• korkunçken çoluk çocuğu işin içine katıp daha da korkunçlaşan bir reklam türü. son günlerde bir tanesi radyoda sürekli dönüyor. sesinden, abdülhamit dizisinde padişah cosplayi yapan 37 ekran tüplü tv suratlı oyuncu olduğunu çıkardığım adam, çocuğuna masal okurken "ve sonsuza dek mutlu yaşamışlar" diyince çocukcağız da safiyane duygularla, "babağ, sen de hep yanımda olacak mısın, biz de mutlu olacak mıyız şu yalan dünyada" diye soruyor. tabi ki oğlum, türkiye gibi yerde aşırı mutlu yaşayacağımıza emin olabilirsin hahaha diyip konuyu kapatması gereken baba, başlıyor banka övmeye: "tabi ki oğlum, ben yanında olacağım ama x bank daima yanında olacak asıl, termik santral ihalesi alırsan sana kredi verecek, manitandan daha çok mesaj atacak, x bank var ya harika bir yer, beni sittir et yarın ölür giderim sen bankaya odaklan. hamza abine selam söylemeyi ihmal etme". çocuğun "vay be peder, hard kapitalizm diyorsun yani vay anasını" demesini beklerken reklam bitiyor, çocuk masaldan konut kredisine nasıl geldik lan diye düşünüyor muhtemelen. gerçek bir başyapıt, tahammül etmesi çok güç.
  • "efendim biz dostuz, biz insana değer veririz, bizim varoluş amacımız sizin iyiliğiniz, biz hayat boyu hep zor anlarınızda yanınızdayız, üstelik karşılık da beklemiyoruz" temalı banka reklamlarını gördükçe yediği makarnanın karıncalı olduğunu fark eden müjdat gezen gibi tiksinti krizlerine giriyorum. lan bi sktrin gidin yaaa. tek amacınız cebimizdeki parayı almak, bari adam gibi "bakın biz daha az alıyoruz, alıyoruz ama şu şu hizmetler bizde daha iyi" falan diyin. lavuklar sizi..
  • kravatını gırtlağına kadar sıkmış vasat maaşlı kişisel gelişime tapan kurumsal iletişim bankacılarının "inovatif görünelim ama amı götü dağıtıyor izlenimi de vermeyelim" kaygıları ile şekillenen pahalı ama bir o kadar da sıkıcı reklamlar.
  • son günlerde "yurdumun yüce gönüllü güzel esnafı" temasından ilerlemektedirler. bense her gördüğümde götümle gülüyorum bu reklamlara.
  • çoğu "bankaya gelen müşteriye kapıyı açan yardımsever güvenlik görevlisi" mizansenini barındıran reklamlar. tamam adamlar hangi sıraya gireceğini, hangi evrağın gerektiğini veznedekilerden iyi biliyo, sorunca söylüyo falan ama nedir bu aşırı yardımseverlik imgesi.
  • en büyük hayali kahramanları barındıran reklamlardır.. zira gerçek hayatta ne o kadar güleryüzlü, sabırlı, sevimli banka personeliyle karşılaşmak mümkündür*, ne de işini 2 dk da çabucak halledip üstüne çayını kahvesini içip gülümseyerek bankadan çıkan mutlu müşterilerle..
  • logosunun fontunu times new romandan comic sans a çevrilince, içerdeki insanlara aşırı adrenalin verip kalpleri patlayana kadar dansettirdikleri zaman ; bankanın güvenilirliğinin arttığını, müşteri anlayışının kökten değiştiğini düşündürme çabasındaki bankaların reklamlarıdır.

    konu reklam olunca göz boyamak klasiktir. alıcılık ve pazarlamadır. ki bu bilinen bişey.

    ama kapısından girdiğiniz her bankanın anlayışı her yerde aynıdır; gider sıra numarası aldıktan sonra bankada 4 gişe olmasına rağmen 1 gişenin açık olup, arka plandaki 3 gişe görevlisinin sütlü kahve içip bacak bacak üstüne atıp kahkahalarla modern bir şekilde dedikodu yapabiliyor olması onların reklamlarda anlatılan değişimin bir parçası olduğunu pek tabiki göstermektedir.

    banka müşterisinin atmde bir dolandırıcı tarafından dolandırılması ve durumla ilgili müşteriye karşı uygulanan politikalarda " aman banka olarak parasını ödememek için herşeyi yapalım" düşüncesinin benimsenmesi, kesinlikle zamanımızın modern (!?) türkiye hükümetinin benimsediği ideoloji ile birebir olması, kesinlikle müşterisini şaşırtmamaktadır; her zamanki gibi her konuda küplere bindirmektedir müşterilerini.

    bankaların reklamlarının en doğru yani bu sıcak yaz zamanlarında çekilen reklamlarda danseden sanatçılarımızın bankalar içindeki klimalardan dolayı terlemiyor olmasıdır, ki siz de bankaya girdiğinizde zaten bunun doğru olduğunu klimaların püfür püfür estiğini görmektesinizdir.

    e zaten artık klima da standart değil midir, yoksa opsiyonel bir yaklaşımla mı yaklaşalım ?
  • sonunda mutlaka birilerinin dans ettiği güldürü ve neşe tufanları. kediye, köpeğe, gişeciye, güvenlikçiye göt göbek oynatmadan bitmez bu reklamlar.
  • personeline ödediği çük kadar maaşa yıllık %5 zam veren bankaların, tv'de aslan oynatıp tavuk osurtmak için ayırdıkları bütçe ile finanse edilen görsel şölen.
  • ozellikle cinemaxi, cinebonus gibi sinemalarda filmden once ustuste yayinlanip insani deli edendir.
    ucuncu reklamdan sonra, filmden de vazgectim cikarim ben artik moduna geliyor insan. insaf be arkadasim, bankaya degil film izlemeye gidiyoruz biz oraya.

    o kadar reklam yapacagina giriste, xkart ile odeme yap, puanin 8 kat olsun diye reklam yap, bak nasi kullaniyoruz senin biricik kredi kartini, yoksa tirt hepsi...
hesabın var mı? giriş yap