• bitcoin olayına girmek için tüm hazırlıklarımı tamamladığın sırada, şans eseri netflix'in bana önerdiği belgesel. cypherpunk'ları, kripto paraların çıkış hikayesini, silkroad serüvenini vs. anlatmışlar. henüz 3/5'ini bitirdim, oldukça beğendim. imdb puanı düşük (6,6) olsa da belgesel olarak değerlendirildiğinde güzel bir yapım olduğunu düşünüyorum.
  • bitcoin'in ütopik dünyasına inananlar tarafından hazırlanan; objektiflikten uzak, 2008 krizi ile ilgili cahillikten ya da kasıtlı olarak yanlış bilgilerin verildiği netflix belgeseli.
  • bitcoin ile ilgili bir belgesel. bitcoin nedir'den bitcoinin tarihi ve gelisimine kadar bircok nokta hakkinda kapsamli bilgilerin verildigi bir belgesel olmus. bitcoin ile ilgili hic bir fikri olmayan kiz arkadasimla izledim o bile belli bir algi seviyesine ulasti, blockchain ve decentralized konularinin arkasindaki olaylari kavradi gibi.

    ayni zamanda 2008 abd mortgage krizi ile baglantili bilgiler ve wall streetteki finans babalarinin aldigi aksiyonlar uzerinden "para" kavraminin derinliklerine de inilmis.

    objektiflikten uzak olmak ile itham edilmis, hangi noktalari objektiflikten uzak ise ben de bilmek isterim. kuskuculuk kisilik ozelliklerimden biridir.
  • belgeselin sonunda çok güzel bir bölüm var. blockchain teknolojisini yatırım bankacılığında kullanmak üzere kolları sıvayan bir hanıma, 2008 krizinin sorumlusu muamelesi yapılıyor (finansal inovasyonu krize yol açmış - tamamen haksız bir yaklaşım değil ama telaffuz ettikleri cds'ler değil, cdo'lar krizin arkasında).
    peki bu kadına niye kızıyorlar blockchain'e teveccüh gösterdiği halde? bitcoin başlığında da bolca göreceğiniz gibi blockchain=bitcoin algısı yaratılmak isteniyor. blockchain teknolojisinin bütün nimetleri sadece bitcoin'e özgü gibi gösterilmek isteniyor. oysa bitcoin olmadan da bu teknolojiden istifade edebilirsiniz. nitekim finansal teknoloji/altyapı şirketleri, blockchain'e balıklama atladı. bitcoin iyi güzel bakarız tabi neden olmasın inşallah bir gün derken blockchaine milyonlarca dolar yatırıyorlar. belgeselciler hazmedememiş; bu şuna benziyor; tekerleği icat ediyorsun ve onunla bir araba yapıyorsun; diyorsun ki artık dünya üzerindeki bütün ulaşımı bu arabayla yapacağız. oysa başkaları çıkıyor ve bakıyor; hmm bu tekerlek kullanışlıymış biz bunla bir sürü işe yarar araç yaparız diyor. sen elindeki arabayla kalıyorsun. (kalmak zorunda değilsin; senin araban da çok satar; çok başarılı olabilir; ama bütün dünya bunu kullansın fazla ütopik)
  • bitcoin denilen şifreli paranın ne bok olduğuna dair bir fikrim vardı.
    ama bu belgesele kadar bitcoin'in yaygınlaşmasıyla silk road (bkz: #29891984) arasındaki ilişkiyi bilmiyordum.
    neymiş efendim...
    ot alacaksın, eroin çekeceksin; bunu internetten al.
    e ama yakalanabilirsin... (asıl risk satanda: kredi kartıyla ödersen satan derhal yakalanır.) kredi kartıyla esrar aldığın çakozlanabilir.
    tamam o zaman bitcoin kullan. bu paranın kaynağını kimse takip edemiyor. bu durumda yakalanma riskin de azalıyor. (aslında satıcının yakalanma riski azalıyor.)
    paranın ortaya çıkması nasıl pis bir olayın sonrası ise, aynı pislik bitcoin için de geçerli. kökeninde yine kir var kir...
  • çok taraflı hazırlanmış, silk road ile tamamen yanlış bir şekilde (bilerek) ilişkilendirilmiş belgesel. silk roadun kapatılma sebebi bitcoin değildir buradan yapılan alışveriş mantığıdır. deep webi yasallaştırma daha doğrusu popüleştirme çabasıdır. ulrich de bu nedenle içeri girmiştir.

    bu kafayla kurulmuş bir sistemi, ''bitcoin yüzünden'' mantığı ile aklamaya çalışmak son derece taraflı ve samimiyetsiz bir yaklaşım.
  • kripto para nedir? bitcoin nasil bu kadar yukseldi dönem içinde neden çöküşler yaşandı kuruculari neden hapiste vs bilal'e anlatır gibi anlatan netftlix belgeselidir. bana göre de biraz taraflı bir açıdan bakılmakta belgesele. yine de sanalpara nasıl kullanılır bilmeyenler için izlenebilecek bir belgesel.
hesabın var mı? giriş yap