• bir epilepsi nöbeti türü.

    kompleks parsiyel nöbetler ile basit parsiyel nöbetlerin farkı, basit parsiyel nöbetlerde bilincin tümüyle açık olmasıdır. ancak bu kişinin nöbeti durdurabileceği veya kontrol altına alabileceği anlamına gelmez.
    basit parsiyel nöbete yol açan elektriksel aktivite beynin küçük bir kısmından kaynaklanır. kişinin nöbet anında yaşadıkları beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlıdır.

    * temporal lob
    * frontal lob
    * parietal lob
    * oksipital lob

    temporal lob

    basit parsiyel nöbet temporal lobdan kaynaklanırsa çok çeşitli belirtiler görülebilir. çünkü temporal lobun çok değişik fonksiyonları vardır. sık rastlanan belirtiler ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, daha önce tanımadıklarını tanırmış gibi, tanıdıklarını tanımazmış gibi hissetme, hoş olmayan kokular ve tadlar, mideden yukarı doğru yükselen tarifi güç, hoş olmayan bir his olabilir. bu belirtiler aura olarak adlandırılır ve eğer sekonder jeneralizasyon oluyorsa, kişiyi tedbir almak için uyaran bir ön belirti olarak faydalı olurlar. .

    frontal lob

    buradan kaynaklanan nöbetler, temelde hareket ile ilgili belirtiler olması nedeni ile motor nöbetler olarak adlandırılır. başın çevrilmesi, kolun yukarı kalkması, uzuvlarda sıçrayıcı, kasılıp gevşeme şeklinde hareketler görülebilir. bazen beynin diğer bölgelerine de yayılarak jeneralize tonik-klonik nöbete dönüşebilirler.
    eğer nöbet anında kişi sola dönüyorsa, veya sol kolda kasılma, hareket oluyorsa nöbet sağ frontal lobdan kaynaklanıyor demektir. bu lobda konuşma merkezi de bulunduğundan geçici konuşma durması ya da konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi de görülebilir. bu tür nöbetlerden sonra kısa süreli güçsüzlük veya geçici felçler de görülebilir. bu todd paralizisi adıyla bilinmektedir.

    parietal lob

    parietal lob vücut duyularını algılar. beynin bu bölümünden kaynaklanan nöbetler garip hislere neden olurlar. duysal nöbetlerde geçici uyuşukluk gibi belirtiler görülebilir.

    oksipital lob

    bu alan görme ile ilgilidir. görme alanının yarısını etkileyen flaş şeklinde ışıklar, değişik renkler görülebilir. nöbet görüntülerin karşı tarafındaki beyin yarısından kaynaklanır.

    görüldüğü gibi nöbet belirtilerinin çok iyi anlaşılması çok değerlidir. hasta ve hasta yakınlarının nöbet belirtilerine dikkat etmesi ve doktoruna aktarması sonucu, nöbetin beynin hangi lobundan başladığı ve bulgular bir tarafta ise nöbetin karşı beyin yarıküresinden başladığı anlaşılabilecektir.

    kaynak: http://www.turkepilepsi.org.tr/

    bir diğeri için: (bkz: kompleks parsiyel nöbet)
  • bu nöbet türünün diğer nöbet türlerinden farkı bilincin açık olmasıdır. bu ne demek? nöbetin gelişi, gerçekleşmesi ve bitişi süresince bilinç açıktır. yani kendinizden geçmezsini yada -amiyane tabirle- düşüp bayılmazsınız. sadece bununla kurtulabilirseniz şanslısınız. aslında basit parsiyel nöbet bir sonraki nöbetin habercisi olabilir çoğunlukla. basit parsiyel nöbet başladıktan sonra bilinciniz kapandıysa, yani kopuş gerçekleşip uzaklara boş boş bakıyorsanız işte buna kompleks parsiyel nöbet denir. bunda bilinciniz açık değildir. bayılma olmaz ama siz de kendinizde olmazsınız. kopukluk, hatırlayamama durumu. kendinize gelirken uykudan uyanma hissi, sarhoş gibi hissetme gerçekleşir.. nöbet esnasında ne olduğunu hatırlayamazsınız. duyamazsınız, konuşamazsınız, göremezsiniz. yani siz yoksunuz..

    not: maalesef aylar sonra basit parsiyel nöbet yaşadım..

    not2: biraz önce bir kez daha oldu.. hayırlısı be gülüm...
hesabın var mı? giriş yap