• bir ferdi tayfur şarkısıdır bu.

    ama bizde arabeskin esasoğlanlarının -müslüm gürses'i hariç tutuyorum- iki devirleri olduğu, ve bu devirlerin "12 eylül öncesinin kısmi sosyal mesajlar içeren, gecekonduya ve orta sınıfa hitap eden arabeski" ile "12 eylül sonrasının genellikle lumpene hitap eden sosyal mesajdan arınmış arabeski" olduğu hesaba katılırsa bu şarkı, ferdi tayfur'un "milattan sonraki" eserlerine karşılık gelir.

    12 eylül, ülkede bir çok şeyi ya tamamen bitirdiği ya da bambaşka bir forma sokarak 'evcilleştirdiği" için geniş halk kitlelerinin, -ki bu halk kitleleri zamanında devrimci yol gibi dergilerin 1.5 milyonluk satış rakamına ulaşmasına sebep olmalarına rağmen günü geldiğinde 'benim başıma bi'şey gelmesin' diye komşularını ihbar etmiş insanlardan oluşur- beğenilerini de doğrudan etkilemiş oldu. ülkenin üzerine çöken kara bulutlar "kula kulluk edene yazıklar olsun" diyen şarkılardan "bari seeeeeen" diye başlayıp "la la la la" diyerek sevgilisine yumruk sallayan klipleri şekilen arabesk şarkılara eyvallah etmek zorunda kaldı.

    bu kimilerince "özal apolitizasyonu" diye açıklandı, kimilerinde en yoksul kesimlerin sisteme dejenere entegrasyonu olarak. ama gördüğümüz manzara şuydu: artık ne orhan, orhandı ne de ferdi, ferdiydi. zamanında gecekonduları ve onlara giden dolmuşları sözleriyle sesleriyle sarsan, darmadağın eden bu adamlar "o karanlık günlerden sonra" cıvık cıvık şarkılar yapmaya başlamış, yaptıkları şarkıların ne armonisine ne sözlerine özenir olmuştu. özal döneminin o bütün sanatçıların sahneye çıkıp özal'la beraber "samanyolu" ya da "eski dostlar" söylediği o kalabalık sahne temaşalarının sıradan adamları olmuştu o "baba" arabeskçiler.

    ve ardı ardına o "eski tadı yok" albümleri çıktı bu 'baba' arabeskçilerin. bu bari sen de o albümlerden birindeydi işte. klibinde sevgilisine bir peugeot j9 minibüs çarpıyordu ferdi'nin. ve şarkının "lal lal laaa" kısımlarında yumruğunu sıkarak ilk önce minibüse sonra da ölerek kendisini terk etmiş olan sevgilisine -gittiği için- hesap soruyordu ferdi. fena sayılmayacak bir şarkı böylece "komik" bir şarkı oluyordu ki bunu "emmoğlu" gibi saçmalıklar izledi. biz arabesk dinleyicisinin de sıtkının sıyrılması bu dönemlere denk gelir.
  • ferdi tayfur denince aklıma düşen ilk şarkıydı. arabeski savunacak nice dost muhabbetlerinde ilk sıralarda ferdi baba aklıma düşer, yaldır yaldır, arabeski kurtarırdım o masalarda.. hem o dostları özledim hem ferdi tayfur'u hem de bu şarkıyı. şimdi zara tarafından da söylenmesi hatrına aklıma düşmüş, bir hüzünletmiştir. biliyorum ki bir an gelecek ki* bu şarkıyı hiç dinleyemeyecek durumda olacağım. anne diyor baba diyor gittiler diyor of çok fena çok.. neyse efenim.

    sözleri şöyle buyurmuştur:

    bir zamanlar,
    sıcak eller dolaşırdi saçlarımda
    öpücükler eksilmezdi yanaklarımda
    annem vardı yanımda babam da

    şimdi onlar uzaklarda
    dönüşü olmayan yolda
    gittiler beni terk ettiler
    ağlasamda faydası yok
    feryat etsem duymazlar dönemezler

    bari sen olma onlardan yana
    bari sen boynumu bükük koyma
    bari sen canım kal yanımda
  • insanın içini bir anda acıtan sözlere sahip ferdi tayfur şarkısı.
  • ferdi tayfur'un doksanların ikinci yarısına doğru yaptığı işler ve sonrası ile ilişkilendirilerek eleştirilmiş şarkı. eleştiriler tamamen haksız sayılmaz fakat bari sen'i ayrı tutmak ve 12 eylül 1980 sonrasındaki dönemde yaşanan değişmenin, biraz da arabeskçilerin orta yaş dönemine girmeleri ve bunun sanatlarına yansıması olarak değerlendirmek kanaatindeyim.

    sanatçının kendi başlığı altına detaylı olarak bir şeyler karalayacağım ilk etapta fakat şimdilik şu kadar söyleyeyim, şimdi milletin coverlamak için yarıştığı vurmayın yıllar, haram oldu, ben de özledim gibi işlerin tamamı 1980 sonrasına aittir. ft diskografisini 70'lerden itibaren takip edecek olursanız, albümlerdeki enstrümantal zenginliğin de arttığını kendiniz göreceksiniz. 90'lar ile birlikte gelen özkan turgay etkisi ve fadime'nin düğünü gibi saçmalıkların yanına, orta yaş krizi ile beraber gelen genç kızlarla vasatın çok altında klipler çekme furyası da eklenince ferdi tayfur gibi isimler iyice alay konusu oldu fakat 80'lerdeki işleri gayet de kalitelidir. bir diğer baba müslüm gürses'in de en başarılı işleri yine 80'lerdedir. ft için konuşacak olursak; yaktı beni, bizim sokaklar, haram oldu, yaralıyım dertliyim, olmaz olsun, postacılar(1974-düzeltelim), vurmayın yıllar, ben de özledim hep bu dönemlerin eseridir ve her albümde müzikal kalite giderek artmıştır. hatta ve hatta prangalar albümü ve emmioğlu da müzikal ve enstrümantal açıdan ferdi tayfur müziğinde çok iyi bir yer tutar. daha sonra ise maalesef çok iyi işler çıkaramadı ferdi tayfur. belki yaşının etkisi, belki değişen müzik anlayışı, belki hitap ettiği kitledeki sosyolojik değişim yüzünden vasatın altında gezindi genelde.

    o kadar konuştuk bari link verelim de şarkıyı dinleyin, başlangıçtan itibaren kullanılan enstrümanlara dikkat ederek.

    https://www.youtube.com/watch?v=a5xd3yakhkw
  • bu şarkıyı ferdi tayfur efsanesinin finali olarak görürüm ben... 70'lerde 80'lerde ortalığı kasıp kavuran ferdi tayfur, 1992 yılında "prangalar" albümü ile zirvesini yapmıştır. ("prangalar", "emmoğlu","neyleyim sen yoksan eğer", "sabahçı kahvesi" vd.)

    bir sonraki albüm "mor güller" ise zirvede son bir nefes alıştır. sonrasında çıkardığı albumler artık ferdi baba ayarında değildir. ("best of" türü albumler hariç) işte "bari sen" "mor güller" albumundeki 8 güzel şarkıdan biridir. ve bu şarkı adeta sözleriyle olsun, tınılarıyla olsun ben bir finalim, benden sonrası zirveden aşağısı der...

    funda arar yorumuyla dinleyelim:
    bari sen

    edit: link eklendi.
  • çok sevdiğim ferdi tayfur'un nadide parçalarından.
    bari sen olma onlardan yana
  • girişindeki jazz havası ile farklı bir tarzı olan ferdi tayfur şarkısı.
    aslında biraz jazz aranjesi ile ortaya efsane bir şey çıkabilir.
hesabın var mı? giriş yap