hesabın var mı? giriş yap

  • boyle yazinca cok uydurma durdu da, hakkaten var boyle bir sey. izafiyet teorisinin garipliklerinden biri. barn and pole paradox diye geciyor ingilizcede.

    olay su: ahmet'in elinde 20 metrelik bir cubuk var, onunde de 10 metre uzunlugunda bir ahir var. ahirin iki ucunda acik birer kapi bulunuyor. ahmet cubugu yere paralel bir sekilde tutuyor, ahirin icinden kosarak gececek. ama isik hizinin yuzde doksani gibi bir hizla kosacak. faruk ahirin tepesinde oturuyor ve ahmet'i izliyor. simdi, izafiyet teorisine gore, ahmet (ve cubuk) isik hizinin yuzde doksani hizda ilerledigi icin, faruk cubugun uzunlugunu 20 metre degil, yaklasik 9 metre olarak goruyor (bkz: lorentz donusumleri). ahir da 10 metre uzunlukta olduguna gore, faruk'un bakis acisindan oyle bir an gelecek ki cubuk tamamen ahirin icine sigmis olacak. faruk isterse tam o anda ahirin iki kapisini birden kapatip cubugu icerde hapsedebilir.

    oysa ahmet'in bakis acisindan durum farkli. ahmet'e gore cubugun hizi sifir (cunku ahmet'le beraber hareket ediyor) ve uzunlugu 20 metre, ahir ise isik hizina yakin bir hizla kendisine yaklasiyor, ve uzunlugu 4,5 metre (lorentz donusumuyle kisalmis). yani cubugun herhangi bir anda ahira tamamen sigmasi mumkun degil.

    kim hakli? cubuk herhangi bir anda ahira sigdi mi sigmadi mi?

    problemi daha da belirgin kilmak icin sunu hayal edelim: faruk, cubugun tamamen ahirin icine girdigini gordugu anda iki kapiyi da bir anligina kapayip cubugu iceride hapsediyor, sonra kapilari hemen aciyor ki ahmet arka kapidan cikabilsin. yani faruk'a gore cubuk bir anligina ahirin icinde hapsoldu. ahmet'in acisindan olayin boyle gorunmesine imkan yok, cunku cubuk 20 metre, ahir ise 4,5 metre.

    problemin cozumu es zamanlilik denen mefhumda yatiyor. faruk, kendi bakis acisindan kapilari ayni anda kapatip cubugu bir anligina hapsetti, oysa ahmet'in bakis acisindan kapilar ayni anda kapanmiyor! cubuk daha arka kapiya varmadan arka kapi kapaniyor ve aciliyor, sonra cubugun onu o kapidan cikiyor, sonra cubugun arkasi (hala acik olan) on kapidan geciyor, ondan sonra on kapi kapaniyor ve aciliyor. boylece cubuk ahirin icinden problemsiz geciyor, ve hicbir anda ahirin icine tam olarak sigmiyor.

    demek ki faruk'un referans cercevesinde es zamanli olarak gerceklesen iki olay (on ve arka kapilarin kapanmasi), ahmet'in referans cercevesinde farkli zamanlarda gerceklesiyor. buna da es zamanliligin izafiyeti (relativity of simultaneity) deniyor.

    sorumuza geri donersek, kim hakli? cubuk ahira sigdi mi sigmadi mi? cevap: ikisi de hakli. faruk'a gore sigdi, ahmet'e gore sigmadi. "mutlak anlamda" cubugun ahira sigip sigmadigini sormak anlamsiz. gozlemcilerden bagimsiz evrensel bir koordinat sistemi yok cunku, her gozlemcinin kendi koordinat sistemi var.

    boyleyken boyle dostlar. daha fazlasi icin: http://en.wikipedia.org/wiki/barn-pole_paradox

    edit: bilim ve teknik dergisinden konuyla ilgili bir yazi: http://evrenbilimi.blogcu.com/…ma-paradoksu/3287625

    edit: faruk kapilari kapattiktan sonra hic acmasa ne olur sorusu pek cok kisinin aklina gelmis. ilgili wikipedia maddesinde ve yukaridaki bilim ve teknik yazisinda anlatilmis, kisaca ozet geceyim: faruk'un referans cercevesinde, 9 metrelik cubuk 10 metrelik ahirin icine tamamen girer, faruk ahirin iki kapisini ayni anda kapatir, cubuk arka kapiya carpar ve durur. carpmadan sonra cubuk yeterince elastik bir malzemeden yapildiysa carpismanin gucunu absorbe edip duragan uzunlugu olan 20 metreye donmeye calisir, ahirin giris kapisina iceriden dayanir ve iki kapi arasinda sikisip kalir. ahmet'in referans cercevesinde, 20 metrelik cubuk 4,5 metrelik ahirin on kapisindan gecer, sonra arka kapi kapanir, sonra cubugun onu arka kapiya carpar ve durur, carpmanin etkisi cubugun arkasina yayilincaya kadar (maksimum isik hiziyla yayilabilir) cubugun arkasi hicbir sey olmamis gibi yoluna devam eder, cubuk buzuldukce buzulur ve arkasi (hala acik olan) on kapidan iceri girer, sonra on kapi kapanir. cubuk yeterince elastik ise carpismanin gucunu absorbe edip 20 metrelik duragan uzunluguna donmeye calisir, on kapiya iceriden dayanir ve iki kapi arasinda sikisip kalir. carpisma bittikten sonra hem faruk hem ahmet ayni seyi gorur: 10 metreye buzulmus ve iki kapi arasinda sikisip kalmis bir cubuk. tabii pratikte boyle bir carpismanin gucunu ne ahir kapisi ne de cubuk absorbe edebilir, muhtemelen ikisi de bin parcaya ayrilip tuz buz olur.

  • "1970'lerde doğmuş biri olarak, birçok hükümet gördüm. şu anki hükümet, ülkeye gelmiş en iyi hükümet. yaptıkları, yapacakları ve vaad ettikleri her şeyi, ayrıca izledikleri yolu beğeniyorum. akil insanlar heyeti, son derece doğru bir girişim. bundan önceki bütün hatalarımız için herkesten özür dilememiz lazım. yaralarımızın sarılması, bütün olduğumuzu hatırlamamız önemli; böyle düşünüyorum." diyerek kumarı, alkolü bırakıp, akp seçim mitinglerinde sahne almaya başlamak istediğinin sinyallerini vermiş.

    ahmet kaya'ya çatal fırlatmasına gönderme yaparak "gençlik hatalarımın farkına bile bu hükümet sayesinde vardım" diyebilecek kadar olmuş artık. valla bence toy serdar ortaç gitmiş yerine nihat doğan kırması yeni bir oğlan gelmiş.

    her zaman söylüyorum kraldan çok peşindeki soytarılardan korkacaksın.

  • savaş değil sadece karasularının ihlali söz konusu.
    ukrayna donanmasına ait 2 hücumbot ve 1 romörkör azak denizinden kerç boğazına ilerlerken, rus savaş gemileri bölgeye intikal etti ve iddialara göre rus gemileri ukrayna gemilerine önleme sırasında taciz atışlarında bulundu.
    kerç boğazı, ruslar tarafından kapatılmış durumda.
    rus sahil güvenlik gemisi 'ızumrud' bir ukrayna romörküne çarpmış ve hasar almış
    rus sahil güvenlik gemisinin ukrayna römorkörünü önlemesi
    ukrayna gemileri boğazın 3 mil açığında beklemede.
    olayın yaşandığı nokta
    rusya, kerç boğazını geçişlere kapattı.
    olaylara ait video kayıtları
    rus gemileri bir ukrayna hücumbotuna 30mm'lik silahlar ile atış gerçekleştirdi, hücumbot isabet aldı ve yanmaya başladı. 2 ukrayna denizcisi yaralandı(düzeltildi).
    vurulan gemi gyurza-m sınıfı berdyanks hücumbotu, motor kısmından aldığı hasar yüzünden hareket edemiyor.
    ukrayna gemisine ait ''mayday'' çağrısı ses kaydı
    rus özel kuvvetleri, azak denizi açıklarında, kreç kenti yakınlarındaki ukrayna donanmasına ait 2 hücumbot ve romörköre baskınlar yapmaya başladı. 23 ukraynalı denizci esir alındı.
    rus yanlısı bir haber bu olanların yaşanmadığını ve ukrayna gemilerinin üslerine döndüğü aktardı(yalanlandı).
    ukrayna deniz kuvvetleri ve savunma bakanlığı internet siteleri şutlanmış.
    kerç boğazı gemi trafiği, saat 22:56
    ukrayna topçuları donetsk şehrine topçu atışları yapıyor, donetsk, rus yanlısı milislerin kontrolündeki en büyük şehir.
    poroşenko'nun kurmaylarıyla toplantı yapmadan önce çekilmiş fotoğrafı
    poroşenko, ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi kararını hemen parlamentoya sunacak. poroşenko, ayrıca sıkıyönetimin savaş ilanı olmadığını söyledi.
    rusya tarafından ele geçirilen gemiler kerç limanında.
    bir başka görüntü.berdianks(u-175), nikopol(u-176) ve yank kapu römorkörü görülüyor.
    amerikan hava kuvvetlerine ait rq-4b insansız hava keşif aracı doğu ukrayna üzerinde uçmakta, saat 14:10-26 kasım.
    ufak bir hatırlatma; amerikan donanmasına ait uss harry s. truman(cvn75) uçak gemisi ve görev gücü akdeniz açıklarında.
    ukrayna devlet başkanlığı, meclis'den aldığı yetki sonucu ülkede 25 ocak 2019'a kadar sıkıyönetim ilan etti.
    sıkıyönetim ilen edilen bölgeler
    putin, savaş kabinesini kırım yalta kentinde cuma günü toplayacak.
    ukrayna gemisinin aldığı hasar
    rusya ilhak ettiği kırım'a s-400 hava savunma sistemleri konuşlandırdı.
    ukrayna'da 40 yaşın altındaki erkekler askere alınacak.
    amerika, rusya'nın kırım'daki faaliyetlerini dikkatle takibe almış durumda. krizin başlamasından bu yana keşif uçakları bölgede hergün uçuş yapmaya başladı.