hesabın var mı? giriş yap

  • bir protozoon olan toxoplasma gondii’nin neden olduğu bir enfeksiyondur. toxoplasmosis doğumdan önce enfekte olan bebeklerde (annelerinin gebelik sırasında enfeksiyona yakalanmaları nedeniyle) ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi hastalık tablosu şekillendirir.

    gelelim toxoplasmosis ile ilgili akla gelen sorulara (sorular ve cevapları centers for disease control and prevention adlı kurumun kedi sahipleri için önemli bilgiler isimli bilgi notunda çevrilmiştir)

    toxoplasmosis’in yayılmasında kediler nasıl bir rol oynar?
    kediler toxoplasma enfeksiyonuna, enfekte rodentleri, kuşları, diğer küçük hayvanları ya da enfekte bir kedinin dışkısıyla kontamine olmuş herhangi bir şeyi yiyerek yakalanırlar. enfekte olduktan 2 hafta sonra dışkılarıyla parazite ait ookistleri yaymaya başlarlar. ookistler kedi dışkısıyla dışarı atıldıktan bir ya da iki gün sonra enfektif hale gelirler. ookistler dış ortamda aylarca yaşayabilir ve toprağı, suyu, meyve – sebzeleri, çocuk bahçelerindeki kum havuzlarını, meraları, kedi kumlarını, kısaca kedilerin dışkılayabileceği her yeri enfekte ederler.

    insanlar toxoplasma enfeksiyonuna nasıl yakalanırlar?
    - enfekte kedi dışkısıyla kontamine gıdaları, suları ya da kazara toprağı tüketerek.
    - toxoplasma ile enfekte hayvanların (özellikle domuz, koyun ya da geyik) etini çiğ ya da az pişmiş tüketerek.
    - eğer anne gebeliği sırasında toxoplasma ile enfekte olmuşsa doğmamış çocuğuna etkenleri bulaştırarak.

    toxoplasmosis’in semptomları nelerdir?
    sağlıklı bağışıklık sistemine sahip bireylerde:çoğu insan toxoplasma ile enfekte olduğunu bilmez. hastalık çok hafif seyreder. bazı kişiler birkaç hafta süren kas ağrıları ve büyüyen lenf nodülleri nedeniyle nezle olduklarını düşünürler. nadiren göz hastalığı şekillenir. bazı kişilerde ise hiçbir semptom şekillenmez.

    zayıf immun sisteme sahip bireylerde: ciddi semptomlar ortaya çıkabilmektedir. hiv enfeksiyonuna sahip bireylerde en sık karşılaşılan semptomlar başağrısı, ateş, kafa karışıklığıdır. diğer semptomlar ise nöbetler, zayıf koordinasyon, mide bulantısı ve kusmadır.

    doğumdan önce enfekte olan bebeklerin çoğu doğumda herhangi bir semptom göstermez. bununla birlikte pek çoğunda ilerleyen yaşlarda görme kaybı, zihinsel gerilik ve nöbet gibi semptomlar gelişebilir.

    kendimi toxoplasmosis’den nasıl korurum?
    - kedinizin kumunu günlük değiştirin. ookistlerin enfektif hale gelmesi bir günden fazla sürer.
    - eğer gebe ya da zayıf bağışıklık sistemine sahipseniz, başka birinin kedi kumunu değiştirmesini sağlayın. bu mümkün değilse tek kullanımlık eldivenler giyin ve elinizi yıkayın.
    - evin dışına koyduğunuz kedi tuvaletinin üzerini kedinizin dışkılamayacağı zamanlarda kapatınız (enfekte herhangi bir kedinin dışkılamasını önlemek için).
    - sokak kedileri ve özellikle yavrularından sakınınız. genç kediler dışkılarıyla daha fazla ookist saçarlar.
    - çiğ et tüketmeyiniz. etin iç sıcaklığının 75 °c’ye ulaşmasını sağlayın.
    - çiğ etle temas eden bütün mutfak malzemelerini (bıçaklar ve kesme tahtası gibi) yıkayınız.
    - eğer zayıf bağışıklık sistemine sahipseniz, bir hekime başvurup durumunuzu anlatmanız ve toxoplasma ile enfekte olup olmadığınızı tespit etmek için kan testi yaptırmanız büyük önem taşımaktadır.

    kedimi toxoplasmosis’den nasıl korurum?
    kedinizi toxoplasmosis’den korumanız aynı zamanda kendinizi de korumanıza yardımcı olur.
    - kedinizi ticari kuru ya da konserve mamalarla besleyin.
    - kedileri asla çiğ etle beslemeyin. bu et toxoplasma enfeksiyonunun kaynağı olabilir.
    - ev kedilerini evde tutun. böylece küçük hayvanları (fare gibi) yiyerek enfekte olmasını engelleyebilirsiniz.

    kedi beslemekten vazgeçmeli miyim?
    hayır, kedi beslemekten vazgeçmek zorunda değilsiniz. kediye sahip olmak hasta olacağınız anlamına gelmez. aynı zamanda enfekte kediye dokunmanız da parazitle temas edeceğiniz anlamına gelmez, çünkü kediler paraziti kıllarında taşımazlar. ek olarak evlerde beslenen kediler avlanamazlar ve toxoplasma ile enfekte çiğ et yiyemezler. fakat yine de hamileyseniz, gebe kalmayı planlıyorsanız ya da zayıf bir immun sisteme sahipseniz, kendinizi enfeksiyondan korumanız büyük önem taşımaktadır.

    toxoplasmosis tedavi edilebilir mi?
    evet. toxoplasmosis için tedavi vardır. sağlıklı bireylerde birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerde hafif semptomlar görülür ve tedaviye ihtiyaç duymadan enfeksiyon atlatılır. bununla birlikte toxoplasmosis’e bağlı göz hastalığı şekillenen sağlıklı bireylere tedavi tavsiye edilmektedir.

    gebeliği sırasında enfekte olan kadınlar, doğmamış bebeklerini de toxoplasmosis’den koruyabilen ilaçlarla sağaltılabilmektedir. anne ve bebek gebelik süresince ve bebek doğduktan sonra yakından takip edilmelidir.

    kaynak: http://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/

  • az önce bitirdiğim metaforik film. spoiler içerir

    internet fenomenlerinin peşinde koşan, uydurma şiirler, uydurma özlü sözler ile yeni bir kültür haline gelen sosyal medya düzenini eleştiren film. twitter'da konunun uzmanına “araştırmanı öneririm “ yazan kişi oldu edebiyat profesörüne ayzek, metin, çetin üçlemesi psikolojik durumunu yansıtan 3 isimli şizofreni kimlik.

    ayrıca filmdeki bütün karakterlerin bir özelliğini aldı sanırım ayzek.

    mesela
    topallayan zuhal oldu bıçaklanarak

    bıçaklandığı müptezel oldu eczane kapılarında ilaç dilenerek

    intahara kalkışan bahtiyar oldu arabanın üstüne düşerek

    hacer'i vuran davut'u vurarak davut oldu

    bi ara eczacı hanım da olmuştur ben yakalayamadım

    ama en sonunda kendi oldu.

    sıcağı sıcağına çıkarımlarım bu kadar. devamı gelirse eklerim.

  • cem yilmaz'in surprizi sahne almak, stand up yapmak degil. oyle olsa surpriz olmazdi zaten. ayrica zirvede ne stand up'i? zion partisi ortaminda? aklinizi mantiginizi kullanin. mantiksiz olanlar zirveye alinmayacaktir.

    ana akim medyanin (ozellikle dusuk oktanli fatih altayli ile calisan haberturk'un) eksi sozluk'le ilgili bu tur haberler uydurmasina da alisin lutfen. daha siddetlileri de gelir. sizlerin biraz daha elestirel bakan, biraz daha sorgulayan insanlar olmaniza ihtiyac var.

    hazir duyuru yapiyorken: 26 ocak'tan sonra yazar olanlara bu sene malesef davetiye gonderilmeyecek. kendilerini seneye dogumgunu kutlamamiza bekliyor olacagiz. hali hazirda yeterince kalabalik bir katilim bekleniyor.

    unutmayin: hep beraber daha guzel daha keyifli eglenebilmemiz icin gerekirse olucez!

  • peygamberler şehri şaşırtmıyor.

    ah ah şunları kamu hastanelerinde sağlık hizmetinden men edeceksin
    o üç kuruş kazandığı paranın özel hastanede eridiğini görünce yemin ederim dut yemiş bülbüle döner bu tipler.

    çözüm basit,
    neden uygulanmıyor?

    bu tarz primatların sağlık personellerine saldırması kişisel bir keyif mi veriyor meclistekilere?
    çok ilginç gerçekten.

  • bu gece san fransisco'da bilmemne odulunu aliyormus..
    ayrica mahir tshortleri, mug'lari, mouse pad'leri 12$'dan cafepress.com'da yok satiyormus..
    kafama siciim..

  • şeriatçı olmasına rağmen tahminen kâr-zarar hesabı yapabilen ışid'ın asla kalkışamayacağı eylem. israil'e saldırmak önemli bir güç gösterisidir. ancak israil ordusunun türk ordusundan farkı hakikaten caydırıcı olması. dünyadaki herkes bilir ki israil'e saldırmanın bir bedeli vardır. türkiye'ye saldırınca ise maruz kaldığın tek şey bohçacı karı bedduası gibi açıklamalardır.

  • normal bir ülkede olsa hükümet düşürecek cinsten skandaldır. ama biz tabiki muz cumhuriyeti ile yönetilen şahsım devleti olduğumuz için hiçbir şey olmayı bırakın, birkaç bağımsız gazete dışında hiçbir yerde haber olmayacaktır. bağımsız olduğunu iddia eden youtuber gazetecileri de haber yapmayacaktır.

    gelelim skandala... iktidarın “cebimizden kuruş çıkmadan yapıyoruz” diye pazarladığı osmangazi köprüsü’nde geçmeyen araçlar için verilen garantinin yanı sıra "güncel fiyat ile sözleşmede belirlenen fiyat arasındaki fark" da devlet tarafından karşılanıyor.

    • osmangazi köprüsünün 1. sınıf araçlar için 2020 yılı tek yönlü güncellenmiş resmi ücreti kdv dahil 117,90, hariç ise 109,17 tl’dir.

    • sözleşmeye göre 2020 yılında olması gereken ücret ise 247,80 tl’dir. bu durumda katkı payı 138,64 tl’dir. garanti edilen 40.000 araç için her halûkarda 138 tl tutarındaki katkı payı milli bütçeden işletmeciye ödenmektedir.

    • ayrıca, geçmeyen her araç için de sözleşmeye göre güncellenen araç başı toplam ücret de (247,80 tl) işletmeciye ödenmektedir.

    bunun nedeni ise, verilen geçiş garantisinin döviz cinsinden abd tüm kentsel tüketici fiyatları endeksine göre güncellenmesi. şimdi sorum ak yavşaklara: dolar kuru ile ilgili yorum yaptığımızda bu ülkede tl ile iş yapılıyor, dolarla hesap yapıp algı yapıyorsunuz diyorlardı ya; ne oldu lan şimdi? bu ülkenin para birimi tl değil mi? bu ülkede yapılan bir altyapı projesine geçiş garantisi veriyorsunuz, bir de bunu dolar üzerinden bir endekse göre yapıyorsunuz. yani dolar artarken, bir yandan da endeks artıyor. yemin ediyorum türev piyasası şu olayı görse diz çöker tövbe ister!

    haberin devamı

  • pizza siparişimizi vermiş bekliyoruz, ofis telefonu çalıyor,

    - efendim?
    - abi iyi günler. ben x pizza'dan halit. şimdi turgut'u başka paket için gönderdik de sizin paketi yasin getirse olur mu? yoksa bekler misiniz?
    - (iç ses: ne?!) yoo önemli değil hocam yasin getirsin...
    - peki abi kusura bakmayın.
    - estağfurullah (noluyo lan?)

    ofisteki gerizekalılardan birinin mahalleden arkadaşıymış turgut, sipariş verdiğimiz yerde kuryelik yapıyormuş, bu salak da arkadaşını görmek için sipariş notuna "turgutla gönderin" yazmış. yasin gelince bozuldu bir de...