*

  • türk topçusunun 26 ağustos sabahı saat 04:30'da ateş açması ile başlayan istiklal harbinin son büyük taarruz harekatıdır. 26 ağustos günü düşmana ait önemli birkaç tepe ele geçirildi. 27 ağustos'tan itibaren düşman geri çekilmeye başladı. türk kuvvetleri üstünlüğü ele geçirdiler. yunan ordusu çekilirken etrafı ateşe vermeye başladı. bu iki gün içinde yunanlıların 4-5 tümeni yenildi. yunanlıların eskişehir cephesinde bulunan kuvvetli birliklerinin, savunma cephesi kurmalarına fırsat vermemek için süvari birlikleri, gerilere sarktılar ve dumlupınar yolunu tıkadılar. çember içine alınan yunan ordusu'nun 5 tümeni, bizzat başkomutan tarafından yönetilen bir savaş sonunda, çok ağır şekilde yenilerek teslim oldu. kurtulan yunan kuvvetleri panik halinde izmir'e doğru kaçmaya başladılar.30 ağustos’ta dumlupınar'da düşman kuvvetlerinin imhası ile sonuçlanan bu meydan savaşına ismet paşa 31 ağustos'ta, "başkumandan meydan savaşı" adını verdi.
  • nutuk'tan..

    "...

    efendiler, 26/27 ağustos günlerinde, yani iki gün içinde, düşmanın karahisar'ın güneyinde 50 ve doğusunda 20, 30 kilometre uzunluğundaki müstahkem cephelerini düşürdük. yenilen düşman ordusunun bütün kuvvetlerini, 30 ağustosa kadar aslıhanlar yöresinde kuşattık. 30 ağustos'ta yaptığımız savaş sonunda (buna başkomutan muharebesi adı verilmiştir), düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve esir aldık. düşman ordusunun başkomutanlığını yapan general trikopis de esirler arasına girdi. demek ki, tasarladığımız kesin sonuç, beş günde alınmış oldu. 31 ağustos 1922 günü ordularımız ana kuvvetleriyle izmir'e doğru yol alırken, diğer birlikleriyle de düşmanın eskişehir'de kuzeyinde bulunan kuvvetlerini yenmek üzere ilerliyorlardı.

    ..."
  • kutahya - afyon arasinda zafertepe çalköy mevkiinde olan savaştir. burada her 30 ağustos ta afyon dan tren kalkip ozel toren düzenlenir.
  • doğrusu başkomutan meydan muharebesi olan dirilişin son perdesi...
  • ingilizce commander-in-chief pitched battle olarak literatüre geçmiştir.ee ne de olsa ingilizce söyleyince ağzının suyu akanlar var.

    (bkz: başkomutan tarihi milli parkı/@fleurquin)
  • savaşan askerleri geri plana atıp tüm başarıyı emir veren lidere yükleyen isimlendirmeye sahip olan savaş.
  • birbirleriyle çarpışan iki orduya da bizzat başkomutanları komuta ettiği için başkomutanlık meydan muharebesi olarak anılan, türk ordusunun kazandığı muharebe.

    trikupis muharebenin ardından esir edildiğinde başkomutanlığa getirildiğini öğrenmiştir. meydan muharebesinden çok kuşatma ve imha savaşı niteliğindedir.
  • savaşı askerlerin kazandırdığını sananların beğenmediği savaş. işte bunlar hep eğitim sisteminin sonuçları.
  • - istanbul'u kim fethetti?
    + fatih sultan mehmet
    - başkomutanlık meydan muharebesi'ni kim kazandı?
    + atatürk mü kazandı? orada askerlerimiz öldü. niye sadece atatürk'ün adı geçiyor. putlaştırıyorsunuz. şehitlerimiz var orada. ayıp be ayıp.

    ________________________________________________

    bir çomar diyaloğu okudunuz. üzgünüm 5 iq puanınız gitti :(
hesabın var mı? giriş yap