• güzel bir balkan filmi. diktatörlükle yönetilen rejimlerin en büyük özelliği olan "komşundan, ailenden hatta gölgenden bile kuşkulan" temasını iyi işlemiş.

    - söylediklerim doğru değil mi?
    - kes sesini. doğruyu yanlışı ne bilirsin.
    - bilirim. bu memlekette işi doğruyu bilmek olan insanlar var.
  • komunizmin insanlari nasil ispiyoncu, paranoyak yaptigi mizahi bir dille anlatilmistir.

    filmin baskarakteri danilo stojkovic durumdan vazife cikarip uzun yillar fransa'da yasamis kendi halindeki masum komsusunu gunlerce takibe almis ve sonunda sorgulamayi basarmistir. danilo'nun durumu oylesine vahimdir ki oz kizi bile bu sacmaliga dayanamayip evi terketmistir.

    filmden 80li yillar yugoslavyasinin enflasyon, issizlik, siniflasma, jurnalcilik vb sorunlara bogustugu anlasiliyor.
  • ülkemizdeki muhalif cadı avını arttırmak için "komşunu ispiyonla" propagandası yapan hükümet sözcülerini ve tv programlarını anımsatan güzel bir film.
  • kapitalizm, komünizm mukayesesinden ziyade komünizmin insanlar üzerinde yarattığı psikolojik baskı ve her şeyden herkesten şüphe duyma duygusunu müthiş bir oyunculukla (bkz: danilo bata stojkovic) anlatan harika bir film; arşivlerin baş köşesine konması gerekenlerden.
  • son sahnedeki adamımızın köpekle birlikte dört ayak üzerinde yürüyüşü bir alegori mi diye uzunca düşündürür. lakin film boyunca alegoriye filan ihtiyaç duymadan açık seçik, totaliter sistemlerdeki bireyin hastalıklı bir hal almışlığının ve aslında bireyin toplumsalda erimesinin ve bunun ayarının nasıl kaçtığını gösterir. bireyler kutsal devlet için kendiliğinden vazife edinirler; gözetlerler, sindirirler, şiddet uygularlar ve en önemlisi herkes herkesten şüphe duyarak; toplum koskoca bir hastane veya hapishaneye dönüşür.
    evet film bir anti-komünist kara mizah örneğidir.
  • 1984 yapımı yugoslav filmi. filmi beğendim. hele ki sonja karakterini daha çok beğendim. ancak araştırınca aşırı dozdan 2008 yılında öldüğünü öğrendim. (bkz: sonja savic)
  • insan psikolojisinin, yönetim sistemlerinden nasıl etkilendiğini görmek isteyen insanların izlemesi gereken sürükleyici filmdir. film, konusu itibariyle baskıcı rejimlerin, sıradan insanların yaşamlarını nasıl etkilediğini, bu insanların sıradan yaşantılarında bile rahat olamadıklarını çok güzel şekilde ekrana yansıtıyor. filmde, yaşamış olduğu travmatik olayın üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen, olayın etkisinden kurtulamamış cahil bir insanın, zamanında kendi üzerinde uygulanmış olan cadı avını, "vatanı uğruna" olduğunu savunarak masum bir insan üzerinde uygulamasına şahit oluyoruz. gelin bu filmi siyaset bilimi bakış açısıyla inceleyelim.

    " bütün modern faşist hareketler bilgisizleri hedeflemişlerdir; olguları bilinçli bir şekilde öylesine manipüle etmişlerdir ki; ancak bu olguları bilmeyenler karşısında başarıya ulaşabilirlerdi." bu filmde de görmüş olduğumuz, dünya siyasi tarihinde de benzerlerine sıkça şahit olduğumuz baskıcı rejimler, bilgisizlikten beslenmektedirler. yalın bilgisizlik, bilmeden bildiğini sanma düşüncesi ve kafa karışıklığı durumundan yararlanan her zaman baskıcı rejimler ve diktatörler olmuştur. faşist yönetimlerin hedefleri ve bireylerin bu durumdan etkilenmemeleri için alması gerekli olan önlemlere kısaca değinelim.

    faşist yönetimlerin hedefleri nelerdir?
    1)halkın bilgiye ulaşmasını istemezler. faşizm, bilgiyi "halktan yabancılaşma" olarak algılar.
    2)yalın bilgisizlik ve kafa karışıklığını insanların zihnine yerleştirir. bu kafa yapısındaki insanların zihnini manipüle etmekten zevk alır.
    3)insanların geleceği ile ilgili düşünmesine mani olmaya çalışır. "belirsizlik ve kaygı durumunu" sürekli olarak canlı tutar.
    4)insanlara taraftar olma duygusunu aşılar. taraftar olmayan ve naif kişiliğe sahip olan insanlar bilgisiz olarak gösterilir.
    5)"kendini kollama ve kendine fayda sağlama" insanların karakteri haline gtirilir. bu tür davranışlara, gerçekçi ve rasyonalist bakış açısı olarak bakılır. halbuki bu bakış açıları, toplumun faşist hareketlerden etkilendiğini gösterir. daha kötüsü faşist hareketlerin toplumda etki alanının artmasına sebebiyet verir.
    6) kitle iletişim araçlarının yaydığı bütün diğer enformasyonlar gibi, politik haber ve yorumlar insanlara doğal durum bu şekildeymiş gibi aktarılır. bu sebeple, politik haber ve yorumlar genelde boş zaman sırasında özümsenir. insanların düşündükleri fikirlerin çoğunluğu, onların boş zamanlarında dinledikleri politik yorumların zihinlerinde bıraktığı izlerdir. kısacası düşünceleri, hipnotize olmuş beyinlerinin yansımasıdır.

    toplumda faşist yönetimlerin etkisi altında kalmamak için neler yapılmalıdır.
    1)halkın bilinçli bir şekilde eğitim alması sağlanmalıdır. toplum içinde yaşamanın ne kadar önemli olduğu anlatılırken, bireyselliğin önemi atlanmamalıdır. diğer bir ifadeyle "topluma yabancılaşmadan; fakat bireysel olarak hareket etme becerisini de kaybetmeden" hareket etme kabiliyeti insanlara kazandırılmalıdır.
    2) bireylerin kafa karışıklığının sebebi araştırılmalı ve kafa karışıklığının giderilmesi için gerekli olan çalışmalar yapılmalıdır. çalışmalar şeffaf, çözüm odaklı, anlaşılır ve sonradan sisteme dahil olan bir bireyin, topluma kolayca uyum sağlayabileceği şekilde yazılı hale getirilmelidir.
    3) insanların yaşam standartları yükseltilmelidir. refah yaşam koşullarına ulaşılması için çalışma takvimi çıkarılmalıdır. insanlar belirsizlik ve gelecek kaygısından bu sayede kurtarılmalıdır.
    4) birey olma bilinci insanlara kazandırılmalıdır. toplum nezdinde "iyi-kötü" kavramları net bir şekilde belirlenmelidir. iyi-kötü kavramı adalet sistemine, dini kurallara, gelenek ve göreneklere göre çok iyi ayarlanmalıdır.
    5) kendini kollamak ve menfaat sağlamak isteyen insanlar, menfaat sağladıkları kişilerin cahil olmasından yararlanırlar. hayatta kötü insanların her zaman var olacağını bildiğimiz için, bu duruma karşı çözümümüz insanların manipüle edilmesine engel olmaktır. manipüle eden insanlar, suistimal edildiklerinin farkına varmasalar hatta manipüle eden insanları korumaya çalışsalar dahi, manipüle edenler kanun önünde hesap vermelidirler. bu adalet sisteminin yara almaması için önemlidir. yargı sisteminin güvenirliğinin tehlikeye düşmesine bile fırsat verilmemelidir.
    6)politika bir bilimdir. cahil insanlara, siyasetin bir bilim olduğu izah edilmelidir. siyasi olaylara, gündelik yaşama bakıldığı gibi bakılamayacağı vurgulanmalıdır. siyasi olaylar, titizlikle ele alınıp, kitle iletişim araçları tarafından, tarafsız ve yorumsuz bir şekilde izleyiciye aktarılmalıdır.
    kısacası filmde söylenildiği gibi "bu memlekette işi doğruyu bilmek olan insanlar var" demek yerine, herkesin doğruyu kendilerinin bulabileceği ortam oluşturulmalıdır.
  • baskıcı rejimlerin ister komunizm olsun ister demokrasi adı altında olsun farketmeksizin, insanların psikolojilerini nasıl alt üst ettiğini, ve komşunun komşuya düşman olabildiği bir ortamı yarattığını anlatan müthiş film. 2018 türkiyesinde insanların birbirini fetöcü veya vatan haini olarak ilan edebildiği ve kardeşin kardeşi devlete ispiyonlayabildiği bu dönem, 30 yıl önce avrupa'nın göbeğinde bize çok benzeyen balkan halkları tarafından yaşanmış ancak görünen o ki bizim halkımız bunlardan dersini çıkaramamış. çok yazık.

    --- spoiler ---

    son sahnesi tamamen komunizmin ölmesi ve artık kapitalizmin oturacığı koktukla beraber kendi malikanesine kaçışını simgeler. koltuk medeniyettir. malikane de kapitalizmin başkenti abd'dir. komunizm de kapitalizmin peşinde köpek olmuştur afedersiniz.

    --- spoiler ---
  • keyifli ve komik bir film. en önemli kısımları ise en son sahnede danilo amcanın yanındaki köpek ile berarber dört ayak üstünde "kapitalist" kovalaması, ve tabii ki "bu ülkede işi doğruyu bilmek olan insanlar var" repliği.
  • bata stojkovic in performansı bile yeter filmi izlemek için
hesabın var mı? giriş yap