hesabın var mı? giriş yap

  • kanser ilacını bulamayıp, yardım istediğinde dilenci muamelesi gören kızı akla getiren söylem.

  • çirkini öpmemişler kendini namuslu sanmış diye bir söz var bizde. orada dayak yiyen bir kadın olsa böyle tepki gösterir miydi acaba sayın namus timsali a. kodumun ahlak bekçisi motorcu...

  • "<3" şeklinin ne olduğunu çok uzun bir süre anlayamadım ben, "taşak mı acaba" diye düşündüğüm bile oldu.

  • hayatın acı gerçeklerinden biri.
    zengin babanın, çevresinin, çocuğuna sunduğu egitim ve diger olanakların buna sebep olduğu herkesin malumu.

    bense hemen göze çarpmayan başka bir faktörden bahsedeyim. aynı kalitede eğitim almış da olsanız, aynı zekaya da sahip olsanız, ayni ise de girseniz zengin çocuğunun sizden daha başarılı olması beklenir. sebep? kendine güven. örneğin siz şirketteki işinize muhtaç olduğunuz için zengin çocuğu kadar kendinden emin konuşamazsınız. zengin çocuğu ise yetiştiği ortamdan ötürü genel müdürü filan kendi dengi gibi düşünür.

    bu sav tabii ki her bireyi tasvir etmiyor. ortalamalardan bahsediyorum.

    ***

    bu durumla savaşmanın bilinen tek yolu devletin tüm vatandaşlarına sunduğu sosyal olanakları artırması. iskandinav ülkelerindeki social mobility'nin abd'den kat kat yüksek olmasının temel sebebi bu.

    vahşi kapitalist sistemde fakir doğan genelde fakir ölüyor.

  • ahilikte çıraklıktan itibaren ciddi bir eğitim verilir ancak belli şartları tamamlayarak kıdem alan yamaklar zamanla çırak, genel olarak 1001 gün eğitim süresi olan çıraklar ise önce kalfalığa daha sonra kalfalıktan ustalığa geçip o bölgede izin verilen sayıda bulunan dükkan sayısını geçmemek şartıyla dükkan açabilirlerdi. örneğin o bölgede 10 fırıncıya izin verildiyse kalfalar bir ustanın işi bırakması sonrası ancak usta olup dükkan açabilirlerdi.
    ahilik teşkilatı sadece bir esnaf odası veya meslek kazandırılan bir kurs gibi değil aynı zamanda ahlaki kuralların aşılandığı hatta ata binme, kılıç kullanma gibi askeri eğitimlerinde verildiği bir teşkilat olmasıyla bir eğitim ve en önemlisi öğretim yuvası özelliği göstermiştir. özellikle bölgede bulunan düzenin bozulması durumunda merkezi hükümet olaylara hakim olana kadar asayişi sağlayan bir yapıları da vardı. örneğin ankara savaşı(1402) sonrası tokat ahilerinden ahi bayezid’in oğlu hacı ivaz paşa bursa’nın savunmasını üslenerek karamanoğlu mehmet bey’e karşı bir ay şehri savunmuştur.

  • insanlar hakkında siyah ve beyaz kanılara varmak. gereğinden fazla genelleme yapmak.

    karşındakinin kendin gibi davranmasını beklemek.

    sevilmeyen hareketleri uygun bir dille zamanında söylememek.

    beğenilen davranışları takdir etmemek.

    duyguları zamanında dile getirmemek.

    dış görünüşe fazla önem vermek, buna göre kişiyi çok iyi ve çok kötü olarak ön yargılı değerlendirmek.

    herkesin farklı olduğunu bilmemek.

    her iyi yada kötü özelliklerin aslında tüm insanlarda bir parça bulunduğunu bilmemek. herkesin aslında aynı kökten geldiğini farketmemek.

    kendi sanrılarına inanarak, sadece kendi bakış açına göre insanları değerlendirmek.

    kendini sadece karşındakinin gözünden değerlendirmek.

    ilişkileri önce ben ne istiyorum, peki o ne istiyor, ortak paydada nasıl buluşabiliriz diye düşünmemek.

    romantik ilişkilerde bir olmaya çalışmak ve kendi özün ve de farklılığın getireceği zenginliği anlamamak.

    (bkz: daha gider bu)

  • durumun ne kadar ciddi olduğunun farkında olmadığımız başlık.

    dünyaya 94 ışık yıldızı uzaklıkta bulunan güneş’e benzer bir yıldızın yakınlarından alınan çok güçlü bir sinyal alındı ve bu sinyali kullanmak için 2. tip uygarlık seviyesine çıkmak gerekiyor.

    2.tip uygarlık nedir?

    tip-2 uygarlığı yıldızlarla ilgili. gezegenin gücünü tüketmiş ve enerjileri doğrudan ana yıldızlarından alıyorlar.
    bir hafta sonu güneşte yanmıyor, güneş patlamalarını kullanıyorlar, devasa mekanizmalarına enerji
    sağlamak için güneşin kendi gücünü kullanıyorlar. nihayetinde bir yıldızın gücünü tükettikten
    sonra galaksilere yöneliyorlar. bir galaksideki milyarlarca yıldızın gücünü kullanıyorlar.

    kısacası insanüstü bir uygarlıktan şüpheleniliyor. sinyale cevap verip vermemek tartışılır. karşı uygarlığın iyi niyetli olup olmadığını bilemezsiniz ki sizden çok daha güçlü bir uygarlığın iyi niyetle gezegeninize gelmek istediğini düşünmek biraz saçmalık.

    ama tabiki keşke bizim ülkemizde kendini bilime adasa, saçma sapan gündemler yerine en azından insanlık ve bilim için katkıda bulunsa..

  • olay troll mü bilmem ama bugün suriyeli döven büyük oyunu görmüş konyalılar yarın reisleri dedi diye suriyelilerin vatandaşlığa geçmesine bir şey demeyecek. isteyen alınsın isteyen aşağılandığı için daha bir şevk ile versin akp'ye oyunu. siz busunuz işte. bugün bu olayları yapanların önüne yarın koy sandığı yine akp diyecek.

    adım gibi eminim, çok büyük iddia ediyorum. bugün konya'da suriyeli döven eleman yarın olası bir referandumda suriyelilere evet diyecek. bu akıl tutulmasını çözdüğümüz vakit ülke kurtulacak.