hesabın var mı? giriş yap

  • dünya tarihinin bilinen en eski şarkısı: hurri ilahisi!

    hem sözleri hem de müzik notaları ile dünya tarihinin bilinen en eski şarkısı, hurri ilahisi no 6’dır. mö 1400 civarında yazıldığı tahmin edilen eser, 1950'lerin başında geç tunç çağı'nda önemli bir kültür ve ticaret merkezi olan antik ugarit kentindeki (günümüz suriye) bir tablette keşfedilmiştir.

    hurri ilahisi, mö 2. binyılda kuzey mezopotamya bölgesinde konuşulan eski bir dil olan hurri dilinin, kil tablet üzerine çivi yazısıyla işlenmesinden oluşmuştur. şarkının büyük olasılıkla bir tür lir veya arp gibi telli bir enstrümanla çalınması gerektiği düşünülmektedir. yapılan kapsamlı paleografik çalışmalar sonucunda, şarkı sözlerinin bereketle, meyve bahçeleriyle ve ayla ilişkilendirilen, ay tanrısının eşi ve güneş tanrısının annesi olan mezopotamya tanrıçası nikkal'i övdüğü, ayrıca nikkal'in güzelliğini, zarafetini ve ilahi niteliklerini anlatarak onu kutsamalarını ve korumalarını istediği söylenmektedir.

    bu keşif, antik yakın doğu'nun müzik kültürü, dini ritüelleri ve kültürel kimliği hakkında bilgiler sunarak binlerce yıl önceki medeniyetlerin gelenek ve göreneklerini yansıtmıştır.

    şarkıyı dinlemek isteyenler için kaynak

  • -sahabe hikayelerini pehlivan tefrikası gibi uzatmayı öğrenin
    -hak, adalet, doğruluk gibi kavramların üzerinde durmak yerine, uhud, kerbela gibi üzücü olayları anlatıp, insanları ağlatın
    -tasvirlere önem verin, anlattığınız olaya şahit olmuşsunuz gibi, ayrıntılara girerek anlatın

    -yolunuz açık, şeytan yar ve yardımcınız olsun

  • benim değil ama bi arkadaşımın yaptığı ise 5 kısılık japon kafilesini başlarında rehber olmadan kıbrısa tura gönderecekti.. gerizekalı andaval ucak biletini kesen kız ercan havalimanının ecn olan havalimanı kodunu erc diye kesiyor bilete bakmıyor ve garibim 5 tane japon bi başlarına erzincana gittiler.

    japonlarla iş yapanlar bilir ki bu insanlar cok fazla sorgulamazlar kendilerine soyleneni yaparlar.. bunları havalimanına bırakacak olan sofor dıs hatlara bırakıyor ama yocular iç hatlara gidip bi güzel erzincan a gittiler.

    kimse de dememiş ki aga bu nedir.

  • polonya'dan almanya'ya geçtiğim sırada pasaport göstermek için bir ton sıra bekledikten sonra ilgili memura zorla pasaport göstermeye çalışmam, ikna olmayıp havalimanı polis şefliğine çıkmam ve avrupa ülkeleri arasında geçiş yaparken buna gerek olmadığını öğrendiğim sırada yaşadığım şeydir muhtemelen.
    bu kadar mı serbest dolaşmak avrupa'da ya, sanki suriye'den türkiye'ye geçiyorum.

  • sınır güvenliğini sağlamış ülkenin yaptığı eylemdir. sağlayamayanlara dert olur.
    55 tane ne olduğu belli olmayan adamı ülkelerine sokmamışlardır. adamlar terörist mi belli değil. aralarında tecavüzcüsü, hırsızı, katili var mı belli değil. almanya'ya mı kaçacak yoksa yunanistan'da mı kalacak belli değil. topluma ayak uydurabilecek mi belli değil. yunanistan'da 30 yıl önce çoktan bitmiş olan bazı hastalıkları tekrar hortlatacak mı belli değil. topluma karışabilecek mi belli değil. 50 sene sonra bunların çocukları yunanistan'da şeriat isteriz diyecekler mi belli değil. nereden geldiği ne olduğu belli olmayan adamları koyunlarına sokmadıkları için kızacak mıyız bir de.
    bu adamlar ışınlandılar mı adaya? botla gelen adamları bota doldurup nasıl geldiyseniz öyle gidin demişler. bu kadar basit.
    edit: çoğunluğu çaylaklardan olmak üzere onlarca hakaret, tehdit, beddua ve nefret içerikli mesaj aldım. az önce sevgi pıtırcığıydınız ne kadar hızlı değiştiniz?
    edit2: nick altımda beddualar ile şenlendi. ama sorsan cani olan benim.

  • bunu anlamak için önce buharlaşma nedir onu anlatmak lazım. buharlaşma, su yüzeyindeki buhar basıncı ile suyun üstündeki buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. sudaki buhar basıncı, havadaki buhar basıncından büyük olduğu müddetçe buharlaşma devam eder ve eşit olunca buharlaşma durur. buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.

    vücudumuz düşük nem oranında buharlaşma yoluyla fazla ısısını dışarı rahat rahat atabiliyor iken yüksek nem oranında havadaki buhar basıncı yüksek olduğu için buharlaşma azalır ve vücut sıcaklığını dengelemek için terlemeye başlar. bu yüzden dış hava sıcaklığı 33 derece olmasına rağmen bağıl nem %80 e ulaştığında 49 derece hissedersin.

  • abi- ben geldim kardeşim.
    kardeş- .......................
    abi- nasılsın görüşmeyeli, mutlu musun?
    kardeş-........................
    abi- çok sıkılıyor canım. göğüs kafesim kalbime dar geliyor. sence neden?
    kardeş-.........................
    abi- güllerin ne güzel açmışlar öyle. tıpkı sana benzemişler.
    kardeş-.........................
    abi- altı sene oldu be canımın içi yüzünü görmeyeli, sesini duymayalı.seni özledim..gerçekten özledim..
    kardeş-........................
    abi- gitmem gerek kardeşim. yine gelirim. cennet mekan kardeşim. gün olur yanına gelirim..
    kardeş-........................