hesabın var mı? giriş yap

  • eski sevgilisiyle evlense, ondan da önceki sevgilisini özlicekti dedirten bulgu. sorun evlilik müessesesinin kendisinde, bunun kişilere atfetmeye gerek yok. evlenmeyin arkadaş.

    edit: bu entryde evlilik müessesine fazla haksızlık ettiğime kanaat getirdiğim için düzeltme yapıyım istedim. birbirimize ve kendimize dürüst kalacaksak neden evlenmeyelim de; çevremizde cereyan ettiği haliyle, uyduruktan bir evlilikte, bu tür saçmalıkların olması normaldir bence. nostalji duygusuyla lan eskiden x'le ne mutluydum falan gibi triplere girmek olası kötü ilişkilerde. kötü ilişkiler de genelde evlilik oluyor zaten. ilişki olsa duramazsın zira*

  • iyi bir insan olmanın nedenini huriye bağlayan adam. ne kadar aşağılıkça bir şey lan bu? iyi bir insan olursan huri ile birlikte olacaksın, motivasyona bak.

    - neden hayvanlara eziyet etmiyorsun?
    + çünkü hurilerle birlikte olmak istiyorum.

    bu hiç etik ve ahlaki değil. cezadan korkup yapmamakla ödül motivasyonu ile yapmak, ikisi de bence isteyerek yapmanın yanında bir hiçtir.

  • an itibariyle itü'de okuyorum. bilenler bilir; vadi yemekhanesinde şu fotoğrafı gösterirseniz, itü'yü bırakıp norveç'e gidip ilkokuldan itibaren eğitim hayatına atılacak arkadaşlarım var.

  • evrenimizin sonunun nasıl olabileceğine ilişkin soruya verilen cevaplardan biri. daha doğrusu bu, ihtimallerden sadece biri.

    karanlık enerjiyi evrenin genişlemesinden sorumlu tutuyoruz. daha doğrusu bu, sorumlulardan biri diyebiliriz. vakum enerjisinin değeri olan kozmolojik sabit eğer karanlık enerjinin ifade ediliş biçiminden başka bir şey değilse, uzayın herhangi bir noktasında bu enerjinin yoğunluğu zamana bağlı olarak değişmiyor demektir. evrenin genişleme hızı (yahut oranı demek daha doğru olur) ise sabit değil. bu iki durum birlikte düşünüldüğünde ortaya bir sonuç çıkıyor. evren genişliyor ama genişlerken de her noktasında karanlık enerji sabit kalıyorsa, zamanla evrendeki toplam karanlık enerji miktarı artmalıdır. bunun olması, genişleyen evrende her belirli hacim başına yine aynı ve eşit yoğunlukta karanlık enerji düşebilmesi, yani karanlık enerjinin belirli bir bölge başına sabit miktarda kalabilmesi için şarttır. bu durumda yerel yoğunluk hiçbir zaman bozulmaz ve evrendeki cisimlerin bütünlüğü korunur. tüm bunlar, karanlık enerji ile kozmolojik sabit denen kavramların aynı şeyler olması koşulunda gerçekleşebilecek şeyler ve bunun mümkün olabileceğine dair çalışmaların varlığından da söz edebiliyoruz.

    peki, öyle değilse ne olur? karanlık enerji zamanla yoğunluğunu artırırsa, yani belirli hacim başına yoğunluğu sabit bir miktarda kalmazsa, yukarıdaki durumun aksine yerel yoğunluk değişir ve yoğunluğun değiştiği bölgelerdeki cisimler yapısal bütünlüklerini koruyamaz. bu durumda sonuç, önce devasa yapılar olan galaksilerin, ardından bunların içinde bulunan her türlü yıldız, gezegen ve benzeri cismin, son olarak da bu cisimleri oluşturan atomların dağılmasıdır. tahminlere göre olayın burada sonlanmaması ve evrenin kendi dokusunun da yırtılması da imkân dahilinde. eğer çalışmalar sonucunda bunu destekleyen kanıtlar bulunursa bu, evrenin bir gün yırtılacağının da ilk kanıtı olacak. şimdilik sadece bir tahminden ibaret olduğunu söyleyebiliriz.