• en yuksek devlet memuru.
  • başbakanlık müsteşarı türkiye cumhuriyeti'ndeki bir numaralı kamu görevlisidir.başbakanlık'a bağlı birimlerden sorumlu olduğu gibi, bütün bakanlıklar arasındaki koordinasyondan da sorumludur.aynı zamanda, bakanlar kurulu toplantısına iştirak edebilen bir bürokrattır.başbakan adına imza attığı için, diğer bakanlıklara talimat gönderebilir.başka bir deyişle,başbakan adına hareket eder.bu yetkilerini başbakanlık müsteşar yardımcıları arasında dağıtır.bakanlıklardaki müsteşarlar ise, sadece kendi bakanlıklarının birimlerinden sorumludurlar.bakan, her ne kadar bakanlığın sevk ve idaresi sorumluluğuna sahip olsa da siyasi bir kimlik sahibidir.müsteşar ise bir noktada devlet adına bakanı yönlendiren kişidir.bu itibarla başbakanlık müsteşarını herhangi bir devlet memuru gibi görmek yanlıştır kanımca.
  • bu şahıs hakkında bir başka ilginç bilgi de şu imiş ki, bütün devlet memurlarının maaşları bu şahsın maaşı mihenk taşı kabul edilerek hesaplanırmış.

    bu vesileyle şunu da söyleyeyim ki,, bürokrasi hakikaten akıl sır ermeyecek bir düzenekmiş, weber kişisine hak vermemek elde değilmiş. hukuk disiplinine gelecek olursak... hmm.. adil falan değildir arkadaşım bu. gerçi bu ne kadar hukuk'un ne kadar iktisat'ın konusudur,, tartışma götürür. değil midir ki "değer" sorunsalı iktisat ilminin kadim meselesidir....
  • (bkz: intihal)
    (bkz: ömer dincer)
  • en yüksek kademeli bürokrat değildir. 1 numarada cumhurbaşkanlığı genel sektereteri vardır.
  • türk devlet bürokrasisinde 3. adamdır. cumhurbaşkanı genel sekreteri ve tbmm genel sekreteri, başbakanlık müsteşarından önde gelir. tıpkı, cumhurbaşkanı ve tbmm başkanının, başbakandan önde gelmesi gibi.

    tabii pratikte, bir bakan kadar, belki bir bakandan da fazla devlet işlerine vakıftırlar. osmanlı'daki karşılığı sadaret kethüdalığıdır. osmanlı'da sadaret kethüdalığı zamanla evrim geçirmiş ve dahiliye nezaretine (içişleri bakanlığı) dönüşmüştür. bunun nedeni, sadaret kethüdalarının, devletin iç işleyişi bilmeleri ve taşra teşkilatını tanımaları ile alakalıdır.

    benzeri bir süreç, kurumsal olmasa da bireysel anlamda, türkiye'de de yaşanmış, başbakanlık müsteşarı olan efkan ala, içişleri bakanı olmuştur.

    dünya tarihinde de benzeri geçişlilikler mevcuttur.
  • en önemli 3- 5 makamdan birisi. başında bulunan üst düzey memur, devlet terbiyesini ve geleneğini iyi bilmek zorunda. hükümet ve devlet farkını özümsemiş olmalı. devletin değil, parti devletinin adamı olursa, hukuk devletinin kurallarının nasıl çiğnendiğini net olarak görürsünüz.
  • parlamenter sistemde en yüksek devlet memurunun bulunduğu makamdı diyebiliriz. "devletin mutfağı" olarak tabir edilirdi. devlet mekanizmasının en doğru şekilde işlemesinden bizzat sorumlu bir makamdı. maalesef tarih oldu.
    cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde başbakanlık müsteşarının yerini (bkz: cumhurbaşkanlığı idari işler başkanı) almıştır.
hesabın var mı? giriş yap