hesabın var mı? giriş yap

  • bir teoriye göre vücudun uyku haline ani geçişleri sırasında yaşanır. biraz fantezi katarak şöylece açıklanabilir:

    uyumaya başlanmadan önce beyin, alıcılar (duyular) ve vücudun diğer aksamları (kollar, bacaklar v.b.) açık (open) ve çalışır (on) durumdadır. yatağa girildiğinde beyin önce alıcıları ve aksamları sonra da kendini uyku (bekleme, stand by) konumuna alır. bu evre yavaş ve sıralı olursa önce hafif sonra da derin uykuya geçiş yapılır. vücut neredeyse ölü hale gelir. öyle ki; kişi horlar ama kendi sesini duyamaz, kasları gevşer ve mesela kolu yatağın kenarından aşağıya doğru sarkar ya da çene düşer ağız açılır, tükürükler ağzının kenarından dışarıya akar, yine mesela gaz çıkarır.

    oysa, aşırı yorgunluk, uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı uykuya geçiş süreci çok hızlı olursa beyin, henüz kasları ve alıcıları kapatamadan kendini kapatmaya çalışır. bu durumda özellikle bacak ve kol kaslarındaki ani gevşeme, kasların beyine geri besleme (feed back) yapmasına neden olur. beyin ise bunun dışarıdan gelen bir etki olduğunu zannederek tekrar "on" durumuna geçer.

    düşme hissini yaratan, kaslardaki bu ani gevşemedir. düşmeden önce uyanma ise beynin bekleme durumundan çıkmasıdır.

    bazı durumlarda ise sinyaller iyice karışır ve tekme ya da tokat atmaya hatta yataktan düşmeye, bazen de şiddetli bir titremeye neden olur.

  • - merhaba.
    - merhaba. (gülümseyerek)
    - bir adet malbuş alabilir miyim?
    - tabi buyrun. (gülümseyerek)
    - paket değil dal ya.. dal sigara yok mu?
    - maalesef.. (gülümseyerek)
    - yapacağınız işi s.keyim.
    - :( (gülümseyerek)

  • sonra sokakta şiddet gören kadın gördüğünde neden tereddüt ediyorsun diye erkekleri suçluyorlar. çoğu bunu kendi rızasıyla hiçbir baskı olmadan seçiyor. yeminle şaka gibi ama değil.

  • bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya güzel bir örnek olan başlık. istifa eden 900 hekim sanki covidle mücadaleden kaçıyormuş algısı yaratılmaya çalışılıyor. istifa edenlerin arasında tıpta uzmanlık sınavına çalışmak için istifa eden yüzlerce hekim olduğu gibi özel sektörde ya da muayenehanesinde çalışabilmek için istifa eden bir sürü hekim var.

    yılan gibisiniz. sizi tedavi eden elleri sokuyorsunuz.

  • nikotin sadece sigarada değil, yediğimiz yemeklerde de vardır. hatta sigarayı bırakma sürecinde olan insanların kimisinde nikotin ihtiyacı için bu yemekleri aşerme durumu olabiliyor. öncelikle sigaraya bağımlı hale gelmemize sebep olan nikotin hakkında biraz konuşalım.

    nikotin bağımlılığı, kırılması en zor bağımlılıklardan bir tanesidir. farmakolojik ve davranışsal etkileri eroin ve kokain ile benzer olup uyarıcı ve depresan etkisi bulunmaktadır. bu nedenle strese girildiğinde veya kötü hissedildiğinde direkt sigaraya koşmak gibi bir refleks sergileriz.

    nikotin vücudun ihtiyacı olan bir madde ve sigara kullanmayan insanlar vücudunda bu maddeyi zaten üretiyor. sigara kullanıldığında alınan nikotin vücuda aşırı geldiği için vücudun nikotin üreten kanalları bir süreden sonra kapanıyor ve tamamen dışarıdan alınan nikotine muhtaç ediyor. aslına bakıldığında sigara kullanıcıları biyolojik birer nikotin hastası haline geliyor. bu nedenle doktor kontrolünde tıbbi destek alarak bırakmakta fayda var.
    1 dal sigaranın içinde 0,8mg nikotin bulunmaktadır. bu 1 paket sigara tüketen bir insanın günde 16mg nikotin alması anlamına geliyor.

    bırakma sürecinde sigara içme isteğinizi bastıracak nikotin barındıran yiyeceklere sırasıyla göz atalım:

    1. çaylar
    siyah çaylar 100 ng/g içerirken hazır çaylarda bu oran 285 ng/g'a kadar çıkmaktadır.

    2. patlıcan
    100 ng/g nikotin barındıran patlıcanın 8 kilosu 1 dal sigaradan aldığımız nikotine eşit oluyor.

    3. patates
    diğerlerine nazaran daha az nikotin barındıran patateste 15 ng/g nikotin bulunmaktadır. patates olgunlaştıkça nikotin miktarı azalmaktadır. yeşil ve filizlenen patateslerde ise nikotin miktarı 3 katına kadar artmakta olup büyük çoğunluğunu kabuğunda barındırmaktadır.

    4. karnabahar
    patlıcangiller familyasından olmamasına rağmen 16 ng/g nikotin içermektedir.

    5. domates
    7 ng/g nikotin barındıran domatesin de olgunlaştıkça nikotin miktarı azalmaktadır.

    6. sakız
    normalde nikotin içermeyen sakız, sigarayı ağızda bulundurmayı alışkanlık edinenler için güzel bir meşkaledir fakat eczanelerde 2mg ve 4mg nikotin içeren versiyonları da satılmaktadır.

    bu nikotin barındıran patlıcangiller familyasına ait patlıcan, patates, ve domates ile güzel bir türlü yemeği yapılabilir.

    kaynak: wikipedia
    testcountry

    düzeltme: imla.

  • küçük bir tadilatla büyük bir tadilata hazır hale getirilebilir, ve bu büyük tadilatla bina yıkılıp sıfırdan başka bir bina dikilebilir mesela.