hesabın var mı? giriş yap

  • bergüzar anneler maratonunda tur bindirir diyen arkadaş, bergüzar parasızlık hastalık çeke çeke sürünerek annelik yapmış da mi annelikte tur bindirecekmis? şimdi ingiltere'ye de taşındı. sorunsuz tekdüze bir hayatta çocuğa sabah kahvaltı akşam yemek hazırlayıp - onu da yardımcıyla - iki lafın birinde annelikten bahsetmekle, annelikte şampiyon falan olunmuyor. sen anne görmemişsin.

  • -------editlenerek genişletildi------

    biri türkçe biri arapça olan bu iki sözcük, birbirinin tercümesi gibi kullanılsa da kavramsal olarak farklı şeyleri ifade ederler.

    güvenlik, ingilizce security'e karşılık gelirken emniyet, safety'e karşılık gelir.

    güvenlik; dış kaynaklı tehlikelerden korunmakla ilgilidir, emniyet ise içsel tehlikelerden. türk silahlı kuvvetleri, dış düşmanlara karşı kurulmuştur ve "güvenlik güçleri" olarak anılır. polis teşkilatı ise "emniyet gücü".

    ayrıca 'güvenlik' söz konusu olduğunda kasıt unsuru aranır. 'emniyet' kasıt olmaksızın yaşanacak olumsuzlukları ifade eder. bu bağlamda, günlük olarak kullandığımız "iş sağlığı ve güvenliği", "iş sağlığı ve emniyeti" olmalıdır. biri işçileri yaralama ya da öldürme kastı güderse bu güvenlik sorunu olur. kaza vs durumları emniyet bağlamındadır.

    örneklersek: aracınızın üretimsel bir hatası var balataları sorunlu, bu emniyetle ilgilidir. kilit sistemi arızalı ve çalınmasını kolaylaştırıyor, bu güvenlikle... uçakların bakımları, kargonun vs ağırlığı, hava durumuna uygun hareket edilmesi emniyetle; el bagajındaki madde kısıtlamaları, x-ray taramaları güvenlikle.

    bu vesileyle şunu eklemek istiyorum: bir ülkede insanların nasıl öldüğü önemlidir. ihmallerle, tedbirsizliklerle gerçekleşen ucuz ölümler her şeyden önce emniyet kültürünün gelişmemiş olmasıyla ilgilidir. sırf bu sebeple trafikte, iş yerinde, belediye çukurlarında, evlerde milyonlarca insan zamansızca ölmektedir. bunların önüne geçmek için erken yaşlarda ve sistematik bir biçimde emniyetle ilgili bilinç kazandırılmalıdır. özellikle motor beceriler kazanılırken yerleşen bir emniyet kültürü başkaca hiçbir çabaya gerek kalmadan bir sürü ölümün önüne geçecektir.

    özellikle havacılık endüstrisinde bunun üstünde çokça durulur. anadolu üniversitesi'nden doç. dr. ender gerede'nin konuyla ilgili kitabı ve yıllarca okuttuğu dersleri vardır, başka havacılık okullarında da zorunlu ders olarak okutulur. bu yaklaşım hayatın geneline uyarlanmalıdır. soma'lar olmasın, "kader" hep birilerini erkenden bulmasın diye yapılmalıdır bir an önce.

  • yapimina 10 yuzyilda baslanip en son tepesindeki archangel in eklenmesiyle 20 yuzyilda su anki gorunumune kavusmus manastir. deniz cekildigi zaman sanki colun ortasinda bir dag gibi gorunur. deniz yukseldiginde ise suyun uzerindeki adacik gibi olur. icinde gezinirken genis kolonlari ile yuksek tavanlari ve tabiki konumu ve manzarasi insanda ortacag rahibi olma istegi uyandirir.