• özellikle özel bankalara eleman alınacağı durumlarda ağırlıklı olarak ingilizce ve genel yetenek sorularının bulunduğu, pek bir geçerliği olmasa da ekmek kapısıdır denilip insanların hafta sonlarını ayırdıkları bir zaman dilimi. genelde gazetelerin insan kaynaklari bölümlerinde bu sinavlar için duyurular bulunur.
  • dönüp dolaşıp aynı sorularla karşılaşabilceğiniz sınavlardır bunlar. genel yetenek adı altında banka hayatınız boyunca hiç karşınıza çıkmayacak saçma sapan sorular sorulur, çok kısa bir sürüde bitirmeniz gereken bu sınavları, bir kaç banka sınavına girdikten sonra rahatça yapar, üzerine tekrar bile edebilirsiniz. banka sınavlarının vazgeçilmezlerinden biri de, kişilik testidir, akşamları evde maket mi yaparsınız yoksa arkadaşlarınızlamı buluşursunuz şeklinde, ortaokul öğrencilerinin bile amacını anlayacagı ve ona göre cevaplayacagı yüzlerde soruyla muhatap olup, bir kaç sınava girdikten sonra cevapladıgınız sorular arasında çelişki oluşmamasını sağlamayı ögrenirsiniz. yapılan bu sınava ragmen bankalar, ekip çalışmasından uzak, uyumsuz, sinirli, kavgacı personelle dolup taşar. ingilizce sınavı bankalar için aday sayısı azaltma amacı ile kullanılır. bu sınavda normal bir bankacının melki hayatının en azından ilk beş senesi karşılaşmayacağı ingilizce seviyesi ölçülmeye çalışılır, her ne hikmetse ingilizce sınavı yaparak eleman seçen bankaların şubelerine kazara yabancı dil konuşan biri gelince bütün çalışanların eli ayagına dolaşır, tarzanca konuşmalar alır başını gider. bunların yanında bazı bankalar rsimlere bakarak isim hatırlama, yakın kavramarı ve terimleri hatırlama, sınırlı sürede dört işlem yapma gibi daha etkili teknikler kullanamyı denemişlerse bile bu sınavlar sonrasında bile işe girenler arasında toplama-çarpma gibi işlemleri yapamayanlara sıkça ratlanmıştır. bankacılık bir satış işi ise satışa yönelik bir eleme yapılması gerekir, sırf görüşülecek aday sayısını azaltmak için saçma sapan sınavlar yapılarak bankaların satışını patlatacak adaylar yerine sınav sorularını hızlı cevaplayabilmiş ve bir yerlerden ingilizceyi iyi derecede ögrenmiş insanlar girer işe.
  • 2 sayı dizisi verip bunların birbiriyle aynı olup olmadığını, ama bunu 80-90 soruya 5-6 dakika vererek ölçen bir çeşidi olan dikkat testi vardır.

    mesela;
    1000 - 1000 (aynı)
    1000 - 1001 (farklı)
    1000 $- 1000 tl (farklı)
    1.128.054 - birmilyonyüzyirmisekizbinellidört (aynı)
    gibi.
  • kimi bankalarda her birim için ayrı ayrı düzenlenen, kimi bankalarda ise tek oturumla halledilen sınavlardır. tek sınavda sıralama yapılır, en üstte yer alanlar teftişe, sonrasındakiler iç kontrole, onu izleyen kişiler de pazarlama ve operasyon kadrolarına alınır.

    bu sınav son dönemde genel yetenek ve genel kültür üzerine yoğunlaşmaktadırlar. özellikle genel yetenek testi sayesinde işi hızlı öğrenebilecek kişilerin seçilmesi amaçlanmaktadır.
  • = para tuzağı
hesabın var mı? giriş yap