hesabın var mı? giriş yap

  • teşekkür editi: ilk giriyi yazdıktan bir hafta sonra annemin solunumu hiperkapni (kanda karbondioksit yükselmesi) nedeniyle durdu. acil serviste 1 gün boyunca non-invazif mekanik ventilasyona (maske ile solunum cihazı) bağlandı. sonrasında ankara üniversitesi göğüs hastalıkları bölümüne yatırılarak prof. dr. demet karnak tarafından takip edildi. bir hafta sonrasında taburcu oldu.

    şu an oldukça iyi. oksijeni sadece uyurken kullanıyor. bipap cihazını günde 2 saat kullanıyor. bilinci yerine geldi. ne diyebilirim ki? beklentimin o kadar ötesinde ki günlerdir sevinçten ağlıyorum.

    arayan, ilgilenen, mesaj atan, dua eden, konuyu üstte tutmak için uplayan ve aklıma gelmeyen birçok konuda destek olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim. mesajlarına yanıt veremediğim yazarlardan da özür diliyorum. allah hepinizden razı olsun.

    üst edit: arayan, mesaj atan, ilgilenen herkese çok teşekkür ederim. birkaç doktor ismi verdiler. yarın onlarla görüşeceğim.
    biraz rahatlatacak öneriler sunanlar oldu. onları da uygulamaya çalışacağım.
    maddi destek önerisinde bulunanlar da oldu. böyle bir ihtiyacımız olmadığını belirtmek isterim.

    merhaba;
    ankara'dan yazıyorum.
    annem 67 yaşında, 23 yıldır akciğer sarkoidoz hastası. 14 yıl önce de mitral kapak replasmanı ve triküspit t ring annüloplasti yapıldı. beş yıl önce geçirdiği pnömoni nedeniyle evde oksijen kullanmaya başladı.

    yaklaşık 3 ay önce kalp yetmezliğinin ilerlemesine bağlı ödem, solunum sıkıntısı gibi şikayetlerle yeniden kardiyolojiye başvurduk. yaklaşık 8 kilo ödemi attı. eski kilosuna geri döndü. pro-bnp düzeyin 330'den 400'e düştü. bnp düzeyi 120'ye düştü. oda havasında oksijen satürasyonu % 87'ye kadar çıktı ki çok rahatlamıştı.
    20 gün öncesi spo2 oda havasında % 60'a kadar düştü. akciğer enfeksiyonu olabileceği söylendi. iki hafta kadar çeşitli antibiyotikler aldı. sonrasında da antibiyotikleri kesildi.

    sorun şu ki annemin kliniğinde herhangi bir düzelme olmadı. iki yastıkla bile hala uyuyamıyor. sürekli boğulurcasına kalkıyor ve otruduğu yerde uyukluyor. en son yapılan ekoda pulmoner basıncı 65, ef: 56. bir önceki ekosunda ef: 40, pulmoner basınç 85'ti.

    annemi rahatlatacak bir önerisi veya farklı bir tedavisi olan bir doktor var mı içinizde veya böyle bir doktoru tanıyan?

    son akciğer röntgeni
    bir önceki akciğer röntgeni
    tomografi raporu
    tomografi.raporu
    tomografi raporu

    gerçekten çok çaresiz durumdayım. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    edit: yardımcı olmaya çalışan herkesten allah razı olsun. gerçekten yaşlı gözlerle okuyorum yazdıklarınızı.

    kaç doktora gittiysek yapılabilecek bir şey kalmadığını, sadece palyatif desteklerle devam edebileceğimizi söylediler. ben hemşireyim. durumun ciddiyetinin de farkındayım ama bir gecede oksijen düzeyinde % 27'lik bir azalmanın sadece kalp yetmezliği ve sarkoidozdan kaynaklandığına inanamıyorum.

    akciğer nakli çare olur belki diye başkent hastanesine danıştım. yaşı itibariyle annemin akciğer nakli sırasına alınmayacağını biliyorum. annemle kan grubum uyuyor. dokularımız da uyarsa kendi akciğerimden vermek istedim ama türkiye'de henüz canlı vericiden akciğer nakli yapılmıyormuş. artık ne yapabileceğimi bilmiyorum.

    kullandığı ilaçlar:
    diltizem 1x 120 mg
    digoksin 1x1 tablet haftada 5 gün
    coumadin 1x 2,5 mg
    lansor 1x 15 mg
    lasix tablet haftada 2 gün
    cozaar 1 x 50 mg

    edit: son kan tetkikleri
    kan tetkikleri 1
    kan tetkikleri 2
    kan tetkikleri 3
    kan tetkikleri 4

    bilinç bulanıklığı, nörolojik defisiti yok. inr ve hemogram tahlillerini üstte ekledim.

    iletişim bilgilerim şu şekilde:
    e-mail: y.eskigulek@gmail.com

  • memur mesaisi (taslak)

    8:30-10:00 kahvaltı ve dedikodu (geç gelinirse başlama saati değişebilir)
    10:00-10:30 gazete- internet
    10:30-11:00 günlük evraklarla ilgilenme
    11:00-11:30 mola
    11:30-12:00 öğle yemeği değerlendirmesi
    12:00-14:00 öğle yemeği (normal ara 12:30-13:30)
    14:00-15:00 ayşe hanımla ahmet beyi çekiştirme, duruma göre diziler de olabilir
    15:00-15:30 günlük evraklar
    15:30-16:00 kahve-fal
    16:00-17:00 akşam ne yemek yesek, çocukların okulu
    17:00 çıkış (mesai 17:30)

    hangi birini yasaklayacaksın dediğim durum. sorun sanki başka bir şey.

    mecburi edit: özel sektörde de durum faklı değil demişler. sanmıyorum aynı olsun büro çalışanları için belki biraz benziyordur.

    17:30 da biten mesai için 17:15 de servis kaldıran kurumlar gördüm ben. 8:45 de gittiğimde daha memurlar gelmedi diye içeri alınmadığım kurumlar, ki ben de aynı kurumun başka bir biriminde yöneticiydim.

    edit2: kendi mesaisini gönderen var. arkadaşlar size aşina değilim.

    edit3: bir şey işte @simgeselkedi

  • muhtemelen defalarca söylenmiştir ama yine de biraz detaylı olarak açıklayayım: the office'in amerikan versiyonunun ilk sezonu size tırt geliyorsa bunu görmezden gelmenizi tavsiye ederim çünkü ilk sezon tamamen ingiliz versiyonundan uyarlamadır.

    michael scott'ın ingiliz karşılığı olan david brent'i oynayan ricky gervais; işinde kötü olan, çalışanlarına da kötü davranan, başkasının yerine utanma isteği doğuracak espriler ve hareketler yapan birini çok iyi canlandırmış olsa da nedense bu konseptteki bir insanı ya steve carell iyi oynayamadı ya da bir ingiliz üzerinde doğal duran bu rol bir amerikalı üzerinde eğreti durdu.

    neyse dizinin berbat geçen ilk sezonunun ardından steve carell, the 40 year old virgin filmi ile sempatik bir salağı çok iyi oynadığı için ve film de amerikada o dönemde iyi anlamda patladığı için dizinin yazarlarından olan greg daniels, michael scott'ı da ikinci sezonda uyuz olunan bir tipten sempatik bir salağa dönüştürme kararı alıyor. ki bu kararına diğer senaristler karşı çıksa da son söz greg abimizde olduğu için diğerleri de paşa paşa bu karara uymak zorunda kalmışlar.

    işte bu karar sayesinde the office'i ilk kez izleyen çoğu kişi "ilk sezonu izledim ama beğenmedim" diyerek diziyi bırakıp bir efsaneden mahrum kalıyor. birinci sezonda diziyi bırakan birilerine denk geldiğinizde onlara şefkat gösterin.

    edit: "ilk sezonu izlemeden ikinci sezona başlayayım mı?" gibilerinden neredeyse yirmiden fazla mesaj aldım. 1 bölümü 20 dakika olan 6 bölümlük ilk sezonu izleyemeyecek kadar vaktiniz değerliyse zaten hiç başlamayın. anime fillerı izlemiyorsunuz sonuçta, size "bu bölümleri atlayın" diyecek halimiz yok. bu yüzden artık "ilk sezonu izlemesem olar mığ?" gibilerinden komik sorular sormayın, tşk. kaldı ki ilk sezon da iyidir ama dizinin reyting olarak istenen seviyeye gelmediği ve neredeyse iptal aşamasına gelindiği için "berbat" ve "tırt" terimlerini kullandım.

  • ön edit: debe ve güzel mesajlarınız için teşekkür ederim. en sevdiğim grup hakkında yazdığım bir entry ile debeye girmekten gurur duydum. sağ olun, var olun...
    _______________________________________

    17 yıl önce bugün.

    öncesinde, grup ölüm kalım savaşı veriyordu. basçıları jason newsted gruptan ayrılmış, bunun üzerine grup içi (özellikle lars ve james arasında) tartışmalar ciddi boyut kazanmıştı. james hetfield'ın tekrar alkol sorunu yaşayıp uzun bir rehabilitasyon sürecine girmesi, yeni albüm hazırlıklarını da bir süre askıya almalarına sebep olmuştu.

    "grup dağılacak mı?" dedikoduları etrafta dolaşırken, james aylar sonra alkol sorununu aşmış bir şekilde çıkagelmiş ve grup albüm kayıtları için start vermişti. stüdyo kayıtlarında bas gitarı aynı zamanda yapımcıları olan bob rock çalmıştır. (ki kendisi sonradan gruba dahil olma arzusunu açıkça dile getirecektir. ama grup üyeleri bu fikre hiç de sıcak bakmayacaklardır.)

    kayıtlar tamamlanır. albüm piyasaya sürülmeye hazırdır. tek eksik olan, yeni bir basçı bulmak... birçok aday denenir ve nihayetinde, tarzıyla gruba yeni bir hava katacağını düşündükleri, oldukça da yetenekli buldukları robert trujillo gruba dahil olur. kendisi ayrıca ozzy osbourne'un da basçılığını yapmıştır.

    albümün çıkışı yaklaşırken grup bir telefon alır. kendileri için mtv icon programı düşünülmüştür. birçok ünlü isim ve grup sahneye çıkıp metallica şarkıları çalacaktır grubu onore etmek için. (limp bizkit ve korn performansları oldukça iyidir bu programda.) programın sonlarında ise metallica sahneye çıkıp tabiri caizse "döktürecektir". bu hem yeni basçılarını tanıtmak hem de yeni albümlerinin reklamını yapmak için bulunmaz bir fırsattır.

    ve 17 yıl önce bugün, st anger albümü piyasaya çıkar.

    metallica'nın süregelen tarzından oldukça uzaktır bu albüm. modern müziğe ayak uydurma amacıyla şarkılarda solo bile bulundurmamışlardır. davul ritimleri ve gitar riff'leri de önceki albümlerine göre oldukça sıradışıdır ve kişisel yorumum, kulak tırmalayıcıdır.

    nitekim, albüm birçokları tarafından beğenilmez. daha öncesinde internetten indirdikleri müzikleri sebebiyle insanlara ve napster'a açmış olduğu dava yüzünden birçok hayranının tepkisine yol açmış ve kimisini de kaybetmiş grup, üstüne bir de iyi bir albümle dönememiştir. bütün bunlara rağmen hiç de azımsanmayacak bir satış rakamına ulaşabilmişlerdir.

    evet, bu albüm (kendilerinin de itiraf ettiği üzere) metallica'nın en kötü albümü. ama bir yerde, metallica'nın en önemli albümüdür. kendilerini uçurumdan kurtarmış ve bambaşka bir başlangıca hazırlamıştır. yani bir nevi "iyileşme süreci albümü" diyebiliriz buna.

    ayrıca böyle bir fiyaskonun, seneler sonra gelecek death magnetic albümlerinin efsanevi olmasında da payı büyüktür.

    metallica'nın o dönemlerinin anlatıldığı güzel bir belgesel olan metallica some kind of monster'ı izlemenizi de ayrıca tavsiye ederim.

  • atatürk, o atamız dediğiniz osmanlı'ya sözde darbe yapıp cumhuriyeti kurduğunda;

    -nüfus 13 milyon.
    -11 milyon kişi köyde yaşıyor.
    -40 bin köy var.
    -37 bin köyde okul yok.
    -koskoca memlekette postahane yok.
    -30 bin köyde cami yok.
    -traktör sayısı sıfır.
    -biçer döver sayısı sıfır.
    -ayçiçeği, şeker üretimi yok, un ve pirinç ithal ediliyor.
    -koskoca melekette sulanabilen arazi 500 hektar.
    -5000 köyde veba var.
    -1 milyon kişi frengi.
    -2 milyon kişi sıtma.
    -ülke çapında verem, tifo salgını var.
    -bebek ölüm oranı %40.
    -anne ölüm orasnı %18.
    -ortalama ömür 40.
    -koskoca memlekette sadece 337 doktor var.
    -koskoca memlekette sadece 60 tane eczacı var, 52 tanesi yabancı.
    -diş hekimi sayısı sıfır.
    -koskoca memlekette4 tane hemşire var.
    -136 tane ebe var.
    -limanlar ve madenler yabancıların ellerinde.
    -toplam sermayenin yalnızca %15'i bize ait.
    -osmanlı'dan kalan sadece 4 fabrika var.
    -10 kişiden fazla işçi çalıştıran 280 işletme var, 207 tanesi yabancıların.
    -elektrik yalnızca 3 şehirde var.
    -1490 tanecik otomobil var.
    -eşit eğitim hakkı yok, kadın insandan sayılmıyor, kadının meslek edinme, boşanma, seçme, seçilme, velayet, miras hakkı yok.
    -memleketteki tüm arkeolojik eserler padişah hediyesi olarak avrupa'ya gönderiliyor.
    -matbanın icadından 1923'e kadar basılan kitap sayısı yalnızca 417. avrupa'da basılan kitap sayısı ise 2,5 milyon.
    -erkeklerin %7'si, kadınların %4'ü okuma yazma biliyor.
    -okul yaşına gelen 4 çocuktan 3'ü okula gidemiyor.
    -lisede okuyan kayıtlı kız öğrenci sayısı 230.
    -öğretmenlerin 3'te 1'inin öğretmenlik kaydı yok.
    -sadece 1 tane üniversite var.
    -medreselerde türkçe yasak.

    hani diyorum, atatürkçü kesimin osmanlı'yı atası saymamasının sebepleri bunlar olabilir mi?

  • bugün öğle saatlerinde taksim istavrit cafede arka masamda oturan ve konuşmalarından suser olduklarını anladığım iki kız arkadaş arasında geçen konuşma;

    +msn de engellemiştim ama bu sefer sözlükten msj attı görüşelim diye tutturdu.
    -ee görüştünüz mü?
    +cumartesi günü görüştük,sonra ertesi gün msj attı canım görüşmek istemediği için bahane buldum çıkamıyorum dedim.
    -bir elektirik olmamamış anlaşılan.
    +ya o benden etkilendi ama benden etkilenince ben etkilenmedim bu sefer.
    .....

    tabi sözlük lafı geçtiği için arka masada pür dikkat dinlemeye çalışan ben belli zaman sonra yanımdaki arkadaşlar tarafından uyarılınca devamını öğrenemedim.
    ama burdan seslenmek istiyorum;
    cumartesi günü sözlükten tanışıp buluşan arkadaş,kız üstüne düşülmesinden hoşlanmıyor anladığım kadarıyla.ayrıca msnden engellemiş.ben yinede üstüme düşenip yapıp söylemek istedim.

    krizkris
    eksisözlük istihbarat servisi

  • okula valinin gelmesi, ardindan bahcede bulunan kucuk havuzu gostererek
    vali amca: "mudur bey buradaki baliklar ne oldu" demesi uzerine
    mudur amca: "sayin valim o baliklarin hepsi boguldu" demesiyle okul ogrencilerinin cogunun, vali korumalarinin yere yatmasi...

  • türkiye'de yeni platformların kurulmasıyla farklı farklı diziler üretilmeye başlansa da türler pek genişlemedi. şimdiye kadar iyisiyle kötüsüyle polisiye diziler izledik genelde. netflix ise ilginç bir şekilde fantastik türde işler üretmeyi tercih etti. bu hayli cesur bir girişim bence. çünkü fantastik bir hikaye yazıp bunu mantık sınırları içinde tutmak yazarlar için hayli zor bir iştir. türkiye'de ise bilindiği üzere fantastik edebiyat üzerine çalışan pek fazla yazar yok maalesef. bu yüzden hakan ve atiye'nin yazımı hayli riskliydi. hakan, bildiğiniz üzere bu alanda başarısız oldu zaten. atiye'nin nasıl olduğu ise benim için bir merak konusuydu.

    incelemeye başlamadan önce şunu söyleyeyim: bu diziyi yurt dışında yapılan fantastik ya da bilim kurgu diziler ile karşılaştırmak biraz haksızlık olur. çünkü örnek vermek gerekirse westworld dizisinin bir bölümü 9 milyon dolara mal ediliyordu. bir sezonu ise 100 milyon dolar civarı olduğu açıklanmıştı daha önce. evet, para her şey demek değil ama sağlam bir dizi yapmak istiyorsanız bütçenin olmaması elinizden çok şey alır.

    ikinci olarak da şunu söyleyeyim: diziler ya da filmler aslında bir kültürün son örnekleridir. yani önce edebiyatın, müziğin, tiyatronun ve resim sanatının gelişmesi gerekir ki bunların bir araya geldiği sinema belli bir kalitenin üzerinde olsun. mesela yurt dışında çok iyi bilim kurgu filmleri yapabiliyorlar çünkü kolektif kültürlerinin içinde jules verne, arthur c. clarke, isaac asimov gibi pek çok başarılı yazar var. ya da fantastik türde çok iyi işler yapabiliyorlar çünkü j.r.r. tolkien, robert jordan, ursula k. le guin gibi yazarlar var. film müziği konusunda mesela çok başarılılar çünkü j.s. bach, beethoven gibi insanlar var kültürlerinde. görsel kompozisyon kurmak da aynı şekilde. başarılılar çünkü ışığı ve kompozisyonu caravaggio'dan öğreniyorlar. ayrıca mesele sadece bu insanların isimlerini bilmek ve yaptıkları işleri tanımak değil. bunları uygulayabilecek pratiğe de sahipler.

    bu iki nedenden ötürü atiye dizisini farklı şekilde değerlendirmeye karar verdim ve kafamda dört kriter belirledim. çünkü bunları yapılabilir ve yapılması gerekli olan şeyler olarak düşündüm. peki nedir bu kriterler? hikayenin temelleri (lore), akıcılık, diyaloglar ve oyunculuk. şimdi bu kriterler ile diziyi değerlendirmeye başlayalım.

    --- spoiler ---

    öncelikle lore ile başlayalım. çünkü bence fantastik bir dizide olması gereken en önemli şey başarılı bir lore yazımıdır. lore nedir? lore, hikayenin geçmişini oluşturan, olaylar ilk başladığında yaşanan anlatılar bütünüdür. örneğin yüzüklerin efendisi kitapları için (bütün evreni kast etmiyorum sadece üç kitap olarak düşünün) isildur'un, sauron'dan yüzüğü alması bir lore örneğidir. geçmişte olmuştur, bir takım olayları açıklar ve şimdiyi etkiler.

    lore yazarken eğer çalıştığınız evren bu dizideki gibi gerçek dünyaya yakınsıyorsa işiniz biraz daha kolaylaşır. çünkü gerçeği alıp yorumlama şansınız olur. ancak bu yorumlama işini öyle tutarlı yapmalısınız ki izleyici ya da okuyucu önlerine koyduğunuz spekülatif hikayeye inansın. mesela her ne kadar edebi yönü çok kuvvetli olmasa da dan brown, the da vinci code kitabında bunu hakkıyla yapmıştır. kutsal kase, son akşam yemeği, isaac newton'un hayatı gibi şeyleri alıp bir takım tartışmalı tezler ile bir araya getirmiş ve kitaptaki leigh teabing'in anlatımıyla öyle bir mantık kurmuş ki zamanında insanlar louvre'a gidip meryem'in mezarını görmeye çalışmışlar.

    bu dizide de bunu anadolu'daki şifacılar, şahmeran hikayesi, süryanice, sirius yıldızı gibi şeyler üzerinden kurmuşlar. aslında bu kadar malzeme iyi bir lore yazmanız için yeterli ancak dizide böyle bir şeye hiç kalkışmamışlar. bir yığın konu var ancak bunların hiçbirinin bağını öğrenemedik şimdiye kadar. burada yazım olarak farklı bir teknik denediler sanırım. çünkü daha önce hakan muhafız'da ölümsüzler, hançerler gibi şeyleri açıklamaya çalışıp başarısız olmuşlardı. bu dizide ise ögeleri verip her şeyi gizem perdesi arkasında tuttukları için bir açıklama yapmalarına gerek de kalmamış şimdilik. yani ortada mantıklı bir lore olmasa da dizi tıkanmıyor burada. ancak tabi bu daha birinci sezon. dizi bittiğinde lore bir yere bağlanamazsa yazım anlamında büyük başarısızlığa uğrar.

    dizi akıyor dedik. peki nasıl akıyor? atiye'de merak duygusunu canlı tutacak bir sürü konu yazmışlar. sürekli bir şeyleri merak ediyorsunuz ve karakterler sürekli bir şeyleri araştırıyor. daha öncesinde henüz 45 dakika dizi yazmaya alışamadı senaristler demiştim ama atiye'de o 45 dakika içinde tempoyu düzgün bir şekilde ayarlamışlar. nefes alınması gereken yerde aile içinde geçen diyaloglar ve atiye-erhan anları koymuşlar. geri kalan kısımda ise dediğim gibi sürekli ilginizi çekecek bir soru var ekranda.

    bu konuya bir örnek verelim. mesela ilk bölüme bakabiliriz bunun için. burada tek bir bölüm içinde senaryo size ardı ardına üç tane soru sordurmayı başarmış. atiye nasıl kendi cenazesine gidiyor? atiye'nin çizdiği sembol nasıl göbeklitepe'de çıkıyor? o yaşlı kadın kimdir ve neden atiye'yi takip ediyor? ki bunlar izleyicinin diziye devam etmesi için yeterli sorular.

    daha sonra bölümler ilerledikçe bazı soruların yanıtları bulunurken yeni sorular ortaya çıkıyor. bazı cevaplar da karakterlerin neden böyle yazıldığını açıklayıp hikayeye derinlik katıyor. örneğin dizideki anne karakteri gördüğünüz üzere tam bir ruh emici. bütün enerjinizi çekiyor göründüğü her anda. ancak daha sonra kendi annesi nedeniyle kız kardeşini ve babasını kaybettiğini öğreniyoruz. bu onun itici bir karakter olduğu gerçeğini değiştirmiyor ancak en azından sırf gerilim olsun diye yazılmamış bir karakter olduğunu anlıyoruz.

    anne karakteri demişken dizideki diyaloglardan da bahsedelim. öncelikle diyalog ve karakter yaratma kısmında atiye ve cansu karakterleri için başarılı diyebilirim diziye. mesela cansu'nun özel bir üniversitenin moda tasarım bölümünde okuduğunu, atiye'nin de türkiye'de okuduktan sonra başarısız olacağını anlayınca yurt dışına gidip orada 2 - 3 aylık bir atölyeye katıldığını ve ardından istanbul'a dönerek post-modern ressamcılık oynamaya başladığını tavırlarından ve diyaloglarından anlayabiliyorsunuz. yani yazım, uygulama, konuşma tarzı ve karakterler tam bir uyum içerisinde.

    ancak bu başarı sadece günlük hayat hakkında yapılan konuşmalarda geçerli. fantastik herhangi bir konunun konuşulduğu her an sahneden yapaylık akıyor maalesef. çünkü bunu yazmak "hadi kalk sana yiyecek bir şeyler hazırladım." yazmak kadar kolay bir iş değil. öncelikle detaylı çalışmalısınız ve söylediğiniz her şeyin klişeden uzak olması lazım. mesela atiye'ye ilk bölümde erhan'a "bilmiyorum burada olmam gerektiğini hissediyorum." dedirtirseniz yapacak bir açıklama bulamadılar ama iki karakteri de tanıştırmaları gerekiyordu o yüzden bu şekilde geçiştirdiler diye düşünür izleyici. bu alanda bir tek meral çetinkaya inandırıcı ki o da tamamen oyuncunun ve üzerindeki auranın başarısı, yoksa atiye'ye sembolün anlamı sorulunca "sanki hepimizin bildiği şeylerin ötesinde saklı bir bilgiyi temsil ediyor." dediği kısımda hakan'da olduğu gibi ingilizce yazıp türkçe'ye mi çevrilmiş bu diyalog diye şüphelendim yine.

    diyaloglar tabi ki kendi kendilerine gelmiyorlar. onları hayata geçiren bir de oyuncular var. meral çetinkaya'dan daha önce bahsettiğime göre dizide dikkat çeken diğer üç oyuncudan bahsedebiliriz. bunlardan ilki tabi ki beren saat. kendisi bir çok izleyici tarafından eleştirildi. ancak ben oyunculuğunu kötü buldum diyemem. ki normalde bir oyuncunun gerçek olmadığını bildiği bir şeyi oynaması çok zordur. mesela mağara sahnesinde gerçekten geçmişiyle karşılaşıyor gibi görünmesi gerekir. ki ben oyunculuğunu burada ikna edici buldum. daha iyisi olabilir miydi? tabi ki. ancak dizinin anlatımına zarar veren bir durum da yok burada.

    üzerine konuşacağımız ikinci oyuncu da metin akdülger. ben kendisiyle yine bir internet dizisi olan şahsiyet ile tanışmıştım. bu dizide de yer almasından kariyerinde farklı işler arayan bir insan olduğunu anlayabiliyoruz. burada zengin ancak babasının gölgesinde kalan, histerik ve kendi içinde zaafları olan ozan'ı da başarıyla canlandırdığına inanıyorum.

    karakter olarak benim için en dikkat çekici olan ise tim seyfi'nin canlandırdığı serdar oldu. çünkü dediğim gibi dizi pek günlük yaşamın içinde değil, farklı bir dünyada geçiyor sanki. sergiler, tokyo'dan gelen insanlar, düğünün planlandığı o devasa mekan falan. ki görselleştirebiliyorlarsa eğer dizinin evrenini bu şekilde tercih edebilirler problem yok. bu gerçek olmayan dünyaya ise en uygun karakter serdar. konuşma tarzındaki ahenk, bahsettiği konulardaki zenginlik algısı ve çok kendine has oluşuyla dikkat çekici bir karakter olmuş. buradan oyuncuyu da tebrik ediyorum. çünkü bir oyuncunun o cızırdayan ekran karşısında ciddi kalabilmesi zor bir iş. tim seyfi ise bu işin altından kalkmış. hatta biraz da matrix'deki merovingian havası aldım kendisinden. bu yüzden umarım ikinci sezonda kendisini daha fazla görürüz.

    --- spoiler ---

    sonuç olarak dizi elindeki malzemeyi çok düzgün işleyemedi belki, diyaloglar da başarısız diyebiliriz. ancak bunlar daha çok erken adımlar. o yüzden dizinin merak duygusunu izleyiciye aktarabilmesi ve hakan muhafız kadar tıkanmaması benim için yeterli oldu diyebilirim. ki birinci sezon yine çok merak uyandıran bir yerde bitti. her ne kadar dizinin senaryosu dağınık görünse de finalde buraya ulaşmaları da teknik anlamda bir başarı sayılır bence. o yüzden beklentiyi hollywood seviyesine çıkarmazsak eğer keyifli vakit geçirmelik bir dizi olmuş diyebilirim.

    bir de son notum var. normalde yaratıcı işler yapan yazarlar, yönetmenler, oyuncular sonunda bir şeyleri feda edeceklerini, gerekirse akıl sağlıklarını riske atacaklarını bilirler. ve geneli de bunu bilerek çalışır. mesela hemingway, zweig, dostoyevski, woolf gibi pek çok yazar, zihinsel durumlarını bilmelerine rağmen üretmeye devam etmiştir. aynı şekilde oyuncular da metot oyunculuğunun zararlarını bilmelerine rağmen üst seviye performansa ulaşmak için bu teknikleri kullanmıştır. ancak sinemada yapılan iş çok geniştir ve sette bulunan herkesten aynı fedakarlığı bekleyemezsiniz. çünkü orada bulunan kimi insanlar gerçekten emekçidir ve işini düzgün bir şekilde yapma peşindedir. bu dizinin setinde yaşadığı kaza nedeniyle hayatını kaybeden hasan karatay da bu emekçilere örnek gösterilebilir. bu yüzden yaratıcı insanların risk almasına müsaade etsek de setlerde hasan karatay'ın başına gelen gibi kazaların yaşanma riskini en aza indirmeye çalışmak gerekir. bu da ancak iş güvenliği, eğitim ve denetim ile sağlanabilir. üretilen diziler dünya çapında yayınlanırken çalışma şartlarının da bütün set çalışanları için dünya standartlarına getirilmesi gerekir. umarım setlerde herkesin güvenle çalıştığı, dünya standardında dizileri izlediğimiz günler de gelir.

  • işe toplu taşıma ile 15 dakikada gittiğim için hissetmediğim trafiktir.
    ofis penceremden bakarak e-5 kozyatağı civarının tamamen durduğunu söyleyebilirim.

    sırf trafik nedeni ile daha az ücret aldığım bir işe geçtim, her gün 3 saat yerine 30 dakikayı trafikte geçirme lüksünü satın aldım kendime.

    geri kalan arkadaşlara sabır dilerim.

  • arabalarda emniyet kemeri takmak zorunluyken millet otobüste ayakta gidiyor işte ben bunu anlamıyorum.

  • 1 mayıs 1960’ta, amerika birleşik devletleri’nin, sscb’den gizlemeye çalıştığı casusluk çabalarını büyük bir utanca neden oldu. bir amerika u-2 casus uçağı sovyet hava sahasında düşürüldü. 1957’de abd, u-2 casus uçaklarını sovyet hava sahasına göndermek için pakistan’da gizli bir istihbarat tesisi kurmuş ve casus uçağını gizlice sovyet topraklarına göndermişti.

    haber yayınlandığında, amerika birleşik devletleri başlangıçta u-2’nin türkiye’nin kuzeyinde kaybolan bir nasa uçağı olduğunu iddia ederek olayı örtbas etmeye çalıştı. ancak sovyetler, kayıp u-2, pilot francis gary powers ve casus uçağın çektiği sovyet üslerinin fotoğraflarını ortaya koyduktan sonra, başkan eisenhower sonunda hatayı kabul etmek zorunda kaldı.

    bu hatanın sonucunda abd ile sovyetler birliği arasındaki ilişkiler hızla bozuldu ve daha sonra amerika birleşik devletleri, sovyetler birliği, fransa ve birleşik krallık arasındaki dört güç zirvesi’ni mahvetti. nikita kruşçev, abd’nin eylemlerini sert bir şekilde eleştirdi ve casusluğu güvensizlik ve saldırganlık olarak kınadı. daha sonra başkan eisenhower'ın o yılın ilerleyen zamanlarında sovyetler birliği'ni ziyaret etmesi için yaptığı önceki davetini iptal etti. powers, sscb’de yargılandı ve sonunda 1957’de fbi tarafından brooklyn’de tutuklanan kgb ajanı rudolf abel ile takas edildi. bu olay, 2015 yapımı steven spielberg filmi olan bridge of spies da anlatılmaktadır.

    paylaşacağım konuşmalar, u-2 olayını duyduklarında yaşadıkları şok ve hayal kırıklığını ve olayı örtbas etmek için hemen sonrasında yapılan eylemleri anlatmaktadır. c. douglas dillon, 1957-1961 yılları arasında ekonomik işlerden sorumlu yardımcı sekreter olarak görev yapmış. olaya yol açan ayrıntıları ve başkan eisenhower’ın verdiği yanıtı anlatmaktadır. kendisiyle nisan 1987’de robert d. shulzinger tarafından röportaj yapılmıştır.

    william rountree, 1959-1962 yılları arasında pakistan büyükelçisi olarak görev yapmıştır. u-2 olayını, uçağın kalktığı yer olan pakistan’daki konumunu anlatmaktadır. kendisiyle aralık 1989’da başlayan arthur l. lowrie tarafından röportaj yapılmıştır. john d. scanlan, 1958-1960 yılları arasında moskova’da genel hizmetler memuru olarak görev yapmış ve kruşçev’e verilmek üzere hazırlanan hediyeyi teslim etmedeki zorlukları anlatmaktadır. nisan 1996'dan itibaren charles stuart kennedy ile de röportaj yapmıştır.

    amerika'nın pakistan'ı, bu uçuşların hava gözlemi amacıyla yapıldığını söyleyerek u-2 uçuşlarına izin vermesini nasıl ikna ettiğini ve nikita kruşçev ile ilgili diğer anlarını açıklıyor.

    douglas dillon, ekonomik işlerden sorumlu müsteşar yardımcısı, 1957-1961

    dillon: bakan vekili iken ortaya çıkan ve bizi ya da abd hükümetini zaferle örtecek hiçbir şey olmayan heyecan verici bir zaman, u-2 olayıydı.görsel bu çok ilginç geçen gün bu konuda hiç anlamadığımız unsurla ilgili bazı ek bilgiler öğrendim. bakan (christian) herter o sırada türkiye’de bir nato toplantısında bulunuyordu.

    bu u-2 görevi her zaman olduğu gibi başkan tarafından onaylandı. onaylar, başkan yardımcısı seviyesindekiler ve dışişleri bakanı da dahil olmak üzere çok sınırlı bir grup tarafından geçti, bu yüzden bu işin zamanlamasının farkındaydım. nisan'ın başlarında uçmak istemişlerdi. rusların kıtalararası balistik füzelerini (ıcbm) nereye yerleştirdiklerini bulmaya çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorlardı, çünkü bu füzeleri yeni geliştirmeye başlamışlardı. gerçekte düşündüğümüzden daha fazlasının olduğunu sanıyorduk

    kışın bulutların örtüsüyle bu tür görevleri gerçekleştiremezsiniz. bulutlardan hiçbir şey görünmez. cia, eğer bir daha görev yapabilirlerse, bu füzelerin olduğunu düşündükleri bölgenin üzerinden uçacaklarını düşünüyordu. ancak hava koşulları kötüleşmeye devam etti ve görev sürekli olarak ertelendi.

    sonunda, başkan'ın belirlediği son gündü. "bu tarihten öteye gidemeyiz. eğer bu tarihe kadar uçamazsak, iş burada biter." o gün uçuş gerçekleşti. herter o sırada türkiye'de bir nato toplantısına gitmişti. sanırım bir perşembe sabahıydı. genellikle nsc toplantıları yapılan zamanlardı. "dağ" diye adlandırdıkları bir yerde tatbikat yapıyorduk, yanılmıyorsam, bu yer başkan ve çeşitli insanların atom saldırısı durumunda gidebileceği korunan bir yerdi.

    o günlerde hala ondan kaçabileceği düşünülüyordu. virginia'da, blue ridge bölgesinde bir yerdeydi. hepimiz helikopterle oraya gittik ve nsc toplantısını orada gerçekleşti.

    telefonda aldığımız haber, uçağın kayıp olduğu ve düşürüldüğü tahmin edildiği yönündeydi. uçağı radarla takip ediyorduk. nerede olduğunu ve onun düştüğünü biliyorduk. sadece dönmeye başlamış ve irtifayı kaybetmeye başlamıştı, sonunda kayboldu. bu yüzden ne yapacağımızı bilmiyorduk.

    başkan bana (cia direktörü) allen dulles ile çalışmamı söyledi. nsc toplantısından sonra buluşmamız gerekiyordu. bir tür açıklama yapmalıydık. ofislerimize ancak 11:30 civarında dönebildik. başkan, bu konuda sadece dışişleri bakanlığı'ndan başka kimsenin konuşmamasını söylemişti.

    telefonda allen dulles ile bir açıklama hazırlamakla meşguldüm ki birdenbire linc white, dışişleri bakanlığı'ndaki basın ilişkileri sorumlusu, odama girdi ve elindeki bir parça kağıdı bana uzattı. bu, nasa'nın yeni açıkladığına dair bir bant mesajıydı ve türkiye açıklarında kaybolmuş ve görünüşe göre düşmüş bir uçağın kaybolduğunu bildiriyordu. görsel

    bu durum hiç hoşumuza gitmedi çünkü bu üstü örtülü hikaye daha önceden hazırlanmıştı ve açıkça yanlıştı, çünkü biz uçağın rusya'daki smolensk yakınlarında, nasa tarafından belirtilen bölgeden bin mil veya daha fazla uzaktaki bir yere düştüğünü biliyorduk. bunun nasıl olduğunu anlayamadık, ama kendimizi bundan çekip çıkarmanız gerekiyordu.

    biz sadece oldukça zor bir açıklama yayınladık. tüm detayları hatırlamıyorum. ancak beyaz saray'ın bir hatası olduğunu asla söyleyemezsiniz.

    her zaman sorumluluğun (beyaz saray basın sekreteri james) hagerty'ye ait olduğunu düşünürdüm. çünkü başkan "dağdan" ayrıldığında yanındaki ve o gün beyaz saray'a dönecek olan (başkan eisenhower'ın personel sekreteri ve savunma ilişkileri görevlisi) andy goodpaster'a söylemişti. andy goodpaster, devletin bu konudaki tüm tanıtımla ilgileneceğini bildirmesi gerektiğini söylemişti.

    hagerty'nin goodpaster'ı geçersiz kıldığını sanıyordum ki bunu da yapabilirdi.

    diğer günlerden birinde goodpaster'ı gördüm ve ona sordum. u-2 raporları hakkında hiç anlamadığım bir şey olmadığını ve ona o zaman ne olduğunu sormam gerektiğini söyledim. "korkunçtu" dedi.

    "beyaz saray'a geri döndüm ve başkan'ın ne söylediğini hagerty'ye ilettim, ve o, örtülü hikayeyi takip etmemiz gerektiğini ve muhabirleri nasa'ya göndermemiz gerektiğini söyledi. tüm soruşturmaları nasa'ya yönlendirmemiz gerektiğini belirtti." tabii ki, nasa'ya vardıklarında, onlara önceden hazırlanmış bu sahte örtülü hikaye verilecekti.

    goodpaster, hagerty ile birlikte başkan'ı görmeye gitti, ve bir nedenle başkan fikrini değiştirdi ve hagerty ile aynı fikirde oldu. hagerty, neden böyle olduğunu açıkladı ve başkan "tamam, devam et" dedi. ne ben ne de allen dulles bu karardan hiç haberdar edilmedik. işte olan buydu. eminim başkan, örtülü hikayesinin ne tür sorunlara yol açacağını fark etmemişti, görünüşe göre olan buydu.

    bu yüzden oradan devam etmek zorunda kaldık ve herter geri döndü, ve hala başkan'ın u-2 sorumluluğunu üstlenmemesi için onu ikna etmeye çalışıyorduk. dulles istifa etmeyi teklif etti ve sorumluluğun ona ait olduğunu söylemek istedi. dünyada casusluk işleri genellikle böyle yapılırdı ve paris'te bir zirve toplantısı yaklaşıyordu.

    hagerty, başkan'a, allen dulles'ın tüm suçu üstlenmesine izin vermemesi gerektiğini, çünkü başkan'ın hükümette neler olduğunu bilmediği izlenimi yaratacağına ikna etti.

    o zamanlar neler olup bittiğini bilmediğini söyleyen birçok saldırı olmuştu ama elbette bu yanlıştı, çünkü biliyordu. bu yüzden hagerty argümanıyla, dışişleri bakanlığı'nın ve diğer herkesin tavsiyelerine aykırı olarak, suçu kabul etmesi gerektiğine ikna oldu. sonunda paris konferansına olay bomba gibi düşmüştü.

    ruslar bunu kabul edemezlerdi görünüşe göre bunu unutmaya hazırdılar, başkan şöyle derse devam etmeyi kabul ettiler: “korkunç, özür dilerim. bilmiyordum

    biz (pilot francis gary powers'ın kendini öldürdüğünü) hiç düşünmedik, ama öldürmesi gerektiğini biliyorduk.

    soru: ayrıca uçağın yok edilebileceği de varsayılıyordu bu doğru mu?

    dillon: evet, bu başka bir şey her ikisine de inanmak zorundaydık. biz bunu tahmin etmedik. muhtemelen şansının hayatta olduğundan bile daha az olduğunu düşündük ve eğer hayatta olsaydı, bu kadar çok konuşacak kadar iyi durumda olmazdı.

    soru: eisenhower'ın paris'teki zirveyi korumak için farklı bir şekilde yapabileceği veya yapması gereken bir şey olduğunu düşünüyor musunuz?

    dillon: eğer suçu kendisi kabul etmemiş olsaydı, kişisel olarak, bu oldukça fark yaratabilirdi. ne kadar, bilmiyorum. söylemesi zor. (1953-59 yılları arasında dışişleri bakanı) foster dulles'ın her zaman dış işleri yürüttüğünü söyleyenler vardı ve çok sayıdaydılar. bu doğru değil. bu konuda birçok kişisel deneyimim var.

    eisenhower her zaman yetkiliydi. bu durumda, dışişleri bakanlığı'ndan aldığı tavsiye bu olmasına rağmen, sorumluluğu kabul ettiğinde bunun zirveyi mahvedeceğinin muhtemelen farkında değildi.

    william rountree, pakistan büyükelçisi, 1959-1962

    rountree: bu uçuşlar, ayub khan ile son derece özel ve gizli düzenlemeler dahilinde bir süre boyunca gerçekleştirildi. her bir uçuş öncesinde, böyle bir uçuşun gerçekleşmesi için onun özel onayını almak zorundaydım. ve gary powers'ın uçuşu aslında pakistan'dan gerçekleşti

    nisan ayının ortalarında bu uçuş için izin almam istendi ve cumhurbaşkanı ile konuşmak için karaçi'den rawalpindi'ye gittim. onun onayını washington'a ilettim.

    uçuş, hava ve diğer sorunlar nedeniyle birkaç gün gecikti ve nisan ayının sonlarına doğru gerçekleşti. uçuş gerçekleşmeden önce, ayub'un londra'da yapılacak olan birleşik krallık topluluğu toplantısına katılması planlanmıştı. aynı zamanda, danışmanlık amaçlı olarak washington'a döndüm. washington'ı, sanırım nisan'ın son günü terk ettim.

    londra'daki havaalanına vardığımda, cıa istasyon şefi'nin acilen beni görmek istediği söylendi. sabahın erken saatleriydi, hatırladığım kadarıyla saat 7 civarındaydı ve onu görmek için doğruca elçiliğe gittim.

    bana u-2 uçağının düştüğünü, ruslar tarafından buna dair herhangi bir açıklama yapılmadığını ve pilot gary powers'ın akıbetine dair bir bilgi olmadığını söyledi. durumun bilinen yönleriyle tamamen bilgilendirildim ve ardından ayub'un oteline gittim ve kahvaltı sırasında ona bilgi verdim.

    haberleri çok sakin bir şekilde karşıladı, ancak önceden anlaşılan örtülü hikayesine bağlı kalacağımızı umutla ifade etti. bu konuyu başkan eisenhower'a iletmemi istedi, bunu da hemen washington'a gönderdiğim bir telgrafla yaptım.

    hem ayub hem de ben pakistan'a döndük ve sovyetler tarafından herhangi bir duyuru yapılana kadar birçok gün geçti. tabii ki, geldiğinde büyük bir etki yarattı. ayub bu konuda aşırı derecede endişeli görünmedi, ancak pakistan, büyük oranda sovyet propaganda ve tehdide maruz kaldı. özellikle u-2'nin kalktığı peshawar'ı bombalama tehdidini hatırlayabilirsiniz.

    başkan eisenhower'ın sonunda olanları tam olarak kabul etme ve bunu kamu kaydı haline getirme kararı, ne kadar gereklilik arz etse de, ayub'u şaşırttı ve bu olay sovyetlerle başa çıkmayı zorlaştırdı, diyebilirim.

    john d. scanlan, moskova genel hizmetler görevlisi, 1958-1960

    scanlan: (u-2 olayı gerçekleştiğinde moskova'daydım.) gerçekten bizi şaşırttı. bu olay 1 mayıs'ta gerçekleşti. ünlü bir life magazine fotoğrafçısı, bir yıl kadar önce moskova'ya atanmıştı. kendisi ve sevimli eşi ile iki çocuğu, red square'e doğru bakan, national hotel'de bir süitte yaşıyorlardı. 1 mayıs için dairenin penceresinden geçit törenini izlemek üzere 21 kişilik bir grup insanı davet etti. adı carl mayden'di. gerçekten nazik bir insandı.

    biz de davet edilenler arasındaydık. davet edilen diğer kişiler, o sırada moskova'yı ziyaret eden clifton daniels ve eşi margaret truman ve birçok basın mensubu, max frankel diğerleri idi. davet edildiğimiz için şanslıydık. hepimiz bu şeyi izliyorduk. film çekiyordum. geçit töreninin başlangıcı yaklaşık bir saat ertelendi. fotoğraf makinemde teleskopik bir lens vardı, tareti olan eski 8 milimetrelik kameralardan biri. kızıl ordu'nun mareşali gelip kruşçev ve diğerlerine rapor verdiğinde bunu teleskopla (lenin'in) mozolesine odaklamıştım ve sanki bir tür hareketli sohbet içindeymiş gibi görünüyorlardı.

    ardından geçit töreni devam etti. ne olduğunu bilmiyorduk. cumartesi veya pazar gününe kadar öğrenemedik. birkaç gün sonra yüksek sovyetler'in bir toplantısı vardı. kruşçev, kürsüden u-2'nin düşürüldüğünü açıkladı. thompson da katıldı.

    o geri döndüğünde ben büyükelçilikteydim. çok öfkeliydi. thompson çok sakin, sessiz, çok iyi huylu bir kişiydi ve nadiren duygularını gösterirdi. ama o geri geldiğinde asansördeydim ve açıkça çok rahatsız görünüyordu. sonrasındaki toplantıda yanındaydım, ancak bana onu bu kadar rahatsız eden şeyin washington'ın ona haber vermemesi olduğu söyledi. bunu o toplantıda öğrendi. çok utanmıştı. daha sonra sovyetler tarafından çağrıldı ve isyan yasasını onlara okudu.

    eisenhower'ın ziyareti iptal edildi. güzel bir hazırlık ayı geçirmiştik. bir dizi etkinlik ve parti düzenlemiştik, bunlar arasında eisenhower'ın kruşçev'e hediyesi olacak güzel bir fiberglas motor teknesi de vardı ve üzerinde şöyle bir pirinç plaka vardı: "amerika birleşik devletleri başkanı dwight d. eisenhower tarafından, haziran ayında ziyaret etmesi vesilesiyle, sovyetler birliği yüksek sovyet başkanlık konseyi başkanı nikita sergeyeviç kruşçev'e."

    bu pirinç plaka üzerindeydi. daha sonra washington'dan talimatlar aldık ve bu pirinç levhayı çıkarmamızı ve diplomatik posta yoluyla geri göndermemizi istediler, çünkü bu pirinç levhayı taşımaktan utanmak istemediler.

    daha sonra tekneyi kulübemizde kullanmak istedik. kulübemizin yakınında güzel bir küçük nehir ve küçük bir yapay göl vardı. bize denildi ki, "hayır, tekneyi geri göndermelisiniz. tekne bulundurmak yine utanç verici olabilir." tekne branda altındaydı. onu hava yoluyla getirmiştik. bu yüzden geri göndermek zorunda kaldık. sanırım onu demiryoluyla geri gönderdik. ardından işler hızla soğumaya başladı ve turumuzun geri kalanında soğuk bir atmosfer hakim oldu.

    kaynak: link, link, link