hesabın var mı? giriş yap

  • yazılanları okudukça çocukluğum geldi aklıma. eskiden her gün komşu, akraba, mahalleli, köylü ne kadar saçma sapan insan var hepsi bizim eve gelirdi. hiç boş kalmazdı evimiz. gündüz kadınlar toplanıp cinlerden bahseder gece korkudan uyuyamadığım için annemden dayak yerdim. her akşam okey partisi verilirdi bizim evde. komşular toplanır bağırış çağırış okey oynarlardı. hatta bir gün sizin eviniz yok mu dedim çocuk aklımla, evden kovdum. ertesi gün kahvaltıya geldiler jdjdjd

    bir sene boyunca kuzenim bizde kaldı, hala gördükçe tüylerim diken diken olur. sonra annemin kuzeni de kalmıştı günlerce koca adam artık gitsin diye haber vermeden evden kaçmıştık.

    bir gün hiç tanımadığımız bir kadın yerleşti bizim eve, çocuğuyla birlikte. sokakta kalmış kimsesi yokmuş bir kaç ay kaldı. yemin ederim toplama kampı gibiydi.

    misafir kavramı benim için bir çocukluk travması. şu anda yalnız yaşayan bir insan olarak kardeşimi bile eve davet etmek istemiyorum. öyle bir travma.

    yok misafir başka odaya girmiş de, yok özel tuvaleti kullanmış da, kırlente kolunu değmiş de bilmem ne. biz eve yerleşen misafir artık gitsin diye gizlice kaçtık hey yavrum hey. daha arayıp anahtar soruyor heee anahtarı ayakkabının içine koyduk dangalak.

  • burada çin ekibi çalışıyor, buraya gelmenize gerek yok demek istemişler.

    adamlar enkaz altından insanları çıkarmak için yardıma gelmişler bu adamları bile eleştirecek, karalayacak bir şeyler buluyoruz. şaka gibi.

  • cogu kisinin kacirdigi nokta, odul teslim alinir, telsim eden sahneyi kazanana birakir ve odulu kazanan kisi konusmasini elinde odulu ile yapar. nihal hanim seyirciyi selamlayip odulu teslim almasi gerekirken dogrudan konuusmaya baslayip tamer karadagliyi arkasinda figuran bekci durumunda birakmistir.

    tamer karadagli gercekten oduluyle komusmasi icin vermis olmasa nihal hanimin tepkisine bu kadar hizli yanit veremezdi.

  • şu an sunumunu hayretler içerisinde izlediğim yeni bir dünya.

    kesinlikle teknolojiye cep telefonu kadar yön verecek.

    eğer söylenilen görüntü kalitesini sağlayabiliyorsa size tam olarak şunları sunuyor; kişisel sinema salonu, kişisel oyun salonu, kişisel ofis ve bekar odası :)

    etkinlikten aklımda kalan önemli özellikler şu şekilde:

    - cihaz ile ilgili şu tanımlama çok iddialı; eğer yeni nesil 4k bir tv ve yeni nesil bir ses sitemi satın aldıysanız henüz vision pro'nun kapasitesine yaklaşamadınız bile. bunu apple söylüyor.

    - içerisinde 5k iki adet ekran yer alıyor. şöyle düşünün akıllı saat ekranı büyüklüğünde bir panele 23 milyon pixel sığdırmışlar.

    - gözlük ile kullanım desteği yok anladığım kadarıyla. (bkz: carl zeiss) tarafından üretilecek olan kişiye özel lens vision pro içerisine takılabilecek ve bu sayede gözlüksüz kullanılabilecek. bu konuda fazla detay verilmedi.

    - cihaz biraz kaba görünüyor ancak gözlemlediğim kadarıyla hacminin yarısından fazlası konfor bileşenleri için kullanılmış. uzun süre yormadan kullanılabilmesi için malzeme biliminden sonuna kadar faydalanılmış.

    - bence en can alıcı özelliklerinden birisi şu; cihaza yüzünüzü tanıtıyorsunuz ve sizin 3 boyutlu modeliniz oluşturuluyor. bu sayede cihazı kullanırken görüntülü görüşme yapabiliyorsunuz. yani karşı taraf sizi değil de sizin gerçekçi bir animasyonunuzu görüyor.

    - tıpkı faceid benzeri yeni bir teknoloji ile güvenlik sağlanmış o da retinaid. gözlüğü taktığınızda retina taraması yaparak cihaz aktif oluyor, müthiş.

    - m2 ve yeni (bkz: apple r1) chip ile kullanıma sunuluyor. işletim sistemi işlerini m2, cihaza özgü diğer fonksiyonları ise r1 üstlenecek sanırım.

    - yine çok iddialı bir özellik ses konusu. kulaklık takmadan, cihazın sap kısmına yerleştirilmiş mini ses sistemleri ile içinde bulunduğunuz ortamın şekline göre bir ses tecrübesi sunuyormuş.

    - cihaz aslında bir vr + ar gözlük. bulunulan ortama dijital özellikler eklemek amacı. yani salonunuzun karşı duvarına sinema ekranı, sol duvarına uygulamalar ekleyerek çok sayıda monitörünüz varmış gibi kullanabiliyorsunuz. elinizde 5k bir ekran var ve kafanızı çevirdiğiniz her bir yönde onlarca 5k monitör varmış gibi bir dünya yaratıyor.

    - cihazı kullanırken yanınıza birisi gelirse o kişiyi görebiliyorsunuz. iç ve dış kameralar yardımıyla dışarıya sizin gözlerinizi yansıtıyor, içeriye de ortamın görüntüsünü aktarıyor. dışarıdan bakan birisi gözlerinizi görebiliyor ancak ne yaptığınızı ve ne izlediğinizi asla bilemiyor. sadece renkli ışıklar görebiliyor.

    - cihazı taktığınızda ios benzeri bir ekran sizi karşılıyor. göz hareketleriniz fare (imleç) görevi görüyor. tıklama vb işlemler için parmak hareketlerinizi takip ediyor. cihazda çok fazla kamera ve sensör mevcut. ayrıca harici klavye de kullanabiliyorsunuz.

    - inovasyon diyebileceğim bir özellik şu; macbook'a bağladığınızda macbook ekranı gözlüğe aktarılıyor ve gözlükte dilediğiniz kadar yan ekran oluşturabiliyorsunuz. macbook klavyesi ile işlemlerinizi. gerçekleştirebiliyorsunuz.

    - cihaz mevcut ortamı arkaplan olarak kullanabiliyor veya hazır sahnelerden bir arkaplan seçebiliyorsunuz. işte bu arkaplanlar ileride binlerce olacak ve o an canınız nerede olmak isterse orada üssünüzü kuracaksınız. sinema salonunda film izlemek, stadyumda maç izlemek veya uzayda her bir gezegene farklı birşey yansıtmak. teknolojinin en çok da bu yönde gelişeceğini düşünüyorum.

    - 3 boyutlu video izleme imkanı sunuyor. hatta dahili kamerası ile 3 boyutlu video çekip daha sonra izlerken hala o ortamdaymışsınız hissi yaratabiliyor.

    - cihaz dahili bir bataryaya sahip değil. o gördüğünüz kordon harici bir bataryaya bağlı.
    bu sayede yaklaşık 2 saat kullanılabiliyor. tüm gün kullanmak için bir adaptöre bağlamak gerekiyor.

    - 2024 başında abd mağazalarında satışa sunulacakmış. 2024 sonuna kadar farklı ülkelerde de satışı yapılacakmış.

    kişisel yorumum şudur; bugün herhangi bir cihaz tanıtılmadı yepyeni bir dünya tanıtıldı. farklı şirketlerle yapılacak işbirlikleri ve yazılımcıların geliştireceği uygulamalar bu dünyayı bambaşka bir boyuta taşıyacak. ve şunu net söyleyebilirim ki bu zamana kadar tanıtılın herhangi bir teknoloji ürününün ilk versiyonunun bu kadar ileri seviye bir teknoloji barındırdığını hatırlamıyorum. ilerideki versiyonlarını hayal dahi edemiyorum.

  • durumun ciddiyetinin farkında olmakla birlikte sinanoba' ya asla gelemeyecegi için kendimi asla tehlikede hissetmeyecegim grip. en fazla beylikdüzü' ne kadar gelebilir. 1 yildir surada oturuyorum toplam 2 arkadasim ziyaretime geldi, kalkip da kus gribi gelirse mevzu cikar.

  • genelde sırada bekleyen kişi, kapının önünde ve çıkışı engelleyecek şekilde durduğundan 'afedersiniz geçebilir miyim' gülümseyişidir. bir de asık suratla çıkmak kol gibi sıçtım gidiyorum anlamına gelebileceğinden, eheh burnumu pudraladım da biraz malum biz kızlar sıçmıyoruz gülümseyişidir.

  • kaldı ki kürdistandaki elektrik kesintisini neden t.c. devleti yapsın? kürdistanda elektrik kesiliyorsa kürdistan devletinin işidir.

  • --- spoiler ---

    tatilcilerden idil kılıç da "bugün yaşadıklarımız karşısında şok olduk. gerçekten bir şey yapılmalı. psikolojim bozuldu. denize girmeye korkar oldum. üstelik yaz boyu teknede yaşayan biri olarak bu benim için çok kötü oldu" diye konuştu.
    --- spoiler ---

    ne yapılmalı lady'm? keselim mi hepsini ateşte kızartırız. sen sırf paran var diye git hayvanın alanını gasp et. sonra yok efendim o beni ısırdı. hanımefendinin yatı daha önemli ekosistemden. çünkü o zengin. o istediğini yapar. hayvan mı? parası neyse alırız canım kaç para bi kaplumbağa.