hesabın var mı? giriş yap

  • ışık bir filozofun eline düşerse onunla ne yapar. sebastiao salgado sadece kameranın arkasına geçip anları dondurmamış, tam tersine zamanın buzunu kendi benliğinde çözüp ondan insana dair dersler pişirmiş. ekstrem coğrafyalarda insanın kalbine tokat atan fotoğraflar çekmiş. sonunda çektiği fotoğraflar en çok kendini acıtmış olmalı ki yolunu değiştirmiş. kendi dar çevresinden -aile mirasından- başlayarak doğaya dönmüş. belki de çektiği onca fotoğraftan sonra iyice hastalanan ruhunu iyileştirmek istemiş. ve ekosistemin -yağmur ormanları ve toprağın- yaralarını sarmak için kendi çevresinden başlayarak attığı adımlar en çok kendisini iyileştirmiş. iyileştikçe insan merkezli fotoğraflardan doğayı konu alan fotoğraflara yönelmiş. ruhunun aradığı merhemleri doğada bulmuş, iyileştikçe gezegene aşk mektubu yazmaya koyulmuş. belki de iyileşmek isteyen, iyileştirmekten başlamalı.

    tümüyle siyah beyaz fotoğraflardan oluştuğu için ilk görüşte aklıma ashes and snow'u getirdi. fakat ashes and snow'un aksine, bir rüyadan çok çarpıcı gerçeklerin içinde buluyorsunuz kendinizi. durup düşünmeye ayıracak, aklınıza soru işaretleri ekecek 1 saat 50 dakikanız varsa seveceğinizi sanıyorum.

  • izmir seferihisarda yaptım askerliğimi. asteğmen olarak yapıyorum, öğretmen kökenli olduğum için nöbet tutmayan askere ceza vermek yerine, tutana ödül vereyim dedim. boyoz alıyorum sabaha karşı 4-6 nöbetinin ilk saatinde nöbet kulübelerine uğruyor bırakıyorum. bir süre sonra iki kişilik nöbet yerinde beni bekleyen 6-7 asker olmaya başladı. hoşuma gitti tabi bu böyle devam etti, çaylar demleniyor falan. bir gün askerin biri boyozdan bir lokma ısırdı çaydan bir yudum aldı, döndü bana dedi ki, komutanım top oynarken anamın verdiği domates peynir ekmekle, sabahın köründe senin verdiğin boyoz yarışır, ikisini de ömür billah unutmam dedi. o zaman fark ettim, anlatacaklar bunu yıllarca. boyozu askere dağıtıyorum diye ucuz veren fırıncı sen de sağol.

  • senin çocuklarının finansal bilgi ve becerilerini geliştirmek için bilmen gereken 7 önemli bilgi

    görsel

    cambridge üniversitesi'nden david whitebread ve sue bingham birçok finansal alışkanlığın 7 yaşına kadar belirlendiğini gösteriyor.

    kira ödemelerinde geride kaldığınızda veya kredi kartı borcunuzla başınızı aştığınızda olabilir. çocuklarınızın aynı tuzaklardan kaçınmasını istiyorsanız, finansal okuryazarlığı bir an önce öğretmeye başlamalısınız.

    1- çocukların harçlıklarını ev işleri yoluyla kazanmaları, onlara sadece para kazanmanın ne kadar zor olduğunu öğretmekle kalmaz aynı zamanda hayatlarının ilerleyen dönemlerinde ihtiyaç duyacakları özgüveni geliştirmelerine yardımcı olur.

    2- bir tasarruf hesabı veya çocuk dostu bir banka kartı açmak, tasarrufun değerini öğretir ve bankacılık sistemine bir giriş yapmalarını sağlar. finansal sistemin bir iş yerine gidip çalışmak ve para kazanıp marketten alışveriş yapmaktan çok daha komplike ve çok değişkenli bir sistem olduğunu anlamaya başlarlar. en azından meraklı ve öğrenmeye açık zihinleri sistemi tam olarak anlayamasa bile merak etmeye başlar. bu bile çok önemlidir.

    3- çocuklarınızın bütçe tartışmalarını gözlemlemelerine izin vermek, onların nasıl sorumlu bir şekilde harcama yapacaklarını ve işbirlikçi çözümlere nasıl ulaşacaklarını öğrenmelerine yardımcı olabilir.

    4- yaşları ne olursa olsun, çocuklara aşılayabileceğiniz en önemli derslerden biri, paranın sınırlı bir kaynak olduğudur. paraları için çalışmak zorunda kaldıklarında – parayı daha dikkatli kullanmayı öğreneceklerdir.

    bir çiftçi kış aylarında karnı acıktığında bir sonraki baharda tohum olarak kullanacağı buğdayları yememesi gerektiğini bilir.

    ne kadar aç kalırsa kalsın tohumluk buğday yenilmez.

    ama çoğu insan geleceğini güvence altına almak, daha az çalışarak daha konforlu yaşamalarını sağlayacak tohumluk yatırımları için ayırmaları gereken parayı günlük ihtiyaçları için harcarlar.

    evet sen onlardan birisin. fakat çocuğun senin gibi olmaması için bunu ona çok erken yaşta öğretmelisin.

    5- çocukların bütçeleme becerilerini öğretmeye yardımcı olmak için haftalık harçlık sağlama alışkanlığı faydalıdır. fakat bunun daha iyisi bu parayı ev işlerini yaparak kazanmalarını sağlamaktır.

    en azından odasını toparlamadığında geçimini sağlayamayacağını öğrenmelidir. bisiklet almak istediğinde ise odasını toplamaktan çok daha fazlasını yapması gerektiğini de!

    kişisel çaba arasındaki zihinsel bağlantıyı kurmak, büyüdüklerinde ve kümesten uçtuklarında büyük kazançlar sağlayacak bir şeydir.

    6- satın almalara katkı isteyin

    onun için birşey satın almanız gerektiğinde, yeni bir spor ayakkabısı, boya takımı seti, oyuncak ya da başka birşey

    alınacak şeyin yüzde 10'unu ya da belirleyeceğiniz bir kısmını ondan talep edin.

    bu hem alınan şeye daha fazla değer vermesini sağlar hem de isteklerinin bir kısmını istemeden önce bir durum düşünmesini sağlar.

    bu çok önemli

    herşeye sahip olan kişi mutlu kişi değildir.
    istediği şeyi elde etmek için mücadele eden ve bunu elde eden kişi mutludur.

    7- para ve gelir durumunuzla ilgili çocuklarınıza dürüst olun

    çocuğunuzun finansal okuryazarlığını artırmak için yapabileceğiniz belki de en önemli şey, ailenizin mali durumu hakkında açık ve dürüst olmaktır.

    ebeveynler genellikle çok açık sözlü olmanın yalnızca endişeye yol açacağından endişelenirler, özellikle de iş kaybı veya başka stres faktörleri yaşıyorlarsa.

    gerçek şu ki, ileride bir yerde çocuklarınız kendi zorluklarıyla yüzleşecek. nasıl tepki vereceklerini bilirlerse, onlarla başa çıkmak için ölçülemeyecek kadar daha donanımlı olacaklardır

    çocuklar, ebeveynlerin fark ettiğinden çok daha fazla algılayıcı olma eğilimindedir. sağduyulu kararlar aldığınızı görürlerse, bu davranışları daha sonra yaşamlarında taklit etmeleri muhtemeldir.

    özet

    iyi para alışkanlıkları yoktan var olmaz - öğrenilmeleri gerekir.

    instagram hesabı

  • maşuka'dan geliyor:

    kız istemede kızın babası 'verdim gitti' diyor sorun olmuyor. kız 'verdim gitti' diyince ortalık karışıyor.

  • gerçekten de hayatımda gördüğüm en inanılmaz mantık hatası olabilir. "iyi bir çocuk olursanız, bir gün siz de şirinler'i görebilirsiniz" şartına rağmen gargamel isimli koca herif şirinler'i görebilmektedir. adam hem çocuk değil, hem de iyi değil. yaa yaa.

  • "bu hükümet olmasaydı akademisyen olamazdım" şeklinde bir beyanda bulunmuş şahıs.

    en azından gerçekten bilimden anlayan, bilime önem veren ve kurumlarını buna göre düzenlemiş bir toplumda akademisyen olamayacağının farkında olması güzel bir şey.

  • ımam konuşmasında "en tepelerde malikanelerde bile yaşasaniz sonunda hepiniz oleceksiniz" gibi bir cümle sarfetmiş bu esnada da tayyip başını yere egmistir.

    ımam bu cümleyi bilerek mi etti bilmem ama fox ana haber tam da bu kısmı kesmeden yayınlanmıştır.

  • yaşadığımız, yaşamaya çalıştığımız ülkedir.
    bazılarımızın uyuduğu, bazılarımızın öldüğü ülkedir.
    askerinin yan gelip yatamadığı ülkedir.
    anlık istihbarat alan ülkedir.
    dünyanın süper gücüyle müttefik(!) olan ülkedir.
    terörün demokratik hak(!) olduğu ülkedir.
    türk olduğunu söyleyenin faşist olarak damgalandığı ülkedir.
    teröristler halaylarla karşılanırken, komutanların hapse atıldığı ülkedir.

    çok uzak değil. benim ülkem türkiye...

    edit: imla

  • başlığı görünce;
    -sobanın aşırı ısıtmasıyla odanın kapısını açmak, akabinde balkanlardan gelip bizim hole yerleşmiş olan soğuk hava dalgasını anında hissedip kapıyı 10 saniye sonra kapatmak.
    - yemeklerin sobanın üstünde pişirilmesiyle odanın yemek kokması.
    - her daim sıcak su olduğundan sürekli çay içmek.
    - sobaya odun almak için dışarıya çıkmak ve çıkarken üşenildiği için üste birşey alınmadığından kıçın donması.
    - sobanın fırınına bütün patates atmak ve bu patatesleri pekmeze sürerek yemek.
    - yeni gelen misafirleri hemen sobanın yanına bir minder atıp oraya oturtmak
    - sürekli sobanın altında uyuklayan miskin kediyi rahatsız etmek.
    - saba tüttüğü zaman odanın içerisinin dumanla dolması,dumanın gitmesi için kapıyı açmak fakat içeriye soğuk geldiği için kapıyı kapatıp dumanla bereber oturmak ardından gözlerin yanmasıyla tekrar kapıyı açmak.
    - küçük olduğunuz için sizin sobalı odada yatmanıza izin verilmesi ve sabah sobayı yakmaya gelen babanın gürültüsüyle uyanmak.
    gibi çocukluğuna dair güzel anılar aklına gelen çocuktur.

  • para yerine patates ve muz yapraklarının kullanıldığı adalardır. erkeklerin bu toplumdaki en önemli görevlerinden biri, kendi karısı ve çocukları için değil, fakat kız kardeşi ve evli kız çocukları için patates yetiştirmektir. bu patatesler, erkeğin gücü ve nüfuzunu simgelemek dışında, süs eşyaları, fındık-fıstık, tavuk, domuz, çanak-çömlek gibi malları almak için de kullanılırlar. bu yüzden toplandıktan hemen sonra tüketilmezler, çünkü yenene ya da çürüyene kadar depoda duran patatesler sahibinin toplumdaki yerini belirler.

    ayrıca kız kardeşine ve evli kız çocuklarına patates veren erkek, verdiği hediye aracılığıyla onları kendisine borçlu kılar. bu borcu ödemek için kadınların yapması gereken ise, ailelerinden biri öldüğü zaman düzenlenen cenaze töreninde, törene katılan ve yardımcı olanlara muz yaprağından yapılmış etekler vermektir. muz yapraklarının kullanım değeri olmasa da, sembolik olarak soyun ölümsüzlüğünü temsil ettikleri için önemlidirler.