hesabın var mı? giriş yap

  • nasıl ki cemrenin havaya düşmesiyle havaların ısınmaya başladığı anlaşılıyorsa; geyiklerin tayta düşmesiyle de kışın geldiği anlaşılmaktadır.

  • internet çağında twitter üzerinden yaptığı fişlemeyi kağıda mı yazmış o cidden? papirüs üzerine yazıp arşive ekleseydin abi bu fazla teknolojik olmuş*

  • muhteşem yüzyıl başlığında, bire bir hatırlamamakla birlikte, şu mealde bir entry vardı:

    “şehzade mustafa halk tarafından o kadar seviliyordu ve vefatı halk arasında öyle üzüntüye sebep olmuştu ki, tüm yurtta uzun yıllar aileler çocuklarına mustafa ismini vermeye devam ettiler. ve bir gün o mustafalardan biri, selanikli yetim mustafa, tüm osmanlı hanedanından şehzade mustafanın ahını soracaktı”.

    filmde ali rıza efendi’yi mehmet günsür’ün canlandırdığını görünce aklıma bu entry geldi.

    tanım: yetim mustafa’nın, şehzade mustafa’nın ahını sorma ve şanlı türk milletine ata olma sürecini anlatan film.

  • kargonun içeriği ne olursa olsun insanı saran his, duygu.

    sanırsın 15dk sonra dünyayı kurtaracak bilgiler gelecek anasını satıyım, evde bekliyorsun, internetten yolunu gözlüyorsun falan. içinden biber salçası çıkıyor, kavurma çıkıyor.

    garip yani.

  • aurul madencilik ve romanya

    2000 yılında baia mare siyanür sızıntısı, romanya'nın baia mare yakınlarında, avustralya şirketi esmeralda exploration ve romanya hükümetinin ortak girişimi olan aurul altın madencilik şirketi tarafından some? nehri'ne bir siyanür sızıntısıydı.

    kirlenmiş sular nihayetinde tisza nehri'ne ve ardından tuna nehri'ne ulaştı ve macaristan, sırbistan ve romanya'da büyük miktarda balık ölümüne neden oldu.

    bu sızıntı, çernobil felaketinden bu yana avrupa'nın en kötü çevre felaketi olarak adlandırıldı.

    sızıntıdan sonra, some?'in siyanür konsantrasyonları izin verilen seviyelerin üzerindeydi, yaklaşık 700 kat.

    some?, tisza'ya, macaristan'ın ikinci büyük nehri olan tisza'ya akar, ardından tisza, tuna'ya akar. sızıntı, 2,5 milyondan fazla macar'ın içme suyunu kirletti.

    siyanürün yanı sıra, ağır metaller de nehrin içine yıkandı ve çevre üzerinde uzun süreli olumsuz etki yaptı.

    tisza'da vahşi yaşam özellikle etkilendi: bir bölgede neredeyse tüm canlılar öldü ve daha güneyde, sırp kesiminde, sucul yaşamın %80'i öldü; bu nehirlerdeki balıkların 200 tonu idi bu!

    siyanür sızıntısından büyük miktarda balık öldü, 20'si koruma altındaki 62 balık türünü etkiledi.

    romanya hükümeti, balıkların "soğuktan" öldüğünü ve suçsuz olduklarını iddia etti.

    macaristan'da, gönüllüler ölü balıkları kaldırmaya katılarak felaketin besin zinciri boyunca yayılmasını önledi, çünkü diğer hayvanlar, tilkiler, su samurları ve balıkları yedikten sonra ölmüşlerdi.

    siyanür tuna'ya girdikten sonra, nehrin büyük hacmi siyanürü seyreltti, ancak bazı bölgelerde maksimum izin verilen konsantrasyonun 20 ila 50 katı kadar yüksek kalıyordu. sızıntıdan iki yıl sonra, ekosistem toparlanmaya başladı, ancak hala başlangıçtaki durumundan uzaktı; macaristan'ın balıkçıları, 2002'deki avlarının sadece orijinal seviyelerinin beşte biri kadar olduğunu iddia ettiler…

    ve şimdi bizde olanın akibetini tahlil etmek zorundayız!

    evrim ağacı çok güzel bir video hazırlamış izlemenizi öneririm.