hesabın var mı? giriş yap

  • şu an başlıkta berlitildiği gibi 1884'te çekilmemiş olan fotoğraf. ancak 1880'li yıllara ait bütün tarih olasılıklarını aşağıda listeledim.

    nasıl yaptım?
    takvimin sol üstünde 7 rakamı jülyen rumi günü gösteriyor. osmanlıca.
    takvimin sağ üstündeki 15 rakamı hicri günü gösteriyor. osmanlıca.
    takvimin sol altındaki 7 rakamı jülyen rumi günü gösteriyor. yunanca.
    takvimin sağ altındaki 19 rakamı gregoryen rumi (miladi) rakamı gösteriyor. fransızca.

    aylar ve seneler cok cok kucuk olarak yazdığı için buradan okumak imkansız. 1800'lü yıllarda miladi 19'un hicri 15 ve rumi 7'ye denk düştüğü günleri çıkarttım. bazı senelerde hiç yok, ama 1886'te 3 kere denk gelmiş, belki de o sene çekilmiştir. eğer ramazan'a denk gelen olsa eleyecektim, ama yoktu.
    sonuç: 1880, 1883, 1886, 1888, 1891, 1894 senelerinden birinde çekilmiş. sebah fotoğrafhanesi 1856'da açılmış galiba, ama bu kadar az titreyen fotoğrafı 1880'lerden önce çekmemiş olsalar gerek.

    olasılıklar:

    19 ekim 1880
    15 zilkade 1297
    7 teşrinievvel 1296

    19 ağustos 1883
    15 şevval 1300
    7 ağustos 1299

    19 şubat 1886
    15 cemazeyilevvel 1303
    7 şubat 1301

    19 nisan 1886
    15 recep 1303
    7 nisan 1302

    19 mayıs 1886
    15 şaban 1303
    7 mayıs 1302

    19 kasım 1888
    15 rabiuevvel 1306
    7 teşrinisani 1304

    19 aralık 1888
    15 rabiulahir 1306
    7 kanunuevvel 1304

    19 ekim 1891
    15 raiulevvel 1309
    7 teşrinievvel 1307

    19 haziran 1894
    15 zilhicce 1311
    7 haziran 1310

  • gelen mesaj :
    ...
    cevabım :
    ....
    gelen cevap :
    klasizm ve klişelerden arınmış bir ruh hali yansıman var ve bu beni çekti seni detaylarınla tanımayı isterim.

    (bkz: vay anasını)

  • benim de akşamları bostancı sahilinde karşılaştığım durum. eve girmeden yarım saat yürüyüş yapalım dediğimiz yollar işgal altında. tamam tutsunlar, balık tutmalarına bir şey demiyoruz ama baksınlar arkalarından insan mı geçiyor ne oluyor.

    geçen akşam bir kadının suratına sırığını vurdu adamın biri, iğneyi misinayı zaten göremiyoruz.

    aslında (bostancı sahili için konuşuyorum) yürüyüş yolu değil de taşların üzerinden tutsalar bu kadar sorun yaşamayacağız. ama tabi bankları işgal etmek ya da sandalyelerini düz betona koymak daha çok işlerine geldiğinden olacak, yürüyüş yapan insanların yolunu gasp etmek, millete iğneyle, sırıkla zarar vermek daha çok hoşlarına gidiyor herhalde.

    polisi arasak bir yaptırımı olur mu acaba? belki beyaz masaya danışılabilir, bu konuda çalışmak lazım..

  • gerçekten anlamıyorum. coğrafi olarak mükemmel seviyede turistik ve bereketli toprakları olmasına rağmen ;
    - ekonomide başarısızız.
    - turizmde başarısızız.
    - futbolda başarısızız.
    - eğitimde başarısızız.
    - sanatta başarısızız.

    söyleyeceklerim bu kadar.

  • kanser hastasıyım, yoğun kemoterapiye bağlı şeker çıktı, bel fıtığım uzun süredir oturtmuyor, yürütmüyor , uyutmuyor, sokağa çıkamıyorum. keşke sizin yerinize ben ölseydim. siz toprağa tek tek düştükçe ben de azala azala ölüyorum. ah be çocuklar nasıl kıydılar size .

  • gecmisten ders alan eyalet. bundan yillar once teksas'ta petrol cikartilmaya baslandiginda petrol endustrisine deli gibi para yatirilmis. geri kalan parayla de her yere insaat yapilmis. yani ayni son yillarda gelen sicak parayi tamamen insaat sektorune yatiran turkiye'nin yaptigi hata yapilmis. daha sonra cikartilmasi kolay ve ucuz olan petrol bitince tabi ki teksas ekonomisi de bir daha kolay kolay icinden cikamayacagi bir cokuse girmis. 1970'lerde eyaletin petrolu tukenmemisti ama kalan petrol rezervlerini cikartmak cok zor ve masrafli olacagi icin bunlara dokunulmayacakti.

    2000'li yillarin ortasinda petrolun varil fiyati 100 dolari gecince geri kalan teksas rezervlerini cikartmak icin yeni teknikler gelistirildi. eskiden petrolun varil fiyati 30-40 dolarken bu teknikleri denemek kar getirmeyecekti ama petrol varil fiyati 100 dolara dayaninca sen petrolun varilini 70 dolara bile cikartsan kar edecegin icin daha fazla risk alabiliyorsun. bu yuzden teksas'ta "ikinci petrol patlamasi" yasanmaya basladi. ilk petrol patlamasinda yaptigi hatalari goren teksas bu kez dersini almisti ve ekonomisini petrol bitince de ayakta duracak sekilde sekillendirmeye basladi ve bir cok endustriye yatirim yapildi.

    teksas petrolden dolayi yilda 2 milyar dolarin uzerinde gelir elde ettigi icin vergileri azaltti. ozellikle california ve new york gibi vergi yukunun cok yuksek oldugu yerlerdeki sirketlere "teksas'a tasinin, az vergi odeyin" veya "1,000 teksasliya is verin, 2 sene vergi odemeyin" gibi kampanyalarla yaklasti. bu yuzden fedex, toyota, state farm insurance gibi bir cok buyuk sirket teksas'a tasinma karari aldi. zaten teksas'ta olan at&t gibi sirketler de buradaki nufuzunu arttirmaya basladi. bundan dolayi teksas'in ekonomisinde petrolun oynadigi rol de giderek dusmeye basladi.

    petrolden kazanilan para ile telekomunikasyon, teknoloji, bilisim, ulasim, egitim ve saglik alanlarinda cok buyuk yatirimlar ve atilimlar gerceklestirildi. petrolden gelen para kullanilarak eyaletin petrole olan bagimliligi azaltildi. bugun teksas'in ekonomik hacmi 1.2 trilyon dolara ulasti ve petrol gelirleri bunun ufak bir kismini olusturuyor. teksas'ta hemen hemen her endustri temsil ediliyor. abd'de issizlik oraninin en dusuk oldugu eyaletlerden biri ve abd'de en hizli buyuyen 10 sehrin 4 tanesi teksas'a ait (houston, dallas, san antonio ve austin).

    teksas'ta petrol endustrisi hala para basmaya devam ediyor. petrol kuyularinda calisan bir kamyon soforu hic tecrubesi yoksa aylik 6-7 bin dolarla basliyor ve birkac sene icinde maasi 10 bin dolari geciyor. tabi petrol cikartilan kasabalarda da ev kiralari ve diger masraflar son yillarda cok artmis durumda. genelde petrol kuyularinda 4-5 ay calisip yilin geri kalanini tatille geciren insanlar var.

    teksas abd'de en fazla ic goc alan eyalet konumunda. son yillarda ozellikle chicago, san francisco, los angeles, new york gibi hayat pahaliliginin yuksek oldugu ve vergilerin hayati etkiledigi yerlerden teksas'a dogru goc dalgasi var.

    http://www.bizjournals.com/…ing-on-up-to-texas.html

    teksas'i cazip kilan seyler ucuz ev fiyatlari, ucuz benzin, dusuk vergiler, cazip is olanaklari, havanin daima sicak ve gunesli olmasi ve insanlarin genelde cok guleryuzlu olmasi. bununla birlikte onemli bir kisminin denize uzak olmasi, kuru bir iklime sahip olmasi, insanlarinin cogunun cumhuriyetci olmasi ve bazi bolgelerindeki yuksek suc orani bazi insanlari korkutuyor.

  • "polis hakikaten cahil ya. sen mayıs sonu adana gibi yerde millete su sıkarsan o insanlar dağılır mı lan hiç."

    adam haklı beyler.

  • en çok onunla eğlenilir, en gerçek onunla hüzünlenilir, kırk yılda bir ciddi konulara girersiniz onunla ama böyle durumlarda sizi gerçekten önemseyen tek insan odur. dalga geçmeyeceği yeri bilir. çünkü onu bu hale getiren, dünyanın iğrenç bir yer olmasıdır. bunun farkına varmıştır ve artık hiçbir şeyi takmayacaktır. ama ruhunu gören insanı tanır, ve onun için dünyayı daha güzel bir yer haline getirir. bu ısırılası insanı daha sonra yeniden doğru düzgün anlatacağım, acelem var şu an sözlük.

  • benim tavuğum evcildir diyen anadolu insanımıza kolaylık, kalan yolculara sakatlık çıkaracak karardır.