühimmatlara ise fişek denir. balistik ise genel olarak dört kısma ayrılır: iç balistik, namlu ağzı balistiği, dış balistik ve hedef balistiği. iç balistik, mermi ateşlendikten namluyu terk edene kadar olan kısmı inceler; namlu ağzı balistiği de merminin namlu ağzında ortaya çıkardığı alevi, sesi ve kazandığı hızı inceler; dış balistik, merminin izlediği yolu; hedef balistiği ise hedefe göre mühimmatın değerlendirilmesi ve mühimmat cinslerini inceler.
  • bir noktadan, başka bir noktaya gitmesi düşünülerek fırlatılan her şeyi* inceleyen bilim dalı.

    *: terlik, patates, el bombası, ok, füze, silgi, tebeşir, anayasa, gülle, bıçak, mouse, monitor, makarna vb...

    örneğin okların arkasındaki kanatçıkların* icadı daha isabetli atışlara izin vermiş. sonra ağırlık merkezini dengelemek için de öne kurşun vb ağırlıklar koymuşlar.

    (bkz: v2)
  • mermilerin hareketlerini inceleyen bilim dalı. öncelikli olarak had safhada matematikten ve fizikten faydalanır. adli tıp balistiği, silahla işlenen cinayetleri aydınlatmaya yardım eder, bütün aşamalar, zorluklar atlatılır ama günnerce "adli tıptan gelecek rapor" beklenir, raporlarında en bol kullandıkları tanımlama "kurşun adeleye geçmiş"tir.
  • iç itkili olmayan herhangi bir nesnenin kıvrımlı uçuş rotasını tarif eder. mesela havaya atılan bir kaya, elinizi terk ettikten sonra balistik bir yörüngede ilerler.

    füzelerde ise balistik, roket motoru itmeye durdurduktan sonra füze yörüngesinin havada aldığı şekli tarif eder.
  • herhangi bir aygıtla fırlatılan cisimlerin hareketini ve bu hareketi etkileyen koşulları inceleyen bir bilim dalı olan balistik, suç araştırmaları kapsamında, yalnızca silahların ve mermilerin üzerinde yapılan çalışmaları tanımlamaktadır.

    ateşli silahlarla çok uzun bir süredir tanışıyoruz. ilk olarak ms 1200 yıllarında araplar tabanca kullanmaya başladılar ve 16. yüzyılda mühendisler, tabanca namlularına sarmal bir yiv yapılınca merminin daha düzenli bir yol izleyerek hedefine ulaştığını keşfettiler. mermi çekirdeklerinin üzerinde belirgin işaretler bırakan bu yivler, çağdaş balistik incelemelerinin temelini oluşturmaktadır.

    uzmanlar, değişik silahlardan atılan mermiler arasındaki farkı hemen anlarlar. bir namlunun üretim biçiminden, bir merminin hangi silahtan atılmış olduğunu saptamak da olasıdır. namluların içi, önce istenilen çapta düz olarak hazırlanır ve sonra yiv açılır. bu işlemde kullanılan gereç, her üründe biraz aşındığı için birbirine tıpatıp benzeyen iki namlu üretmek olanaksızdır. sonuçta her tabancadan çıkan merminin üzerindeki izler de farklı olmaktadır.

    mermi üzerindeki izleri yalnızca namlu değil, tabancaların diğer parçaları da bırakır. ateş edildiği anda, çekirdek namlunun içinde öne doğru hareket ederken, kovan da geriye doğru gider ve gerek iğne gerekse yüzeydeki pürtükler kovanın üzerinde belirli izler bırakabilir.

    göz önüne alınması gereken bir başka unsur da darbe etkisidir. bir insan kemiğine veya herhangi bir sert cisme çarpan bir merminin biçimi değişiklik gösterir.
    ...
    kaynak: colin evans- en şaşırtıcı 100 polisiye olay nasıl çözüldü?
  • temelde üç ana başlık altında işlenir, (bkz: iç balistik), (bkz: dış balistik)ve (bkz: son balistik) olmak üzere
  • (bkz: balistik fuze)
  • balistanin verimli kullanimini amaclayan romalilarin* onem verdigi bir bilim dali
  • balistik izi o silahta namlu ve horoz iğnesi değiştiğinde değişir mi? yada daha açık bir dil ile bir suçta kullanılan silah namlu ve horoz iğnesi değişimiyle artık o suça delil olamaz mı? bilgi sahipleri yeşillendirebilir.

    edit: horoz iğnesini değiştirmeye gerek bile yokmuş, biraz eğeleyerek düzeltilince vuruşu değiştiği için artık aynı balistik ize sahip olmuyor. namlu değişimi ise marka bir silah kullanıyorsanız zahmetli olabiliyor, bulunuyor bulunmuyor vs.
hesabın var mı? giriş yap