hesabın var mı? giriş yap

  • bir de böyle adamlar türedi son zamanda. aha bu da son örneği:

    (bkz: eylemcilere söven esnaf)

    daha önce bunun bir örneğini de tcdd grevinde görmüştüm. adamlar hakları için greve gitmişler. seferler durmuş. adam gideceği yere gidemediği için grevcilere küfrediyordu. millet mecburdu sanki sen biryere gideceksin diye üç kuruşa çalışmaya.. yada senin işin aksamasın diye evinde oturmaya.

    doktor dövülüyor mesela bir hastanede. doktorlar greve gidiyor. "e ben hasta olsam ne olacak?" diyor bu andavallar.

    adamların işi görülsün de isterse dünya yıkılsın umurlarında değil.

  • 1729'da bir alman prensinin kizi olarak sophie ismiyle dünyaya gelmis, carice elisabeth'in yegeni peter icin yaptigi cöpcatanlik sonucu rusya'ya gelerek hayati degismistir. daha 16 yasinda iken tahtin varisi petro ile evlenen sophie ortodoksluga gecerek adini da katharina olarak degistirir. bu göstermelik evlilik haliyle fazla yürümememis, cevresiyle entrika düzenleyebilecek kadar rusca ögrenen katharina 1762'de ücüncü petro saniyla tahta gecen ve ayni genc osman gibi orduyu islah etmek istediginden ve de asiri alman hayranligindan dolayi cok düsman edinen cari daha ayni yil devirip öldürterek kendi egemenligini kurmustur. köklerini unutmadigini 1764'de alman köylülerine volga boyunda toprak dagitarak gösteren katharina daha sonra, üzerine dünyanin en iyi filmlerinden biri sayilacak bir film de cekilen bir rus firkateynine ismini verecek olan prens potemkin ile ihtirasli bir ask iliskisi yasamis, o cephede iken de ihtiras derecesi daha düsük sevgililerle idare etmistir. voltaire ve diderot ile mektuplasarak aydinlanma düsüncesiyle de icli disli olan, fakat arkasini saglama almak istediginden rus köylülerinin köle olma durumuna hic dokunmayan ve rusya'nin topraklarini hemen hemen bugünkü düzeyine getirdiginden ruslarca büyük sifatiyla sereflendirilmis bu alman kökenli rus carinin kuzu postuna bürünmüs kurt mu, yoksa tam tersi mi oldugu tartismasi rusya'da tüm hararetiyle sürerken, almanlar da rusya'ya bir kizimizi gönderdik, ruslari adam etti diye böbürlenmektedir. kirim'i osmanlilardan alan ve hasta adam terimini dünya siyasi terminolojisine kazandiran katharina 1796 yilinda ölmüstür.

  • "sevgili okuyucular, şimdi siz dinlemek isteseniz de istemeseniz de ben size niçin bir böcek bile olamadığımı anlatmak istiyorum. tüm içtenliğim ve ciddiliğimle söyleyeyim, böcek olmayı bile şiddetle istedim."

    yeraltından notlar* - fyodor mihailoviç dostoyevski

    "bir sabah tedirgin düşlerden uyanan gregor samsa, devcileyin bir böceğe dönüşmüş buldu kendini."

    dönüşüm* - franz kafka

    kafaları aynı çalışan ama dilleri farklı dönen, benzer acıların içinde debelenen ama bu acıları farklı açılardan anlatan iki yazarın karşılaştırması. ikisi de toplumdan, insanlardan, düzenden ve bunların çarpıklıklarından şikayetçi ve genel bir değişikliğin/düzelmenin mümkün olmadığının farkında olduklarından bu şikeyetlerini kişisel isyanlarla dile getiriyorlar. biri tüm bu çarpıklıklardan kurtulmak için böceğe dönüşmeyi arzularken, diğeri bu dönüşümün nasıl bir çarpıklıkla sonuçlanabileceğini anlatmış.

  • yıl olmuş 2015, halen osmanlıcılık hayaliyle ve arap hayranlığı ile yaşamaktan kat kat iyi olan eylem.

    edit: yılın 2015 olmasından hareketle ya ortada köy diye bir şey kalmadığını sanmış ya da kendince köy enstitülerinin 2015 yılı itibariyle işlevsiz kalacağını düşünerek birilerine çamur atmayı isteyen garip tiplerin olduğunu görmüş olduk. kafa sorgularken kendi kafasından bihaber olmak böyle bir şey olsa gerek.

  • farkli bir etik anlayisa sahip oldugu icin yanlis anlasilmaya cok musait ve isine geldigi gibi anlayanlar kabilesi tarafindan kitlelere aciklandigindan anlasilamamis dusunce

    oncelikle, ilk belirdigi tarih gunumuzden farkli olarak daha farkli bir survival anlayisina sahip oldugundan oncelikler ve gerceklerin algilanmasi bugunkunden daha farkli bir boyuttaydi, nihilizm de tam da bu noktada ortaya cikan ve caginin otesinde bir gercege sahip oldugu icin populer olup kitlelere ulasmasi engellenen bir akimdi

    nihilizm, en basit anlamiyla gercekcilik ve pozitif bilimlerin ihtiyac duydugu suphe ve kanitlama* iceren bir dusuncedir

    isine geldigi gibi anlama durumunda sunuldugu uzere "her seyi bos vermek" "tum sorumluluklardan kurtulmak" "her seyin degersiz olmasi" demek degildir

    bilakis, benimsedigi ve gununun otesinde olan etik anlasiyisi uyarinca, deger olarak addedilen varliklarin degerlerinden soyutlandiklarinda aslinda var olmadiklarina, gercek olmadiklarina, cunku onlari var eden degerin var olmadigina isaret eder

    varliklari tanimlarken butuncul bir yapi izlemediginden, teker teker var olabilen olusumlarin aslinda tek bir ozelliklerinden dolayi da red edilemeyecegini kabul eder (burada da goruldugu uzere, tek bir ozellik o varligi gerceklemedigi gibi o tek ozellik (yani degersiz olmasi) o varligin olmadigi anlamina gelmez)

    toplumsal olarak acilimlarindan biri, hicbir seyi onemsememek degil, deger verdiginiz anlam yuklediginiz seylerin aslinda o statude olmadigini soyler. iste en cok yanlis anlasilan noktasi da budur. sizin deger verdiginiz (din, aile, devlet) kurumlarin degersiz oldugunu soylemesi tum hayatin ve varolusun degersi zoldugu anlamina gelmez. bu degerlerden kurtuldugunuzda gercege ulasabileceginizi ve kendinizi bu yol ile gercekleme imkaninizin da oldugunu soyler.

    mantiksal olarak, sizin deger verdiginiz objenin gercek anlamiyla degerli olmamasi onun gercek anlamiyla degersiz oldugunu gostermez

    bu anlayisla yaklasildiginda, her sey bos super fm le cos dusuncesinin nihilizm ile uzak yakin alakasi yoktur

    ki felsefe olusumu geregiyle, anlamsizlik aramak uzerine kurulu degildir. sadece her dusunusun anlam arama ve dolayisiyla etik kurallari (ama mantik kurallari degil tabii, onlar tek) farkli oldugundan, farkli algilayislarda sonuc saptirilabilir.

    ama bu da su demek degildir: dusunce ve sunulus sekli gorecelidir ve her farkli etik kuramina sahip toplum bunu farkli algilama hakkina sahiptir

    soylenen tektir, ve nihilizm e gore gercek de tektir, ve bu gercek hicbir gercek olmamasi degildir

  • adı duyulmamış olmasına rağmen kendini bir google veya apple sanan bir firma tarafından verilmiştir.

  • normal olmayan olayların yaşandığı şehirdir..

    çok yakın bir arkadaşımdan birebir dinlediğim bir anekdotu paylaşacağım.. (bkz: sözlükte anekdot paylaşmak)

    ________________________

    daha önceden otla bokla hiç işi olmayan 3 arkadaş iş gereği amsterdam'a yol alır..
    otururlar bir coffe shop'a. sigara ile araları olmadığından space cake siparişi ile gece başlar. klasik olarak "bana bişey olmadı, bana bişey olmadı" diyerek kekleri altın gününe gelen mübeccel hanım gibi yutarlar.
    çıkıp gezerken space cake etkisini göstermeye başlar. biraz gezip kafa yapıp eğlendikten sonra otele doğru yol alırlar. fakat grupta iki kişi aynı odada kalırken, bir kişi başka bir otelde tek başına kalmaktadır.
    otellere dağıldıktan sonra "tek kalanı bir kontrol edelim. öldü mü, kaldı mı, yattı mı, battı mı?" diyerek bir telefon açılır.

    çift: olum, napptın lan? bulabildin mi odanı, yatağını? ahuahaueehe
    tek: buldum aq buldum da odada 2 tane cüce var. sağa sola koşuşturuyor ibneler. dur kovaliyim şunları. kapat.. kapat!..

    bu konusmadan sonra çift kalanlar "ohooo, adamın kafaya bak lan!:)" diye gülüp eğlenir. yarım saat sonra yine ararlar..

    çift: nedir durum, yakaladın mı cüceleri? ahuahhnhehhhehuhehe
    tek: bir tanesi kaçti, diğerini yakaladım. elini ağzını bağlayıp kapattım elbise dolabına. yatıyorum şimdi, hadi iyi geceler..
    diyip kapatır telefonu..

    ertesi sabah olur, güneş doğar. çift kalan arkadaşlarlar tek olanın oteline gider. odasına çıkarlar.
    adam yeni uyanmış, hala dün gecenin etkisinde. gülüp eğlenirken "nerde lan cüce?" diyip dolabi bir açarlar ki kanlı-canlı bir cüce eli ağzı bağlı dolapta yatıyor. hepsinin öd boka karışıyor tabi. adamı çözüyorlar ve herif bağıra çağıra vurup kapıyı çıkıyor.
    3 kafadar uzun bir süre kendine gelemiyor.
    işi aslı lobiye indiklerinde ortaya çıkıyor. meğerse o gece otelde cüceli-müceli bir eğlence varmış. cüceler otelin katlarında, odalarında heyyo meyyo diye koşup duruyormuş..

    ________________________

    herif allahtan iyice uçup cüceyi camdan atmamış dedim.

    zaten son günleri olduğu için de; pılı pırtı toplayıp istikamet istanbul deyip başları belaya girmeden de memlekete dönmüş bu arkadaşlar..

    kıssadan hisse: amsterdam'da ne görürsen gör, "he he" deyip geçiceksin aga.. hayal olmasındansa, gerçek olma ihtimali daha fazla..

  • şampiyonlar ligi kupasını ise gerçekten büyük ve güçlü takımlar almıştır. o takımlardan bazıları;
    ac milan
    real madrid
    barcelona
    bayern münih
    manchester united
    fenerbahçe

    edit; fenerbahçe yokmuş. uyaran arkadaşlara teşekkürler..

  • erken seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?
    kararsızlar dağıtılmadan
    chp %25,1
    akp %23,3
    iyip %11
    hdp %11,4
    mhp %5,3
    deva %5,2
    gelecek %1,6
    saadet %1,5
    memleket %0,9
    dp %0,9
    tip %0,9
    btp %0,7
    diğer %0,7
    kararsız %11,5

    kararsızlar dağıtıldıktan sonra
    chp %28,4
    akp %26,3
    iyip %12,4
    hdp %12,9
    mhp %6
    deva %5,9
    gelecek %1,8
    saadet %1,7
    memleket %1,1
    dp %1,1
    tip %0,8
    btp %0,8
    diğer %0,8

    cumhur ittifakı (akp, mhp) = %32,3
    millet ittifakı (chp, iyip) = %41,3

    erken seçim yapılması durumunda ittifaklar aşağıdaki gibi olursa hangi ittifaka oy verirsiniz? (kararsızlar dağıtılmadan)
    cumhur ittifakı (akp, mhp, bbp) = %31
    millet ittifakı (chp, iyip, saadet, deva, gelecek, dp, memleket, btp) = %44,4
    3. ittifak (hdp, tip, sol parti) = 12,5
    başka partilere oy veririm = %1

    erken seçim yapılması durumunda ittifaklar aşağıdaki gibi olursa hangi ittifaka oy verirsiniz?
    cumhur ittifakı (akp, mhp, bbp) = %34,87
    millet ittifakı (chp, iyip, saadet, deva, gelecek, dp, memleket, btp) = %49,94
    3. ittifak (hdp, tip, sol parti) = 14,06
    başka partilere oy veririm = %1,13

    cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda adaylar aşağıdaki gibi olursa hangi adaya oy verirsiniz?
    recep tayyip erdoğan (akp adayı) %24,9
    kemal kılıçdaroğlu chp adayı) %26,5
    meral akşener (iyip adayı) %9,6
    selahattin demirtaş (hdp adayı) %8,9
    devlet bahçeli (mhp adayı) %4,3
    ali babacan (deva adayı) %6,9
    ahmet davutoğlu (gelecek p. adayı) %2,1
    muharrem ince (memleket p. adayı) %2,4
    diğer %1,9
    kararsız/ oy kullanmayacak %12,5

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak mansur yavaş gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    mansur yavaş %46,4
    kararsızım ama büyük ihtimalle mansur yavaş %14,6
    recep tayyip erdoğan %29,8
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %4,1
    oy kullanmam %5,1
    mansur yavaş toplam = %61
    recep tayyip erdoğan toplam = % 33,9

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak ekrem imamoğlu gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    ekrem imamoğlu %48,6
    kararsızım ama büyük ihtimalle ekrem imamoğlu %12,2
    recep tayyip erdoğan %31,1
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %5,6
    oy kullanmam %2,5
    ekrem imamoğlu toplam = %60,8
    recep tayyip erdoğan toplam = %36,7

    yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde recep tayyip erdoğan'ın karşısına muhalefetin çatı adayı olarak kemal kılıçdaroğlu gösterilirse hangi adaya oy verirsiniz?
    kemal kılıçdaroğlu %45,3
    kararsızım ama büyük ihtimalle kemal kılıçdaroğlu %10,1
    recep tayyip erdoğan %30,6
    kararsızım ama büyük ihtimalle recep tayyip erdoğan %6,2
    oy kullanmam %6,8
    kemal kılıçdaroğlu toplam = %55,4
    recep tayyip erdoğan toplam = %36,8

    son milletvekilliği seçimlerinde oy verdiğiniz partinin bulunduğu ittifakta olmasından memnun musunuz?
    akp seçmeni
    evet memnunum %73,2
    hayır memnun değilim %26,8

    mhp seçmeni
    evet memnunum %54,5
    hayır memnun değilim %45,5

    chp seçmeni
    evet memnunum %91,9
    hayır memnun değilim %8,1

    iyi parti seçmeni
    evet memnunum %88,2
    hayır memnun değilim %11,8

    oy vereceğinizi belirttiğiniz partinin hangi ittifakta olmasını istersiniz?
    hdp seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %5,6
    millet ittifakında olmasını isterim %72,4
    iki ittifakta da olmasını istemem %22

    deva seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %6,9
    millet ittifakında olmasını isterim %76,5
    iki ittifakta da olmasını istemem %16,6

    gelecek partisi seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %9,1
    millet ittifakında olmasını isterim %69,2
    iki ittifakta da olmasını istemem %21,7

    diğer ittifak dışı partilerin seçmenleri
    cumhur ittifakında olmasını isterim %5,9
    millet ittifakında olmasını isterim %75,9
    iki ittifakta da olmasını istemem %18,2

    erken seçimi destekler misiniz?
    evet desteklerim %63,5
    hayır desteklemem %25,9
    fikrim yok %10,6

    sizce türkiye'nin en önemli problemleri nelerdir?
    ekonomi %61,3
    demokrasi %16,1
    adalet, yargı %7,8
    eğitim, sağlık, güvenlik %6,7
    kürt sorunu %4
    diğer %4,1

    son 1 yıl içerisinde alım gücü ne ölçüde değişti?
    alım gücümüz azaldı %66,9
    alım gücümüz değişmedi %28,9
    alım gücümüz arttı %4,2

    hükümet politikalarını başarılı buluyor musunuz?
    başarılı buluyorum %27,5
    başarısız buluyorum %63,4
    kısmen başarılı buluyorum %9,1

    hükümetin genel politikalarını düşündüğünüzde iktidardan ne kadar memnunsunuz?
    memnunum %29,3
    kısmen memnunum %8,4
    memnun değilim %62,3

    muhalefeti ne derece başarılı buluyorsunuz?
    başarılı buluyorum %40,3
    kısmen başarılı buluyorum %16,9
    başarısız buluyorum %42,8

    son 3 yılı düşündüğünüzde hükümetin performansı sizce nasıl değişti?
    olumlu yönde değişti %4,7
    olumsuz yönde değişti %57,2
    olumlu buluyordum değişiklik olmadı %29,6
    olumsuz buluyordum değişiklik olmadı %8,5

    son 3 yılı düşündüğünüzde muhalefetin performansı sizce nasıl değişti?
    olumlu yönde değişti %48,2
    olumsuz yönde değişti %21,5
    olumlu buluyordum değişiklik olmadı %4,2
    olumsuz buluyordum değişiklik olmadı %26,1

    araştırma 24-31 ocak arasında 1860 kişi ile yapılmıştır.
    kaynak

    ankete göre recep tayyip erdoğan'a karşı en güçlü aday mansur yavaş, %0,2 fark ile onun hemen arkasından ekrem imamoğlu geliyor mhpli seçmenin %45'i cumhur ittifakında yer almaktan memnun değil. eğer muhalefetin adayı mansur yavaş olursa mhplilerin %40'ı mansur yavaş'a oy vermeyi tercih edebilir recep tayyip erdoğan 2018'de ittifakın toplam oy oranından %1 daha az oy almıştı bu sefer ittifakın toplam oy oranından %4 kadar az oy alabilir.
    ankete göre imamoğlu'nu direkt tercih eden seçmen oranı daha fazla mansur yavaş ise kararsız dediğimiz kesimden daha fazla oy alıyor, imamoğlu muhalif seçmenden daha çok garanti oy alabiliyor. mansur yavaş ise daha önce erdoğan'a oy vermiş seçmenin kafasını karıştırıp erdoğan'ın daha düşük oy almasına neden oluyor.

    akp yaptığı elektrik zammının acısını çekmeye başlamış, konutlara ve iş yerlerine gelen yüksek faturalar var, %50'lik asgari ücret zammının fiyatlara yansıması sonucu oluşan enflasyon henüz ocak ortasından sonra hissedilmeye başlandığından akp'nin oylarının düşme eğiliminde olması anlaşılabilir. halkın hissettiği enflasyon nedeniyle nass var faizi düşüreceğiz söylemleri uzun süre askıya alınacak gibi duruyor, eğer merkez bankası faiz düşürürse kur yükselmeye başlar dolayısıyla halkın fiyat artışlarından dolayı hissettiği enflasyon katlanarak artar.

    anket chp genel merkezinde mi yapıldı? diyen arkadaşları "fiyatların çıldırmış olması" başlıklarına alalım ve elektrik zammı protestolarını seyretmeye davet edelim. ısparta'daki elektrik kesintisinin 36 saattir sürdüğünü ve 1 hafta boyunca tüm fabrikalarının durma maliyetinin henüz ürünlere yansımadığını da hatırlatalım. %93,53 olan üretici enflasyonu 2 ay sonra sofralarımıza yansıdığında diğer anket başlıklarında görüşürüz.

    recep tayyip erdoğan'ın %52,59 aldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde %58 aldığını iddia eden ekşisözlük'ün tescilli aktroll'ünün entrysini dikkate almamanızı tavsiye ederim. 2018 yılındaki seçim anketlerinde muharrem ince dahil herhangi bir adayı recep tayyip erdoğan'ın önünde gösteren herhangi bir şirketin kamuya açıklanan tek 1 anketi bile yoktu. avrasya araştırma şirket sahibinin şirketimi kapatırım dediği seçim ise cumhurbaşkanlığı seçimi değil 2017 referandumuydu o referandum oylamasında da mühürsüz oy pusulalarının kabul edildiği herkesin malumudur, yine de şirketini kapatmalı mıydı evet kapatabilirdi ama kapatmamış. güle güle aktroll kendine iyi bak, bu sefer olmadı bir dahaki sefere artık. dersine iyi çalış da maaşını kesmesinler.