• orta çağda kafkasya'da kurulmuş iber krallığının halkından gelmiş olma olasılığı çok fazladır. folklorik giysileri aynen lazları andırır. dilleri gürcüce ile akrabadır. üstelik savaşacak başka bir ulus bulamadıkları zaman kendi içlerinde kavgaya tutuşmaları da tipik bir kafkas özelliğidir. özgürlüklerine diğer kafkas ulusları gibi düşkün oldukları için devlet kurma gelenekleri gelişmemiştir bu ne bir kusurdur ne de onların bir ulus olmasını engelleyen bir unsur.
  • kafkas kökenlidirler, dilleri ve kültürleri gürcüceye çok benzer, ne bok demeye oralara kalkıp gittikleri meçhuldür.
  • aslinda karli daglarda yasayan ispanyollarin yere bastikca 'bask, busk' diye ses cikarmasi ile bu ad kendilerinde kalmistir. yoksa kendileri katalanlarla birlikte aslinda dag ispanyollaridirlar.

    (bkz: katalan/@felixis)
  • en genis turkce kaynak, akin ozcer'in dogan kitaptan cikan iki ciltlik "euskal herria - ispanya siyasi tarihinde bask milliyetciligi" kitabidir. ozellikle bask milliyetciligi kavraminin olusumu ve eta hakkinda cok detayli bilgi edinilebilir.
  • avrupanın bilinen en eski halklarındandır. konuştukları dil baskça, kendi deyimleriyle euskara dünyada şu anda bilinen hiçbir dille yakın akraba değildir .baskça bir dönem avrupada en çok konuşulan dili konumundaydı. şu anda ise unutulmaya yüz tutmuştur. bask halkının çoğu baskça bilmemektedir.
    bölge ispanyanın en zengin bölgesidir. kişi başına gelirleri 35.000 dolar civarındadır. merkezi bilbao. athletic bilbaoyu milli takımları olarak benimserler. öyle ki athletic bilbao'da tarih boyunca bask kökenli olmayan tek bir oyuncu bile forma giymemiştir. real madrid maçlarını madrid'e ve franco yönetimine başkaldırış, bağımsızlık mücadelesi olarak görürler.
  • köklerinin daha insancıl ve barışcıl (kafatası hacimlerinin görece büyüklüğü ile bilinen) neandertallere uzandığını iddia ederek bırakın ispanyol ve katalanlardan, direk homo sapienlerden farklı olduklarını ortaya koyan, ayrılıkçılığı düstur edinmiş topluluk. bravo diyor ve destekliyoruz..
  • bask bölgesine bağlı şehirlerde en dikkat çekici özellik yer belirten her yol levhasında yerlerin adının hem ispanyolca hem baskça yazılı olmasıdır. hatta bazı levhalarda ispanyolca yazılanlar boyayla silinmiştir. köy diye geçen semtlerindeki sokaklar nişantaşı sokaklarından farksızdır (bkz: nişantaşında koyun sürüsüne rastlamak). denk geldiğim bir festivallerinde fransızlarla dalga geçmek için onların yerel kıyafetlerini giyip sabahtan akşama kadar trompet çalıyorlardı. belirli saatlerde çalmayı bırakıp sosyal klüplerinde içmeye gidiyorlardı. sebebini ise bize rehberlik yapan arkadaş şöyle açıklamıştı; fransızlar san sebastian'ı işgale gelirken şehre trompetler çalarak girmişler ancak ingilizlerin de desteğiyle geri püskürtülmüşler. o günleri yad etmek için hem de dalga geçmek için böyle bir festivalleri vardı.

    şunu belirtmek isterimki basklar çok akıllı adamlar, kooperatif şirketler ile sanayi ve teknolojiye yatırım yaparak mükemmel kalkınıyorlar. makina sanayileri çok gelişmiş ve tüm bu teknolojik yerleşimler bizdeki sanayi siteleri gibi yerlerde değil, doğanın tam göbeğinde dağların ormanların arasında gerçekleşiyor.
  • "köklerinin daha insancıl ve barışcıl (kafatası hacimlerinin görece büyüklüğü ile bilinen) neandertallere uzandığı" ve "direk homo sapienlerden farklı oldukları" iddia edilse de, öncelikle, ne neanderthallerin homo sapiens'lerden ayrı olduğu henüz tam olarak doğrulanabilen (homo neanderthalensis mi yoksa homo sapiens neanderthalensis mi bu konu hala tartışmalıdır), ne de "ayrılıkçı" baskların avrupa gibi bir kıtada en az 130 bin yıldır neanderthal kökenlerini muhafaza ederek saf bir şekilde kalabilmeleri mümkün olan halk, her ne kadar kapalı bir toplum olsalar da... ayrıca kafkas kökenli oldukları; hatta çerkes veya abhaz oldukları da bir tezdir.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/bask
    http://tr.wikipedia.org/wiki/baskça

    insan toplulukları ve kültürler açısından gayet hareket halinde olan yalan dünyamızda akrabalık müessesesi en hakiki gerçekliktir.
  • (bkz: benat le cagot) ` :gavgav'ına kadar `
hesabın var mı? giriş yap