hesabın var mı? giriş yap

  • sevgili bulmak zor değil. zor olan aşık olmak. daha zor olan aşık olunan kişinin de size aşık olması. bu kombinasyonla bir ilişki kurulması daha da zor. artık en en en zor olan ise öyle bir ilişkinin yürümesi. tutku kaldırabilen koşullarda yaşamıyoruz malesef.
    (bkz: hayırlı forumlar)

  • aslında bir süreç var. 17-25 aralık'ta rezillikleri çıktı, açık açık "ne istediniz de vermedik, kandırıldık" dediler ve ihanetin itirafını ettiler. ama buna rağmen sürekli aynı kafada devam eden birileri tarafından destek almaya devam ettiler. böyle bir olay normal bir ülkede olsa o gün iktidarda kim varsa devam edemeyip orada biterdi. tabi zaman geçtikçe soma oldu, çözüm süreci oldu tek adam referandumu oldu... en son 24 haziran 2018'de toplum endüstri yerine keki seçti ya, cumhuriyet yerine siyasal islam otokrasisini seçti ya işte o zaman iyice anlaşıldı ki bu toplum umutsuz vaka. kendisini yapılan proleterya muamelesini sorgulamayıp çoluğuna çocuğuna bakacak parası olmadığı halde hala "ben onun g*tünün kılıyım" diye gezen insan basitliğini gördük ya işte orada ülkecek kaybettik aslında. bu tarihten sonra çöküntüler ve rezaletler devam etti tabi ama her seferinde daha az şaşırır olduk. rezillik bizim yaşantımızın normal bir kavramı haline geldi.

  • öğlen namazını kılıp hemen iftira, şerefsizlik, ahlaksız yapıp sonra ikindi namazına yetişiyorlar.

    bu döngü bu şekilde sürüp gidiyor.

  • o raylar niçin öyle demeyen güzel halkımız suçu yine muhalefete yıkmış :) barış atay cı falan değilim de arkadaş bi de tepki göstermen gereken yere göstersen nasıl olur acaba? müteahhit şirket, onu denetlemeyen tcdd kurumu, onu denetlemeyen devlet ... ne bileyim mantık hatalı gibi. pkk oraya mayın koysa tamam dicem de

  • lazer kelimesini duyduğumuzda en basitinden bir çoğumuzun aklına hemen star wars filmi düşer, çünkü dünyada en beğeni gören en ünlü lazer aleti ışın kılıcıdır diyebiliriz ya da başka bilim kurgu filmlerinde de benzerlerini görmüşsünüzdür.

    peki lazer nedir peki?
    lazer teknik olarak bir ışıktır; fakat oluşan ışık ve yayılması bakımından diğer ışık kaynaklarından farklıdır aslında.kabaca anlatacak olursak çeşitli atomları veya molekülleri yaymak için belli bir enerjiyle uyarılan bir madde çeşitli dalga boylarında ışık vermeye başlar ve elde edilen bu ışığı yükseltirsek tipik olarak çok dar bir radyasyon ışını üretmiş oluruz.

    işte lazer kelimesi de aslında ışığın üretilme prosedüründen dolayı light amplification by the stimulated emission of radiation( uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık amplifikasyonu ) kısaltması olarak ortaya çıkan bir anakronimdir .

    fizikteki bir çok fikir gibi bu fikrin babası da albert einstein'dır. albert einstein 1916 yılında uygun koşullar altında atomların aşırı enerjiyi ışık olarak ya kendiliğinden ya da ışıkla uyarıldığında açığa çıkarabilecekleri yönündeki bir önermede bulundu bu teorinin üzerine yıl 1953'e geldiğinde amerikandan charles h. townes ve rusyadan(sscb) aleksandr mihayloviç prokhorov ve nikolay gennadiyevich basov ayrı ayrı lazer'i keşfettiklerinden dolayı üçü de 1964 nobel fizik ödülü'nü paylaşmış oldu.

    lazerlerin keşfinin ardından bu durum bilim kurgu yazarlarını etkilediği gibi amerikan ordusunu da etkilemişti. düşünce olarak bir çok kişiyi etkilese de pratik uygulamaları biraz hüsrana uğradı diyebilirim ve hayatımıza etkili bir şekilde girmeleri için geliştirilmeleri yıllar aldı.

    1970'lere gelindiğinde ilk lazer tabancası yapılmıştı. eminim ki bu tabancayı hayalinizde canlandırdığınız. fakat hayaliniz suya düşecek diyebilirim, çünkü ilk lazer tabancası barkod tarayıcı olarak piyasaya sürülmesiyle ortaya çıktı.

    bu gelişmeler sonucunda hayatımızda bir çok şey için lazerleri kullanmaya başladık. örnekler verecek olursak; diskman gibi müzik çalarlar da , cdlerde, yazıcılarda, tıp alanında kullanılan cihazlarda(en bilineni göz bozukluklarının giderilmesinde), sunumda kullanılan işaretçiler de, mesafe ölçerler de(mesela bu sayede uydumuz ay'ın bizde her yıl uzaklaştığını bilmekteyiz), spektrometreler de ve günümüzde bir çok askeri silahlar da kullanılmaktadır.

    şu an biz konuşurken bile lazerlerin, fantastik ışığının etkisi büyüyerek birçok uygulama ve endüstri için vazgeçilmez birer gereklik haline gelmeye devam ediyor diyebiliriz. hatta allied market research (amr) tarafından yapılan tahminlere göre lazer pazarının 2026 yılına kadar 550 milyar doları aşabileceğini bile gösteriyor.
    video

    kaynak:12

  • ülkede bir şair, bilim insanı, sanatçı veya sporcu yetiştiremeyenlerin "çivi çakıyoz yeaa" diye atladığı köprü.

    insana değil beton dökmeye yatırım yapın: sonra altınızda alman arabası, cebinizde amerikan telefonu, ayağınızda amerikan ayakkabısı, üzerinizde italyan kıyafeti ile fransız-isveç tasarımı, bankadan borçla yapılmış köprüden geçerken miliyetçilik yaparsınız boş boş...

  • yüz yirmi bin yılı öğrenci seçme ve yerleştirme sınavını kazanarak bir üniversitenin tarih bölümüne yerleşmek. tabii o güne değin kıyamet kopmazsa.

    bu bölümü kazanıp sevinen arkadaşa söyleyeceğim şey şu: senin üniversite bitmez arkadaş. 2-3 binlik tarihi layıkı vechiyle öğrenmesi bir ömür sürüyor bizim neslin, sen 120.000 yılı kaç ömre sığdıracaksın?

    tabii biraz düşününce, mesela 0 ila 10.000 arasındaki yılları bir satırda özetleyebileceğiniz akla geliyor. biraz daha çalışkanlarınız bin bin özetleyecek yılları. ama en çalışkanınızın bile "1000'lerin sonu 2000'lerin başında internet çıktı, ekşi sözlük diye bir site vardı. orda eyco diye bir sözlükçü bizden bahsetmişti" deme ihtimali sıfır. hepinizin canı cehenneme güzel kardeşim o zaman.

  • çevremde bir çok üniversite öğrencisinin burs aradığını gördükten sonra yazma gereği duydum. bir çoğumuz universiteyi zorluklarla okuduk. ben hem çalıştım hem okudum. zorlandim elbette. besinci sene zar zor bitirdim okulu.
    kyk alanlar geri ödemesinin ne kadar zor olduğunu bilir. binbir güçlükle ödedim.
    çalışılan pozisyon ve maaşları başlığına bakınca sözlük yazarlarının ister bireysel ister bir iki yazar ortak bunu yapabileceklerini düşündüm.
    eğer içinizde bunu yapmayı isteyen yazarlar varsa burdan iletişim kurarak bir öğrencinin günlerini rahat geçirmesini sağlayabilir.
    hadi sözlük.

    edit :part time iş bulma ve para dışında ihtiyaçlarını karşılama teklifleri geldi. elbette her türlü teklifi öğrencilerle değerlendirmek gerek. bu şekilde yardım edecek yazarları da başlığa bekliyoruz.

    edit editi: part time iş ve işçi arayan arkadaşlar bunu başlığa yazarsaniz daha çok işe yarar teklifiyle geldiler. iş vermek isteyenler varsa başlığa bekliyoruz.

    yeni edit : entryi debe olsun diyenler var. arkadaşlar kendi kendime yapamıyorum hak verirsiniz.

  • 2011 yılında yapılan hesaplamalara göre ilk yıl için paranızla kayıt yaptırmanız gerekirse, okulda ihtiyacınız olan malzemelerle beraber ödemeniz gereken para 26.816 sterlindir. enflasyonu da hesaba katarsak bugünkü 34.824 sterlin'e denk gelmektedir.

    ancak büyücülük dünyasında öğrenciler eğitim için ödeme yapmamaktadır, okul ücreti sihir bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. j.k. rowling attığı tweet'te bunu doğrulamıştır. ancak öğrenciler okulda kullanacakları malzemeler, okul gezilerinde harcayacakları paralardan kendileri sorumludur.

    2021 yılında oxbridge learning tarafından yapılan hesaplama, öğrencilerin okul ücreti haric 7 yıllık eğitim boyunca yapmaları gereken harcamaları ortaya koymuştur.

    hesaplamaya ingiliz büyücülük dünyasının para birimleri ve karşılıkları ile başlanmış. üç çeşit para buluyor, bunlar knut(bronz), sickle (gümüş) ve galleon(altın)
    görsel

    1 galleon, 17 sickle ya da 493 knut'a eşittir.
    görsel

    j.k. rowling'in açıklamasına göre 1 galleon, harry potter'ın okula başlığı dönemde 5 sterline denk gelmektedir.

    2021'deki hesaplamaya göre 7 yıllık eğitim boyunca:

    ¦ kıyafetler için harcanacak para: 505,17 sterlindir.
    görsel

    1991'de, harry ve arkadaşları ilk cübbelerini alırken, hogwarts öğrencileri tarafından giyilen üç takım cübbe 14 galleon ve 2 sickle'a (70,59 £) mal oluyordu. 2021'deki karşılığı ise 161,65 sterline denk geliyor.

    hogwarts'ta okurken şapkaya, eldivenlere ve kışlık pelerine de ihtiyacınız olmaktadır. bunların hepsi birlikte 181,87 sterline mal olmaktadır. dördüncü yılda katılacağınız yule balosu için alacağınız cüppe ise 161,65 sterlin tuttacaktır.

    ¦ ekipmanlar ve baykuş için harcanacak para: 1.683,15 sterlindir.
    görsel

    büyücülere sunduğu muazzam güce rağmen asalar oldukça uygun fiyatlıdır. 1991'de harry ollivanderstan asasını alırken 7 galleon yani 35 sterlin ödemiştir. 2021 yılı için karşılığı 80.15 sterlindir. (16 galleon ve 15 knut)

    orta kalite bir uçan süpürge için ödeyeceğiniz para ise 229 galleon yani 1.145 sterlindir. muggle arabaları ve bisikleri gibi süpürgelerin fiyatları da özelliklerine göre değişmektedir.

    ¦ ders kitapları için harcanacak para: 938,90 sterlindir.
    görsel

    1991'de, flourish and blotts'tan alınan ders kitapları ortalama 1 ila 5 galleon'a mal oluyordu. öğrencilerin 34 farklı kitap satın alması gerektiği ve enflasyon hesaba katıldığında 2021 yılı için kitaplar için harcanacak para 938,90 sterline denk gelmektedir.

    ¦ genel harcamalar: 572.50 sterlindir.
    görsel

    hogwarts'ta oda ve yemek için ödeme yapmanız gerekmese de, lar ve bertie botts beans veya weasley ikizlerinden şaka malzemeleri almak için para ödemeniz gerekmektedir. öğrenciler, üçüncü sınıftan itibaren hogsmeade'e gidebilir burada kaymak birası içmek için yine ödeme yapmak zorundadırlar.

    hogwarts'ta harcayacağınız para ne kadar şekerleme tükettiğinize bağlıdır. 90'larda harry ve sınıf arkadaşlarının yılda yaklaşık 10 galleon harcayacağı düşünülmüştür. bu yıllık 50 sterlin, 7 yılda 350 sterlin ve enflasyon hesabı ile 2021 için 572,50 sterline eşittir.

    seyahat giderleri için harcanacak para ise: 3.637,20 sterlindir.
    görsel

    öğrencilerin yılda tatiller de dahil olmak üzere en az 4 kere yolculuk yapacağı üzerinden hesaplanmıştır. bilet ücretleri kitap ve filmlerde belirtilmediği için platform 9 3/4'ün bulunduğu londra'dan, hogwarts'ın bulunduğu iskoçya'ya bilet fiyatları kullanılmıştır. sefer ücreti ise 129,90 sterlindir.

    tüm bunlar hesaplandığında 2021 yılı için hogwarts'ta 7 yıllık harcamalarınız toplamda 7.336,92 sterlin tutmaktadır. 2022 yılı için anflasyon hesabını da kattığınız da bu tutar 7.630,40 sterlin etmektedir. türk lirası karşılığı ise 15 haziran 2022 itibarıyla 158.712 tl'dir.

    türkiye'de özel bir okuldaki 1 yıllık eğitim ücreti karşılığında hogwarts'ta 7 yıl geçirmek nereden bakarsanız bakın bedavadır.

    not: 2011 yılındaki hesaplamada sadece ilk yılın yan giderlerinin 8.008 sterlin olduğunu görüyoruz. enflasyon hesabı ile bugünün 10.970,96 sterlinine yani 228.195 tl'sine denk geliyor. ancak o hesaplama yapılırken galleon/sterlin kuru kullanılmamış, ürünlerin direkt olarak sterlin fiyatları değerlendirilmiştir. bu nedenle de ortaya çok da doğru bir hesap çıkmamıştır.

  • 2 yıl oldu. 730 gün boyunca her aklıma geldiğinde gözlerim sulandı, burnumun kemiği sızladı. her sıkıldığımda, güzel olan şeyi paylaşmak istediğimde, anneler gününde, doğumgününde, doğumgünümde başkalarının önemli günlerinde senden telefon bekledim. bazı akşamlar rüyama girdiğinde dünyanın en mutlu insanı oldum.

    önemli toplantılarıma hayır duanı almadan girmeye hala alışamadım. tıpkı kandillerde evin telefonunu çevirdiğimde babamın sesini duymaya alışamadığım gibi. karadeniz’e bilet almaya elim bile varmıyor, seni büyüdüğüm evin kapısında görmek istiyorum çünkü hala. soğuk bir mermerle çevrili bir toprak parçasında değil.

    o çok sevdiğim ıspanaklı börekler senin elinden olmayınca birer kor parçasına dönüşüyor. ipek eşarplar bile canımı acıtan birer nesneye dönüştü . “annem beğenir” diyerek alamayacağımı biliyorum artık hayatım boyunca.
    bendeki sarı kafalı , çırpı bacaklı çocuk seninle beraber toprağa girdi.üstünden iki sene geçti acın küllenmedi , küllenmeyecek.

    seni hala çok seviyorum.