hesabın var mı? giriş yap

  • carrefour kasa kuyruğu.. ilay(3,5) arabada oturmakta, karnı aç, uykusu gelmiş ve canı sıkılmış... arka sıradaki adam en rutkay aziz tonlaması ile muhabbete girmeye çalışır...

    adam: merhaba küçük hanım, nasılsınız?
    ilay: ???
    adam: adınız nedir?
    ilay: ilay...
    adam: ooo ne kadar enteresan bir isim bu böyle, tanışmaktan onur duydum.
    ilay: sen neden böyle konuşuyorsun?
    adam: nasıl konuşuyorum?
    ilay: böyle saçma sapan bir sesle!

  • güneş sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (jüpiter, satürn, uranüs ve neptün) halkaları varken, yerbenzeri gezegenlerin (merkür, venüs, dünya ve mars) yoktur.

    halka sistemlerinin nasıl geliştiğine dair iki teori bulunur. bunlardan biri gezegenin oluşumundan arta kalan materyallerin bu halkaları oluşturduğu, bir diğeri ise bir çarpışma ya da gezegenin çekimi sonucunda parçalanan bir ayın bunları oluşturduğudur.

    sadece gaz devlerinin halkalarının olmasının nedeni kesin olarak belli olmasa da gaz devleri güneş sisteminin dış kısımlarında oluşurken, sistemin iç kısımlarında kayalık, yerbenzeri gezegenlerin oluşması tahminler için bir ipucu olabilmektedir.

    belki de iç kısımdaki gezegenler halkanın oluşumuna sebep olabilecek çarpışmalar için daha korunaklıydı ya da dış bölgelerde ay etkisi daha yüksek olduğu için halkalar o bölgelerde daha yaygın hale geldi. bir diğer tahmin ise daha büyük gezegenlerin bir halka sisteminin oluşabilmesi ve oluştuktan sonra korunabilmesi için daha yüksek yoğunluğa sahip olmasıdır. bunların hepsi tahmin tabii. elimizde maalesef kesin bir kanıt bulunmuyor.

    bilim insanları dünya'nın geçmişte bir halka sistemine sahip olduğuna inannmaktadır. tarihin çok erken bir döneminde mars boyutunda bir nesnenin dünya ile çarpıştığı ve yoğun bir enkaz halkasına sebep olduğu, dış gezegenlerin aksine, dünya'nın halka sisteminin kısa sürede birleşerek ay'ı oluşturduğu düşünülmektedir.

    kaynak: bbc science focus

  • o zaman ilk türklerden olan asya hunlarına saygı gereği, seçmeli olarak da; hunca öğretilsin...

    nasıl olsa modern çağda ikisi de işe yaramayacak. bari "asıl" atalarımızın dilini öğrenelim.

    ek olarak : hunca diye bir dil olmadığını, onun yerine göktürkçe olması gerektiği söyleyen arkadaşlar da sonuna kadar haklı.

  • emine s. beder'den ekşi sözlük ipuçları: entry yazarken sol frame'deki bir başlığı entry'nize kopyalayıp yapıştıramıyor musunuz? başlığı entry kutusuna sürükleyip bırakın.

  • senelerdir arama moturundan icerigine ne ske melhem oldugunu anlayamdigim bu internet olusumunun hadisesini gavur diyarlarda bir adet email accountu aldigim anda ziyadesiyle idrak ettim.zira my yahoo diye bir atraksiyon sayesinde zip kodunuz uzerinden bolgesel hava durumunu, haberleri, en yakindaki kultur sanat aktivitelerini, konserleri, kili yunu sak diye karsima cikarip hayatimi kolaylastiran sahane bir hadise oldugunu gordum.keza ayni sekilde ne ise yarar lan bu dedigim aol in de buna benzer bir hizmeti olduguna eminim.
    anlasilan her yerde internet var ama, her yerde size ozel internet yok.

  • 10 saniye. 400 metrelik bir binadan atladığınızda, yere düşene dek geçecek olan zaman.

    o gün dünya ticaret merkezi'ne gitmişsiniz. büyük ihtimalle iyi bir işte çalışıyorsunuz. geleceğe dair hayaller kurarak evden çıkmışsınız. büyük ihtimalle o sabah, o gün öleceğinizi düşünmüyorsunuz.

    camın kenarındasınız. içeride boğucu bir duman var. aşağı inme şansınız yok. itfaiyenin gelme imkanı yok. helikopterle kurtarılma imkanınız yok.

    o gün öleceğinizi biliyorsunuz artık.

    aşağıdaki insanlara bakıyorsunuz. yalnızca size bakan noktalar görüyorsunuz, o kadar küçükler. 400 metre aşağıdaki insanlar yaşayacak.

    10 saniye. rüzgar yüzünüze vuracak, kulaklarınızda basınç oluşacak. üşüyeceksiniz. muhtemelen yere düştüğünüz an, canınızın yandığını fark edene kadar ölmüş olacaksınız.

    atlamasanız dumandan zehirlenecek, yanacak ya da betonların arasında kalacaksınız.

    ------

    bu korkunç bir psikoloji. ilk olarak "neden ben" dersiniz, kabullenemezsiniz.

    "onca insan varken, hatta karşıdaki binadaki insanlar yaşayacakken neden ben?"

    rüyadaymışsınız gibi gelir. sanki o anı yaşayan siz değilsinizdir. sonra havadaki zehir, ciğerlerinize dolduğu an gerçekle yüzleşirsiniz. o anda, oradasınızdır, karar vermek zorundasınızdır ve hayat size yalnızca bir seçenek sunmuştur; 10 saniye.

    evimde, bilgisayarın karşısında o insanların psikolojisini anlamaya çalışıyorum. sadece düşünmek bile içimi ürpertiyor. beni korkutan şey ölüm değil, bu hayatın bir gerçeği. sadece çok kısıtlı bir an içinde ölüm şeklinize karar vermek zorunda kalma psikolojisi bu. doğduğunuzdan o yana, sizinle birlikte olan yaşama içgüdünüzü kaybediyorsunuz bir anda.

    yapabileceğim en iyi şey, hayatta olmayan sevdiklerime 10 saniye içinde kavuşabileceğimi düşünmek olurdu herhalde. gözlerimi kapardım ve kendimi boşluğa bırakırdım.

    edit: doğrudan benim yazıma atfedilmiş olmasa da, yine de "amerikalılar ölünce duygu sömürüsü, ıraklılar ölünce bir şey yok" gibi düşünenlere birkaç şey söylemem gerek. çaresiz insanların ölümle yüzyüze gelmesi ile ölen insanların nüfus kağıdında yazan vatandaşlıkların bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. hala bu konuda bile nasıl rövanş edebiyatı yapılabileceğini aklım almıyor.

  • türkiye büyük millet meclisinde olan durum.

    25 bin tl maaş alıp ayağına hizmet kahveyi 75 kuruştan içen milletvekilleri ve 1300 tl alıp temel ihtiyacı olan suyu 1 tl'den satın alan halk.

    müstehak bence. afiyet olsun paşama. kana kana içsin...

  • garson da insan olduğu ve işini yaptığı için, normal davranmış olan kadındır. ne demek garsonla muhatap olmamak? şu kullandığınız kelimelere bir dikkat edin. bu platformda her meslekten insan var. kimse birbirinden üstün değil. bunu anlayın, öyle konuşun. tek başına yemek yerken garsonla iletişim kuran kadın, masada erkek varken neden kurmasın? sizin sapık ortadoğulu zihniyetinizi seveyim.