hesabın var mı? giriş yap

  • adamı terk etmiş belli ki. proust'un dediği gibi; bir ilişki biterken şefkatli konuşan taraf, artık sevmeyen taraftır.

  • türkiye’nin çeşitli bölgelerinde meydana gelen yangın, sel vb. doğal afetler için açtığımız ve sol frame’e sabitlediğimiz bu başlıkta; afetlerde maddi manevi zarar gören ve yardıma ihtiyacı olan afetzedelerle, afetzedelere destekte bulunmak isteyenleri bir araya getirmek istiyoruz.

    bu başlık altında; doğal afetlerde evlerini kaybedenlerin kalacak yer, yeme içme, giyecek vb. taleplerini karşılayabilir ve afet bölgelerine yardıma giden gönüllü ekiplere destek olabilirsiniz.

    hepimize geçmiş olsun diyoruz.

  • hidayet ölünce cennetin kapısında kuyruğa girer. hemen önünde bekleyen adam peder dir. kapıda bir melek beklemektedir. melek peder e sorar:
    - hiç günahın var mı peder ?
    - aziz melek ben rahiptim. tüm hayatım boyunca hep tanrıma dua ettim. karıma ve çocuklarıma sadık kaldım. insanlara ve hayvanlara hep yardım ettim.
    - melek : çok iyi bunları biliyorduk zaten al sana cennetin gümüş anahtarı der ve sonra hidayet'e döner. senin hiç günahın var mı
    hidayet?
    - hidayet : ben de her zaman hayvanlara ve insanlara iyilik yapardım. tanrıya dua etmedim açıkçası, inancım da zayıftı ve bir günahım vardı. çok sert ve hızlı otobüs kullanırdım.
    - melek hidayet'e döner ve bunu da biliyoruz. çok iyi al sana cennetin altın anahtarı...
    - peder bu olaya sinirlenir. ben hayatımı tanrıya adadım siz de gidip bu adamı cennette benden üstün tutuyorsunuz haksızlık değil mi ?
    - melek gülerek.. "sen vaaz verirken herkes uyuyordu, ama hidayet otobüs kullanırken herkes dua ediyordu...

  • sozlukte bu ipuclarinin buyuk cogunlugu ogrencilerden gelecegi icin pek de dikkate almamak lazim. ogrenciyken gunler 32 saatti.

  • basiretsizliği ile 2001 krizinin mimarlarından olan devlet bahçeli tam 20 yıl sonra yine boş beleş ve anlamsız siyasetiyle erdoğan'ın payandası olarak ülkeyi bir kez daha bataklığa sürüklemiştir. partili başkanlık sistemine verdiği destek bizleri bu günlere getirmiştir.

  • bendenizdir. sürpriz biçimde o gün buluştuk, 12,5 sene önceydi cebimde çok az para olduğunu aklıma getiremeyecek kadar heyecanlanmıştım. hesabı buluştuğum o kıza ödettim. üstelik 20. yaş günümdü. yaş bir durumdu. 20 ekimde, 20. yaş günümde aşık olduğum kızla ilk defa buluştuğumda hesabı ona ödettim.
    fena mı oldu? evlendik, hesabımız ayrı gitmedi. bir hafta sonra da bir çocuk katılacak bize. iyi ki ona ödetmişim o hesabı.
    sonra nasıl ikinci randevu için bu defa benden diye bahane yaratırdım...

  • yumurtanin cirpildiktan sonra icine evde yenebilir ne varsa konulup tavada pisirilis sekline verilen genel ad.

  • birini göz göre göre öldürüp nasıl gülebiliyorlar gerçekten anlayamadığım bir psikoloji. üstelik arabanın altında kalan adam kan kaybından öldü. hastanede x oldu. telefonları toplamakla uğraşacağına ambulansı arasaydı, adam yaşıyor olacaktı.
    organize bir kötülükle karşı karşıyayız, münevver karabulut cinayetinde olduğu gibi.

  • yapacağınız hareket her ne olursa olsun sonuçlarını iyi düşünmek gerekir. reel faiz ve enflasyon ile bir denklem kurmak gerekir. bunun yanında alacağınız şeyin stoğu ve talebide etkilidir. geçtiğimiz 2 senede ev fiyatları oldukça yükseldi ancak her şey gibi inşaat maliyetleride yükseldi. yani ev stoğu azaldı, talep artti ancak yeni inşaat sayısı azaldı.

    şöyle bir plan yapalım;

    2024 için %40 enflasyon %45 faiz
    2025 için %25 enflasyon %30 faiz
    2026 için %15 enflasyon %20 faiz

    2 milyonunuz faize yatırırsanız bu denklemde 4.5 milyon tl civarına ulaşır. faiz oranlarını oldukça iyimser yüksek tuttuğumu varsayıyorum.

    2 milyon tl'ye alacağınız ev şehre ve konuma göre değişmekle birlikte 12-15 bin tl kira getirecektir. biz ortalama 13.500 diyelim. kira artış oranınıda yukarıdaki enflasyon oranına göre belirleyeceğim.

    1. sene 162.000 tl
    2. sene %40 zamla 18.900 kira ile toplam 226.800 tl
    3. sene %25 zamla 23.625 kira ile toplam 283.500 tl kira geliri elde edeceksin.

    gelir vergisi, evin bakim giderleri vs dusmedim. isteyen onuda hesaplayabilir.

    totalde 3 senede elimize 672 bin tl civarinda bir kira getirecek.

    evin degerinide enflasyon -%5 kadar arttiracagim. suanki fiyatlarin asiri degerli oldugunu ve enflasyon kadar artmayacagini varsayalim.

    2 milyon tl olan evimiz

    1. yil %35 deger artisi ile 2.7 milyon
    2. yil %20 deger artisi ile 3.24 milyon
    3. yil %10 deger artisi ile 3.5 milyon degere ulasacak.

    kira ile toplarsak 4.2 milyon tl civarinda bir paramiz olacak. vergisini vs giderleri duselim duz hesap 4 milyon tl diyelim.

    bugune bakinca faize gore daha az getiriyor gibi gozuksede hesaplamayi bir kac sene daha oteye goturursek, evin net galip gelecegi goruluyor.

    faiz garanti para gibi gozuksede, ev gibi uzun vadeli enstrumanlarla kiyaslanmasi oldukca yanlis. yuksek faiz gecici bir donem faydalanilmasi gereken kisa vadeli bir enstrumandir. olasi bir kur soku ile aldiginiz faiz bir gunde kusa donebilir, ev ise degerine deger katacaktir. bu gibi yuksek faiz donemlerinde cash para ile ucuza kapatilacak ev size 4-5 senede faize gore oldukca iyi getiriler verecektir.

    ozetle, faiz kisa bir sure icin garanti paradir, devamliligi olmaz, olamaz. bizim gibi ulkelerde nakit varlik her zaman asiri risklidir, kisa vadede faydalanilmalidir ve topuklanmalidir. ulkenin bir gecede tekrar sacma ekonomi politikalarina donmeyeceginin ise hic bir garantisi yoktur.

    faize parayi atayim omur boyu takilayim aleni bir sekilde matematik bilmezliktir ve fakir hayalidir.