hesabın var mı? giriş yap

  • evliyken başkasına aşık olan erkek veya kadın, arkadaşının karısına veya kocasına da aşık oluyor mu, birinci derece akrabasına aşık oluyor mu?
    cevap hayırsa insanı hayvandan ayıran aklın varlığı ile kendisine çizdiği sınırlar içerisinde kalabiliyor demektir.
    evli erkek veya kadın başkasına ilgi duyduğunu hissettiği anda kendini geri çekmeyi frenlemeyi bilmeli.
    evliliğin kötü gitmesi sana bu fren mekanizmasını kaldırma hakkı vermez. evlilik ne olursa olsun sadakat temellidir. evliliğimi nasıl daha iyi hale getiririm veya nasıl sonlandırırımı düşünmekten başka çareniz yok.
    durumu türk kadınına indirgeyip ajite etmek de yersiz.

  • celal şengör'ün az önce teketek programında sarfettiği söz. hocaya olan sevgimden dolayı sert eleştirmekten her zaman kaçındım ancak bu sefer kantarın topuzunu kaçırdı diye düşünüyorum. bülent ecevit bu ülkedeki en iyi eğitim almış başbakanlardan birisidir.
    gelen mesajlar üzerine edit:
    bazı arkadaşlar bülent ecevit'in lise mezunu olduğundan bahsederek mesajlar atıyorlar. duyanda sanır şişli endüstri meslek lisesi mezunu. ecevit robert koleji mezunudur beyler bayanlar. ankara dil tarih fakültesi'nde ve londra üniversitesinde eğitim gördü. bu üniversiteleri bitirmedi ama kapasitesi yetmediği için bitirmediğini zannetmiyorum. ki daha sonra burslu olarak harvard üniversitesinde bir yıla yakın süreyle birtakım akademik çalışmalarda bulundu. bu üniversitelerin önünden dahi geçemeyecek adamlar “ama lise mezunuuu” dedikleri zaman kafayı yiyorum.

  • bizim şirketteki kızların ekseriyetle çoğu böyle. şirketteki erkeklerle ev fiyatları, araba fiyatları, döviz, borsa, nereye yatırım yapmalıyız gibi konuları konuşurken. bu kızlar sadece nereye gitsem, ne giysem, bak aşırı pahalı markadan ne aldım veya yaa iphone 15 çıktı benim iphone 14 eskidi yaa diye ağlarken görüyorum. işin komik yanı, bu iphone 14ü eskiyip 15 almak isteyen arkadaşın 2 katını kazanan arkadaşımda iphone x bende de iphone 11 var. anlayacağınız bu kızların gelecek kaygısı yok. para biriktirme derdi yok. ne kazanıyorsa anlık harcıyor çünkü beklenti de yok onlardan. iki gün sonra evlenmek istediğinde çocuğa soracağı ilk şey evin araban var mı olacak ama kimse ona sen şimdiye kadar kazandığın parayı ne yaptın diye sormayacak.

  • atatürk'ün kınanması gerekir. sen tut bugünün parasıyla 620.000tl al sonra vefatının ardından tüm mal varlığını türkiye cumhuriyeti'ne bırak. olacak iş mi bu şimdi.

  • yunan akut'u emak, hatay'a yardım amaçlı gönderilmişti. bugünkü çalışmalarda bir kızı enkazdan canlı kurtarmaya çalıştılar ancak başaramadılar, daha sonra kızın 6 yaşındaki küçük kardeşini kurtarmayı başardılar ve gözyaşlarına boğuldular.

    bu hayatta insan hayatından daha değerli bir şey yok. aylardır saçma sapan konulardan birbirlerine atıp tutan iki ülkenin siyasetçilerine bu manzarayı göstersek umarım yeter.

    https://twitter.com/…kis/status/1622956410555232257

  • elektrikli araclar icinde iyi bir tercihtir. ama elektrikli arac alma sansina sahip oldugum halde almadim henuz. zira:

    1. istediginiz kadar kendinize yalan soyleyin, range dusuk, ve cogu zaman range'i arttirmak icin komforunuzdan dahi odun vermek zorunda kaliyorsunuz bazen (dusuk hizda seyretmek, klimayi kapatmak gibi)
    2. tesla ozelinde, suspansiyon sistemi gercekten bok gibi. hani bu fiyat bandinda bu kadar kotu suspansiyon sistemi sadece bu aracta muhtemelen. ve yuksek hizda gene bu fiyat bandinda kabul edilemeyecek ruzgar sesi aliyor.
    3. elektrikli araclar hayvan gibi agir.
    4. pil 10 sene sonra yuzde 70 verim bandina dusecek ve arac obsolete olacak. pil degisimi o noktada hayvani pahali (tabii o zamana kadar araci satacak veya araci kiralayanlarin umrunda degil)
    5. bu elektrikli arac isini kotaricak pil teknolojisine henuz ulasilmadi, ve cogu arac "peak design", yani moduler ve gelecekte rahatlikla degistirilebilecek, veya degistirildiginde en randimanli pil teknolojine olanak verecek alt yapida degil. hatta bazi arac modellerine uygun piller bir kac sene sonra bu sebepten bulunmayabilebilir. (toyota bu dedigim seyleri vadeden karbon bazli solid state pilleri 2027 gibi cikaracagini soyluyor, gormeden inanmam ama bu iddianin toyotadan gelmesi ve adamlarin buna bir kac sene once hayvan gibi yatirim yapmis olmasi umitlendiriyor beni bu konuda).
    6. pil uretiminin ve yeniden donusumunun hayvan gibi maliyeti var, bu ugurda kiymetli dunya materyelleri kullaniliyor, ve bunlarin madenciligi cocuk iscilerin oldugu ortamlarda da yapilmakta.
    7. cok ciddi bir yangin riski var ve lithium piller yanarsa yanginin sondurulmesi mumkun degil. getiriyorlar ozel bir container, sonene kadar yaniyor icinde.
    8. bugun pek cok ulkede kullanilan elektrik de cok yesil degil henuz.
    9. gene tesla ozelinde, uretim kalitesi gelisse de hala daha bu fiyat bandina gore oldukca kabul edilemez bir noktada.
    10. araclar hayvan gibi pahali
    11. arac agir oldugu ve cok hizli ivmelendigi icin diger araclara gore cok daha sik lastik degisimi gerekiyor.
    12. tesla'nin avrupa ve abd'de bir kac tik daha iyi ama genel olarak hizli sarj noktasi problem. hele hele uzun yolda bir kuyruk oluyor gorseniz bazi noktalarda.
    13. evinize vs sarj noktasi kurmaniz gerekmesi. misal bizim ortak kapali park yeri var, sigorta hayvan gibi masraf cikardigi icin yatirimi yapmadik (yangin riski).
    14. aracin yolda kaldigi durumda (ki elektrikli bir arac icin bu risk daha fazla) araci kolaylikla cekilememesi (konvansiyonel veya hibrit araclar gibi vitesi bosa al ve cek olayi yok).
    15. gene tesla ozelinde, sesli komutlar olsa bile, tum herseyin bir ekrana itelenmesi cok kotu, kesinlikle bir mimimalistlik kisvesi altinda cost cutting. hani, mantikli olsa tum firmalar coktan yapardi zira maliyet oldukca duserdi. gerci gittikce ekran sayisi artiyor dugme sayisi dusuyor pek cok aracta ama pek cok durust kullanici bundan memnun olmadigini dile getiriyor.

    pil kilo/boyutu ve pil maliyeti yaklasik yariya dusmedikce, yangin riski ortadan kaldirilmadikca, uretim karbon izdusumu dusmedikce, range 1000+ km'ye cikmadikca, ve bu ozelliklerdeki piller endustriyel bir standarta gelip moduler hale gelmedikce, elektrikli arac "obvious choice" olmayacak.

    istediginiz kadar kendinizi kandirabilirsiniz.

    ha, alana neden aldiniz demiyoruz, artilar eksiler dusunulur, uyuyorsa alinir. yani kimisi diyor ki, abi 4 saniyede yuze cikiyorum, bu benim icin yeter. bence sacma, ama o kisi acisindan mantiklidir o zaman. gerci arabanin sportif olmasi icin ivmelenme tek basina kriter degildir ama o kisi icin yeterlidir belki.

    ama kiskaniyorsunuz, cemkiriyorsunuz, bu en iyisi tarzi yorumlar da komik gercekten.

    benim gorusum, 2. bir araba olacak ise, ve cok buyuk oranda sehir icinde kullanilacak ise, mantikli olabilir. ama uzun sureli kullanim dusunulmemeli ve max 5-6 sene sonra eldecen cikarilmasi gerektigi ongorulmeli (eger lease degil ise).

    debe sonrasi edit: bir arkadas, avrupada bu aracin kafa kafaya oldugu fiyatta arabalara kiyasla, tesla'nin turkiye'de elektrikli araclarda otv alinmamasi sebebiyle bariz daha uygun oldugunu yazmis. bu kuvvetle muhtemelen togg icin yapilmis bir tesvik ama tesla da firsati tepmemis. bu acidan, eger saydigim dezavantajlar sizin icin "show stopper" degil ise, esasen cok mantikli bir secim de olabilir. bunu da belirtmek istedim. yerli uretimin tesvigini isterim ama kisisel olarak ben tesla y verken togg almazdim acikcasi, togg'un kendini kanitlamasi icin gidecegi cok yol var.

    bir de bendeki intiba:(arastirmadim, yaniliyor olabilirim), ozellikle suspansiyon, ruzgar sesi ve bir takim kalite sorunlarina dair ve hatta galiba pil anlaminda da model 3 ve model y'ler ciddi bir gelistirme gordu ya da gormek uzere (almanya fabrikasinda). sanirim turkiye'ye gelen modeller eski nesil olanlar olabilir, en azindan ilk raddede. ona da bakin derim, aceleniz yoksa ve ekonomik olarak esnekseniz olasi zamlara karsi, gelistirilmis versiyonlari beklemek mantikli olabilir, eger durum benim suphelenedigim gibi ise.

    edit 2: bir iki ufak ilave bilgi, yazim yanlisi duzeltimi.

  • çok matah bişey olmayan vasat aktivite. malum şahıstan tiksinmedim şu içtiğini herkese duyurma meraklısı ergenlerden tiksindiğim kadar. yazık size...