• efenim yaşı yetenler bilir. zamanında çocukken tv'de gördüğümde beni hayrete düşüren deneydir. o zamanlar hiçbir coğrafi bilgim olmadığı için kendi evimde deneyip "e hani olmadı amk" bile demişliğim bile vardır.(o yaşta amk demedik tabi lafın gelişi o) gerçi şu yaşıma geldim hala olayı anlayabilmiş değilim. deney aklımda o kırmızı tas ve saman çöpü ile yer edinmiş. yıllar sonra görünce yaşlandığımı anladım. sanki daha 4-5 sene önce izlemiş gibiydim.

    hadiseyi bilmeyen yeni nesiller için, hafızasını tazelemek isteyenler için ve de açıklasınlar diye atayistler için gelsin

    (bkz: http://www.youtube.com/watch?v=onmuintvixi)

    ekleme : mevzuyu yıllar sonra hortlatmışınız. iyi bok yemişiniz. yıllardır doğru bildiğimin yanlış olduğunu öğrendim. o temiz çocuğun bildikleri yalan oldu. şimdi elimde kırmızı tas duvara bakıyorum. link de ölmüş bu arada. boşa tıklamayın.
  • barış manço'nun, daha dünyada belgeselciliğin ilk sayfalarının yazılmadığı 1987 yılında ekvator çizgisine gidip çekimini yaptığı, o zamanki nüfusu 50 milyon olan türkiye'ye anlattığı muhteşem deney. bu deneyi başka bir kanal aracılığıyla izlesem kesin fakedir önyargısıyla yaklaşırım ama barış abi gayet de samimi, açıklayıcı bir dille anlatmış. ilk entrydeki link kurbağa olmuş; buradan düzeltelim;

    https://www.youtube.com/watch?v=jtqzcaxh-7c

    bu arada barış manço'nun konuştuğu zenci arkadaşın çevirmesini yapan adamın sesi de cem davran'a ait gibi geldi bana, tam emin olamadım.

    deneye gelecek olursak, deney suyun dönüş akışının ekvator çizgisinin güneyinde ve kuzeyinde farklı yönde aktığını, ekvator çizgisinin tam üzerindeyken de hiçbir şekilde dönmeden dümdüz aşağı doğru aktığını kanıtlamak için yapılmış. bu şekilde olmasının sebebi de yeryüzündeki coriolis kuvveti. kuzey yarımkürede hem rüzgarlar hem de akan su saat yönünde döner, güneyde ise tam tersi.

    edit: sonrasında yazılan entryler gösteriyor ki barış manço'nun yanındaki zenci arkadaşımızın önayak olduğu deney gerçekten de fakemiş. coriolis kuvveti gerçek olsa da herhangi bir kaptaki suyun dönüşüne etki edecek kuvvette değilmiş demekki. ama yine de ben barış manço'nun bu çabasını en azından o ülkenin şartlarına kıyasla faydalı buluyorum. çünkü o programı izleyecek çocuklar için aslında eğitici, bilimi sevdirici bir yönü var. insanın sadece eğlence duyusuna hitap eden çöp yığını programların yanında, zamanında türkiye'de böyle bir adamın insanlara bir şey öğretmeye çalışarak gezip durması çok değerli benim gözümde.
  • (bkz: coriolis kuvveti)

    not: değilmiş.
  • cem davran'ın billy seslendirmesi de lezzet katmıştır.
  • videoda 1:02'de bir teyzenin amuğa da goduğum diye şarkı söyleyerek katkı verdiği deneydir.
  • bu programı yayınlandığı sene tv'den izleyebilme ayrıcalığına sahip olduğum için beni duygulandırmıştır.

    bu ülkede barış manço gibi insanların yaşadığı zamanlar, gelecekten ümidim vardı. ya biz büyüdük ve dünya kirlendi, ya da bu ülke eskiden daha güzel bir yerdi.
  • barış manço iyi niyetli ama coriolis kuvveti maalesef o dönme hareketine neden olamayacak kadar zayıf bir kuvvet. billy bildiğin şarlatan yani.

    ayrıntılı bilgi için: https://www.youtube.com/watch?v=ihv4f7vmejw
  • aynı zamanda o zamanlar türkiye nüfusunun 50 milyon olduğunu öğrendiğimiz deneydir.
  • maalesef barış manço bu deneyde kandırılmıştır.

    daha önce sözlükte de tartışıldı bu konu.
    başlığı bilen varsa haber etsin ekleyelim.

    -nereden biliyoruz kandırıldığını?
    +şuradan.
hesabın var mı? giriş yap