hesabın var mı? giriş yap

  • sabahleyin beraber mükellef bir sofrada mükemmel bir kahvaltı yapmış ve öpüşüp sarılarak ayrılmışsınızdır. aranızda hiçbir sorun yoktur. yarım saat sonra otobüsün hala gelmediğine dair mesaj atarsınız ve cevap gelmez. 2 gün boyunca sevgili kişisine hiçbir şekilde ulaşılamaz. cehennem azabı gibi geçen 2 günün sonunda telefonunuza "sil numaramı" diye bir mesaj gelir. işte bu kadar. 2 yıllık ilişkiniz haberiniz bile olmadan bitivermiş.

    ister sayılsın, ister sövülsün; ortada bir iletişim var. aldatmak bile bir tepki yöntemi. tamam dünyanın en adi şeyi ama dövmek bile bir tepki yöntemi. ortada gerçekten hiçbir şey yokken, hiçbir şey söylemeden çekip gitmek dünyanın en şerefsizce ayrılma yöntemidir, travma sebebidir. o günden sonra arkadaşınıza, flörtünüze, hatta anne-babanıza bile hep "habersizce gidecek" gözüyle bakar; en haklı olduğunuz olayların altında bile didik didik kendinize dair bir kusur ararsınız. (bkz: kendimden biliyorum)
    nolur, bakın rica ediyorum, ayrılacağınız kişiden ölümüne nefret ediyor olsanız bile bir vedayı çok görmeyin. kimsede kalıcı hasarlar bırakmayın.

    debe editi: bu benim debe'ye giren ilk entrym. soranlara, destek olanlara, geçmiş olsun diyenlere, benimle benzer anılarını paylaşanlara; hepinize çok teşekkür ederim.

  • ligi 2.bitir,
    şl ön elemeyi geç,
    şl ikinci ön elemede elen,
    uefa'da en fazla çeyrek final oyna,
    lige dönüş,
    ligi 2.bitir.

  • yuh! "2015 hangi ara bitti lan?" diye tepki verdiğim çekiliş.

    edit: 100 ekşi sözlük yazarı diyorlar, 400 verin bu iş huzur içinde çözülsün.

  • sayısal lotoda, en az 5 ardışık sayının gelme olasılığı yaklaşık 1/7223’tir. bu çekiliş 1244. hafta gerçekleştiğine göre bunun olasılığı da yaklaşık yüzde 15.8’tür.

    yani kabaca 1/6 olan bir ihtimal.

    problemin 2 asamasi var:
    1. en az 5 ardisik sayinin gelme olasiligi nedir?
    2. bunun 1244 cekiliste en az bir kere gerceklesme olasigi nedir?

    1. bölüm
    ------------
    1, 2, 3, 4, 5 dizisinden 45, 46, 47, 48, 49 dizisine kadar 45 farkli ardisik dizi olusturulabilir.
    6. cekilen sayi kalan 44 sayidan herhangi biri olabilir.
    bu durumda 45 x 44 = 1980 farkli kombinasyon mümkündür, ancak 6 ardisik sayisinin bulundugu diziler bu kümede 2 kere verilmistir.

    örnek:
    1, 2, 3, 4, 5 (ardisik sayilar) ve 6 ile
    2, 3, 4, 5, 6 (ardisik sayilar) ve 1 aslinda ayni diziyi ifade etmektedir.

    bu nedenle 6 ardisik sayinin oldugu diziler toplam sonuctan cikarilmalidir.
    1, 2, 3, 4, 5, 6 dizisinden 44, 45, 46, 47, 48, 49 dizisine toplam 44 ardisik dizi vardir.
    yani gercek cevap 1980 - 44 = 1936 olmalidir.
    baska bir degisle 1936 tane icinde en az 5 ardisik sayi gecen dizi türetilebilir.

    örnek:
    9 ve 19, 20, 21, 22, 23
    30, 31, 32, 33, 34 ve 48

    peki toplamda kac farkli dizi olusturulabilir?
    cevap 49'un 6'li kombinasyonu yani 49!/(6! x (49 - 6)!) = 13.983.816
    bu durumda 1936 farkli diziden birinin gelme olasiligi 1936/13.983.816 ~= 0.000138 yani yaklasik 1/7223'tür.

    bu olasilik herhangi bir hafta buna benzer (en az 5 ardisik sayi iceren) bir sonucun ortaya cikma ihtimalidir.

    2. bölüm
    ------------
    gel gelelim bu oyun 1244 haftadir oynandigina göre bir süre sonra böyle bir sonucun ortaya cikma ihtimali daha fazladir.
    basit ifadeyle zarda 6 atma ihtimali 1/6 olsa da arka arkaya cok defa zar atarsam bir noktada 6 gelmesini beklerim.

    örnek:
    4 defa zar atarsam en az 1 defa 6 atma ihtimalim yüzde 50'den fazladir.

    herhangi bir hafta (1. bölümde buldugumuz) 1936 olasiliktan birinin gerceklesmeme olasiligi ~0.999861'dir.
    1244 hafta boyunca bu durumun gerceklesmeme olasiligi ise bu sayi üzeri 1244 yani ~0.8417778'dir.
    diger bir ifadeyle bu durumun 1244 hafta boyunca en az 1 kere gerceklesme ihtimali 1 - 0.8417778 ~= 0.1582222'dir. (yani yüzde 15.8)
    bir baska ifadeyle 1/6'dan biraz daha düsüktür.

    sonuc
    --------
    bu durumun gerceklesmesi eline zar alip ilk seferde 6 atmaktan cok farkli degildir.

    edit: hesap hatası düzeltildi.
    edit: gelen istekler üzerine açiklama eklendi.

  • fon muzigi gulmekten oldurmustur. bu gozlemleri kim yapiyor nasil yakaliyor hayret ediyorum.

  • kendi ulkelerinin anasini s*ktikten sonra ispanya'ya goc ederek oranin da anasini s*kmek isteyen istilacilara ispanya sinir muhafizlarinin mokokoyu gostermesidir.

    van'da, kilis'te buna benzer birkac onleme girisimi olsaydi su an en az 1-2 milyon arap/paki istanbul'un avmlerinde milletin gotunu cekmek yerine lahor veya rakka'da irgatlik yapiyor olurdu.

  • bunun altında ciddi sosyolojik bir problem yatıyor aslında.
    ülkede kadın erkek dengesi sayıca eşit görünüyor olabilir ama sosyal hayatta kadın sayısı erkek sayısından çok çok daha az.
    yani ülkede çoğu kadın sosyal hayattan soyutlanmış durumda ama erkekler bu konuda çok daha özgür. mesela, muhafazakar bir ailede kız çocuk doğru düzgün sokağa bile çıkamıyorken erkek çocuk gönlünce gezebiliyor.

    youtube'da istanbul hakkında bir bbc belgeseli izlemiştim. 90'lı yıllarda çekilmiş. muhabir taksimdeki meyhaneleri geziyor ve müşterilerin hepsinin erkek olduğunu görünce soruyor "eşiniz nerede?" diye ve aldığı cevap hep aynı: "evde".

    kaçınızın kız kardeşi dışarı çıkıp eğlenip gece geç saatlerde eve dönebiliyor? ama siz yapabiliyorsunuz değil mi? işte bu yüzden bir mekana gittiğinizde erkek sayısının kadın sayısına göre çok çok daha fazla olduğunu görüyorsunuz. bu yüzden gece kulüplerine, turistik otellere vs. damsız kabul etmiyorlar. çünkü bunu uygulamazlarsa askerlik şubesine dönüyor ortam. adamın kız kardeşi, eşi evde dizi izlemekten başka bir şey yapamıyorken adam kulübe girmeye, erkek erkeğe tatile gitmeye çalışıyor.
    sensation white istanbul partisi buna güzel bir örnek teşkil etmişti. girişte sayıca cinsiyet eşitliği aranmayınca durum böyle olmuştu. bu partiye katılan erkeklerin kız kardeşlerinin de evde survivor falan izlemekte olduğunu tahmin etmek zor değil.

    yani adamlar dışarıda eğleniyor, başka kadınlara salça oluyor falan ama kız kardeşleri, eşleri evden çıkamıyor..

    sosyal medyada da, mesela başı açık, profili açık, modern giyimli bir kadın, muhafazakar giyimli bir kadına göre çok daha fazla mesaj alıyor. mesaj gönderenler içinde muhafazakar erkekler de var tabii ki. bir engel yok onlar için. yani ortalıkta çok sayıda erkek var ama yazılacak kadın sayısı çok az. dolayısıyla dengeler bu şekilde bozuluyor bir tarafa doğru.

    yani işin özü şu ki; türkiye'de çok büyük bir kadın nüfusu sosyal hayatta yok, sokaklarda yok, cafelerde yok, sinemada yok, kulüpte, barda yok. kadın oranı nüfus olarak %50 belki ama dışarıya çıktığınızda bu oran %10 bile değildir.

  • mısırlılar, nil nehrinin altına tünel yapacaklar.
    farklı ülkelerden projeler istemektedirler.
    fransızlar önerilerini getirmişler:
    -iki farklı ekip halinde işe başlayacaz. iki ekip, iki uçtan beraber çalışmaya başlayacaklar ortada buluşacağız. güzel bir tünelininiz olacak
    öneri beğenmişler ancak almanları da dinleyelim demişler.
    almanlar önerilerini getirmişler:
    - iki farklı ekip halinde işe başlayacaz. iki ekip, iki uçtan beraber çalışmaya başlacaklar ve ortada dışarı bir çıkış açacaklar. ekiplerimiz ortadaki çıkışta buluşacaklar. güzel bir tüneliniz olacak.
    bunu daha çok sevmişler ancak yine de türkleri de dinleyelim demişler.
    türkler önerilerini getirmişler:
    - iki farklı ekip halinde işe başlayacaz. iki ekip, iki uçtan beraber çalışmaya başlacaklar. ortada buluştuk buluştuk, buluşamadık iki güzel tüneliniz olacak.