• tam adı;
    "başarısız hipotez: tanrı
    bilim tanrının varolmadığını nasıl gösteriyor?"
    olan victor j stenger kitabı. aylak kitap tarafından yayımlanan eserin ingilizceden çevirisini ise algan sezgintüredi yapmış.

    kitap hakkında bazı yorumlar şöyle:

    "bu müthiş kitaptan o kadar çok şey öğrendim ki..." richard dawkins

    "inanılmaz sağlam ve etkileyici... tartışma cephaneliğine muazzam bir katkı..." christopher hitchens

    "başarısız hipotez: tanrı, din kaynaklı yanılgılara zamanında yapılmış, okunması kolay bir saldırı. herkes okumalı." sam harris
  • beklentileri fazlasıyla karşılayan kitap.

    tanrı kavramını, onun dinler tarafından nasıl tanımlandığını ve bu tanımlamaya nasıl uy(a)madığını mantık kullanarak anlatmaya başlayıp, istatistik kullanarak devam ediyor.
  • victor j. stenger tarafından yazılan ve temel amacı ibrahimi dinlere ait tanrının varolmadığına dair bilimsel kanıtlar sunmak olan kitap. kapağında yer alan "bilim tanrı'nın varolmadığını nasıl gösteriyor?" ifadesi de kitap içerisinde de yer alan "tanrı vs. tanrı" ayrımına güzel bir gönderme. bu (sanırım) aynı zamanda kitap konusunda olumsuz görüş bildiren birçok kişinin gözden kaçırdığı nokta olma özelliğinde.
  • tanrı konusu bilimle ilişkilendirilemez tezine antitez olarak yazılmış victor j. stenger kitabı.

    stenger, dinsel öğretilerin çoğunun bir bilimsel dayanağı olmadığını ortaya dökerken buna karşılık ''ya tanrı kendini gizliyorsa?'' sorusuna; o halde tanrı sevecen değildir önermesiyle cevap veriyor.

    çok doyurucu olmamakla beraber okumakta fayda var.
  • tanrı’nın olmadığı sonucuna vardığı kitap. başka bir deyişle yazar tanrı’nın varlığını, kimi bilim insanlarının tanrı’yı laboratuarda deney tüplerinde araması tarzında sorgulamış. bunun için kimi zaman birtakım (işine gelen) bilimsel araştırmalara ve gerçeklere, kimi zaman bazı felsefi çıkarımlara ve kimi zaman da mantık oyunlarına başvurmuş.

    kitabın bölüm başlıkları arasında
    maddenin ötesinde bir dünya aramak
    cana yakın olmayan evren
    değerlerimiz tanrı’dan mı geliyor ?
    mümkün olan ve olmayan tanrılar
    tanrısız evrende yaşamak
    dikkat çekiyor.
  • çok büyük beklentilerle okunmaması gereken kitap.zira beklentileri karşılayamıyor.
  • maalesef isminin yarattığı beklentiyi karşılayamıyor
  • ne yazık ki benim de beklentilerimi karşılayamayan kitap.

    ancak, tanrı-bilim konusunun alt başlıklarını içermesi açısından okunabilir. bu kitaptan öğrendiklerinizi, daha detaylı araştırabilirsiniz.
  • az önce bitirdiğim ve aklıma direkt "allah yok din yalan" sözünü getirtti bu kitap. bazı yazarların beklentiyi yüksek tutup beğenmemesi bence çok derine inmeden, "bilal'e anlatır gibi" şeklinde anlatmasından kaynaklanıyor.

    baştan söyleyeyim ki, tanrı'ya inanıyorum ama bu inanmam körü körüne bağlı düşüncelerde değil. yani sorguluyorum, mantık kurmaya çalışıyorum. öyle alalade şeklinde "ben inanıyorum yea" şeklinde değil de, neden n'için sorularıyla kendime yol buluyorum. tanrı'ya inanıyorum evet ama neden bu kadar açlıktan insanlar ölüyor diye de soruyorum, sorguluyorum. neden bu kadar kötülük yapılıyorken gıkını çıkarmıyor mesela? tek kriter "öbür dünya" meselesi midir? bu dünyada kötülük yapanların yanına kalmasından daha vahimi yoktur kanımca. çünkü öbür tarafta ben o kötülük yapanla yan yana olmayacağım ki... cezası verilirken, "evet ya bana da şunu yapmıştı. şimdi gör ense kökünü, ehehehe" şeklinde karşısında olamayacağım ki... bu kadar savaş, katliam, ölüm, acı, yokluk, yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik... yani kısaca bu kadar kötü şey varken niye izlediğini hâlâ anlayabilmiş değilim. inanıyorum evet ama bunları da sorgulamak benim boynumun borcu. yoksa niye akılla yarattı bizi değil mi?

    lafın özünün özü şudur: tamamen okuyup da her şeyi bir kenara itebileceğiniz bir kitap değil, lakin başlangıç için ideal bir kitap. bunu alın, üstüne araştırmalar yapın. sonunda da kendi bellek süzgecinizden geçirin. sonrası zaten berrak bir düşünce. kişsel kitap notum; 7.5/10
  • bazıları kitap beklentilerimi karşılamıyor demiş adam bilimsel verilerin neden ateizme götürdüğüne ve tanrı’nın bilimsel bir ispatı olması gerektiğini söylüyor ve kitap tam anlamıyla felsefi bir kitap değil bilimsel şeylerde var beklentilerinizin karşılanmadığını söylemeniz normal olabilir çünkü hem felsefi hem bilimsel kitap

    edit: yazar bilimsel bir kitap olduğunu söylemişti ama felsefi argümanlar olduğu için öyle dedim
hesabın var mı? giriş yap