• bir ülkenin ekonomik refahındaki ölçüt halk tarafından yalnızca asgari ücret olarak görünüyor sanırım. ama hayır, asgari ücret 500 lira yada 5000 lira olsa bir şey farketmez. önemli olan alım gücü. bir çok ürünü veya hizmeti ithal olarak alırsak alım gücümüz değişmez. bugün 2000 lira olan asgari ücreti 3000 yaparsa ekonomi bakanı, piyasalar da ona göre enflasyon uygular. bu böyledir. üretim diye bu yüzden bu kadar ısrarcı ekonomistler. çünkü yerli ürünlerdeki vergi ve lojistik masrafları az olacağı için halka da daha ucuza verilecek. yani senin asgari ücretin 2000 iken 5000 gibi alım gücün olacak.

    ekonomi en ilkel böyle anlatılırdı sanırım. bir çalışma ekonomisti olarak köşeme çekilip utanacağım.
  • alınan ücretin değil, “alım gücünün” önemli olduğunu idrak edebildiğimiz gün bir adım daha ileri gidebileceğiz.asgari ücretin miktarının hiçbir önemi yoktur,dünya üzerindeki alınan ücretleri kişilerin sahip oldukları donanımları belirler devletler değil.
    mark’ın çökmesiyle çuvalla para taşıyan almanların,bizim ülkemizin tabiri ile 1 adet ekmek alabildikleri günler unutulmamalıdır.

    edit:imla
  • gören de asgari ücreti cblığı kendi cebinden ödüyor sanar diyeceğim başlık. çoğu işveren bile 2000 + vergiyi ödemeyeceği için küçülmeye gidiyor işçi çıkarıyor.

    içeriğin geneline katılıyorum ama sen özel sektörde iş hacminin açılması için çalışmalar yapmazsan vergileri, işveren giderlerini, asgari ücretten yapılan kesintileri yeniden düzenlemezsen 5k asgari ücret demek işsizlik oranı x5 demek.
  • 5000tl haricindeki tüm saptamaların doğru olduğu fikir beyanı
hesabın var mı? giriş yap