hesabın var mı? giriş yap

  • yeşil pasaportun kurumsal şirkette yönetici olunması ile ne alakası olduğunu anlamadığım pasaport türü. herhangi bir memurun 1. dereceye gelmesi de takribi düz memur ise minimum 20 yıl civarı sürer. zaten yakında yeşil pasaport diye bir şey kalmayacağı için çok üstünde durmanın bir anlamı yok.

  • geçmiş olsun. hiç çekilmiyor böyle tipler.

    bizim insanımız bir türlü anlayamadı şu hayat pahalılığının asıl sorumlusunu. domates pahalı diye manava kızan insanlardan ne bekliyorsun gerçi.

    matematik bilmeyince, ekonomi bilmeyince ve sığır gibi yaşayınca işte adamın ortaklaşa böldüğü benzin fiyatına fırsatçılık bu dersin. tam bir aptalmış.

    kadın elalemin arabasına ucuza binmek istiyor ve buna bir şekilde hakkı olduğunu düşünüyor. bu kadar kafasız işte. böyle tiplerle tartışmak kadar vakit kaybı bir şey yok.

    bir de bunlar engellemeden önce ya da gitmeden önce son bir laf sokar "gezegenden silinin" gibi. o nedenle böyle salakça argümanlarla gelenlere kibar ve iyi niyetli davranmayacaksın.

    zaten hak edecek biri olsa öyle salakça bir argümanla gelmez. baştan açıklamasız net olmaz diyeceksin gitsin kendi kocasının canını sıksın ya da anasının babasının.

    ayrıca adamın yakıt dışında görünmeyen bir sürü masrafları ve riskleri var. mesela arabası eskiyor bir defa, bu artık yakıt kadar önemli bir husus. ayrıca bir kaza olsa, sana bir şey olsa, adamın bir tarafından kan alırlar, arabasını altından alırlar, hapse girer. bu riskleri adam senin boklu 50 liran için neden alsın be kadın? bir gram kafası çalışmıyor ya bu insanların.

  • "when i was a child, i had a fever,
    my hands felt just like two balloons.
    now i got that feeling once again.
    i can't explain, you would not understand."

    ...

    "çok hasta olduğum zaman, ateşim kırka yaklaştığı zaman, ellerim büyür. dev gibi ellerim olur. çoğunca çocukluğumda olurdu.

    - ellerim büyüyor, derdim.

    büyükanam yahut anam ellerimi soğumuş elleri içine alırlardı. 'yok bir şey, yavrum yok bir şey! bak benim elimde ellerin' derlerdi. sakinlerdim bir iki dakika, yine büyürdü ellerim.
    ellerim büyürdü ellerim. ellerim ne kadar büyürdü aman yarabbi! sokağa çıktığım zaman soğuktan ellerim küçülüverirdi. caddelerde idim. binlere karşı birdim. onbinlere karşı birdim."

    ---büyüyen eller/sait faik abasıyanık

  • türkçeye geri çekilme etkisi olarak çevirilebilir. bağımlılık fenomeninde önemli rol oynar. aynı ada sahip doğum kontrol yöntemiyle ilgisi yoktur.

    her organizmanın işleyişini hormonlar düzenler. hormonlar vücudun farklı bölümleri arasında haberci rolü oynarlar. (her haberci, hormon değildir) hormonların hedef dokularında alıcılar bulunur. bu alıcıların görevi hormonları algılayıp gerekli işlemleri yerine getirmektir. algılanan hormonun miktarına göre işlem daha uzun, daha sık, daha şiddetli vs. olur. fakat insan vücudunun devamlı koruması gereken bir dengesi vardır. (bkz: homeostasis) bir süre boyunca herhangi bir işlemi ya da durumu denge konumundan daha uzun, daha sık, daha şiddetli vs. yaşarsak, normale dönmek için bu olaydan sorumlu hormon alıcıları sayıca azalır.

    insan vücudunda kendimizi iyi hissetememizi sağlayan (bkz: mutluluk) (bkz: haz) birkaç hormon vardır. (bkz: dopamin) (bkz: endorfin) uyuşturucuların çoğu bunların konsantrasyonunu arttırır. sık veya devamlı kullanımlarda yukarıdaki sebeplerden dolayı alıcı sayısı azalır. bu nedenle eskiden mutlu olmamızı sağlayan etkenler artık yeterli olmaz. kendimizi devamlı kötü hissederiz. işte bu sürekli yüksek dozdaki hormon seviyesi ardından gelen normal dozun vücud tarafından az olarak algılanmasına 'withdrawal effect' denir.

    withdrawal effect tek başına bağımlılık yaratamaz çünkü yukarıdaki işlemin tam tersi de geçerlidir. bir süre sonra vücud dengeyi tekrar sağlamak için alıcı sayısını arttıracaktır. burda devreye insan beyni girer. mutluluk ve uyuşturucu arasındaki bağlantıyı kurar ve aynı hazzı tekrar yaşamak için arayışa girer. her seferinde daha da azalan alıcılar yüzünden bu arayış şiddetlenir ve kısır döngü denilen olay gerçekleşir.

    yukarıda bütün örnekler uyuşturucuyla verilmiştir, fakat hormon seviyesini arttıran herhangi bir olay da bu sonuçları doğurur. aradaki tek fark bağımlılığın şiddeti olabilir. (bkz: madde bağımlılığı)