hesabın var mı? giriş yap

  • daha üst düzeyde yararlanmak için birkaç öneri paylaşacağım nacizane.

    daha hızlı bir şekilde kullanıcı girişi yapın:
    windows kullanıcı girişi ekranında parola kısmını atlamanız önerilmez. aksi halde, bilgisayarınıza erişen herkes sisteminize giriş yapabilecektir. "ayarlar>hesaplar>oturum açma seçenekleri" yolunu izleyin. buradaki seçenekler ile hızlı giriş yapabilirsiniz. örneğin gerekli donanımlara sahipseniz yüz tanıma veya parmak izi gibi oldukça güvenilir yöntemlerle windows oturumu açabilirsiniz. ayrıca pin kodu veya güvenlik anahtarı ile d giriş yapabileceksiniz.

    dinamik windows kilidi:
    ilk öneri hızlı oturum açma ile ilgiliydi fakat ekran kilidi kullanmayı da unutmamalısınız. masaüstünü [windows]+[l] tuşlamasıyla kilitleyebiliyorsunuz. böylece izinsiz kimseler bilgisayarınıza erişemeyecekler. yine "oturum açma seçenekleri" menüsünden erişebileceğiniz " dinamik kilit" ayarı ile kilitleme işlemi otomatik hale getirilebilir. akıllı telefonunuzu bluetooth üzerinden windows'a bağlayın ve "dinamik kilit" fonksiyonunu aktive edin. telefonunuz yanınızdayken bilgisayardan uzaklaştığınız durumlarda, masaüstünüz otomatik olarak kilitlenecektir.

    akıllı telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın:
    windows 10 bilgisayarınızı, akıllı telefonunuz ile microsoft store'dan edinebileceğiniz "telefonunuz" uygulamasını kullanarak kolayca bağlayabilirsiniz. böylece bildirimler masaüstünüze gönderilecek, fotoğrafları kolayca senkronize edebileceksiniz ve windows ile telefon araması (eğer akıllı telefonunuz android ise) yapabileceksiniz. programı çalıştırın ve mobil cihazınızın işletim sistemini seçin. android kullanıcıları daha avantajlı çünkü çok daha fazla seçeneğe sahipler. apple/iphone için sadece temel bir destek sunuluyor ve ek olarak telefondan masaüstüne bağlantı gönderilmesine izin veriliyor. apple kullanıcıları, bu işlemleri yapabilmek için akıllı telefonlarına edge tarayıcısını yükleyerek microsoft hesapları ile giriş yapmalılar. android cihazlar içinse windows sistemine qr koduyla bağlanmanızı sağlayacak guide uygulaması bulunuyor.

    arama fonksiyonunu optimize edin:
    windows tuşuna bastıktan hemen sonra aramak istediğiniz kelimeyi yazın. böylece windows, arama fonksiyonunu çalıştıracaktır. bu şekild eprogramları da hızla çalıştırabileceksiniz. eğer yeterli arama sonuçları alamıyorsanız, dizin sebepli bir hata olabilir. "ayarlar>ara>windows'ta arama" yolunu izleyin. devamında "dosyalarımı bul" ayarını "gelişmiş" olarak işaretleyin. böylece arama yaptığınızda tüm sistem kontrol edilecektir. eğer windows arama fonksiyonundan memnun değilseniz, everything gibi ek uygulamaları kullanabilirsiniz.

    çoklu masaüstü kullanın:
    çoğu zaman windows sistemindeki işleriniz birbirine girebilir. örneğin kişisel kullanım ve profesyonel çalışmalar veya boş zamanlarınızdaki farklı işlemleriniz karışıklığa neden olabilir. bu nedenle, sanal masaüstleri kullanarak bunları birbirinden görsel olarak ayırmanız gerekir. çoklu masaüstleri ile iş ve kişisel masaüstlerinizi ve bu masaüstlerindeki program ve araçları kategorize edersiniz. gerekli pencereye [windows]+[tab] kombinasyonu ile geçebilirsiniz. ekranın sol üst kenarından yeni masaüstleri oluşturabilirsiniz. fareyi kullanarak istediğiniz pencereyi arzu ettiğiniz masaüstüne sürükleyin. ayrıca pencereleri "+" sembolüne taşırsanız yeni bir masaüstü de otomatik olarak oluşacaktır. [windows]+[ctrl] kombinasyonu ve yön tuşlarıyla masaüstleri arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

    gece moduna geçiş yapın:
    windows 10, ekran parlaklığı ayarını ışık ve çevre koşullarına göre otomatik olarak değiştirebiliyor. ek olarak bilgisayarınızda "ayarlar>sistem>monitör" yolunu izleyip "gece ışığı" ayarını aktive ederseniz, windows akşam ve gece saatlerinde mavi ışık oranını azaltacaktır. bu ayarın gözleri koruduğu belirtiliyor.

    daha iyi bir görev yöneticisi:
    windows 10 işletim sisteminde [ctrl]+[shift]+[esc] tuşlamasıyla görev yöneticisini açabilirsiniz. yönetici aracından daha fazla detay isteyen kullanıcılar ise microsoft'un ücretsiz process epxlorer yazılımını indirebilirler. fakat [windows]+[g] kombinasyonu ile erişebileceğiniz game bar aracı da size sistem performansıyla ilgili bilgiler aktarabiliyor. açılan pencerede yukarıdaki "kaynaklar" sekmesine geçin ve "daha fazla göster" butonuna tıklayın.

    ikincil sandbox sistemi:
    ikinci bir windows sistemini ek bir programmış gibi çalıştırmak da yapabileceğimiz işlemler arasında. fakat bu fonksiyon standart windows 10'da kapalı halde bulunuyor. profesyonel kullanıcılar "denetim masası>program ve özellikler>windows özelliklerini aç veya kapat" yolunu izleyerek windows sandbox'u aktive edebilirler. fakat bu fonksiyonun işe yaraması için bios görselleştirme desteğinin de açılması gerekiyor çünkü microsoft hyper-v teknolojisi sandbox için arka planda çalışıyor. ayarlandıktan sonra sandbox hızlıca çalıştırılarak yeni programları denemek veya güvenli internet gezintisi için kullanılabilir. windows 10 home kullanıcıları ise virtual-box benzeri bir yazılımdan yararlanarak ek olarak windows sistemler çalıştırabilirler.

    windows otomatizasyonu:
    aynı işlemler için farenizle aynı şeylere tıklamaktan sıkıldınız mı? power automate desktop ile microsoft, pek çok görevin otomatik hale getirilebileceği güçlü bir araç yayınladı. yazılım, uzun süre ücretli bir yapıdaydı fakat microsoft artık programı ücretsiz olarak sunuyor ve windows ile entegre etmenin planlarını yapıyor. power automate desktop ile fare tıklamalarınızı ve klavye girdilerinizi, makrolar olarak kaydedebileceksiniz. böylece tek tıkla makroları çalıştırarak gerekli işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayacaksınız. araç, siz bir test akışı oluşturduğunuz zaman çalışıyor. sol taraftaki "actions" kısmından çeşitli eylemlerin listesini inceleyebilirsiniz. bunlar, programlama dillerinin yineleme ve şartlar gibi klasik ögeleri. ayrıca "copy files", "start outlook" veya "extract images from a pdf file" gibi basit işlemler de bulunuyor. kullanımda iki seçeneğiniz olacak: eylemleri merkezdeki bölüme sürükleyebilir veya yaptığınız işlemleri kaydetmek için makro kaydediciyi başlatabilirsiniz. power automate desktop kendi içerisinde bazı numaralara da sahip olduğundan, önceden hazırlanmış eylemleri de kullanabilirsiniz. böylece farklı adımlardaki otomatikleştirilmiş fonksiyonları bir araya toplayıp tek tıkta çalıştırabileceksiniz.

    windows'u yeniden kurun:
    eğer windows 10 sisteminize format atmak isterseniz, bu işlem için herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yok. "ayarlar>güncelleştirme ve güvenlik> kurtarma" yolunu izleyerek "bu bilgisayarı sıfırla" özelliğini kullanabilirsiniz. tam kapsamlı bir sıfırlama için tüm içeriğin silinmesini tercih edebilirsiniz. fakat dosyalarınızı silmemeniz de mümkün.

  • 130 saatin ardından, zelda tears of the kingdom'u geçtiğimiz hafta bitirmiş bulunuyorumç aslında bitmek de değil. son boss'u geçmek. yoksa oyun bitecek bir oyun değil.

    oyunu merak edenler, oynayanlar veya oynayacaklar için, spoiler vermeden, çok kısa birkaç görüşümü paylaşacağım;

    - oyun 130 saatimi almış gibi görünse de, bu oyalanılmış bir süre. öyle ki kalpleri toplamaya çalıştım. bataryaları fulledim. haritanın çoğu yerinde keyfi olarak keşif yaptım. yer altının bile yarısına kadarını açmaya çalıştım. bol bol silah, item, aksesuar vs topladım. yani çok daha kısa sürede de rahat biterdi.

    - oyundaki crafting sistemi ile oyunda yapabilecekleriniz gerçekten sınırsız. en azından hayal gücünüzle sınırlı. birçok puzzle'ı, shrine'ı birden fazla yöntemle çözebilirsiniz. oyunun sizden istediklerini, bu crafting sayesinde birkaç saniyede de yapabilirsiniz. ayrıca crafting'de kullandığınız her parça ve aksesuarların fizik kurallarına uyumu müthiş. aynı şeyleri gerçek hayatta yapsanız, nesneler nasıl tepki verecek ise, oyunda da aynı tepkileri göreceksiniz.

    - shrine'lar ilk oyuna göre çok daha kolay. %80'i birkaç dakikada çözülecek şekilde tasarlanmış. zaten belli bir sayıdan sonra eliniz ve zihniniz alışıyor ve girdiğiniz shrine'ın mantığını, sanki daha önce yapmış gibi birkaç saniyede çözüyorsunuz. basit olsa da oldukça keyifli bu arada.

    - oyunun haritası çok büyük. yer altı, yer üstü ve gök yüzü olmak üzere 3 harita mevcut. oyundaki keşif hissi inanılmaz. görevleri bırakıp onlarca saat keşif yapabilirsiniz. her karede ayrı bir detay, ayrı bir macerada var. çok çok fazla yan görev mevcut.

    - son boss bana kolay geldi. hoş, link gereğinden fazla hazırlıklı bir halde gelmişti, bunun da etkisi mevcuttur ama düşündüğümden çok daha kolay geldi boss. ipucu vermem gerekirse kalkan + a tuşuna doğru zamanda basmanız zaten boss'u yenmeniz için yeterli olacak.

    - master sword candır. son boss'ta başka silah kullanmadım. oysa bir sürü güçlü silah hazırlamıştım.

    - korok seed'ler ilk oyuna göre çok daha kolay bulunur olmuş. toplamakla kalmayıp, hazne geliştirmelerde mutlaka kullanın. fakat 1000 tane korok seed'i toplamak insan işi değil. ömür boyu da oynasam yapılacak bir şey değil.

    - 130 saatte oyunu %47 seviyesinde tamamlamışım. oyunu bitirmenizin ardından tamamlama yüzdesi de açılıyor.

    - oyunda bol bol yiyecek, item vs toplayacaksınız. ama hiçbir zaman tamamı bitmeyecek. o yüzden toplarken de harcarken de çekinmeyin.

    - keşif hissinin inanılmaz olduğunu söylemiş miydim? oyunda gözünüzün gördüğü her yere gidin. gökyüzüne bakın ve 'oraya da çıkılmaz' dediğiniz her yere çıkın. keşfettiğiniz her karede ayrı bir detay, ayrı bir macera göreceksiniz.

    oyuna 130 saatimi vermeme rağmen, bir yandan çok şey yapmış, bir yandan da hiçbir şey yapmamış gibi hissediyorum. çünkü oyunda yapılacak çooook fazla şey var. 20 kere de bitirsem, binlerce saat de harcasam görmediğim şeyler mutlaka olacak. o yüzden bu oyun 'zamanlı' bir oyun değil.

    oyun hakkında hiçbir şey yazmadım bu arada. çünkü oyunda yazılacak, çizilecek, anlatılacak çok şey var. sabaha kadar yazsam bitmez.

    bu arada 130 saatin 1 dakikasında dahi sıkılmadığımı da belirteyim.

  • mehmet şimşek, ak saray'ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı.

    erdoğan'ın makam uçağı tc-tur için de "satın alma bedeli ile toplam maliyeti 185 milyon dolardır" dedi.

    evet ak saray'a harcanan parayla neler yapılabilirdi?

    - bütçe açığının yüzde 7’si kapanırdı.
    - 40 kişilik 2740 yaşam odası yapılırdı.
    - 13 bin işsiz 12 yıl boyunca asgari ücretten maaş alarak istihdam edilebilirdi.
    - 1 günde 550 bin aracın geçtiği boğaz köprüsü’nden 391 milyon araç ücretsiz geçebilirdi.
    - 800 okul yapılırdı.
    - 400 yataklı 13 hastane yapılırdı.
    edit: imla

  • sözlük soru cevap etkinliğinde bir yerde harun bahsetmişti. aklıma düşmüştü, denemek istedim.

    gerçekten öyle güzel bir deneyim ki..

    tünel meydanında sirenler albümündeki 9. şarkı tüneli açıyorsunuz.
    "şimdi kalbin, epey kırılmış, görüyor hepsini, ne yapabilirdi?"
    şarkının bitiminde kendinizi odakule'de buluyorsunuz.

    sonra istiklal şarkısı başlıyor, istiklali hissediyorsunuz, galatasaraydan, çiçek pasajından geçiyorsunuz,
    kulağınızda şu sözler:
    "belki arkadaşlarınla, belki de yalnız başına yürürken, ne kadar mutlusun istiklal’de
    birkaç mevsim renkler solunca, tükenmez hayatının sesi, çok mutlusun istiklal’de"

    sonra istiklal şarkısı bitiyor, hem de nerede? parka gidebilmek için direndiğimiz yerlerde...

    park şarkısı başlıyor orada:
    "dün neler mi kaybettin, belki zamanın yok şimdi
    gidenler geri gelmez ama, boş yere yorulmadı kalbin

    adını bilmesem de kardeşsin, biz neye söz vermiştik
    yüzümü gördüğünde gül artık, biz bir kabusu yendik

    yok, yaralara dokunmak yok, gök de bir bize ağaç da bir
    sabrın tükendi ama aman, onlara asla benzemedin"

    albümün bu son şarkısı bittiğinde meydana çıkmıştım, gezi yanı başımdaydı,
    anılar aklımdaydı.

    adını bilmediğim kardeşlerim aklıma geldi.
    derin bir nefes aldım.
    gülümsedim.

  • arkadaşlar ben özelde çalışan bir öğretmen olarak tek hayalini kurduğum şey eşimle ve kızımla bir otele tatile gitmek .maaşımla bırakın tatili faturalarımı ödeyemiyorum.gerçekten kendimi geçtim artık ülkem adına o kadar üzülüyorum ki.
    duzeltme : imla

  • bir kere inkara gerek yok. bir dönem hepimizi annemiz banyo yaptırıyordu. zaten inkar edene gülünür. neyse. günlerden pazardır. (bkz: pazar gunu ailecek banyo yapma gelenegi) banyo sırası için kardeşlerle yapılan kavgadan sora sıra bize gelmiştir. anne meşgul bir kuaför gibi banyoda sıradaki müşterisini beklemektedir. önceki banyo seansının pisliklerini temizlemektedir. banyoya girilir ve soyunulur. tek başına banyo yapmaya geçiş sürecinde pek acı veren bir soyunmadır bu. yavaş yavaş davranılır. ama annenin daha işi var. çamaşırıdır, ütüsüdür. onun vakit kaybına tahammülü yok. ağırdan alan çocuğun soyunmasını hızlandırır ve tabureye oturtur. banyo taburesine oturmadan önce sıcak su dökmekten bihaberdir bu gaddar anneler. küçük bir titreme olur. iyice kamburlaşılır.

    bu sırada anne suyu ayarlamaktadır. ve nedense bu su hep kaynama noktasına yakın olur. ilk kafadan dökülen su kamburlaşan bedeni sarsar. dimdik olunur. "sıcaaaaaak" diye bağırılır ama anne o suyun sıcak olmadığını düşünmektedir. ikinci sudan sonra da "sıcaaak" inlemeleri devam ederse biraz soğuk su ilave eder anne suya.

    sonra sabun faslı. sanki kafayı değil de kirli donu çitiler gibi sabunlar anne kafayı. bir oraya bir öbür tarafa gider kafa. sonra gözlerin kapanması talimatı gelir ve tekrardan su dökme işine geçilir.

    sabunlanma işi de bitince işin en acı verici kısmına gelinmiştir. kese. sanırsın işkembe temizliyor anne. elinin altındaki incecik çocuk kolları değil de cansız bir nesne. hele o boğaz altının keselenmesi yok mu? gıdıklandığına mı yanarsın, acıdığına mı?

    kese de bitince sıra lifle vücudu sabunlamaya gelir. anne deminki yaptığı güreşten yorulduğu için sabunladığı lifi elimize verip kendi kendimize sabunlanmamızı isteyebilir.

    tüm bu işlemlerden sonra kafadan aşağıya son bir iki su dökülür ve o kaçınılmaz hareket gelir. aynen sac yikayan berberin saclari siyirttirma hareketi gibi bir hareket. ama hareket suratadır. anne, elini kafanın üstünden çeneye doğru bastıra bastıra sürter. burun ağrır, surat ekşir.