• twitter'da trakyabalkan takma adıyla yazan atakan sevgi'ye ait kitap. bugün çıkmıştır. balkan savaşları sırasında özellikle trakya ve edeköy'de yaşanan acıları/katliamları konu edinmektedir.
    yazar kitabı şu satırlarla duyurmuştur:
    "nihayet! 14 yıldır üzerinde çalıştığım kitap yayınlandı. balkan savaşı'nın trakya'da yarattığı insanlık dramını anlatan kitap,
    ailelerimizin birkaç kuşak önce yaşadıklarını unutmayalım diye yazıldı. izninizle bu seride kitaptan bahsedeceğim biraz.
    kitabın macerası, balkan savaşı'ndaki katliamda, ailesinden onlarca kişiyi kaybetmiş rahmetli anneannemin bana anlattıkları ile başladı.
    oradan doğu ve trakya köylerine, osmanlı arşivleri'ne, bulgaristan kütüphanelerine kadar uzandı.
    anneannemin bana mirası, benim ona borcumdu."
    şu adresten satın alınabilir.
  • türk'e yapılan her zulüm gibi bu da görmezden gelinecektir. nice katliamlar, nice acılar ve nice verilen canlar söz konusu türk olunca hep göz ardı edilmiştir dünya tarafından. bu kitap en azından belki bir farkındalık oluşturabilir görmesini bilen gözlere ve vicdan sahibi yüreklere.
  • tarihin en ağır yenilgilerinden biri birinci balkan savaşı, bu savaşın en dramatik sahnesi de trakya cephesidir.
    bu kitabın konusu, birinci balkan savaşı'nda yaşanan bozgun, buna bağlı olarak savunmasız kalan trakya halkının başına gelenler ve özel olarak edeköy nahiyesinde yaşanan büyük katliamdır.
    edeköy katliamı 1912 yılının kasım ayında gerçekleşmiştir. olaylar sırasında nahiye yağmalanmış, yerli halk ve o sırada edeköy'e sığınmış bulunan batı trakyalı müslümanlardan binlerce kişi işkencelerle öldürülmüştür. katliamı yapanlar çevredeki rumlardan oluşan çetelerdir. katliamın sorumlusu rumların birçoğu edeköylüleri yakından tanıyan, yıllarca onlarla birlikte çalışmış, onların ekmeğini yemiş kişilerdir.
    çeteler savaş öncesi yıllarda konsolosluk aracılığıyla yunan devleti tarafından silahlandırılmış ve yönlendirilmiş, savaş sırasında da bulgar ordusunun himayesinde hareket etmiştir.
    osmanlı arşiv belgeleri, birçoğu savaş sırasında kaleme alman eserler ve katliamı yaşayanların yakınlarıyla yapılan görüşmelerden oluşan bu kitap, edeköy katliamı üzerine hazırlanmış ilk geniş çaplı araştırmadır.

    (kitabın arka kapak tanıtımından)

    en uygun fiyatla satış şuradaymış:
    https://www.ilgikitap.com/…12-edekoy-katliami-64227

    (üstelik imzalı geliyor)
  • tuğla gibi kitap...
    löp bilgi, löp tarih dolu.
    ortaya çıkış sürecinin ne kadar uzun zamana, ne kadar çok tanığa, ne kadar çok bilgi ve belgeye dayandığını düşününce bile insanın içi bir garip oluyor.
    hele ki tarihin en zor dönemini yaşamış bir bölgenin en kanlı olayını bu kitapla öğrenme imkanı bulmak bir trakyalı için başka bir his.
    emeği geçen herkesin eline sağlık, sindire sindire okuyun, okutun.
  • bir gün intikamı alınacak katliamlardır.
    hem yapanından, hem yaptıranından.
  • (bkz: 93 harbi)(bkz: rumeli)(bkz: anadolu)
  • bir solukta okunan ve o dönemin acılarını tanıklarıyla anlatan bir kitap. yazar katliamdan kurtulan anneannesinin öyküsünden yola çıkarak tarihe iz bırakmış.

    balkan coğrafyasının ve savaşlarının ne kadar acı dolu olduğunu görmek ve bu coğrafyada o acılarla yaşamak zor.

    soykırım arayanlar balkanlardaki katliam ve sürgünlere baksınlar.
  • balkan çoğrafyası başka çoğrafyalar gibi değildir.

    balkan, gözyaşı,hüzün, göç, öksüz, zor, yetim demektir. balkan acılarla yaşamayı öğrenmek demektir.

    balkan acıdır. balkan savaştır. balkan yenilgidir.

    balkan bazen de kazanmaktır. içinden çıkan birisinin sana mutluluğu da yaşatmasıdır aynı zamanda.

    balkan'lar hayattır.

    teşekkürler atakan sevgi üstad. ellerine sağlık.
  • kitap ve kitabın konusu 1912 edeköy katliamı ile ilgili bir belgesel, sırbistan devlet televizyonu rts2'de yayınlandı.

    programın tamamını izlemek için youtube linki:
    https://www.youtube.com/watch?v=ge6yyvylhik&t=42s

    türkçe alt yazılı olarak da bu ve altındaki tweet'lerde parça parça paylaşılıyor:
    https://twitter.com/…kan/status/1104098645215977473
  • balkanlarda yaşayanların genelde o.ç. olması ile açıklanacak katliamdır. doğru düzgün insan yoktur genelde. 500 senedir hep böyle olaylar olur.
hesabın var mı? giriş yap