hesabın var mı? giriş yap

  • bi keresinde bir kiza tanismak amaciyla yanasmistim, "sik gelirmisin bu bara? seni daha once hic gormemistim" demistim.. kiz da bana "hayir, bir daha goremiyeceksin tadini cikar" deyip arkaasini donup gitmisti...
    benimde bir kedim var...

  • mardin savur'da 8 çocuklu bir ailenin 7. çocuğu olarak dünyaya gelmiş bilim adamı.

    küçükken milli takımda kaleci olmak istiyormuş, lisede takımda kaleciymiş ama sonradan milli takım hayalinden vazgeçmiş. bundan vazgeçse de türk milli takımı formasını giymekten vazgeçmemiş. bkz

    istanbul'da tıp okumuş. fakülteyi birincilikle bitirmiş. fakülte bitince savur'da gönüllü doktorluk yaparken, sağlık bakanı'nın mardin ziyaretinde kendisiyle tanışmış ve bu vesileyle savur'a tayin edilmiş. yani gönüllü doktorken, kadrolu doktor olmuş savur'da.

    tübitak bursu ile abd'ye gitmiş.

    abd'de günde 16-18 saat çalışıyormuş, şikayet edilmiş, yasalar bu kadar uzun çalışmaya izin vermiyor diye.

    amerikan bilimler akademisine kabul edilen ilk amerikalı türk olmuş.

    soyadı olan sancar, hint dilindeki sankar kelimesiyle karıştığı için hint zannediliyormuş. bunu engellemek için "first american turkish member" şeklinde tanıtıyormuş kendini.

    vehbi koç ödülü'nü türk nobeliolarak gördüğünü ve abd'de böyle anlattığını söylüyor.

    vehbi koç ödülü ile aldığı 100 bin dolara, kendi de cebinden 100 bin dolar ekleyerek abd'de bir türk evi açacağını söylemiş. bu ev abd'ye yeni gelen türk öğrencilerin gelebileceği bir ev olacakmış.

    kürtçe bilmediği için mardin savur'daki hastalarla tercüman aracılığıyla anlaşıyormuş. okuma yazma bilmeyen kadınlar reçeteyi muska sanıyormuş. ancak yine de o günleri en mutlu günleri olarak görmekteymiş.

    çocuğu yokmuş, eşi de yine abd'de üniversitede çalışıyormuş.

    http://www.koc.com.tr/…documents/2007/haziran07.pdf

  • amerika hep ürettiğinden çok tüketen bir ülke oldu. şimdi abd, cari açığını yeni gümrük vergileriyle dengelemek ve kendi lehine değiştirmek istiyor.

    ek gümrük vergisi ithalatı azaltır, azalan ithalat cari açığı da düşürür. aynı durum bizde de var. cari açığı düşürmek için büyümeden fedakarlık edilip, ithal ürünlere ek vergi getirilip; ithalatın düşmesi sağlanır. trump'ın hedefi başarılı olacak mı göreceğiz?

    ek gümrük vergisi muaf tutulan 4-5 ülke dışında tüm dünyayı kapsıyor ve en çok da çin'i kapsıyor. iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017'de 520 milyar dolar olmuş. çin'in abd'ye ihracatı 385 milyar dolar iken abd'nin çin'e ihracatı 135 milyar dolar. abd'nin, çin ticaretinde 250 milyar dolarlık açık vermesi trump'ın çok üstünde durduğu bir konu.

    trump'ın önce amerika diyerek başlattığı kanada, meksika gibi komşularını, ab ülkelerini ve nato üyesi ülkeleri karşısına aldığı ticaret savaşının bazı önemli notları ve gelen karşılıklar;

    trump önce 23 mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla % 25 ve % 10 ek gümrük vergisi getirdi.

    nisan ayında ise çin, abd menşeli 128 ürüne % 15-25 arası ek vergi koydu.

    meksika, abd'den ithal edilen birçok gıda ürününe % 15-25 arası ek vergi koydu.

    aynı hafta abd, çin'in, amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle 50 milyar değerindeki bini aşkın çin menşeli ürüne % 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıkladı.

    çin'in ise abd'den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki 659 ürüne % 25 gümrük vergisi getirdi.

    türkiye ise değeri 300 milyon doları bulan birçok abd ürününe % 5-70 arası ek vergi koydu.

    trump, çin'in açıkladığı tarifelere misilleme amacıyla 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

    6 temmuzda ise abd, çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne % 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı.

    kanada, abd yapımı çelik ve alüminyum ürünlerine % 25 gümrük vergisiyle yetinmeyip, 120 ürüne daha % 10 tarife uygulama kararı aldı.

    çin, trump'ın tüm tehditlerine rağmen ithal ürünlere yönelik ek vergi artışının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

    23 ağustosta ise abd, 16 milyar dolarlık çin menşeli ürüne daha ek vergi uygulaması başlattı.

  • çocukken en büyük hayalinin fenerbahçe başkanı olmak olduğunu söyledi. bende çocukken hep fenerbahçe forması giymek isterdim ama hiç başkanlık hayalim olmadı. sanırım zengin-fakir farkı böyle bir şey.

    başkan olursa tribünleri birleştirir çünkü sevmeyeni yok gibi.

  • yazık olmuş.
    eğer sürücü bilerek ve isteyerek köpeği ezmiş ise diyecek bir şey bulamıyorum.
    ama daha üstüne gelen aracı görüp sağa sola kaçmayan , evcil olduğu, dışarda yaşayamayacağı on km öteden belli olan bir hayvanı dışarı sahipsiz salmak da en az sürücü kadar hatalı bir davranış .

  • ironi filan herhalde.

    bilmeyen için:
    keloğlan şamanik türk/altay inancından gelme bir mitolojik hikaye. yani keloğlan doğduğunda müslümanlık daha dedesinin portakalında vitaminken, masonluk ise bizim şimdisi ile galaksinin öbür ucundaki bir sistemde kolonileşeceğimiz tarih arasındaki farkın dengi bir uzak geleceğe tekabül ediyordu.