hesabın var mı? giriş yap

  • abisinin adı tahir mahir olan kişi. o nasıl isimdir arkadaş? sanki ebeveynleri koyacak isim bulamamış da en sonunda "ya tahir mahir bir şeyler koyalım gitsin" demişler gibi.

  • modern araçlarda yapılması verimlilik (daha düşük yakıt tüketimi) sağlamayan, modern olmayan araçlarda da yakıt tüketimini azaltmak amacıyla da olsa yapılmaması gereken eylem.

    modern araçlarda; araç, yokuş aşağı gittiğinizi, yani gaza basmadığınız halde aracınızın hızlandığını anladığı anda motora yakıt vermeyi keser. eğer ki aracınızda yol bilgisayarı varsa oradan anlık tüketime bakın. düz yolda ya da yokuş aşağı (ve hatta yokuş yukarı) giderken, hızlandıktan sonra ayağınızı gazdan çekin ve anlık tüketim ekranına bakın: 0lt/100km ibaresini görün ve mutlu olun.

    bir de aynı koşullarda aracı boş vitese alıp (araba otomatikse aklınızdan bile geçirmeyin, araç hareket halindeyken vitesi boşa almayın) yakıt tüketimine bakın. aracına göre 0.8lt ila 1.5lt arası bir tüketim görmeniz olası. dolayısıyla, modern araçlarda vitesi boşa almak yakıt tasarrufu sağlamaz; ayrıca tekerleklerle motor arasındaki bağın kopmasına da sebep olarak aracın gereksiz yere fazla hızlanmasına neden olur ve güvenli bir uygulama olarak görülmez.

    aracınızda bu yakıt kesme sistemi yoksa viteste giderken yaktığınız yakıt hız/devir oranınıza göre değişir ve büyük ihtimalle boş vitese nazaran daha yüksek olur. ancak ben yine de vitesi boşa almanızı tavsiye etmem. seyir halindeyken her zaman tekerlekle motor arasında bağlantının olması taraftarıyım. ne zaman ne olacağı belli olmaz, araç vitesteyken verdiğiniz ani bir gaz ile bir kazadan kurtulabilirsiniz; o an aracı vitese takmaya vaktiniz bile olmayabilir.

    son olarak motor freni yapmayı öğrenirseniz biraz balata masrafından kurtarırsınız. balata ucuzdur, taksici değilseniz (ya da şehir içinde sürekli dur kalk yapmıyorsanız) bitirmek bayağı uzun sürüyor ama bazen frene hiç basmadan vites küçülte küçülte yavaşlıyorum çok da keyifli oluyor. tavsiye ederim.

    viteste kalın, varsın aracınız az daha fazla yaksın. siz güvenli kalın :)

  • odin'in yüce bilgiye ulaşabilmek için kendini 9 gün 9 gece astığı ağaç... dallarının ve köklerinin dokuz dünya'ya bağlandığına ve her canlı gibi ölümlü olduğuna inanılır... bu ölümü geciktirmek için ygdrassil'in köklerinde yaşayan norn'lar* onu büyülü suyla sularlarmış...

  • bazı sualleri beraberinde getiren bir beyanat.

    misal, "parti başkanlığını delegelere sormakta mahsur var iken başkanlık sistemini millete sormanın mahsuru nasıl oluyor da yok oluyor?"

    .

  • 3 ev arkadaşı oturmaktadır ve bir tanesi üzerindeki elbiseyi ters giydiğini fark eder.

    1: aaa ben ters giymişim bu elbiseyi.
    2: olsun, annem "nazar değmez öyle olunca" derdi.
    1: benim annem "git çıkar onu, işlerin ters gider" derdi.
    3: benim annem "salak" derdi.