• tam adıyla basil risbridger davidson (1914-2010), afrika tarihi ve afrika kurtuluş hareketleri üzerine uzmanlaşmış bir ingiliz tarihçiydi. gine'den "amilcar cabral madalyası" kazanmış, ezilen halkların dostu bir araştırmacıydı.

    oldukça üretkendi. en önemli kitapları arasında ödüllü "the lost cities of africa" [afrika'nın kayıp şehirleri], "the black man's burden" [siyah adamın yükü], "modern africa: a social and political history" [modern afrika: toplumsal ve siyasal bir tarih], "the people's cause: a history of guerrillas in africa" [halkın davası: afrika gerillalarının tarihi] çalışmaları bulunuyor.

    davidson, böyle genel tarih çalışmalarından başka, monografiler yazdı ve derlemeler yaptı.

    yeni gine'deki devrim mücadelesine yaptığı tanıklıkları, bir gine atasözünü başlığa taşıdığı "no fist is big enough to hide the sky" [gökyüzünü gizleyecek kadar büyük yumruk yoktur] kitabında anlattı. bir başka afrikalı devrimci kwame nkrumah'ın hayatını "black star: a view of the life and times of kwame nkrumah" [kara yıldız: kwame nkrumah'ın yaşamına ve dönemine bir bakış] kitabında ele aldı. yeni gine devriminin mimarı ve önderi amilcar cabral'ın yazılarını da "unity and struggle" [birlik ve mücadele] kitabında derledi.

    davidson türkiye'de çok erken bir tarihte tanınmış sonra da unutulmuş. ülkedeki sol yayıncılığın rönesansı diyebileceğimiz 1960'larda ilk kitapları çevrilmeye başlamış. "afrika'da milli kurtuluş ve sosyalizm hareketleri" (çev. attila tokatlı, 1965) ve 1976 yılında da "angola kurtuluş mücadelesi" (çev. ragıp zaralı) kitapları türkçeye çevrilmiş.

    1980'lerin ikinci yarısından sonra afrika'daki kurtuluş hareketleri tasfiye edilince, davidson'un çalışmalarına yönelik ilgi de azalmış. ilginç bir şekilde, zed books isimli abd menşeli yayınevi en bilinen eserlerinden biri olan "yumruk"u yeniden yayımlamaya hazırlanıyor.

    komünist gerillalalar yoksul afrika'ya yine gelecek, yine umut getirecekler. yeni basil'ler de onların hikayelerini anlatmaya devam edecek.
hesabın var mı? giriş yap