hesabın var mı? giriş yap

  • türkiyede yaşayanları hayatlarının en güzel çağlarını akp denen şeyle beraber geçirmişlerdir.

    en büyüğü bu illet başladığında 21 yaşındaydı. şuan 33
    en küçüğü 16 yaşındaydı, şuan ise 28

    bu yüzden gelmiş geçmiş tüm nesiller içinde en şanssızları diyebilirim.

  • piyasa ortalama fiyatı 170 tl/litre olan virüslere karşı en etkili dezenfektanı yarı fiyatına almışlar. hem de mübarekler için alkolsüz. bu dezenfektan su içerisine 1/20 oranına kadar seyreltilebiliyor.yani kullanımda litresi 3.5 tl’ye kadar düşüyor.

  • patronu klavyede selamlama buton kombinasyonu.

    - maraba gencler, nabiyonuz oyle butun bilgisayarcilar bir bilgisayarin ba$inda?...
    - alt f4, alt f4, alt f4.....

  • şöyle bir şeydir:

    "hemen bir iş bulup, içine sazanlama atlamalıyım. maaş, işin içeriği, şirketin yapısı vs. önemli değil. bi yerden başlayayım da, daha iyi olur nasılsa... zamanla yükselirim."

    yükselemedi.

  • baktı ki tepkiler çığ gibi büyüyor, geri adım atmıştır.
    açıkçası "bu kardeşiniz" diye başlayan hiçbir siyasetçinin sözüne inanasım gelmiyor artık.

  • sene 2015.

    kemal derviş, ahmet hakan'a çıkar ve kendisine şu soru sorulur:

    --- spoiler ---

    ahmet hakan: kemal bey, şu anda türkiye bir kriz yaşıyor mu sizce?

    kemal derviş: hayır. 2001 zamanına benzeyen bir kriz yok ve olmayacak. biraz şimdi riske giriyorum. belki bazı chp'li dostlarım "nasıl olmayacak" diyecekler ama. önümüzde bir finansal bir kriz görmüyorum.

    ah: ne yaşayacağız peki?

    kd: eğer bir değişiklik olmazsa, yavaş büyüme, yavaş büyümeye rağmen oldukça yüksek bir hayat pahalılığı ve enflasyon, işsizliğin yavaş yavaş, hızlı değil, yavaş yavaş artması ve dünya yarışmasında türkiye'nin yavaş yavaş adım adım geride kalmasını yaşarız. ha çok büyük hata yapılırsa, tcmb'nin, ki nispeten özerk hala, bence iyi çalışıyor tcmb. saygın bir ekip çalışıyor orda. o tamamen darmadağın olursa, ekonomi yönetimine bambaşka bir yönetim gelirse, sayın babacan'ı takdir eden bir insanım, ciddi bir insan, maliye bakanlığı da yaptı, şimdi seçimde her şey söyleniyor ama ben kampanya içerisinde değilim. dediğim gibi sadece kendimi temsil ediyorum şu anda.

    ah: bambaşka bir ekip gelirse diyorsunuz?

    kd: sayın babacan dünyada saygınlık gören, işini mesleğini çok iyi öğrenmiş, rakamları iyi bilen saygın bir insan. hamasetle ekonominin olmayacağını biliyor. ama bütün bunları kaybedersek yani daha da kötüye gidersek, o zaman tabi her şey olabilir. ama şu anda bir kriz, birden bire büyük bir devalüasyon, bir para kaçışı, öyle bir şey görmüyorum. ama hızlı büyümeyi de katiyen görmüyorum bu idareyle.

    ah: o zaman adım adım hayatın pahalılaştığı, işsizliğin arttığı, alım gücünün azaldığı, bunları yavaş yavaş hisseden bir türkiye tablosu.

    kd: evet ve başka ülkelerin, biz onları yakalayalım derken, başka ülkelerin bizi yakalayıp bizi geçmesi. ve o güzel 2023 hedeflerinin tamamen kaybolması, imkansız hale gelmesi.

    kaynak

    --- spoiler ---

    işte ekonomi bilimiyle kâhin olamazsınız ama elinizdeki verileri şeffaf, dürüst ve bilim ışığında yorumlarsanız geleceği görmekte de zorluk çekmezsiniz.

    derviş'in açıklamasında şuraya dikkat:

    "bence iyi çalışıyor tcmb. saygın bir ekip çalışıyor orda. o tamamen darmadağın olursa, ekonomi yönetimine bambaşka bir yönetim gelirse (devamı ikinci cevapta geliyor) o zaman tabi her şey olabilir"

    dikkatinizi istirham ediyorum. derviş "o zaman tabi her şey olabilir" diyor.

    "her şey"

    *

    peki 2015'te bu derviş açıklamaları ile, izleyen 5 yıllık süreçte neler olmuş? derviş'in söyledikleri gerçekleşmiş mi?

    1* bir kere tcmb başkanı çetinkaya, rte tarafından görevinden alınmış. iki gün önceki yazımda bunun sürecini ayrıntılı olarak açıklamıştım: (bkz: 1 mayıs 2020 dolar kuru/@dragonlady)

    2* ikincisi, çetinkaya döneminde merkez bankasında yönetici pozisyonundaki tüm yönetim de görevlerinden alınmıştı. bunlar çok saygın isimlerdi. özellikle doçent doktor ali hakan kara, dünya tarafından takip edilen bir ekonomistti.

    3* derviş'in övdüğü babacan'a ne olmuş? istifa edip kendi partisini kurmuş. (bkz: ali babacan/@dragonlady)

    4* ekonomi yönetimine kim gelmiş? damat bakan albayrak. birçoğunuz baştan olumsuz düşünse de, aslında kendisine karşı ekonomi çevrelerinde ilk başta kredi verilmişti. çünkü rte'yi hiç değilse damadın bazı konularda ikna edebileceği konuşuluyordu. ancak bu hayaller de suya düştü. umut fakirin ekmeğidir ne de olsa.

    5* işsizlik, enflasyon, büyüme rakamlarını burayı rakama boğmak için yazmıyorum. işsizliği çevrenizden (belki kendinizden), enflasyonu hayat pahalılığından, büyümeyi ise hiç kimsenin iş yapamamasından biliyorsunuz nitekim. özetle hepsi derviş'in belirttiği şekilde ilerlemiş. bunların rakamsal karşılıklarını tüik'in internet sitesinden öğrenebilirsiniz. bu arada, tüik sitesinin arayüzünün bu kadar kullanışsız olması tesadüf mü? değil, insanlar rakamlara ulaşamasın diye özellikle böyle son derece kullanışsız bırakıyorlar.

    6* derviş dışında ne olmuş? tarihin en kuvvetli krizine girmişiz. bizzat bakan albayrak söylüyor.

    7* bir örneği de sözlükten verelim. 3 gün önce (bkz: 1 mayıs 2020 türkiye'de hayat pahalılığı) başlığını ben mi açıp içerisine 700 küsür entry girdim?

    8* son olarak da dolar kurunu verelim. yukarıdaki röportaj 25 mayıs 2015'te yapılmış ve o gün kur 2.60'mış. bugün 3 mayıs 2020, ancak son işlem günü 30 nisan. dolayısıyla 30 nisan 2020'de dolar kurunu alacak olursak, bu değer tcmb'ye göre 6.98 olmuş. yani dolar kuru yaklaşık 5 senede %168 artmış. dikkat, sadece artışı bu. iki değeri oranladığınızda %268 çıkar. peki maaşınız ya da herhangi bir geliriniz bu kadar arttı mı? hayır. işte size hayat pahalılığının nedeni.

    *

    tüm bunlardan sonra da dolar kuru şu olmuş, borsa şöyle olacak falan. bırakınız.

    bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete.

    ister komplocu diyin, ister "felaket tellalı şizofren ekşici trol". bu son ifadeyi hakkımda kullanan var hakkaten. 2020 ekonomik krizi/@dragonlady entry'mi ekşi şeyler paylaşınca, tweet'in altına yazmıştı biri "felaket tellalı şizofren ekşici trollere inanmayın" diye. selamı bir çaktım sonra uçtu gitti. şuradan :). genç bir delikanlı. ama ben hayatımda böyle geri vites görmedim*. hayır erkekliğe yakışmadı yani yoksa şahsıyla bir problemim yok.

    neyse, felaket tellalı şizofren biri* olarak söylüyorum: cumhuriyetin en sert krizini yaşayacağız, yaşıyoruz. damat da öyle diyor hem. bir sürü esnaf, kobi, şirket batacak. daha bu aşamaya gelmedik çünkü şu an 'sağlık krizi' aşamasındayız işin. bu ilk aşama. ikinci aşama ekonomik kriz. üçüncü aşama siyasi kriz.

    devlet gibi bir şirket, boeing batıyordu gençler. hani bir izlenim vermesi için.

    biz bunları te mart ayında söyledik. aşağıdaki 2020 ekonomik krizi entry'mde "sivil havacılık sektörü toparlanamayacak" dedim, "şizofren" dediler.

    warren buffett söyleyince auww.

    gerçekten dün warren buffett, berkshire genel kurulunu yahoo finance üzerinden canlı yayınlattı ve havacılık sektöründeki tüm hisselerini sattığını açıklayıp, sektörün çok uçak aldığını, 3-4 sene eskisi gibi olamayacağını söyledi. (bkz: urfa'da oxford vardı da biz mi okumadık)

    bunları görmek için kâhin olmaya gerek yok.

    bilim bunun için var.

    kemal derviş üstada buradan selam olsun.

    selametle,

    *

    (bkz: 2020 ekonomik krizi/@dragonlady)

    (bkz: corona virüs ile yeni normal/@dragonlady)

    (bkz: hazine garantisi/@dragonlady)

  • kiralık ev ilanıma koca koca renkli puntolarla "aracılar, komisyoncular, emlakçılar aramasın, kesinlikle cevap vermeyeceğim" yazmama rağmen bir haftada posta kutuma düşen 44 mesajın 23'ü bu yüzsüz, arsız, soyguncu, dolandırıcı, ahlaksız, lümpen, yavşak,... güruhtan gelmiş. isimler değişik ama tüm mesajlar tek şablondan çkmış gibi: "rapido bey, falanca muhitte emlak ofisiyiz, sizin eve haftasonu müşteri getireceğiz, sizden komisyon da almayacağız, iletişim no.su alabilir miyiz, saygılar" bir de şu modeller var "rapido bey, ofisimizi yeni kurduk, sadece portfoyümüzü artırmak için sizden komisyon almadan evinize müşteri bulmak isteriz. bir iletişim no.su alabilir miyiz?" ha bu arada bu kadar düzgün cümleler kurmuyorlar tabii ki, bu anlama gelecek birşeyler geveliyorlar.

    "ulan efendi! ben mülk sahibi, satıcı olarak internet kullanıcısıyım, kiracı adayı da müşteri olarak internet kullanıcısı, sen de aracı olarak internet kullanıcısısın. oturduğun yerden internet üzerinden müşteri ile satıcıyı buluşturup havadan para kazanacağını sanıyorsan babayı alırsın.

    not: emlakçı tayfasına çok acayip kılım. sizi gidi kan emiciler sizi

  • şunu beyan eden canlının türüne bakıyorum:

    insan,

    gerçekten sadakati ile bilinen bir tür kozmosta.