hesabın var mı? giriş yap

  • şu an haber türk'te pek cok chp'linin söyleyemediği şeyleri çat çat söylemektedir:
    “ biz gerçekten cocukları eğitmek istiyor muyuz? ben hic sanmıyorum. mesela yangını gerçekten söndürmek istiyor muyuz? hayır onu da istemiyoruz.
    istesek en basitinden bir uçağımız olur, helikopterimiz olur. simdi gelmis türkiye 2023'te aya çıkmayı planlıyor diyoruz, çıkamaz.
    amerika 1890'da uzay yasası çıkarma vizyonunu gösteriyor ve pek cok mars filmi cekiyor, ben bizim televizyona bakıyorum; kuruluş ertuğrul tuğrul, osman. bizden böyle bir halt olmaz. bana online eğitim çocukları nasıl etkiledı diyorsunuz, sanki öncesinde cok parlak bir eğitim mi vardı, şahtık şahbaz olduk.”

  • entry girerken metin kutusundan yolla butonuna geçmek sonra enter'lamak isterken elli kere tab yapıyor olmaktan mutsuz musunuz? çaresi var: ctrl+enter. bu tuş kombinasyonunu kullandığınızda erkeğiniz teknik bilginize hayran olacak size daha çok bağlanacaktır.

  • burdan anne babalara küçük bir tavsiye vereyim. bebeğiniz doğduktan sonra annesini emmek için 2 saate bir uyanacaktır hatta ilk zamanlar bebek uyanmazsa sizin onu uyandırmanızı söylerler ki bebek beslenebilsin. bebeğiniz uyandığında kesinlikle ışıkları açmayın, bebeğinizi sevmeyin, onunla konuşmayın, öpmeyin koklamayın yani kısacası bebek uyku modundan hiç çıkmasın emsin ve uyusun emdikten sonra başka bir şey yapmasın. bebeğin uyku ortamını değiştirmezseniz gece uyansa bile tekrar uyuyacaktır. biz yaptık ve çok rahat ettik üç buçuk yaşına geldi daha bir kere bile gece uzun süre uyanık kaldığını bilmem ki her gece mutlaka bir iki defa uyanan bir bebektir. yeni anne baba olacaklara tavsiyemdir mutlaka deneyin yoksa gece uykunuz belli bir süre piç olur sabah işe zombi gibi gidersiniz.

  • + author sen bir roman yazmışsın ismi nedir, okuyayım!?
    - dur içerde vardı bi' tane, imzalayıp vereyim. hediyem olsun. hatta imzalı bi' tane olacaktı, onu getireyim ben en iyisi.
    + eyvallah mirim. elimdeki kitabı da bitirmiştim, akşam başlarım seninkine hemen.
    - fikirlerini söylersin okuduktan sonra.
    + tabi tabi.
    - hemen geliyorum.
    + vaay. çok sağolasın ya. bi' dakka ama... abi sayfaları açılmıyor bunun. yapışmış galiba.
    - eheh imzalı kitap verecem dedim ya, ondandır.
    + lan sen imza derken... oha ya!

    ...

  • whistleblower'ların hakkında çok fena spoilerlar vermeye devam ettikleri ya da dediğim gibi disney'in ve j. j. abrams'ın kasıtlı olarak bu tür haberler yayınlatarak seyircileri salonda ters köşe yapmaya çalıştıkları film.

    sızıntıların yeni kaynağı olan kişi the last jedi'dan daha bile kötü bir film olabilir diyor. haberlere göre bu kaynak "prodüksiyon hakkında bilgi sahibi olan", yani "içeriden" biri. o kadar ki, bu kaynak geçtiğimiz haftalarda sosyal medyaya düşen, seyircilerin salondan çıkmak istedikleri ama görevliler tarafından durduruldukları söylenen sözde ön gösterimden sızdırılan bilgilerin ve senaryo detaylarının neredeyse hepsinin doğru olduğunu söyleyip, "böyle bir ön gösterim yapılmadı, yalan bu bilgiler" diye haberler yapılsa bile disney'in iyice panik moduna bağladığını söyledi. yani o sızıntıların gerçek olduğu anlaşılmış oldu. kaynak, filmin halihazırda 5 farklı versiyonu bulunduğunu, son sızıntılardan sonra iki farklı versiyonun daha hazırlandığını eklemiş. görünüşe göre ortada sadece farklı farklı finalleri olan bir film değil, farklı farklı birden çok kurgusu yapılan bir film var.

    adamın (ya da kadının) demesine göre film karman çorman ve kafa karıştırıcı bir haldeymiş. olaylar birbirine doğal ve mantıklı bir şekilde değil de bağlanmaları gerektiği için bağlanıyormuş. film devamlı bir bilgi alıp bir gezegene gitmek, sonra oradan başka bir bilgi alıp başka bir gezegene gitmek şeklinde ilerliyormuş. film gibi değil de video oyunu gibi deniyor. bu arada filmin adında geçen ve bizlerin de "acaba neyi kastediyorlar" diye fikirler ürettiğimiz "skywalker'ın yükselişi"nin ne olduğu da belli olmuş. bundan sonrası bayağı spoiler, okumak istemeyenler başka başlıklara geçebilirler :

    --- spoiler ---

    - film boyunca jedi kavramı skywalker ismiyle eş anlamlı olarak kullanılıyormuş ve filmin sonunda tamamen skywalker ile yer değiştiriyormuş. anladığım kadarıyla kylo ren'in the last jedi'da rey'e sarfettiği, "geçmişi unut. jedi, sith arkamızda bırakalım" tarzı lafların vardığı nokta bu oluyor. sith kısmını bilemeyeceğim ama anlaşılan jedi'lık müessesesi tarih olup skywalker'lık gibi bir şeye evriliyor. yani saruman'ın the two towers'ın başlarında yüzük savaşı'nı başlatırken sarfettiği "a new order will rise" repliği gibi bir durum oluyor bu "the rise of skywalker". jedi'lık ölüyor, skywalker'lık doğuyor.

    - daha önceki sızıntıda george lucas tarafından eklendiği söylenen the secret skywalker kişisi bu son kurguda filmden kaldırılmış ve filmin son sahnesinde rey, kim olduğunu henüz bilmediğimiz başka bir kadına "i'm rey. rey skywalker" diyor ve film bu şekilde bitiyor.

    - yine daha önceki sızıntılarda filmin başlarında olduğu söylenen, luke'un gençken leia'yı jedi olarak eğittiği sahneler de filmden çıkartılmış. ancak leia yine de rey'e bir ışın kılıcı veriyormuş.

    - kylo ren ve rey film boyunca the last jedi'da olduğu gibi force aracılığıyla skype görüşmesi tarzı görüşmeler yapıyorlarmış ve aralarındaki bağ bu şekilde kuvvetleniyormuş. sonuç olarak tabii ki aşık oluyorlarmış ve kylo aşkın gücü sayesinde iyi tarafa geçiyormuş.

    - imparator'un tam olarak nasıl geri döndüğü ya da nasıl hayatta kaldığı sızıntılara sebep olan bu kimbilir kaçıncı kurguda söylenmiyormuş. daha önce return of the jedi'ın sonunda darth vader tarafından öldürülen palpatine'nin aslında gerçek palpatine olmadığı, onun bir klonu olduğu, bu filmde bu sayede geri döndüğü şeklinde bir detay varken bu kurgudan bu sahneler çıkartılmış. ayrıca bu kurgudan palpatine'nin gençliğini oynadığı söylenen matt smith'in sahneleri de kesilmiş.

    - rey'in anne ve babasının bir sith hançeriyle öldürüldüğü, bu hançerin üzerinde sith dilince rünler olduğu ve bu rünlerde ne yazıldığını çözebilmesi için c-3po'ya reset atıldığı söyleniyor. teaser trailerda görünen kırmızı gözlü c-3po büyük ihtimalle bu resetlemeyle alâkalı. e kendisine reset atılınca haliyle bütün hafızası da siliniyor. sonra tekrar bir geri yükleme yapılıyor mu belli değil ama hikaye bu şekilde kalıyorsa 9 filmin sonunda c-3po'nun 9 filmde olan biten her şeyle ilgili bütün hafıza kayıtlarının da silinip droidin sıfırlanması durumunu bekleyebiliriz sanırım.

    - başta kylo ren olmak üzere birçok kişi adına the wayfinder denilen bir nanenin peşine düşüyorlar. bir çeşit sith holocron'u olan wayfinder, rey'in ailesini öldürmüş olan sith hançerini bulabilmek için kilit önem taşıyormuş. harry potter serisinin son bölümünde lord voldemort'un bulabilmek için obsesif bir şekilde peşine düştüğü mürver asa gibi bir nesne anlaşılan.

    - rey bu sith hançeri sayesinde her şeyi çözüyor ve sırları öğreniyor.

    - palpatine gerçekten de rey'in büyükbabası çıkıyor.

    - filmin sonunda luke, leia ve anakin'in kanlı canlı bir şekilde palpatine'le dövüşmek için geldikleri söylenen sahnelerin hepsi bu kurgudan çıkartılmış. onun yerine force ghost'lar olarak gelip palpatine'le uğraşmak yerine rey'le konuşup ona destek oluyorlar. yine bir harry potter benzerliği yaşanmış oluyor böylece. 4. kitap harry potter and the goblet of fire'ın sonlarında lord voldemort mezarlıkta tekrar bedenine kavuşup harry'le düelloya tutuşunca kendi asasından öldürdüğü kişilerin hayaletleri çıkıyor ve harry'le konuşup ona güç veriyorlardı (evet, annesi ve babası da dahil).

    - daha önceki sızıntıda filmde olduğu söylenen millenium falcon'ın son savaşta havaya uçması, o sırada içinde bulunan lando calrissian, chewbacca, r2-d2 ve c-3po gibi karakterlerin topluca öldükleri sahne bu kurgudan tamamen çıkartılmış durumda.

    --- spoiler ---

    yani öyle anlaşılıyor ki bu filmin sadece farklı farklı finalleri değil, birçok farklı ve alternatif kurgusu hazırlanmış durumda. belki hâlâ bile hazırlanıyor. seyircilere test screening seansları şeklinde yapılmasa da, stüdyo yetkilileri ve yapımcılara çeşitli screeningler yapılıyor. içeriden birileri bu detayları dışarı sızdırıyor. sızdırılan bilgilerin büyük çoğunluğu gerçeklik payı taşıyor. ancak 20 aralık'ta film gösterime girdiğinde sinemalarda gösterilecek olan nihai kurgunun hangisi olacağı ve bu sızdırılan senaryo detaylarının hangilerini ne oranda barındıracağı henüz bilinemiyor. ortalık karışık diyebiliriz ama rahatlıkta. son sızıntılarla ilgili detaylı bilgileri okumak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler :

    https://boundingintocomics.com/…lace-and-confusing/

  • hali hazırda kedi sahibi olanların (sahiplik olayı biraz göreceli gerçi), ''bir kedi var, eve almak istiyorum ama...'' diyen kişilere vereceği tavsiyelerdir.

    - öncelikle o kediyi sokakta bırakmayın, hemen alın. çetrefilli bir iş ama dünyanın en zor şeyi değil.

    - kediler genelde, kendisi için aldığınız pahalı minderlerde/evlerde yatmayı tercih etmezler. kedinin huyunu suyunu öğrenene kadar, gereksiz masraflara girmeyin.

    - kediyi eve geldiği ilk gün, içinde kendinizin de olacağı küçük bir odaya koyun. tuvaletini ilk yaptığında (eğer kum yerine halı üzerini tercih ettiyse) bir gazeteyi çişe bastırın (dikkat ettiyseniz kedinin kafasını bastırmıyoruz) ve ters çevirin. bir dahaki çiş zamanında o gazetenin üzerine yapacaktır. kuma alışması için gazetenin üzerindeki çişi kuma dökün. bir dahaki sefere çişini kuma yapacağına emin olabilirsiniz. sonrasında leğenin içine girip yapmaya başlayacaktır. ilk zamanlarda leğeni gerekirse odanın tam ortasına koyun, hayvan iyice alışana kadar orda dursun. yine de kum harici bir yere tuvaletini yapmaya kalkışırsa, çömelip çişini yapmakta olan kediyi işini bitirmesini beklemeden elinize alın ve kumun üzerine bırakın. çişin yapıldığı yeri mümkünse çamaşır suyuyla temizlemeyin, çünkü kokusu kedi için cezbedicidir.

    - kum alırken ince taneli olanlarindan almaya dikkat edin. (mesela akkum) ayrıca, kum paketinin üzerinde bir ay kullanılabileceğine dair bir ibare göreceksiniz ama ne yazık ki bir ay dayanmadığını kedi büyüdükçe fark edeceksiniz. maksimum üç haftada değiştirmenizi öneririm. ayrıca kumdaki kakaları her gün bir kürek yardımıyla almalısınız. yoksa kokudan, kedi ve sizin hastalanmanıza kadar olan geniş bir yelpazedeki aksilikler kaçınılmazdır.

    - petshoplarda satılan leğen-kürek ikilisine dünya para vermektense, mahallenizdeki bir milyoncudan maksimum beş liraya temin edebilirsiniz.

    - ev yemeği verebilirsiniz ama bu kedinin ihtiyacı olan vitamin, mineral vs tam karşılayamacağı için mutlaka mama desteği de vermelisiniz. veya sürekli olarak kedi için yemek yapabilirsiniz. içinde tuz, soğan, sarımsak, salça olmadan. et/tavuk/balık, pirinç, sebze karışımı şeklinde. ek vitamin mineral gerekip gerekmediğini veteriner hekiminize danışmalısınız. uygun diyeti önerecektir.

    - mama alacaksanız ve ucuz markaları tercih etmek durumundaysanız, tavuklu olanlarından kaçının. zira o mamaların içerisinde tavuğun kısımları(gaga, ibik, deri, tırnak vs) vardır ama eti yoktur.

    - bazı sitelerden ve çevredeki petshoplardan kampanyaları takip edin. mümkünse kumu topluca, mamayı da 15 kiloluk olanlardan almaya çalışın ki totalde sonuçta tüketilecek şeylere ekstradan para vermiş olmayın.

    - aşılarını düzenli yaptırmanız önemlidir. hem sizin, hem kedinizin sağlığı için. hastalık taşımayan bir kedi, size hastalık bulaştıramaz unutmayın.

    - yıkamayın yıkamayın yıkamayın! kedi yıkanmaz. çok gerekli olan bir durum olursa da; (bkz: #21871673)

    - kediden istemediğiniz yerde uyumamasını, istemediğiniz yere çıkmamasını, terliklerinizi getirmesini vs beklemek hayalperestlik olur. eğitim için dürmüş olduğunuz gazeteyi hemen elinizden bırakın.

    - pişmemiş et ürünleri, çok fazla süt ürünü ve patlıcan yemesine izin vermeyin.

    - pencereler açıkken bir gözünüzü kediye dikkat etmesi için görevlendirin. düşerse çok üzücü tablolar yaşanıyor.

    - daha fazla kediye bakmak için maddiyatınız ya da eviniz veya psikolojiniz müsait değilse ve kısırlaştırılmasını istiyorsanız; (önceden farklı düşünüyordum ama okuduklarımla fikrim değişti) ilk çiftleşme döneminden hemen önce kısırlaştırmak en doğrusudur. dişiler için bir kere doğum yapsın, sonra kısırlaştıralım demek duygusal fakat çok gerekli bir düşünce değil. annelik hisleri yok mu, var. ama bizdekinden birazcık farklı. sekiz ay sonra kendi yavrusuyla çiftleşebiliyor mesela.

    - suyunu her gün tazelemeye özen göstermelisiniz. mamasının yanında bol miktarda su mutlaka olmalı. özellikle hayvan ishal olduğunda, kesinlikle suyunu ortadan kaldırmamalısınız. fazla sıvı kaybettiği için, normale göre daha fazla suya ihtiyacı olacak çünkü.

    -kedi ilgi isteyeceği zamanları genelde iki ayağınızın bir pabuçta olduğu anlara denk getirecektir. alışmaya çalışın...