• rus carinin karisi katherina yuzunden, moskovayi osmanli topraklarina katabilecekken, iki kale alip geri donen, daha istanbula varmadan kellesi koparilan ki$i.
  • kendisi tüm dünyaya osmanlının nelere kadir olduğunu göstermiştir...
  • (bkz: amsalak)
  • osmanlı sadrazamı. orduya genç yaşta katılmış, kısa zamanda baltacı ocağı halifeliğine yükselmişti. gönderildiği trablusşam ve sakız muhafızlığı görevlerinin ardından vezir rütbesiyle kaptanı deryalığa atanmış, sonraki yıl sadrazamlığa getirilmişti.
    tarihteki yerini sadrazamlığının ikinci dönemindeki prut savaşıyla almıştır.
    baltacı mehmet paşa'nın rus çarı 1. petro'nun ordusunu prut nehri kıyılarında kıstırdığında çariçe katherina'nın osmanlı sadrazamı'nı ziyarete geldiği, yanında getirdiği hediyeler içinde siyah ipek örtüye sarılı büyükçe bir kutu olduğu da rivayet edilir. reisülküttap ömer efendi görüşme öncesi çariçe'nin "siz türkleri en iyi olduğunuzu iddia ettiğiniz konuda sınamak istiyorum" dediğini nakleder.
    katherina ve baltacı başbaşa bir saate yakın bir süre görüşmüş, bu sürenin sonunda çariçe yüzünde ışıltılı bir gülümsemeyle otağdan çıkarken baltacı'nın bitkin yüz ifadesi ve ayakta zor durduğu dikkati çekmiştir. osmanlı kurmayları katherina giderken yanında siyah örtülü kutunun olmadığını farkederler.
    rus heyeti uzaklaşırken sadrazam ordusuna saldırıyı durdurma emri verir ve yavaşça olduğu yere yığılır.
    çadırda olanlara yönelik genel kanının aksine inananlar da vardır. savaşta osmanlı ordusu'nun yanında yer alan kırım hanı devlet giray'dan nakledildiği üzere katherina'nın gidişi ardından bitkin baltacı mehmet paşa'nın yere yığılırken ağzından çıkan son sözler:
    "ah o pencü se"
    olmuştur.
  • (bkz: prut savası)
  • bu mevzuda bahsi gecen katherina'nın da rus degil, dogu avrupali oldugu soylenir dilden dile, yoreden yoreye.
  • savaşma seviş ruhunu doyasıya yaşamış, rus caricesi katherinaya gurbet ellerde bile olsa turizm olanaklarımızdan ayrıntıları ile bahsetmiş, bilgilendirmiştir.
  • edit: chaudfontaine kızdı bu entryme, yalan yanlış yazmışım. geyik olduğu da belli olmuyormuş. madem belli olmuyor, ederiz biz de . . .

    --- geyik ---

    bir kadinla yatmayi bir ulkeyi fethetmek sananlar listesinde zirvede yer alan isim.

    --- geyik ---
  • en eski milli capkinimiz,

    gunumuzde yasaydi magazin basininin bir numarasi olurdu.
    - baltaci, katherina'yi nasil siktüüü ?
    az sonra...
  • baltacı mehmed paşa, osmancık'ta doğdu. genç yaşta ilim merakı ile trablus, tunus ve cezayir'e kadar gitti. daha sonra istanbul'a döndü ve akrabalarından hacı sefer ağa vasıtası ile saraya girdi. burada önce baltacı oldu. güzel sesli olduğundan musikiye heveslendi ve müezzin olup "mehmed halife" namını kazandı. katipliğe heveslenen baltacı mehmed paşa, yazıcılığa ve 1703 aralık ayında mirahurluğa tayin edildi. 1704 yılının kasım ayında kaptan-ı derya, 21 aralık 1704'te de sadrazam oldu. 3 mayıs 1706'ta azledilip sakız'a sürüldü. daha sonra erzurum valiliğine ve sakız muhafızlığına getirildi. düzenbaz bir kişiliği olduğundan dolayı, gittiği yerlere kısa sürede hile ve aldatmaca da geliyordu.
    kaynak: http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=203
hesabın var mı? giriş yap