hesabın var mı? giriş yap

  • annem ve babam 50'li yaşlarda. yaklaşık 40 yıldır âşık, tam 30 yıldır evliler..

    babamın adı sami. anneminki filiz..
    dün alışverişe gidip; birkaç parça birşey almak istemişler. tencere, tava, ıvır zıvır..

    bir mağazaya girip; fırın bakıyorlar. çeşit bol, fiyatlar değişik.

    - sami'm. bu daha geniş bak. bu olabilir.
    + fiyatı da geniş baksana. bu daha uygun değil mi hanım?
    - onlardan almam. dandik onlar. bak burdakiler de güzel sami'm. fiyatı da fena değil hem.
    + hani bakayım. küçük bu be hanım.

    sami'm, hanım, sami'm, hanım derken; fiyatı uygun bir fırında anlaşıp, almaya karar veriyorlar..

    - beyefendi fatura için soyisminizi de rica edebilir miyim?
    + demir.

    parasını ödeyip, fırını alıyorlar ve eve geliyorlar.
    faturaya bakınca; gülümseten bir hata farkediyorum..

    "samim demir"

  • hayal etsenize. türkiye'nin gururu olarak bir basketbolcu nba yolunu tutuyor. büyük umutlarla bütün ülke arkasında.

    tarihin en iyi basketbolcularından biri, belki zirvede olan lebron james'in takım arkadaşı oluyorsun. adam benim çaylağım diye seni bağrına basıyor. bütün rüzgar arkanda.

    milli takıma gelip, yeni jenerasyonun lideri oluyorsun. abd maçında 0/2 serbest atış atıp, ardından tatum'a üçlükte faul yaparak tarihimizin en büyük maçlarından birini kazanma fırsatını teptiriyorsun. bütün takımın emeği yok oluyor. herkes olur, gençtir deyip arkanda.

    cleveland geri dönüp bütün gücünle çalışmak gerekiyor. lebron ayrılmış, yeniden yapılanan takım ana ve rol oyuncuları arıyor. sen de en büyük adaysın. acunla vakit geçirmeler, özel hayatını basketbol önüne koyup magazinsel haberlerle her yerdesin. yine tutunamadın.

    bugün geldin, takımın lideri olman gerekti. hatalarından ders çıkarıp, milli ruhu yaşatman beklendi. iyi oynamana gerek yok. mirsad ruhunu yansıtsan yeter. ne mi yaptın? aynı hatayı yapıp 0/2 serbest atış atıp, üzerine topu kenardan rakibe hediye ettin. yine bütün takımın emeği yok oldu. bu kadar insanın hevesi kursağında kaldı, üzüntüden kahroldu.

    hiç mi utanma duygusu olmaz bir insanda, kameralara çıkıp konuşacak yüz bulamaz insan. şimdi tatil süren uzadı, sevgili eşinle güzel bir tatil yapmak hakkın.

    yazacak çok şey var da, yazıklar olsun.

  • bugün 3 kez çarpışma deneylerinin başlayacağı cern'e ait devasa parçacık hızlandırıcı tesisidir. (bkz: 5 temmuz 2022 karanlık maddenin bulunma ihtimali)

    avrupa nükleer araştırma merkezi’nde (cern) yer alan dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısıdır. isviçre-fransa sınırında, yerin 100 m altında kurulan ve yaklaşık 27 km uzunluğunda olan büyük hadron çarpıştırıcı (lhc), içinde süperiletken mıknatıslar bulunan halka şeklindeki tünellerden oluşur. parçacıklar lhc’ye süper proton senkrotronu (sps) denilen bir ön hızlandırıcıdan yollanır. elektrik alan yardımıyla hızlandırılan parçacıklar, süperiletken mıknatıslar sayesinde tünel içinde tutulur. zıt yönlerden gelen ve ışık hızına yakın hızlarda hareket eden iki parçacık demetinin çarpışması sonucunda yeni parçacıklar ortaya çıkar ve bu parçacıklar dedektörlerle incelenir.

    büyük hadron çarpıştırıcısı nedir ve nasıl çalışır?

    lhc’de dört büyük ve iki küçük dedektör bulunur. ağırlıkları 5000 ile 14.000 ton arasında değişen dedektörler bağımsız çalışır ve farklı amaçlarla kullanılırlar.

    lhc tüneli

    atlas dedektörü ile maddenin ve evrendeki temel kuvvetlerin doğası araştırılır. cms (kompakt müon sarmal) dedektörü yüksek enerjili parçacıkların özelliklerini incelemek ve bunun yanı sıra standart modeli geliştirmek için öne sürülmüş parçacık fiziği modellerini sınamak için kullanılır. lhcb deneyinde, b-kuark adı verilen temel parçacıklar ile ilgili deneyler yapılarak madde ve antimadde arasındaki farklılıklar incelenir. alıce deneyinde ise güçlü kuvvetle (atomaltı ölçekte etkin olan ve atom çekirdeklerinin bir arada durmasını sağlayan kuvvet) etkileşen yüksek enerjili parçacıkların ve büyük patlama’dan sonra var olduğu düşünülen kuark-gluon plazmasının özellikleri araştırılır. kaynak

    atlas dedektörü
    alice dedektörü
    lhcb dedektörü
    cms dedektörü

  • adam canlı yayında milletin ağzına 35 cm'lik büfe tipi salamı iteleyerek soktu, böyle konularda hayatta sırtı yere gelmez.

  • bos istir.

    sma ilacina kafa yormaktansa sma'nin erken teshisle onlenmesine kafa yorarak her yil yaklasik 200 bebek ve milyonlarca dolar kurtulabilir.

    ama psikolojisi sallantida halkimizin vicdani bu sekilde rahatlar mi bilemem.

  • google play marketten kur'an uygulaması indirmiştim, şimdi yeni güncelleme var diyo noldu vahiy mi geldi yeni ayet mi var nedir.

  • kuzey yarimkuredeyseniz bulundugunuz enlemi anlamaniza yardimci olacak yildizdir. atalarimizca bu ozelliginin cok onceden kesfedilmis olmasindan dolayidir ki parlak ve albenili yildizlardan biri olmamasina ragmen kuzey yarimkure gok atlasinda cok onemli bir yeri vardir. kuzey kutbunda gokyuzune baktıgınızda bu yildizin ufuktan 90 derece aci yapacak sekilde tam tepede bulundugunu gorursunuz. ekvatorda ise kutup yildizini ufuk cizgisine yakin bir yerlerde aramak dogru olur. eger bir gun kuzey yarimkurede issiz bir adaya duserseniz bulundugunuz enlemi asagi yukari belirlemek artik cok kolay: kutup yildizini kucuk ayinin sapinin ucunda* tam olarak belirlediginizde ki bunu simdiden biraz calismaniz lazim, elinizi yumruk yapip ufuktan itibaren kutup yildizinin kac yumruk yukarida oldugunu sayin. bir yumruk yaklasik 10 dereceye karsilik geldiginden, ornegin 4 yumruk mu saydiniz, bu yaklasik 40 derece kuzey paralelleri civarinda bulundugunuzu gosterir.

  • "ne güzel yazmişsin jokond abla ellerine sağlık" diye mesaj geldi geçenlerde.
    ulan karı, kız yerine konulurken bile yavru, fıstık olamadık bir türlü. abla diyor yahu!