hesabın var mı? giriş yap

  • maaşı asgari ücretten gösterip vergi kaçıran ama hicbir cuma namazını kaçırmayan patronlarımızın şark kurnazlıklarından biri ...

  • maaşları düşüreceğim, bedavaya çalıştıracağım dediği yeri duyamadığımdan deli zırvası olarak nitelediğim konuşmadır…

    ben de doktorum, rahatsız olacak bir şey duymadım…

  • farklı ressamlar tarafından yapılan ünlü tabloların ortak adı.

    sırasıyla bu meşhur tablolardan kısaca bahsetmek istiyorum.

    öncelikle the kiss dendiği zaman ilk akla gelen resim olarak (bkz: gustav klimt)'in 1907-1908 yılları arasında resmettiği meşhur tablosu var. resmin farklı yorumları mevcut. resimde bir erkek tarafından sağ yanağından öpülen bir kadın figürü resmedilmiş. kadının yüz ifadesi ve duruş pozisyonu farklı yorumların ana sebebi. kadın çiçeklerden oluşan bir zeminin bittiği yerde dizleri üzerinde durmaktadır. resimde erkeğin durumu daha istekli ve aktif bir izlenim uyandırırken kadın figürü ise kimilerine göre çekingen kimilerine göre de şuçlu psikolojisini yansıtmaktadır. yorum size kalmış...

    the kiss adında ikinci tablomuz ise (bkz: edvard munch)'ın tablosu. edvard munch'ın the kiss adında birden fazla resmi var. genel olarak resimlerde yüz ifadelerinin silik olması ortak özellikleri. edvard much'ın koyu renkleri daha çok tercih ettiğini de söyleyebiliriz ayrıca.

    üçüncü sırada ise italyan ressam (bkz: francesco hayez)'in 1859 tarihli tablosu. hayez'in tablosu ayrıntı ve detay yönünden oldukça dikkat çekici. ayrıca resimde öpüşen çiftimizin son derece net duruşu ön planda bulunuyor.

    şimdilik bahsedeceğim resimler bunlar. yorum ve değerlendirme kişiden kişiye değişebilir tabii ki... yorum ve beğeni sizin.

  • dakikalarca süren turnike sırası, turnikeye yaklaştıkça içeriden gelen tezahurat seslerinin de etkisiyle iyice artan heyecan; turnikeyi geçtikten hemen sonra sıkışıklıktan kurtulmanın verdiği güvenle, beraber gelinen babayı arkada bırakıp hızlıca çıkılan merdivenler; son basamaklarda artık yerinden çıkmak üzere olan bir kalbin güm güm sesleri ve işte o asla unutulamayacak manzara...

    dört koca ışık kaynağının gün ışığını aratmayacak derecede aydınlattığı yemyeşil çimler; o zamanki çocuk hal ile devasa gelen, uçsuz bucaksız insan topluluğunun içini doldurduğu tribünler; 5-10 metre öteden gelen dum dum dıdı dum vuruşlarıyla taraftarı ateşleyen davul sesleri, kolkola girmiş bir tribün insanın müthiş bir senkronla zıplamalarıyla oluşan olağanüstü manzara ve tüm bunlardan hangisine bakacağını şaşırmış, gözleri parıl parıl bir çocuk. birisi mutluluğun resmini mi istemişti?

  • şiddeti kadın uygulayınca neden bu kadar mutlu olduğunuzu anlamadım. aynı kafayı erkek kadına atsa burnunu muhtemelen kırmış olsa bu kadar sevinecek miydiniz? ülke olarak kafayı yiyoruz yavaş yavaş

  • burası
    paypal’ın yasaklandığı,
    insanların ucuza çinden (aliexpress) ürün getiriyor diye gümrük vergilerinin yükseltildiği,
    uber’in dövüldüğü,
    booking’in engellendiği
    topraklar...

    ne sandınız öyle kafanıza göre dijital menkul değer oluşturabileceğinizi mi...

  • aynı zamanda dünyanın en büyük bitkisi de olan, tek bir tohumdan oluşup 180 kilometrekareden fazla alana yayılan posidonia australis örneğidir. görsel

    kulağa bilim kurgu ürünü gibi geliyor: birbiri ile yakından ilişkili iki tür melezleşir, büyümesi ve genişlemesi durdurulamaz ve sonunda bir süper organizma oluşur.

    araştırmacılar, batı avustralya'nın shark körfezi'nde, tek bir melez bitkiden oluşan deniz çayırının 180 kilometreden fazla alana yayıldığını söylüyorlar. bu alan washington, d.c. büyüklüğünde bir alandır.

    iki yıl önce bilim adamları, poseidon şerit otunun (posidonia australis) 40 kromozomlu bir klonunu keşfettiler. tipik olarak 20 kromozomlu olan şerit otunun, kromozomlarının yarısının şerit otundan, diğer yarısının bilinmeyen bir türden geldiğini düşünüyorlar.

    incelenmekte olan 10 deniz otu çayırının biri dışında tamamında bu melez yapı görülmüştür bu da bilim adamlarının, kromozomların bilinmeyen kaynaktan gelen kısmının çayır otunun hayatta kalması için büyük bir avantaj sağladığını düşünmelerine neden olmaktadır.

    keşfedilen bu çayır otu, dünyanın en büyük mantarından (37 hektara yayılan ve 2.300 yaşındaki humongous fungus) yaklaşık 1.5 kat daha büyüktür.

    araştırma ekibi, klonun 4500 yıl önce ortaya çıktığından ve o zamandan beri yayıldığından şüpheleniyor. bu, onu en yaşlı ağaç (4.853 yaşındaki methuselah) kadar yaşlı olmasa da, dünyadaki en eski organizmaları arasına yerleştirdiğini belirtiyor.

    otun yayıldığı alan bugün 17 ila 30 santigrat derece arasında çeşitli ortalama sıcaklıklara sahiptir. deniz suyu ise bu alanda, yer yer iki katı tuzluluğa ulaşır. normalde bitkiler için oldukça stresli olacak bu koşulların, bilinmeyen kaynaktan gelen kromozomlar sayesinde aşıldığı düşünülmektedir.

    kaynak: science.org