hesabın var mı? giriş yap

  • herkesin hayatinda en az bir kere karsilastigi insan tipidir. genelde 40 yas uzeri teyzeler ve amcalardan olusan bir kitledir ayni zamanda. ben de sirf koridorda oturmamak icin bir sonraki seferi bekleyenlerden birisi olarak oldukca nefret ederim bu tiplerden ve her seferinde hicbir kriteri umursamadan yaparim uyarimi, araya muavini sokarsaniz daha da cesaretlenir bunlar, yapmayin, direkt kendiniz dalin olaya ki etrafina yandas toplayamasin. bi teyzeye demistim, pencere kenari benim yerim gecebilir miyim, diye de, ugrastirma gizim beni otur orda iste, demisti ben de bakislarimla oraya gecmek istedigimi belli etmistim de 9 saatlik yol boyunca osurmustu. bazen cok da zorlamamak lazim sanki. ne cikacagi belli olmuyor.

  • dikkatsizlik konusunda master yaptığımdan dolayı ben onu zeytin zannedip löpletirdim.

  • su; yaşam dediğimiz kriterin olmazsa olmazlarından biridir. dünyadaki yaşam için o kadar önemlidir ki, başka gezegenleri incelerken bile ilk olarak skalamıza önlerden girmektedir.

    hazır su hayatımızda bu kadar önemliyken, amerikan jeofizik birliği geçen ay yani, 15 haziran 2023'te şaşırtıcı bir duyuru yaptı. duyuruda, seul ulusal üniversitesi'nde ki bilim insanlarından olan ki-weon seo'un araştırmasına göre dünya'daki 8 milyar insan o kadar çok yeraltı suyu çıkarıp başka yerlere pompala ki dünyamızın dönme ekseninde fark edilebilir bir kayma sağladığımızı söyledi.

    1993'ten 2010'a kadar olan veriler ve iklim modelleri üzerinde yapılan çalışmalara göre yaklaşık 2.150 gigaton yeraltı suyunu pompaladığımızı tahmin eden ki-weon seo bunların başlıca tarım, madencilik veya evsel kullanım için yapıldığını dile getirirken, dünya'nın ağırlık merkezinde ki değişiminden dolayı hafif ama fark edilir bir kaymaya neden olduğunu. bu da, dünya'nın dönme kutbunun son yirmi yılda yaklaşık bir metre kadar kaymasına neden olduğunu dile getirdi.görsel-1

    peki neden bu olay bu kadar önemli, hemen kısaca açıklama getirelim.görsel-2
    ilk olarak günesin dünyaya çarpma açıları değişeceğinden dolayı, bu durum, mevsimlerin işleyişinden başlayarak hayatımızın neredeyse her yönünü değiştirebilir. gezegenin daha önce güneş gören bölümleri karanlığa gömülebilir veya her seferinde aylarca doğrudan güneş ışığına maruz kalabilir. bu durumda özellikle kuzey ve güney kutupları gibi yerlerde hava sıcaklıkları artacaktır. kutuplardaki sıcaklığın bu şekilde ikiye katlanması sonucu, kutup buzullar tamamen eriyerek, deniz seviyelerinin yaklaşık 7 metre kadar yükselebileceği ve dünyadaki kıyı kentleri sular altında kalacaktır.

    ayrıca denizlerde de sıcaklık artacağından hem deniz yaşamı olumsuz etkilenecek hem de daha güçlü kasırgalara ve tropik fırtınalara yol açacaktır. bu hem hayvanları hem de bitki örtüsünde bozulmalara yol açacaktır.

    hatta magma tabakasındaki dönüş açısı da değişebileceğinden dolayı plaka hareketlerini de etkileyebileceği düşünülmektedir.

    kaynak ve ileri okumalar için:1,2,3

  • işlevselliği arttıracak bir kaç kısayolu paylaşmak istiyorum.

    windows tuşu + prtsc: bir ekran görüntüsü almak istiyorsunuz ancak onu painte ctrl+v yapıp görsel olarak kaydetmek size çok uğraştırıcı geliyorsa bu kısayol sayesinde aldığınız ekran görüntüsü resimler>ekran görüntüleri klasörüne resim olarak kaydediliyor.

    windows tuşu + nokta (.): emoji kısa yolu, online oyunlarda falan insanlar şaşırabiliyor.

    windows tuşu + v: bir şey kopyaladınız, sonra üstüne bir kaç şey daha kopyaladınız ve öncekileri kaybettiniz. aslında tam kaybetmediniz, bu kısayol sizin ctrl+v geçmişinizi gösteriyor. sabitleme özelliği sayesinde adresinizi sabitleyip her seferinde tekrar yazmakla uğraşmayabilirsiniz.

    edit: windows + shift + s: windows +prtscr benzeri bir işlevi var, kırparak ekran görüntüsü almanızı sağlıyor. serbest biçimli kırpma özelliğini baya beğendim ben. aldığınız ekran görüntüleri windows+v tuşuyla girdiğiniz panoya kaydediliyor. alıntı ve taslaklar uygulamasının kısayolu sanırım. dm'den bildiren arkadaşlara teşekkürler.

    edit 2: windows tuşu + 1,2,3,4,5,... kombinasyonu ile görev çubuğundaki kısayollara erişebilirsiniz. burada da anlatılmış.

  • 9 dakika önce başlamış pazartesi'dir.

    elimde simdimi kemirirken ekrana boş boş bakıyor, gelmişimi geçmişimi film şeridi gibi geçiriyorum gözümün önünden.

    oysa 2 gün önce şu an, biriktirdiğim az buçuk parayla paris'te kruvasan ve kahve ile kahvaltıp yapıp, insanlığa gülümsüyordum.

    kahpe felek fazlasına izin vermedi.

  • kamil'in hapishaneye sürekli mükemmel bir otomobille gidip, hapishaneden dolmuşla eve döndüğü dizi. yazık lan koskoca emekli komiser... zaten adama rol vermiyorsunuz arada yalandan çıkıp "şimdi n'apıcaksın ezel?" diyor sonra bir iki direksiyon sallıyo... bari arabadan indirip durmayın adamcağızı.