hesabın var mı? giriş yap

  • cevabı demet akalın'ı da itip çaktırmadan oradan uzaklaşırım olması gereken soru.

  • artık iyice eminim ki biz çocuk yetiştirirken bir yerlerde hata yapıyoruz. çocuk ürünleri satan firmalar bizi afedersiniz iyi skiyor. misal biz çocuğun banyo merasimi için küvetinden, filesine, köpüğünden, kremine, örtüsünden bornozuna kadar 45 parça şey aldık. istiyoruz ki onun o hassas teni (!) zarar görmesin, yumuşacık olsun, huzur içinde bir uyku için rahatlasın. ama bak bize sabun, şampuan, yağ, krem itekleyen johnson’s baby reklamındaki anne çocuğunu nerede yıkıyor?

    yahu bizim ıspanak, pırasa, domates yıkadığımız, bulaşığın yağını akıttığımız lavaboya gömmüş çocuğu, sanki çocuğu düdüklü tencereyi yıkadığı lavaboda yıkamıyormuş gibi hassas ve zarif hareketlerle yıkıyor. bir de çocuk iç sesi, bana değer veriyorsun biliyorum falan diyor. lan değer veren biziz! biz 500 lira masraf ettik senin banyon için, o sana patlıcan muamelesi yapıyor, nesine mutlu olup gülüyorsun?

    hayır arkadaş el alemin çocuğu lavaboda yıkanırken gülücük saçıyor, biz bizimkini tahtta yıkıyoruz çıkana kadar ağlıyor. niye beceremiyoruz biz bu çocuk büyütme işini. illaki avrupalı mı olmak lazım, illaki çocuğu lavaboda menemen malzemeleri ile birlikte mi yıkamak lazım? hoş kadındaki lavabo bizim küvetten büyük orası ayrı.

  • amerika koşullarında pek imkansız olmayan durumu gerçekleştiren delikanlıdır.

    çalıştığı işten saatlik 20 dolar alıyormuş, yani 55 tl. türkiye'de asgari ücret bırak saati, günlük 55 tl değil.

  • henüz 27 yaşında sezon başına min 30 gol atan bir futbolcunun hali hazırda milli takım performansıyla birlikte 400'den fazla gol atmışken, kariyerinin sonunda 500+ gol barajını kesinlikle geçeceğini iddia eden futbol üstadlarını ortaya çıkarmış futbolcudur.

  • hastaligi kapma ihtimali yuksek ortamlarda bulunan kisiler surekli maske takmis olabilir. korelasyon ve nedenselligi karistirmamak lazim.

  • sismograf bir gote sahipseniz ve sahit oldugunuz bir depremin buyuklugunu olcmek istiyorsaniz sismograf gotunuz size sadece 1-6 araligindaki depremlerde yardimci olacaktir. buyukluk 6'ya vurduktan sonra bir depremin buyuklugunu sallantinin siddetinden anlamak imkansiza yakindir. peki bunu yaklasik olarak tahmin edebilmenin en guvenilir yolu nedir? bunu entrynin sonunda aciklayacagim.

    once sallantinin siddetinden depremin buyuklugunun neden tahmin edilemeyecegini aciklayayim. bir deprem oldugunda o deprem her yerde ayni sekilde hissedilmez. herkesin bildigi gibi merkez ussune yaklastikca hissedilen sallanti siddeti artarken merkez ussunden uzaklastikca bu azalir ama bu is burada da bitmiyor. eviniz kayalik bir yuzey uzerindeyse daha az sallanti duyarsiniz ama evinizin alti yumusak kumdan olusuyorsa merkez ussune 100 km mesafede olup sanki az once kirilan fay hatti evinizin iki sokak otesinden geciyormus gibi sallanabilirsiniz.

    yine bir binalarin ust katlarinda daha siddetli sallantilar duyulurken alt katlarda ve disarda hissedilen sallanti siddeti daha azdir. bir apartmanin birinci katinda yasayan biri "bu depremin buyuklugu 4 olmali" derken dorduncu katta yasayan biri "en az 5'ti" diyebilir ve 8. kattaki biri "en az 6'ydi" diyebilir. yine yerin 4-5 km altinda gerceklesen bir depremle yerin 20-25 km altinda gerceklesen depremin yasattiklari ayni olmuyor.

    kaldi ki cok buyuk depremlerde (7 ile 9 arasi) sallanti siddeti olarak da oyle cok buyuk farklar olmuyor. en son japonya'da 2011'de yasanan 9'luk depremde sallanti siddeti daha once gerceklesen 7'lik depremlerden cok az daha yukardaydi. halbuki 9'luk bir depremde ortaya cikan enerji 7'lik depremin 50 kati olarak biliniyor.

    o zaman depremin buyuklugunu nasil anlayacagiz? depremin merkez ussunun hemen dibinde de olsaniz, 100 km otesinde de olsaniz, birinci katta da olsaniz 7. katta da olsaniz depremle ilgili bir sey var ki o pek degismeyecektir, bu da depremin suresi. bir deprem ne kadar uzun suruyorsa kirilan fay hatti o kadar buyuk demektir ve bu da depremin buyukluguyle iliskili bir kavram.

    yukarda 7 buyuklugundeki depremle 9 arasinda sallanma siddeti olarak fazla fark yok demistim ama ortalama 7'lik bir deprem 40-45 saniye surerken 9'luk bir deprem 5-6 dakika surmektedir (ayrica 9'luk bir deprem 7'lik bir depreme gore cok daha buyuk bir alani etkiler). deprem basladigi anda saymaya baslarsaniz depremin buyuklugunu hata payiyla da olsa asagi yukari tahmin edebilirsiniz.

    ortalamaya vurdugumuzda 4'luk bir deprem 10 saniye civari, 5'lik bir deprem 20 saniye civari, 6'lik bir deprem 30 saniye civari, 7'lik bir deprem 40-60 saniye civari ve 8'lik bir deprem 2-3 dakika civari surerken nadiren gorulen 9'luk depremler 5-6 dakika civari surmektedir. ornegin 2011'de japonya'daki deprem sirasinda ulkede uluslararasi bir deprem konferansi duzenleniyordu ve deprem tam da konferansin ortasinda gerceklesmisti. deprem ilk basladiginda odadaki uzmanlar depremin buyuklugunun 8 civari oldugu dusunmustu ama depremin uzunlugu 4 dakikayi gecince herkes depremin 9'luk oldugunu anlayip sok gecismisti cunku o gunlerde orada 9'luk bir deprem gerceklesmesine pek ihtimal verilmiyordu.

    bu arada bir depremin siddetiyle buyuklugu karistirilmasin. siddet duyulan sallantinin etkisi ve verdigi zararla alakaliyken buyukluk daha cok kirilan fay hattinin buyuklugu ve ortaya cikan enerji miktariyla alakali. ayrica yukarda bahsettigim rakam tam buyuklugu degil yaklasik buyuklugu tahmin etmenizi saglar. bir depremin buyuklugunu tahmin etmek bu kadar kolay olsaydi sismograflar kullanilmazdi zaten.

    kisaca 1-6 arasindaki depremlerde buyukluk arttikca sallanma hizi da ayni oranda artar ama 6-9 araliginda sallanma hizi asagi yukari aynidir ama farkli belirleyen kirilan fay hattinin buyuklugu, depremin uzunlugu ve yikim yaptigi bolgenin buyuklugudur.

  • los angeles clippers'ın kendisini recruit ettiğini sandığımız son 1 hafta içinde, aksine kendisinin diğer superstarları** clippers'a recruit ettiğini öğrendiğimiz superstar. hepimiz ortada bir the decision olacağını beklerken kawhi leonard sessizce oynayacağı şehri, takımı ve oyuncuları seçmiş ve gerçekleşmesi adına beklemeye-oyalamaya başlamış. goat olabilmek için puppetmaster misali gizliden çalışmış.

    toronto raptors ve los angeles lakers fanlarının hayal kırıklığa uğraması oldukça anlaşılabilir, 1 hafta boyunca kendi takımlarında oynayacağını hayal ettikten, medyadaki çoğu kişinin bu yönde tweetlemesinden sonra oldukça normal. kawhi'nin hareketinin sorguladığını ve kirli bulunmasını dahi empati duyulabilir.

    bir tarafta şampiyonluğa taşıdığın ve tüm ülkeyi peşine taktığın bir takım, oldukça geniş bir kadro ve son derece başarılı bir yönetici olan masai ujiri varken toronto'ya tekrar dönmedi. diğer tarafta, bütün şaşası ile, anthony davis ile, lebron james ile ve max. boşluk yaratmak için ellerinde kalan genç ve ucuz kontratlı oyuncuları** bedavaya göndermiş lakers'ı seçmedi. gerçekten amiyane tabirle ben seçilmem seçerim dedi.

    neden los angeles clippers seçtiğine cevap olarak çok fazla etken buluruz. underdog olduğu ve evine yakın olduğu için dersin, veya kendi karakterine yakın olan(medya ile içli dışlı olmayan) sessiz sakin bir organizasyon olduğu için dersin, dersin de dersin. ama clippers denince bugüne kadar 2 şeyi diyemezdin. birincisi kazanmak kültürü, ikincisi güvenilir yönetim kadrosu için.

    clippers, 2016 yılında doc rivers'ı president of basketball operations mevkinden azlederek ve profesyonel bir yönetim kadrosu kurmaya başlayarak, son 3 senede gösterdiği gelişim (#92236999)nolu entride hamleler üzerinden güzelce özetlenmiş. 2017 yılında kawhi'nin san antonio spurs ile ilişkisi bozulup, gözünü dışarıya çevirdiğinden bu yana doğru hamleler yapan bir takım ve güvenebileceği bir yönetim kadrosu ile karşı karşıyayız.

    bir diğer ve önemli etken ise takımın lob city sonrası nba haritasında kalıcı olabilmek adına kadronun kazanmak için herşeyi yapan, karakterli veteran oyuncular ile doldurulması. ek olarak son 2 yıl draftlarda, yüksek karakterli, söz dinleyen genç oyuncularla mükemmel bir rol dağılımı içinde playoff yarışında bulunması. playoffları 2018'de son 2 maçta kaybetmesi lakin 2019'da 48 galibiyete ulaşması ve ilk turda sağlıklı warriors hanedanı karşısında 2 maç alabilmesi takımın ve rol oyuncularının olası yeni bir hanedan yolculuğuna hazır olduğunu gösterdi.

    kawhi için geriye kalan tek seçim, goat hedefi için en doğru oyuncuları seçme kararı kaldı. ilk olarak kevin durant ile aynı takımda birleşmek istemiş, ama durant'in kyrie ırving ile brooklyn nets yolunu yapması sonrası diğer alternatif paul george a yöneldi. bu noktada belli ki kendisi kariyerinin geri kalanında en uyumlu olacağı superstar ile birlikte geçirmek istemiş, keza lebron james ve anthony davis yanına gitse başarı açısından çok daha kolay kazanabileceği yöne gidebilirdi.

    paul george seçimi biraz detaylandırmak istiyorum, ikiside southern california'da birer yıl arayla doğdular. paul george palmdale doğumlu, koleji fresno state university'de okumuş, aynı kawhi gibi sonuna kadar socal kültüründen çıkmış bir star. oyuncu karakteri ise diğer socal çıkma yıldızlar westbrook-harden gibi defolu değil scottie pippen profiline çok daha yakın bir isim. kawhi bundan sonraki kalan 6-7 yılında lige kendi yoluyla *gümbür gümbür damgasını vuracaktır.

    istediği ortamı ona verecek aday takımlardan, paul george ile birleşmesi adına salary cap ve draft compensation bakımından zengin ve geri kalan kariyerinde planların altüst olmasını engelleyecek bir front office'e sahip takım ile devam etme kararı almış ve son 2 sezon yaptığı her hamleyle kendisini bu vitrine çıkarmış olan los angeles clippers'ı seçmiş olan superstar.

    zannedersem önüzmüdeki sezonda yeni bir dynasty başlangıcı olarak (clippers yönetimine ciddi bir assist de yaparak), aynı şehirde olan rakibinden meşaleyi devralacaktır.

    hoşgelmiştir.