hesabın var mı? giriş yap

  • yaşadım. hamileyken çok anlamsız ve basit bir aile meselesi nedeniyle terk edildim, yalnız bir hamilelik geçirdim. kalp sesini ilk duyduğumda yoktu, yalnızdım. cinsiyetini öğrendiğimde yoktu, yalnızdım. hiçbir şey aşeremedim. şımarıklık yapma, naz yapma hakkım da olmadı, hep yalnızdım. covid olduğu için daha da yalnızdım.

    doğum yapacağım sabah erkenden hazırladığım mini bavulu ve ana kucağını arabaya indirdim, direksiyonun başına geçip hastaneye gittim. hastane sessiz ve kimseler yok. lobideki görevliye doğum yapmak için geldiğimi, yatış yapacağımı söyledim. 8 aylık hamile olmama rağmen karnım da yoktu, şaşırdı; doğum mu yapacaksınız, bugün mü, şimdi mi gibi şeyler dedi. odanın hazırlanmasını bekledim, eşyalarımı alıp çıktım. verilen ameliyat önlüğünü giydim, varis çoraplarını giydim, doğumdan sonra ihtiyacım olabilecek şeyleri bavuldan çıkartıp yerleştirdim. ameliyathaneye almaları için beklemeye başladım, ismim odadaki televizyon ekranında göründü. sezaryene geçmeden önce de annem geldi.

    doğumdan birkaç saat sonra ayağa kalktım, yürüdüm, eğildim/kalktım, kendi ihtiyaçlarımı kendim hallettim. eşim yoktu. hastanedeki birkaç gecede ve sonraki gecelerde dinlenmeye de fırsatım olmadı. bütün bunlara rağmen yeşilköy'de bir binanın 6. katında bugüne kadar yaşamış olduğum hayattaki en güzel, en farklı birkaç günü yaşadım -bence.

    şöyle de emin olduğum bir şey var; yazacak olsaydı eşim de bu başlığa 'ben hamile eşimin elini sıcak sudan soğuk suya sokmazdım, nasıl insanlar var' minvalinde şeyler yazardı. pratikteki insan davranışları farazi bir dünyadaki idealize edilmiş teorilerle uyum sağlayamayabiliyor.

  • torunlarına anlatacak hikayesi var artık.

    - o sıralar dünyanın en iyisi messi.

    + eee dede

    - baktım çekti adamı, gel dedim verdim messi'ye sarıyı. görsen rengi gitti çocuğun.

  • bu kızlar sonra öldürülüp bir köşeye atılınca da duyar kasılıyor. piçin ne olduğu zaten aylardır orada burada belli, ona rağmen buna yaklaşan kadınlara diyecek bir şey yok.

    seçimlerini doğru yapmayan kadınlar çok umrumda değil.

  • 10 topla oynanan ve en yaygın versiyon olan 10-pin bowling için $öyledir..

    * her bir oyun (game) genelde 10 frame'den olu$ur.
    * her frame için 2 top hakkınız vardır. eğer ilk atı$ta 10 lobut'u da devirirseniz, ki buna strike denir, diğer topu atmazsınız.
    * ilk topta + ikinci topta devrilen lobut sayısı = 10 ise (örneğin 6+4) spare yapmı$ olursunuz.
    * eğer iki top sonunda 10 sayısını tutturamazsanız, örneğin 6+3 yaparsanız, 9 puan alır ama bonus kazanamazsınız. diğer frame'e geçersiniz.

    bonus olayı ise $öyle:
    * eğer strike yaparsanız, o atı$tan sonraki 2 atı$ın puanlarını bonus olarak alırsınız.

    örneğin:
    1. frame: 1.top: 10 lobut
    2. frame: 1.top: 5 lobut
    2. frame: 2.top: 4 lobut
    bu durumda 1. frame'in puanı= 10+5+4=19
    2. frame'in puanı= 5+4=9
    toplam puan=28

    eğer son frame'de strike yaparsanız, 2 adet ek atı$ hakkınız olur.

    * eğer spare yaparsanız, o atı$tan sonraki ilk atı$ın puanını bonus olarak alırsınız.
    örneğin:
    1. frame: 1.top: 6 lobut
    1. frame: 2.top: 4 lobut
    2. frame: 1.top: 3 lobut
    2. frame: 2.top: 5 lobut
    bu durumda 1.frame'in puanı= 6+4+3=13
    2.frame'in puanı= 3+5=8
    toplam puan=21

    eğer son frame'de spare yaparsanız, 1 adet ek atı$ hakkınız olur.

    örnek bir hesaplama için: http://public.csusm.edu/veres/bowlingscore.html

    daha ayrıntılı bilgi için:
    -----------
    the bowler can have up to two attempts at knocking down a set of ten pins. any that are knocked down at the first attempt are removed and the bowler tries to knock down the remainder. knocking all of the pins down with the first ball is called a 'strike', and knocking down all the remaining pins on the second go is called a 'spare'.

    a game of bowling consists of ten frames, and the maximum you can score is 300 points. let us imagine we have two bowlers, adam and betty. adam bowls and knocks all of the pins down with his first ball. this is a strike, and an 'x' is marked in the frame 1 box on the score card, but the total is left blank as adam may score bonus points with his next two balls. adam does not get a second ball in this frame as there is nothing left to knock over. betty steps up to take her turn. betty knocks over 9 pins with her first ball. a 9 is written in the frame 1 box for betty. with her second ball she knocks over the last pin. she has 'picked up a spare' and a '/' is written next to the 9. no total is put in as a spare means that you can score bonus points with your next ball.

    adam bowls his second ball and knocks down eight pins, leaving the 7 and 10 pins standing. this is known as a 'split' because these pins are separated from each other, and getting a 'spare' from this is very difficult. with his second ball he knocks down the 7 pin. in frame 2 of the scorecard he writes the 8 and then puts a 1 next to it. he goes back to frame 1 where there is no total and can now fill it in. he scored 10 from his first ball in frame 1 and can add on what he scored from the next two balls (8 and 1) so the total in frame 1 is 19. as he did not get a spare in frame 2 there are no bonuses due, so he adds the 9 to the 19 and writes down 28 in frame 2.

    betty bowls the first ball of frame 2 and gets a strike. she is delighted. she puts an 'x' in the box for frame 2 and can now fill in the total for frame 1. her 9 + 1 in frame 1 added to the next ball, which was a strike, now add up to 20 so this is the total in frame 1. she cannot put in the total for frame 2 yet, because she is allowed to add in the value of the next two balls following her strike.

    frames 1 to 9 are identical in their scoring, and then you come to the tenth and final frame. on a paper scorecard this looks different from the others, as it has an extra space to fill in. this is to allow the bonuses to be put in if the player scores a strike or a spare in this frame. if you get a strike with your first ball in the tenth frame, you are allowed two more balls. you could get three strikes in the tenth. you could get a spare in your first two balls; this then means you are allowed one extra ball to get the bonus points for your spare. of course you may not knock all of the pins down with the first two balls and you get no further bonus goes and your game is finished.

    a strike in every frame and two extra strikes in the tenth scores as follows: 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 giving the maximum score. strangely enough a strike alternating with a spare throughout the game gives a score of 200.

  • 21. yuzyilda, ab'ye uye sozde dunya gucu turkiye'de kuduzdan insan oluyor. bu ulkede 90'larda kuduzdan insan oldugunde ortalik ayaga kalkmisti.

    sirada ne var veba mi?

  • --- spoiler ---

    fenerbahçe'deki performansını beğenmeyebilirsiniz, milli takım performansı sizi tatmin etmeyebilir hatta belki futbolunu hiçbir zaman üst seviyeye taşıyamayabilir
    --- spoiler ---

    o zaman milli takımda ne işi var amk.

  • ''adam kadını özledi, başka kadına sarıldı.
    kadın adamı özledi, adamın yokluğuna sarıldı...''

    cemal süreya

  • bir zamanların şehir efsaneleri h2000, rock’n coke, rock istanbul, radar live, barışa rock, bunların içinde en istikrarlısı rock’n coke olmuştu.

    festivale ilk darbe; hazerfen havalimanında çevre halkının rahatsız olması dedikodularıydı. sözde basına yansıyan hevesli gençliğin alana sığmaması gerekçe gösterildi. hemen akabinde bir sonraki sene festivali istanbul parka taşıma kararı alındı.
    ikinci darbe; festivalin son günü dönemin başbakanı rte’nin tesadüfen sabiha gökçen havalimanına iniş yapması ve istanbul park civarından geçerken, konvoyu farkeden gençlerin kendisini barış işaretiyle selamlaması protesto amacı taşıyor denilip, bahane gösterilerek, iki sene de bir yapılmak koşuluyla festival yeniden hazerfen havalimanına taşındı...

    sonrasında zaten herkesin bildiği üzre alkol yasakları, sponsor sıkıntıları, kızlı erkekli muhabbetler, yabancı organizatörlerin elini eteğini tr den çekmesi, sanatçı ve grupların can güvenliğini bahane ederek fiyatları uçurması, bir takım yatırımcı ve prodüktörlerin daha fazla riske girememesi, ülke ekonomisi, iç savaş derken kimsenin artık festival filan havası kalmadı. kafası kaçtı.

    rock müzik bitmiş değil sadece bir grubun en az 10 kişilik ekibine para akıtmaktansa, bir tane dj getirerek sabaha kadar tek günlük festival yapmak daha mantıklı bir çözüm gibi gelmiş olabilir. ayrıca o dönem prodüksiyon şirketlerinin bir kısmı kepenk kapattı. bunun da nedeni gergin siyasi ortam ve ekonomidir. kaldı ki asi rockçıların önünü alamayan 4/5 gün gece gündüz süren bir festivaldense tertemiz bir iki gecelik dans festivali yapmak herkesin işine yaradı. biraz da 90ların o buhranlı rock punk ve metal akımı 2013 lerin sonuna doğru bozuldu denilebilir.sadece tr değil dünya da artık bu tarzda üretim yavaşladı yerini yeni akım undergrand elektronik müziğe bıraktı. bu durumu da uyuşturucuyla bağdaşlaştırmanın bir anlamı olduğunu sanmıyorum. sonuçta uyuşturucu dünya da 60lardan sonra yaygın olarak kullanılan ve müzik piyasasını yönlendirme de her zaman aktif olan bir sebepti. sadece müzikte seçenekler arttı. tarzlar fazlasıyla değişti, teknoloji ve hızlı yaşam sosyolojik kültür alt yapılarını ele geçirmeye başladı. rock müzik artık elektronik alt yapıyla mutasyona uğradı. adını duyuramamış ne kadar sanatçı varsa teknoloji sayesinde ülkesinden dışarı adım attı. biz buna gelişim dönüşüm ve çağa ayak uydurma diyoruz. bilmem anlatabildim mi ! hiç bir şey eskisi gibi kalmaz, kalamaz. monotonlaşmaya başlar. her zaman yeni bir maceraya ihtiyaç vardır. en azından dünya genelinde müzik için durum böyle gibi....

  • buradaki asıl sorun türkçe bilmeyen insanların vatandaş olması değildir.

    asıl sorun, sadece bir kişinin istediği olsun diye bu kadar insana vatandaşlık verilmesidir.