hesabın var mı? giriş yap

  • türkiye'de bir kişinin bireyselliğine saygı gösterirseniz, o kendini "sizi yenmiş" sayar. mesela sokakta karşıdan gelene yol verin, o da iyice üzerinize yürüyüp size sürtünerek geçsin. metroda yanınızdakinin rahat etmesi için bir alan açın, ve o insan sizi daha çok sıkıştırmaya başlasın. bir kişiye karşılıksız bir iyilik yapın, ve karşınızdaki sizin "ondan çekindiğiniz için" bu iyiliği yaptığınızı sansın.
    bu ülkedeki, çok az sayıdaki naif insanın sürekli başına gelen şey budur.

    türkiye, birey olamamış eziklerin ülkesi. birbirine omuz atan kişiliksizlerin memleketi.
    bu ezikler etraflarındaki kimsenin "bireysel alan"ına saygı göstermez. üstüne, gider isveç'teki adamların birbirine saygısını "samimiyetsizlik" olarak tanımlar.

  • orta sınıf türk erkeğine gereksiz bir kibarlık hırkası giydirdiler. kibarlık karşılıklı bir meziyettir, bakarsınız karşınızdaki insan dikkat ediyor elbette sizde edersiniz. ancak bu olayda gördüğümüz gibi umarım gezegenden silinirsin diyor bu hala kendini anlatma peşinde. şu şekilde konuşan bir drama queen'e ya bisktir git diyerek engel vurmak gerekiyor.

  • mba yok, düşünmüyorum da. aile şirketi yok, peder düşünmüyor da. zaten boğa burcuyum.

  • "bu kız acaba likidite tuzağı mı?" minvalinde spekülatif güdüleri beraberinde getiren durum.

    debe editi: beğenen eller dert görmesin, klasik iktisatçı kızlar eklesin.

  • en aptalcasi olmasa da en yenisi oldugu için paylasmak istiyorum bunu: dün gecenin geç ya da bu sabahin erken sayilabilecek bir saatinde yatmisken birden garip sesler duydugumu fark ettim. sanki kafamin içinde bir kadin çigliklar atiyordu. oldukça hafifti, fakat vardi iste, ordaydi. vücudumdan geliyordur filan diye ikna etmeye çalistim kendimi, fakat yok yani, beynimin içindeydi olay. feci korktum. tamam dedim, aha iste, psikoloji okuya okuya psikotik oldum, auditory hallucination derler buna, sizofreninin kadinlarda baslama yasidir tam da benim yaslarim, ailede de yoktu ama, ben gittim iste, geçmis olsun.
    dayanamadim o sekilde daha fazla yatmaya, kalktim. kalkarken bir seye takildim lakin: teybe taktigim kulakliga. megersem radyoyu açik birakmisim ve de yastigin altina girmis kulaklik; ses ordan geliyormus. korkunç derin bir rahatlama oldu dogrusu yasadigim. :-)

    bunun disinda aptalca olmanin ötesinde nerdeyse patolojik sayilacak bir dalginligi 95 senesinde, habitatta çalisirken ve yaklasik 40 saat uykusuzluktan sonra bir aksam yapmistim: arkadasimla telefonda konusuyordum.. ben normal normal anlatirken arkadasim birden tuhaf bir tavir içine girip, "lacrima, iyi misin sen, geleyim mi oraya" filan demeye basladi. "niye ki, ne oldu" dedim.. megersem bes dakika önce anlattigim bir olayi daha önce hiç anlatmamis gibi yeniden anlatmaya baslamisim. hiç farkinda degildim dogrusu. onda da korkmustum biraz, ama uykusuzluguma vermek istedim bunu, verdim.

  • jüpiter’in çevresinde yer alan asteroitleri incelemek için 16 ekim cumartesi günü nasa nın uzaya fırlatacağı uzay aracı.

    12 yıllık görevi boyunca rekor sayıda asteroit keşfedecek. seyahati boyunca mars ve jüpiter arasında kalan ana kuşak’ta yer alan ve farklı özellikler taşıyan 8 göktaşının yakınından geçecek. bu bölgelerdeki asteroitleri ziyaret eden ilk uzay aracı olacak ve bize gezegenleri oluşturan ilkel cisimlerin çeşitliliğini ilk kez gösterecek.
    güneş sistemi’nin doğuşuna dair önemli bilgiler sağlayacak.
    (bu nedenle, insanlığın doğuşuna dair eşsiz bilgiler sağlayan primat lucy’yle aynı ismi paylaşıyor.)

    bu uzun yolculuk sırasında, dünya’nın yer çekimi kuvvetinden de yararlanmak için güneş sistemi’nin dış kısmına varmadan önce ve sonra birçok kez dünya’nın yakınından geçecek olması, bu uzay aracının türünün ilk örneği olmasına sebep oluyor.
    çünkü, güneş sistemi’nin dışından dünya'ya doğru uçacak ilk uzay aracı lucy olacak.

    not: fırlatma, nasa’nın internet sitesinden, sosyal medya kanallarından ve space.com üzerinden canlı yayımlanacak.

    kaynak

    edit: kaynak düzeltildi.

    edit2: firlatma anından 1.5 dk lık görüntü burada

  • tanıdığını zannetme gafletinden bir an önce kurtulmaktır en doğru yol..

    tecrübelerin sana ne derse desin; bu güne kadar gördüğün diğer insanlarla kıyaslayarak ve aklınca kategorize ederek "tanıdım" sandığın kişi bir muammadır..

    en saftorik, en sıradan, en tipik görünenin bile içinde nice evrenler ve sonsuz kere sonsuz olasılıklarla dolu potansiyel saklı.. unutmayasın, zübde-i âlemdir o çözdüğünü zannettiğin kişi.. gel vazgeç bundan, sen de kurtul, o da kurtulsun..

    kendine ve muhatabına güzellikle yaklaş, saygı göster yeter be gülüm..

    "tanımak" da neymiş..?
    ve ne kibirli lafmış meğer..