hesabın var mı? giriş yap

  • bir daha görüşmeyi düşünmediğiniz adamların hesabı bölüşme ısrarınızı anlamalarını beklemeyin.

  • masa başında bir olayla ilgili bilgiler ruza babaya anlatılırken, bir cümleyi bütün polislerin parça parça söyleyerek tamamlaması.
    "annesi bir lokantada çalışıyor"
    "liseye giden de bir kardeşi var"
    "babası ile annesi 3 yıl önce ayrılmış"
    "babası ayrılmak istememiş ama" gibi.

  • amerikan film klişelerinden biridir. ne vakit bir cinayet, bir hırsızlık olsun, ister dandik bir el kamerası ister güvenlik, görüntüyü milyor kere büyüterek ordan burdan yansımalardan suçlu bulunabilir...

    - görüntüyü durdur meri!
    - noldu sitivın?
    - cesedin gozune zoom in yap...
    - yapiyorum
    - aha! çapağın yanında laboratuvardaki mikroskobun lamelinin yansıması var! 50 kat daha büyüt... uy67 ayarlarıyla oyna bi de.
    - aman yarabbi!
    - aman yarabbi tabii... lameldeki tavandaki avizenin kristalinin yansımasından rahatça anlaşılabileceği gibi katil polis şefi. bir 600 kere daha büyüt
    - aman yarabbi!
    - evet, burun kıllarını almamış katil... yazık.

  • geciktirilmiş kazanım, gelecekte daha önemli bir ödül elde etmek için anlık bir ödülün cazibesine direnme yeteneğini ifade eder. uzun vadeli faydalar veya hedefler lehine anlık tatmin veya zevkten vazgeçmeyi içerir. ertelenmiş doyum genellikle özdenetim, irade ve ani dürtüleri geciktirme yeteneği ile ilişkilendirilir.

    ertelenmiş doyum kavramı, 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında psikolog walter mischel tarafından yürütülen ünlü "marshmallow deneyi" ile büyük ilgi gördü. deneyde, çocuklara marshmallowu hemen yeme veya belli bir süre (tipik olarak 15 dakika) bekleme ve sabrının ödülü olarak fazladan marshmallow alma arasında bir seçim verildi. çalışma, hazzı erteleyebilen ve ikinci şekerlemeyi bekleyebilen çocukların, daha yüksek eğitim düzeyi, daha iyi duygusal başa çıkma becerileri ve gelişmiş sosyal yeterlilik gibi yaşamın çeşitli alanlarında daha iyi sonuçlar sergilediğini ortaya koydu.

    gecikmiş tatmin birkaç nedenden dolayı önemli

    hedefe ulaşma: anlık tatmini geciktirmek, bireylerin uzun vadeli hedeflere odaklanmalarına ve bunları başarmak için çalışmalarına olanak tanır. bu yetenek, eğitim, kariyer ve kişisel gelişim gibi çeşitli alanlarda başarı için çok önemlidir.

    geliştirilmiş karar verme: dürtüsel eylemlere direnerek ve gelecekteki sonuçları göz önünde bulundurarak bireyler daha bilinçli ve rasyonel kararlar alabilirler. kısa vadeli faydaları uzun vadeli ödüllere karşı değerlendirerek daha iyi genel sonuçlara yol açabilirler.

    artan öz disiplin: gecikmiş tatmin, öz disiplin ve öz düzenleme gerektirir. ertelenmiş hazzı uygulayarak, bireyler duyguları yönetme, dürtüleri kontrol etme ve uzun vadeli hedeflere odaklanma becerilerini geliştirebilirler.

    finansal refah: gecikmiş tatmin, finansal başarı ile yakından bağlantılıdır. para biriktirmek, geleceğe yatırım yapmak ve gereksiz harcamalardan kaçınmak çoğu zaman anlık harcama dürtülerine direnmeyi ve uzun vadeli finansal istikrara öncelik vermeyi gerektirir.

    işte hazzı erteleme yeteneğini geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilecek birkaç strateji

    net hedefler belirlemek: uzun vadeli hedefleri net bir şekilde tanımlamak, bir amaç duygusu sağlar ve bireylerin bu hedeflerin peşinden koşarken anlık tatmini erteleme konusunda motive olmalarına yardımcı olur.

    hesap verebilirlik oluşturmak: hedefleri başkalarıyla paylaşmak veya hesap verebilir bir ortağa sahip olmak, destek ve teşvik sağlayabilir, bu da anlık ödüllere direnmeyi kolaylaştırır.

    sabır geliştirme: meditasyon, farkındalık veya zaman ve çaba gerektiren hobiler gibi sabır gerektiren faaliyetlerde bulunmak, sabrın ve hazzı erteleme yeteneğinin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

    hedefleri parçalara ayırmak: daha büyük hedefleri daha küçük, yönetilebilir adımlara bölmek, nihai hedef hâlâ gelecekte olsa bile bireylerin bir ilerleme duygusu yaşamasına ve yol boyunca ödüllendirmesine olanak tanır.

    dönüm noktalarını ödüllendirmek: yolculuk boyunca dönüm noktalarına ulaştığınız için kendinizi kutlamak ve ödüllendirmek, motivasyonun korunmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli hedeflerden ödün vermeden bir tatmin duygusu sağlayabilir.

    genel olarak, gecikmiş tatmin, kişisel gelişime, gelişmiş karar vermeye ve hayatın çeşitli yönlerinde uzun vadeli başarıya katkıda bulunabilecek değerli bir beceridir.

  • cep telefonu da entegre edilmediği için eksik kalmış buzdolabıdır.

    - abi dün aradım buzdolabından sana ulaşamadım
    - banyodaydım
    - abi klozet numaranıda aradım, o da sürekli meşguldü.

  • orta okulda okuyan bir ergenin aklından geçen binbir türlü sapkınlıktan ve gerzek düşünceden sadece bir tanesidir bu.
    algoritma basit:
    bir yolunu bulup kolunu ya da bacağını çatlatacak ya da kırdıracaksın.
    ertesi gün okula alçılı bir şekilde gideceksin..
    o güne kadar varlığından haberdar olmayan öğrencilerin ilgi odağı olacaksın..
    teneffüslerde başın dik, göğsün dışarda, mağrur biçimde yürüyecek; sanki yanından geçtiğin her öğrencinin seni inceden kestiğini fark etmiyormuşsun gibi doğal davranacaksın..
    öyle bir ifade vereceksin ki yüzüne; sanki içten ice acılar içinde kıvranıyormuşsun gibi, ama bu acıyı bir an bile dışarıya belli etmeyecek kadar mağrur olduğunu görecek herkes..
    kızlar etrafında pervane olacak..san bin türlü sorular soracaklar..
    "önemli bir şey değil", "büyütülecek bir şey yok" diyeceksin alçakgönüllülükle..gizemli konuşacaksın..olayın sebebini hemen açıklamayacaksın..
    kızlar sana yardımcı olmak için birbirleriyle yarışacak sonra..birisi koluna girecek, diğeri sana kantinden su getirecek..

    her şey güzel de peki bu kol, bu bacak nasıl kırılacak??

    kendi gölgesinden bile korkan bir ana kuzusuysanız elinize demir çubuk alıp onu bileğinize indirmeye cesaret edemeyeceğinizi garanti edebilirim..yani bu olay ancak doğal yollardan olmak zorunda..
    misal ne bileyim belki çözdüğünüz deneme kitaplarının altında kalıp bacağınızı çatlatabilirsiniz?!
    ya da satranç oynarken bacağınızı fil ezebilir?!

    hayatında aldığı en büyük risk klozet kapağını kaldırmayıp onu ıslatmadan işemek olan bir ergenin bacağı nasıl kırılır?

    kırılmadı zaten..
    kırık bir bacağı bir pazarlama stratejisine dönüştürmeyi başaramayan onlarca sünepeninki kırıldı, bir benimki kırılmadı..

    -geçmiş olsun taylan, neden gelmedin dün okula?
    -hocam trekking yaparken ayağımı burktum..
    kızlar hepbirden: vauuvvv..
    -ciandio sen neden yoktun oğlum?
    -hocam ishal olmuşum:((((((((((
    kızlar:ıyyyyyyyyy...

  • başıma bir şey gelmeyecekse katılmak istemediğim kampanya.

    yok, sezen aksu'nun şarkı sözünü eleştirmiyorum. bana ne, beni hiç ilgilendirmiyor. sonuçta bir şarkı sözü.. ama sezen aksu şimdiye kadar hep irticanın yanında durdu, yetmez ama evet diyerek safını belli etti. kendi desteklediği elemanların gerçek yüzünü görsün. onlarla yuzleşsin.

    aksu, doğrunun yanında durmadi ki, durduğu yer belli. onlarin modern atatürk ülkesini bu hale getirmesinin taşlarından bazılarını döşedi.

    ben oturur çekirdeğimi çitlerim..