• televizyonlarda, gazetelerde ve bazı "kitap" sınıfına maalesef konulan kitaplarda anlatılan "yükselme" üzerine yükselen değerler hikayeleridir.

    ancak kendi tanımı ile sorun yaşamaktadır. yani, bu hikayeleri izleyip/okuyup gaza gelenler varsa bilinmelidir ki, herşeyin antitezi vardır. kendi karşıtlığını "başarısız"lardan alan ve biricik olanın sergilenmeye değer olduğu düşünülürse, her başarı hikayesi binlerce/milyonlarca insanın başarısızlık hikayesidir. liberal gelişmeci mantığında kavrayamadığı da budur. örneğin, herkes öss'de top çekerse sistem kilitlenir. yani insanların başarısı, kapasitesi ile değil yarışmacı rekabeti ile tanımlanmaktadır. kapasite gelişebilir ve anlam olarakta "olumlu" bir göstergesi vardır ama yarışmada kaybedenler de vardır ve 1.ci dışında bezen herkestir.
  • amerikan iş modelini benimsemeye çalışan zavallı yerli firmalar için aşılamaz bir duvardır bu. öyle duymuş öyle öğrenmiştir her firmanın başarı hikayeleri vardır ya. web sitesi tasarlarken özellikle site haritasına bu başlık eklenir ve altı boş bırakılır, ama olmazsa olmaz. başaracaktır birgün ve hikayesi de olacaktır elbet.
    (-nerden temin etsek himmet şu hikayeleri. bi hikaye yazarı mı bulalım yoksa sayfa boş kaldı?!)
  • son zamanlarda duymaktan en nefret ettiğim hikayeler. sıfır hırs barındıran bir bünyeye sahip olduğum, elimdeki ile yetinmekten gocunmadığım, "o da benim olsun, şu da, bu da; daha çok kazanmalıyım" gibi cümleler kurma özürlüsü olduğum için muhtemelen hayatım boyunca hiç böyle hikayelerim olmayacak benim. hatta bilakis başıma gelen talihsizliklerin kitabını yazsam belki. aa bi saniye işte bu best-seller olur galiba hahaha. kızıllık p.
  • (bkz: steve jobs)
  • vahşi kapitalizmin arsızca, sınırsızca, hiçbir şey düşünmeden çalıştırmaya özendiren; çalışmayı öğreten hikayeleridir. inanmayın.
  • bu tıynetteki pek çok hikayeden çıkardığım sonuç şudur ki, bir hayat hikayesinin "başarı hiayesi" olarak nitelendirilmesi için aşağıdaki temel öğelerin bulunması zorunludur.

    1) azim : kahramanımız hiç bir zorluktan yılmadan sürekli hedefinde ilerlemiştir.
    2) çok çalışma : hiç durmadan geceli gündüzlü kasmıştır.
    3) uygun çevre koşulları : kendi yeteneklerini uygulayabilecekleri çevresel koşullar vardır.
    4) şans : doğru zamanda doğru yerlerde bulunmuşlar, doğru insanlarla karşılaşmışlardır.
    5) başarı : hikayenin sonunda ya çok zengin, ya çok ünlü ya da her ikisi birden olmuşlardır.

    elbette başarı hikayeleri anlatılırken en çok ilk iki şık üzerinde durulur ve sanki adam çok azimli va çalışkan olduğu için süper bir başarı elde etmiş gibi gösterilir. tabiki bunun nedeni azim ve çalışmanın izleyiciler tarafından kontrol edilebilen etkenler olmasıdır. azim göstermemiz, çalışmamız ve yılmamamız gerektiği bir gaz unsuru olarak pompalanır ki asıl hedef zaten budur. konunun özü "bak bu adam yapmış sen neden yapamayasın" dır.

    ancak üçüncü ve dördüncü maddeler sanki çok önemsizmiş hatta hiç yokmuş gibi davranılır ki izleyicilerin gazı kaçmasın. başarılı olmak için şans ve uygun çevre koşullarına da ihtiyacınız var yoksa mal gibi kastığınızla kalırsınız diyen bir başarı hikayesini kimse dinlemez. hele en az bu başarı hikayelerindeki insanlar kadar hatta bazen daha fazla başarılı olmayı hak eden (azim, çalışma ve yetenek olarak) insanların "başarısızlık hikayeleri" başarı hikayelerinden sayıca kat kat fazla olmasına rağmen asla anlatılmaz.

    gerçek dünyada ise kurallar gayet basittir. eğer azim gösterir, kendinize güvenir ve çok çalışırsanız bulunduğunuz yerden biraz daha iyi bir noktaya gelme şansınız artar. elbette tüm bu çabalarınıza karşılık bir bok da başaramayabilirsiniz ki bu da almanız gereken önemli bir risktir.
  • en sinir bozucu hikayelerdir. "amerika'ya gittiğinde beş parasızdı." diye başlar hepsi. sizin türkiye'de bolluğundan gına geldiğini düşündüğünüz yiyecek, içecek sayesinde adam para kırar oralarda. siz de hasetinizden çatlarsınız. bu hikayeleri sıklıkla duyduğum bir dönem new york'a gidip aktar açmayı düşünmüştüm. cama da "basura iyi gelen ot gelmiştir" ya da "kanseri durduran okunmuş özel maydanoz suyu karışımı bulunur" yazsam ilgi çekebilirdim belki.. adı da baharat yolu, bak geyet otantik. times hakkımda övgü dolu şeyler yazar mıydı? yazardı yazardı. herşeyi övüyor nasıl olsa..
    hımm dur dur, ben bu fikri bir patentliyeyim.
  • boktan kurumsal sirketlerde sadece tesekkur ile odullendirilen hikayelerdir. aslinda bu sirketler hikayedir de neyse bosverin.
hesabın var mı? giriş yap