hesabın var mı? giriş yap

  • karşısına geçip "kahrolsun pilates, yaşasın pilav-patates" demek istediğim eski model hanım.

  • twitter'ı daha etkili nasıl kullanabiliriz?

    mart 2022 verisine göre, 1,3 milyar hesabın olduğu ve günde ortalama 500 milyon tweet atılan bir ortamda, aranılan bilgiye ulaşmak gerçekten zahmetli ve yorucu olsa gerek.

    bu yüzden twitter'daki arama kutusunda bize spesifik olarak bir bölge, tarih, dil veya kullanıcı açısından arama yapabileceğimiz bazı formatlara ihtiyacımız var.

    başlamadan önce şu bilgileri de vermem gerekiyor.

    "araba" ve araba olarak iki ayrı şekilde arama yapabiliriz. tırnaklı şekilde arama yaparsak, karşımıza içinde araba geçen tweet'ler çıkar, tırnaksız şekilde arama yaparsak hesap isminde, kullanıcı adında alakalı ya da alakasız içinde araba geçen her şeyi gösterir. bu yüzden çoğu aramayı tırnaklı bir şekilde "araba" yapmanız daha verimli olacak.

    1) bölge bazlı arama yapabilme

    örneğin bir bölgede doğal afet oldu ve gelişmeleri takip etmek için o bölgeden atılan tweet'leri görmek istiyorsunuz. bunun için arama kısmına geocode ifadesini ekleyip o bölgenin enlemini, boylamını ve yarıçapını yazıp aratabilir ve atılan tweet'leri görebilirsiniz.

    *burada önemli olan atılan tweet'lerin bölgedeki yarıçapını iyi ayarlamak. mesela sel felaketi için 50km yeterliyken, deprem için yarıçapını minimum 150km olarak ayarlamalısınız ki karşınıza daha iyi sonuçlar çıksın.

    örneğin muğla ilini ele alalım;

    enlem: 37.24865
    boylam: 28.44357

    şablon: "deprem" geocode 37.24865,28.44357,150km

    yukarıdaki şablonu aratırsanız, muğla merkezinin ~150km yarıçapında, içinde deprem geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    püf noktası: arama ekranında "en son" yazan yere tıklarsanız anlık olarak atılan tüm tweet'ler birer birer ekranınıza düşer.

    *bir bölgenin, ilçenin veya köyün, enlem ve boylamını google earth üzerinden veya enlem ve boylamı gösteren herhangi bir harita uygulamasından/sitesinden öğrenebilirsiniz. eğer sonuç çıkmıyorsa muhtemelen yanlış enlem ve boylam girmişsiniz demektir.

    2) tarih bazlı arama yapabilme

    diyelim ki araştırmanız için spesifik bir tarihe ihtiyacınız var. örneğin 30 haziran 2021 - 1 temmuz 2021 arasında atılmış tweetleri görmeniz gerekiyor.

    bunun için arama yapacağınız kelimenin yanına bir boşluk bırakıp;

    until:yyyy-ay-gün (boşluk) since:yyyy-ay-gün formatını kullanmanız gerekiyor.

    until: bitiş tarihi
    since: başlangıç tarihi

    ancak bunu şablona uygun şekilde yazmanız gerekiyor. örnek olarak;

    şablon: "istanbul" until:2021-07-01 since:2021-06-30

    bu şekilde yazıp aratırsanız, 30 haziran - 1 temmuz 2021 tarihleri arasında, içinde istanbul geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    *eğer şablonda gösterdiğim istanbul'daki tırnakları kaldırırsanız, bu sefer kullanıcı adında ve hesap isminde istanbul kelimesi geçen kişileri de gösterir.

    3) dil bazlı arama yapabilme

    diyelim ki sadece ingilizce yazılan ama içerisinde istanbul geçen tweetlere ihtiyacınız var.

    bunun için arama kutusuna "istanbul" (tırnaklı şekilde) yazıp boşluk bırakıp, yanına "lang:en" yazarsanız (tırnaksız olarak), içerisinde istanbul geçen tüm ingilizce tweetleri görebilirsiniz.

    şablon: "istanbul" lang:en

    aşağıda farklı dil için arama yapabileceğiniz formatları bırakıyorum.

    lang:en - ingilizce
    lang:tr - türkçe
    lang:ru - rusça
    lang:de - almanca
    lang:fr - fransızca
    lang:es - ispanyolca
    lang:pl - lehçe

    4) kullanıcı bazlı arama yapma

    diyelim ki bir hesabın tweet'lerine bakmanız gerekiyor ancak bu hesabın tek tek inceleyemeyeceğiniz kadar fazla tweet'i olsun. (örneğin 5bin tweet) tek tek aşağıya inip geçmişte attığı tweet'lere bakmak yerine tarih bazlı aramayı kullanarak bu durumu kolaylaştırabilirsiniz.

    bu durumda arama kısmına from:kullaniciadi + boşluk + tarih formatını yazarak arama yaptığınızda, o kullanıcının belirlediğiniz tarihler arasında paylaştığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar karşınıza çıkar. böylece zamandan ve emekten tasarruf etmiş olursunuz.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11

    bu şablona göre kullanıcının 11 ocak - 11 şubat 2022 tarihleri arasında attığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar gözükür.

    eğer kullanıcının aldığı yanıtları görmek istemiyor ve sadece kullanıcının attığı tweet'leri görmek istiyorsanız sonuna filter:replies ibaresi ekleyin.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11 filter:replies

    *kullanıcı bazlı arama yaparken, hesabı gizli olanların tweet'lerini göremezsiniz. ancak herkese açık olan hesapların, aradığınız kullanıcıya verdiği yanıtları görebilirsiniz.

  • kulanıcı deneyimi olarak doğru hareket eden atm'dir. parayı alıp gidip dalgınlıkla kartı unutma ihtimali yüksektir, ancak kartı önce alırsan parayı almadan oradan ayrılmazsın, çünkü para çekmek için geldin oraya.

  • uzak durulması veya trollenmesi gereken satıcıdır. geçen yine böyle bir satıcının reklamı düştü önüme, yorum bölümüne fiyat 600tl'ymiş, boşuna sormayın yazdım, onlarca kişi çok pahalıymış, bu fiyata alınmaz diye yorum yaptı, satıcı da biraz tepki gösterdi:)

  • kotun ve taytın altına ne giydiğiniz pek önemli değil. tayt varsa o kadar aşağılara bakan olmuyor kızlar.

  • "su yanmaz..sondurur..cunku mesela dusmanimin dusmani dostum..yanici yanici da sondurucu olur..o yuzden iste"

    (niels bohr,1894)

    edit: oksijen yakiciymis. sanirim bohr bu konuda biraz sallamis.

    edit2: zaten bohr 1894 yilinda 9 yasindaymis..devam edin siz.

  • 31 mayıs 2013 günü gerçekleşen, 28 mayıs 2013 taksim gezi parkı işgaline bağlı direnişin ilerleyen saatlerinde, insanları kollamak için osmanbey'de yolu kapatmış bir halk otobüsü şoförü. tomalarla halka saldıran, nefret ettiği insanların canını yakmak için canhıraş uğraşan bir sadist gibi davranan polise karşı halka, içinden olduğu insanlara destek olmuş.

    ilk saldırı geldiğinde naif kitlenin darmadağın olduğu yerde direnişe destek vermiş. sanırım böyle şeyleri ülkede ilk kez görüyoruz. ağladım ağlayacağım.

    http://imgur.com/texipvz

  • bundan sonra iki kişilik prim istediğinde kızılmaması gerekir. gördüğüm kadarıyla adam iki can taşıyor. o kadar ağırlıkla oynamak kolay değil. arda'ya hak verdim.