hesabın var mı? giriş yap

  • yakında valizini toplar, topkapı sarayı'na gidip "artık burada kalacam derhal burayı terk edin" der.

    deli ibrahim'in genleri buna taşınmış.

  • filmin teaser trailer'ı nihayet yayınlandı. son yıllarda avengers: endgame ile birlikte trailer'ı en fazla beklenen film spider-man: no way home desek herhalde yanlış olmaz. spider-man: no way home bir çok açıdan ilginç bir film. fragman incelemesi ile birlikte filmin başında geçenleri ve filmde neler olabileceğine dair bir şeyler yazmak istiyorum.

    marvel studios ve sony ortaklık yapmaya ve spider-man'i mcu'ya getirmeye karar verdiklerinde beş filmlik bir anlaşma imzaladılar. bunlar captain america: civil war, spider-man: homecoming, avengers: ınfinity war, avengers: endgame ve spider-man: far from home filmleriydi. devam edilmesi için yeni bir anlaşma yapılması gerekiyordu. ama anlaşma disney ve sony arasındaki finansal anlaşmazlıktan dolayı yapılamadı. spider-man'in mcu'dan ayrıldığı haberi geldi. yaklaşık iki aylık bir süreçte fanlar büyük tepki gösterdi. filmlere yaratıcı süreçte dahil olanlar tepki gösterdi. iki taraf tekrar bir araya geldi. bir solo spider-man bir de spider-man'in bir başka mcu filminde görüneceği yeni bir anlaşma imzalandı. bu da bizi spider-man: no way home filmine getirdi. mcu'yu takip eden insanlar için no way home'a kazanılmış bir film diyebiliriz.

    marvel'ın phase 4 duyurusunun ardından film ayrı olarak yeni anlaşma imzalandığında kendi başına duyuruldu. tabi covid-19 yüzünden vizyon tarihi değişti ama hep doctor strange in the multiverse of madness filminin etrafında kendisine yer buldu. spider-man: far from home filminin sonu düşünülürse peter parker'ın kaçak olduğu, düşmanlarının onun peşine düşebilecekleri bir film insanların aklındayken filmle ilgili herkesin fikirlerini 180 derece değiştiren bir casting haberi geldi. jamie foxx filmin kadrosun katılmıştı. üstelik 2014 yılında the amazing spider-man 2 filmindeki gibi electro rolünü canlandıracaktı. spider-verse için ilk tohum atılmıştı.

    aradan kısa bir zaman geçti ve mcu'nun doctor strange'i benedict cumberbatch'in de filmin kadrosunda olacağı haberi geldi. artık spider-verse ile ilgili soru işaretleri kalkarken 2004 yapımı spider-man 2 filminin doctor octopus'u alfred molina'da filmin kadrosundaydı. bu noktadan sonra işler biraz karıştı. zira şu ana kadar çıkan kadro haberleri variety, hollywood reporter ve deadline gibi hollywood trade sitelerinden geliyordu. bunlar güvenilir kaynaklardı. bundan sonra gelen haberler ise bireysel scoop'çularan yani sektör içerisinde tanıdığı ve haber kaynağı olan ama yukarıda saydığım oluşumlara üye olmayan kişilerden geldi. filmin etrafında oluşan en büyük dedikodu elbette tobey maguire ve andrew garfield'ın filmin kadrosunda olacağı ve multiverse bir sinister six'in kahramanlarımızın karşısında yer alacağı ile ilgiliydi.

    fragman son filmdeki kimlik ifşasının ardından peter parker ve yakın çevresinin başından geçenlerle açılıyor. peter, mysterio'yu öldürmeyle suçlanıyor. her ne kadar o suçtan aklanıyor gözükse kimliğinin açıklanması sonucu üzerinde ciddi bir baskı oluşmuş vaziyette. hem kendisi hem de arkadaşları bu baskının merkezinde. bunun için peter, doctor strange'ten yardım istemeye sanctum sanctorum'a gidiyor. wong büyünün tehlikeli olduğunu ve yapılmaması gerektiğini savunsa da doctor strange büyüyü yapmayı kabul ediyor. büyü ile ilgili işler ters gidiyor ve multiverse'ten villainlar gelmeye başlıyor.

    spider-man bükülmeye başlayan sanctum sanctorum'dan kaçıyor ama şehrin neredeyse tamamı bükülmekte. doctor strange'i ona yardım etmeye çalışırken görüyoruz. avengers: endgame filminde ancient one'ın hulk'a yaptığı astral boyut hareketinin aynısını doctor strange, spider-man'e yapıyor. o sırada spider-man'in elinde bir nesne var. o nesnenin şu anda ne olduğunu tahmin etmek çok güç ama önemli bir şey olduğu kesin. kısa kısa aksiyon sahnelerinde sandman, lizard, electro ciddi şekilde tease ediliyor. sonlara gelirken balkabağı bombaları ve green goblin kahkahası ekrana yasıyor. finalde ise spider-man 2'nin doctor octopus'u arz-ı endam ediyor.

    çizgi romanlar sinemaya uyarlanırken bazen aynı ismi kullansalar bile uyarlandıkları spesifik maceralardan daha farklı şekilde yansıtılıyorlar. mcu özelinden gidersek artık kendi iç dinamikleri oluşan bir evrene dönüştü. karakterler ana hatları ile çizgi romandaki gibi olsalar bile başlarından geçen olaylar farklı. o yüzden age of ultron, civil war, ragnarok ve ınfinity war gibi filmler isimlerini aldıkları maceralardan daha farklı şekilde sinemaya aktarıldılar. no way home'un ben artık bir spider-verse filmi olduğunun kesinlik kazandığını düşünüyorum. çizgi romandaki spider-verse macerasından farklı olacak olsa da spider-man'in sinemadaki varlığını düşünürsek üç spider-man'i toplamak ve karşılarına multiverse bir sinister six çıkarmak muazzam bir fikir.

    fragmanda izlediklerimiz buzdağının görünen kısmı. neredeyse filmle ilgili henüz hiçbir şey görmediğimizi söyleyebilirim. marvel studios'un en özendiği filmlerden biri spider-man: no way home. filmde diğer evrenlerdeki görsel estetiği korumak adına sam raimi üçlemesi ve marc webb filmlerinde görsel efekt departmanlarında çalışmış kişileri bile bu filme getirdiler. o evrenlere gideceğimiz sahneler olursa ya da onlar bu evrene gelirse görsel anlamda muhteşem bir uyum yaratılmış olacak.

  • ahaha sahtekarlik yalan dolan ve propaganda platformu desene suna sen

    misal ornek vereyim

    gazetenin tekinde 13 tane rehinenin sehit edilmesi bir fiyaskodur yaziyor dogru mu?

    el cevap: hayir yanlis 13 tane rehinenin sehit edilmesi bir basari oykusudur, bir kurulus dirilis saha kalkilistir dunya liderligidir.

  • bu işten ciddi manada sıkıldım artık.
    -arabayı yıkatıyorum, herifçioğlu ödemeyi yaparken gelip yanımda dikiliyor.
    -cafeye gidip iki kahve içiyorum, ödeme yaparken garson gözlerimin içine bakıyor.
    -eve yemek söylüyorum, kurye ödemeyi aldıktan sonra gitmeyip bekliyor.
    -hamama gidiyorum, tellak ödeme esnasında yapışıyor.
    -arabayı otoparka veriyorum, adam anahtarı getirdikten sonra elini uzatıyor.
    -otele gidiyorum, kat görevlisi hem odayı gösterecem ayağına pis ayakkabılarıyla tüm odada tur atıyor hem de gitmeyip bahşiş bekliyor.
    -berbere gidiyorum, çırak montu çırpıyormuş gibi yapıp hemen bahşiş bekliyor.
    -taksiye biniyorum, diyelim ki 87 tl tuttu, 100 uzattım, taksici o 13 tl pra üstünü 8 dakikada anca veriyor, üstü kalsın dememi istercesine.

    bahşiş, zorla alınan bir şey değildir. hizmetten memnun kalırsa kişi ancak o zaman gönlünden kopqrsa verir. biz ise hem sik gibi hizmet alıp hem de üstüne tehditvari şekilde bahşiş beklentisine giren adamlarla muhattap oluyoruz.

    bundan sonra size tek kuruş bahşiş vermeyeceğim. işinizi beğenmiyorsanız gidin başka iş yapın.

  • çalışanları, bu dil ve edebiyatı o kadar kabullenmişler ki, bir adet kurabiye alabilir miyim dediğimde "cookie mi?" diye şaşkınlıkla soruyorlar. he evet kuki, ananım evinde kuki yerim hep ben çünkü. güzeldir, lezzetlidir, ya da bazıları için çok ucuzdur, tabii ki ülkemizde böyle küresel açılımlar/kuruluşlar/yenilikler/mekanlar olmalı. ama zank diye, olduğu gibi kabullenmek neden? çalışanları da mı ithal ettiniz de bir saatte kurabiye, küçük, beyaz çikolata demeyi unuttular. saçma saçma ergen özentiliği. hiç.

  • twitterda bir kız bununla ilgili bir twit atmış. arkadaş da kendi düşünmüş gibi başlık açmış.

    işte o twit !!11

    edit: arkadaş da başka yerlerden çalmış. bu kutudan bende de var. erkek de değilim tarz meselesi. ne ekmeği yendi konunun durduk yere.

  • insanı ezik hissetiren şey. yani tamam bolca okuyorum ediyorum ama bunların arasına kendi orijinal fikrimi koyamıyorum, varsa yoksa sağda solda beğendiğim insanların fikirlerini paraphrase etmeç. inanır mısınız benim bu şikayetim bile orijinal değil, reddit'te gezerken gördüm "harbi lan ben de böyleyim" dedim o yüzden açtım bu başlığı. ya...

  • türkiye gibi insanların fikirlerinden çok giydikleri şeylere değer verilen az gelişmiş ülkelerde kafaya takılır.

    işte bu yüzden türkiye'de insanlar iphone 6'ya, lacoste tişörtlere, adidas ayakkabıya aldığı maaşın 300 katını verirken "yüzüm düşmesin eşe dosta" gibi saçma bir algıya sahiptirler.

  • naber dergisi üzerinden geyik yapmak için farklı zamanlarda iki öğretmen arkadaşıma " umut sarıkaya'yı biliyor musun ?" dedim. aldığım cevapları yazıyorum.

    " şarkıcı di mi o ? "
    " hangi sınıfta o hocam ?"

    8 b' de amk. ama bugün gelmedi dayısına zebra çarpmış.

  • islami konuları işleyen tartışma programını sadece para kazanmak için yapan, işten eve gittiğinde yüzündeki maskeyi çıkarıp, kendine bir kadeh şarap koyup tartıştığı konukların ne kadar salak olduğunu düşünerek kendi kendine gülen bir kadın olduğu izlenimini uyandıran tartışma programı sunucusu.